Kıdem Tazminatı

İhbar süreleri kıdem tazminatında dikkate alınır mı?

İhbar süreleri kıdem tazminatına dahil midir?

Bildirimli fesih olarak da bilinen ve işçiye ihbar süresi kullandırılarak yapılan fesihlerde, işçiye fesih bildirim yapılır ve bunun ardından işçinin ihbar süresi kadar daha çalışması gerekir. Burada şöyle bir soru gündeme gelebilir: İşçinin kıdem tazminatına esas süresi hesaplanırken, bu ihbar süreleri de hesaba dahil edilecek midir? Bir başka deyişle ihbar süresi, kıdem tazminatı hesabına dahil midir?

Bildirimli fesih

İşçi ya da işveren, ortada haklı bir nedenleri yokken iş sözleşmesini sona erdirmek isteyebilir. Örneğin işçi istifa etmek ya da işveren haklı bir nedeni yokken işçisini işten çıkarmak isterse, öncelikle tarafların ihbar süresine uyması gerekir. İşte bu durumda yapılması gereken fesih çeşidi, bildirimli fesih olacaktır.

İhbar süreleri

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İhbar süreleri işçinin kıdemine göre belirlenmektedir. Kıdemi 6 aya kadar olan işçi için bu süre 2 hafta, 6 ay ila 1,5 yıl arasında olan işçi için 4 hafta, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında olan işçi için 6 hafta ve kıdemi 3 yıldan çok olan işçi için ise 8 haftadır.

Kıdem tazminatına esas çalışma süresi

İşçinin işe başladığı tarihten, işten ayrıldığı tarihe kadar olan kıdemi en az bir yıl olduğunda, diğer şartların da sağlanması halinde, işçiye kıdem tazminatı ödenir. İşçinin, aynı işveren bünyesinde daha önce yapmış olduğu çalışmalar varsa, bunların da bazı durumlarda süreye eklenmesi gerekir.

İhbar süreleri, kıdem tazminatına eklenir mi?

ihbar süreleri kıdem tazminatı

Buradaki kafa karışıklığı, özellikle bu ihbar sürelerinin eklenmesiyle birlikte ancak 1 yılın doldurulması halinde gündeme gelmektedir. Olayın daha iyi anlaşılması için bir örnek yapalım.

İşçinin işe giriş tarihi 04/06/2017 olsun. Bu işçiyi işten çıkarmak isteyen işveren, ona 24/05/2018 tarihinde yani henüz bir yılı dolmadan, fesih bildirimini tebliği etmiştir. Ancak bu işçinin 4 haftalık ihbar süresi hakkı bulunmaktadır. Dolayısıyla işçi tebligatı almış ve 4 hafta daha çalışarak 21/06/2018 tarihinde işten ayrılmıştır. Bu durumda işçiye kıdem tazminatı ödenmesi gerekir mi?

Cevabı, bir Yargıtay kararıyla verelim: “İşçinin kıdem tazminatı hakkı bakımından aranan en az bir yıllık süre, derhal fesihlerde feshin bildirildiği anda sona erer. Kural olarak fesih bildirimi muhataba ulaştığı anda sonuçlarını doğur. Bildirimli fesihler yönünden ise ihbar öneli süreye dahil edilir.” (9 Hukuk, 2010/19534 K.)

SONUÇ

Yukarıdaki Yargıtay kararından da net bir şekilde anlaşılacağı üzere, işçinin kıdem tazminatı bakımından kıdemi hesaplanırken, ihbar süreleri kıdem tazminatı hesabına dahil edilmelidir.

Başka bir ifadeyle; işçinin iş sözleşmesi fesih bildirimi anında değil de ihbar öneli sonunda sona ereceği için, kıdem tazminatı hesabına esas bitiş tarihi de, ihbar süresinin sonu olacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. Merhaba Mustafa Bey,
    Yazinizdan anladığım kadarı ile işveren tarafından iş akdi feshedilmesi durumunda ihbar öneli kideme dahil edilmektedir. Aynı şekilde 3600 gün yazısı ile işçi iş akdini fesh etmek için bildirimde bulunduğunda da ihbar öneli kideme eklenir mi?

    1. Merhaba, işçinin 15 yıl ve 3600 günde ihbar süresini çalışması gerekmez. Ancak yine çalışılacaksa, ihbar süresinin kıdeme elbette dahil edilmesi gerekir.

  2. Merhaba Mustafa bey, ben su an memur emeklisiyim. 10.03.1989 tarihinde sosyal yardımlaşma vakfında sözleşmeli ssk li statüde ise başladım ve 23.07.1991 tarihinde başka bir kuruma kadrolu memur olarak atandığım için sosyal yardımlaşma vskfindaki işimden ayrıldım ama emekli olurken sadece 4/C hizmetlerim ikramiye hesabına dahil edildi ssk li olarak görev yaptığım hizmetler ikramiye hesabında esas alınmadı acaba ssl li primler ve hizmetlerim boşa mı gitti ne yapmalıyım lütfen bana yardımcı olurmusunuz sayın Mustafa kardeşim..selam ve saygılar

  3. Çalışmış oldugum isyerimde ihbar süresi yılım dolmadan 10 gün önce bitiyor bitmeden rapor alsam kıdem tazminat hakkı kazanır mıyım?

  4. Merhaba ben bir firmada calisiyorum.bu firma ankara subesini kapattiklari icin bizimde isimize son verdiler.bu surecten sonra bizlere 4 hafta ihbar suresi baslattilar.ihbar surecim verildigi gun yetkili makamlara 14.09.2019 tarihinde istanbula tasinacagimi belirttim o gun kabul edildi.ama firma 16.09.2019 tarihinde subeyi tasimamiz icin beni tekrar ankaraya gondermek istiyolar.ama ben bu islemi yapmak istemiyorum.istanbulda 4 tane subeleri var ordan adam alabilirler veya adam tutabilirler.simdi bu olay ihbar suresi icerisinde evimi tasimak zorundayim.lutfen bana akil fikir verin.

    1. Merhaba. İhbar süresini çalışmanız gerekir. Şirket izin vermediği müddetçe, bu süreyi tamamlamadan işten ayrılırsanız ihbar tazminatı ödemeniz gerekebilir. Ya işverenle anlaşma yoluna gitmelisiniz ya da sağlık raporu alarak belki işinizi halledip işe devam edebilirsiniz. Ama bu durumda da ihbar süreniz, rapor gününüz kadar uzar.

  5. Merhaba ben sirketimde 21.03.2018 de ise basladim bana 7.2.2019 da ihbar verildi. 28 gunluk ihbarda, bitis tarihi 11.03.2019 dur. Benim seneyi doldurmama 10 gun kaliyor. Kidem tazminatina hak kazaniyormuyum. Tesekkurler.

  6. Örneğin 6 hafta iş arama ihbar süresi hk etmiş biri günlük iş arma izni nasıl hesaplanır örnek veriyorum pazarları çıkarsak 36 gün 2 saatten 72 saat eder ve 8 saate bölerek ortalama 9 gün lük iş arama iznimi hak etmiş oluyor yoksa izinde olduğu günlerin iş arama iznini hak etmiş olmuyorum

Başa dön tuşu