Fesih

İşkur’un işçi şikayeti inceleme yetkisi kaldırıldı

İş sözleşmesi sona eren işçiler İŞKUR’a şikayette  bulunamayacak

Bu sitede daha önce, işten ayrılan işçiler için şikayet dilekçesi örneğini paylaşmıştık. İşçiler, bu dilekçe ile İŞKUR’a başvurmakta ve işten ayrıldıktan sonra doğan hakları için şikayette bulunabilmekteydi. Yeni İş Mahkemeleri Kanunu ile yapılan değişiklik sonucunda bu hak kaldırıldı ve işçiler için başka bir hak arama yolu getirildi.

İşkur’a yapılan işçi şikayeti

Her şeyden önce, bu şikayetleri ikiye ayırmak gerekir. Şu yazımızda bahsettiğimiz üzere işçiler çalışırken şikayette bulunabilir ya da işten ayrıldıktan sonra şikayette bulunabilirdi. Çalışırken yapılacak olan şikayetler için bir değişiklik getirilmemiş olup bu şikayetler eskisi gibi incelenecektir. Ancak işten ayrıldıktan sonra İşkur’a şikayette bulunma hakkı artık yoktur.

İşkur yerine zorunlu arabulucu

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İş Kanununda yapılan son değişiklikle, İşkur memurlarının denetleme yetkisi ortadan kaldırılmıştır. Bunun anlamı, iş sözleşmesi sona eren işçinin yapacağı şikayet başvurusunun artık İşkur tarafından incelenmeyeceğidir.

Bunun yerine getirilen müessese ise arabuluculuk olmuştur. İşçiler işten ayrıldıktan sonra her hangi bir haklarını alamadıklarını düşünüyorlarsa, bundan böyle dava açmadan önce, doğrudan arabulucuya başvurmak zorundadır.

İşçinin şikayet hakkı neden kaldırıldı?

İlk bakışta bunun yanlış olduğu düşünülse de, aslında çok yerinde bir adım olmuştur. Çünkü, işten ayrılan işçi dava açmadan önce İşkur’a şikayette bulunduğunda, bu şikayetin neticelendirilmesi ortalama 6 ayı bulmaktaydı. İşçi kötü tarafı ise, İşkur tarafından varılan sonucun hukuki bir bağlayıcılığı yoktu.

işkura şikayet edilmeyecek

Öyle ki; bu kararlar işçiler açısından dava aşamasında önemli bir delil olsa da, işvereni hukuken bağlamıyordu ve işveren isterse, karara rağmen işverene ödeme yapmayabiliyordu.

Ayrıca açıkçası İşkur’da görev yapan memurların tam anlamıyla birer iş hukuku uzamanı olduğunu söylemek de mümkün değildir. İşkur bünyesindeki şikayet servisleri elinden geleni yapıyor olsa da, bunun yetersiz olduğunu söylemeden geçmem doğru olmayacaktır.

Böylece, bana göre işlevsiz bir aşama olan bu şikayet aşaması ortadan kaldırıldı ve hukuken bağlayıcılığı olan arabuluculuk müessesi getirilmiş oldu.

SONUÇ

Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum. Çalışmakta olan işçini şikayet hakkı halen mevcuttur. Çalışırken hakkını aramak isteyen işçi İşkur’a, Alo 170’e ya da Bimer’e yine başvurabilir.

Ama işten ayrılan, yani iş sözleşmesi sona eren işçi artık İşkur’a, Alo 170’e ya da Bimer’e şikayette bulunamayacaktır. Şikayet etse bile, bu şikayeti incelenmeyecektir. Çünkü zorunlu arabuluculuk müessesesi getirilmiştir.

İşten ayrılan işçi, bundan böyle dava açmadan önce arabulucuya başvurmak ve bunun sonucuna göre dava açmak zorundadır. Eğer arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılırsa, mahkeme tarafından dava görülmeyecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. İşkurluyum başka bir işkurla eleman alan şirkete başvursam geçiş yapabilirmiyim yeni bir iş bulunca sıkıntı çıkmıyodu

  2. iskur egitim programi ile iskurdan sigortasiz 6 ay isegirdim ben bu arada 875 tl issizlik maasi aliyorum.isten cikarsam negibi cezalar olur issizlik maasim kesilirmi

    1. Ayhan bey, bu konuda bilgimiz yok. İşkur’a giderek doğrudan sormanız en doğru hareket olacaktır.

  3. Iskur devlet destek tesviki programiyla ise alindim bunun suresi ne kadar bu sure icinde isveren beni isten cikardiginda ne gibi cezalari var

Başa dön tuşu