İhbar Tazminatı

Memuriyete geçişte ihbar süresi

İhbar süresi İş Kanunu’na tabi tüm işçiler için aynı olmakla birlikte, özellik arz eden bazı durumlar merak konusu olabiliyor. Bunlardan birisi de özel sektörden kamuya geçen işçinin ihbar süresi ile ilgilidir. Memuriyete geçişte ihbar süresi ne kadar olur?

İhbar süresi nedir?

İş Kanunu’na tabi olarak çalışan bir işçi işten iki temel usulde ayrılabilir. Bunlardan birisi haklı fesih iken diğer bildirimli fesihtir.

İşte işçinin bildirimli fesih yaparak işten ayrıldığı durumlarda, işi bırakmadan önce belirli bir süre çalışması gereken zaman ihbar süresi olarak tanımlanabilir.

İhbar süresi karşılıklıdır ve işveren de haklı fesih yapmayıp da işçisini bildirimli fesih kapsamında işten çıkaracaksa, ihbar süresine uymakla yükümlüdür.

İhbar süresi neden var?

İhbar süresinin karşılıklı olması, onun öneminden ileri gelir. Hem işçi hem de işveren bir iş sözleşmesine istinaden birbirlerine aslında söz vermiş durumdadır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bu sözün içerdiği birçok ayrıntı olsa da temel olarak işçi iş görmeyi ve işveren ise ücret ödemeyi taahhüt etmiştir. İşte taraflardan herhangi birisinin, ortada haklı bir neden yoksa iş sözleşmesini birden feshetmesi telafisi güç sonuçlara yol açabilecektir.

İhbar süresi sayesinde taraflar bu sözleşmenin sona ermesinden kaynaklanacak aksaklıkları en aza indirebilir Bu kapsamda işçi kendisine yeni bir iş bakabilirken, işveren de yeni bir işçi arayışına girebilecektir.

Özel sektörden kamuya geçiş

İşçinin özel sektörden ayrılıp kamuya geçmesi halinde öngörülmüş özel kurallar bulunmaz. Bu durumda İş Kanunu’nun genel hükümleri geçerli olacaktır.

Aşağıdaki yazılarda özel olarak açıkladığım üzere uzman çavuşluğa ya da polisliğe geçen bir işçi her şeyden önce kıdem tazminatı hakkını yitirecektir:

https://mustafabaysal.com/uzman-cavuslugu-kazanan-isci-tazminat-alabilir-mi/

https://mustafabaysal.com/polislik-sinavini-kazanan-isci-kidem-tazminati-alabilir-mi/

memuriyete geçişte ihbar süresi ne kadar?

Memuriyete geçişte ihbar süresi

Memuriyete geçişte kıdem tazminatını alamayacak olan işçinin bir de ihbar süresini çalışması gerekir. Aksi takdirde işçi, işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalabilir.

İhbar süresi işçinin kıdemine göre belirlenir ve aşağıdaki şekildedir:

  • İşyerindeki kıdemi 6 aydan az olan işçi için 2 hafta
  • İşyerindeki kıdemi 6 ay ile 1,5 sene arasında olan işçi için 4 hafta
  • İşyerindeki kıdemi 1,5 yıl ile 3 yıl arasına olan işçi için 6 hafta
  • İşyerindeki kıdemi 3 yıldan çok olan işçi için 8 hafta

SONUÇ

Memuriyete geçişte ihbar süresi işçi için bir yükümlülüktür ve işçi ihbar süresini çalışmadan işi bırakırsa işverenine ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.

İhbar süresi ise işçinin kıdemine göre belirlenir ve en az 2 hafta, en çok da 8 haftadır. İşçinin özel sektörden kamuya geçmesi ona ihbar yükümlülüğü açısından hiçbir ayrıcalık vermez.

Ancak işçi ve işveren anlaşırsa, yani işveren işçisine ihbar süresi kullanmadan memuriyete geçmesi için izin verirse, bu durumda işçinin ihbar süresini çalışması gerekmez. Ancak bu iznin mutlaka yazılı olarak alınmasını tavsiye ederim.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu