Devlet Memurları KanunuDilekçeler / Tutanaklar

Memur savunma dilekçesi nasıl yazılmalı?

Memur hakkında bir disiplin soruşturması yürütüldüğünde, bu soruşturmanın esas unsurlarından birisi de memurun savunmasının alınmasıdır. Peki, ama memur savunması nasıl yazılır? Savunma dilekçesi yazılırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

657 sayılı Kanun’da disiplin soruşturmaları

657 sayılı Kanun’un 124 ve devamı maddelerinde disiplin cezaları ile ilgili hükümler yer alır. Anılan maddelerde yalnızca cezalar ve nedenleri yer almamış; ayrıca önemli usul esasları da getirilmiştir.

Nitekim bu usul esaslarından birisi de memurun savunmasının alınmasına ilişkindir. Savunma hakkına biraz daha yakından bakalım.

Savunma nedir?

Türk Dil Kurumu’na göre savunma “Bir kişiyi, bir düşünceyi doğru, haklı göstermeyi amaçlayan yazı veya konuşma, savunu, müdafaaname” anlamına gelir.

Adından da anlaşılacağı üzere savunma yapıldığında gaye, aslında haklı ve doğru olduğunu göstermek olacaktır. Bunun için ise, elbette savunmanın bazı unsurları içermesi gerekir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Disiplin soruşturmalarında savunmanın içeriği

Bir disiplin soruşturması söz konusu olduğuna göre, memur ya yapmaması gerektiği halde yaptığı bir fiil ya da yapması gerektiği halde yapmadığı fiil için soruşturma geçiriyor demektir.

Bir başka deyişle disiplin cezalarına esas eylemler iki ana başlığa ayrılabilir:

  • Aktif eylemler
  • Pasif eylemler

Aktif eylemlere en basit örnekler, memurun siyasi partiye üye olması ya da amirine hakaret etmesi iken; pasif eylemlere en anlaşılır ve basit örnek, memurun görevini yerine getirmemesi ya da yapmaması olacaktır.

Haliyle bir savunma, memura yönlendirilen suçlamanın neden asılsız olduğunu ortaya koyacak şekilde olmalıdır. Savunma ayrıca şu özellikleri de taşımalıdır:

  • İsnat edilen eylemin ya da eylemsizliğin doğru olmadığını ortaya koyacak deliller ve tanıklar içermeli
  • Varsa, mevzuatta yer alan ve memurun lehine kullanılabilecek hükümlere yer vermeli
  • Gereksiz detaylardan arındırılmış ve sonuca odaklı olmalı
  • Memuru zora sokacak yanlış ve yanıltıcı bilgiler ihtiva etmemeli
memur savunması nasıl yazılır

Memur savunma dilekçesi örneği

İnternette kısacık bir araştırma yapıldığında, öğretmen savunma örneğinden müdüre savunma örneğine kadar onlarca memur savunma örneğinin arandığı görülebilir.

Halbuki hiçbir savunma türü ve memur için hazır bir savunma örneği olmaz, olduğunu söyleyenler de yalan söyler. Çünkü bir savunmanın, yukarıda izah ettiğim temel unsurları taşıması gerekir ki; bunlar olaya ve kişiye göre muhakkak farklılık gösterecektir.

Yine de çok temel bir savunma şablonu paylaşabilirim. Bu şablon sadece en temel bilgileri içerir ve hatta bunu özel olarak kullanmanıza bile gerek yoktur. Aşağıda yer alan memur savunması örneğini, isterseniz kullanmanızda da bir sakınca olmaz.

Yazılı savunma dilekçesi örneği: https://docs.google.com/document/d/1LJEiiA4MpgCm–Xgq23pE9HQKyzfSjfv/edit?usp=sharing&ouid=110885140783029204681&rtpof=true&sd=true

Memurun savunmasın alınması zorunlu

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 130’uncu maddesine göre, savunması alınmadan memura disiplin cezası verilemeyeceği unutulmamalıdır.

Ayrıca soruşturmayı yürüten makam ya da kurul, memura savunması için en az 7 gün süre vermelidir. Bu süre, savunma isteme yazısının memura tebliğ edilmesiyle başlar.

Memura 7 günden az süre tanındığı durumda, memurun suçu ne olursa olsun, hakkında verilen disiplin cezası usulden geçersiz olacaktır. Ayrıca memura en az 7 gün süre verildiğinde, kendisine tanınan sürede savunmasını idareye vermeyen memurun “savunma hakkından vazgeçmiş kabul edileceği” de hatırda tutulmalıdır.

yazılı savunma örneği

SONUÇ

Unutmayın ki, herkes için geçerli bir memur savunma dilekçesi örneği olmaz; çünkü savunma doğal olarak iddialara göre yapılır.

Bir savunma dilekçesi yazmanız gerekiyorsa, şablondan ziyade içeriğe odaklanın ve adeta basit bir dilekçe yazıyor gibi, iddialara nasıl cevap vermek istiyorsanız, tam da bu cümleleri kağıda dökün. İlla bir savunma dilekçesi şablonu arıyorsanız, yukarıda verdiğim şablonu kullanabilirsiniz.

Burada size verebileceğim en doğru tavsiye, imkânınız muvazenesinde bir avukattan hukuki destek olmanız yönünde olacaktır. Böylece hem doğru hukuki bilgilere sahip olabilirsiniz hem de teknik bir hata yapma riskiniz asgariye iner.

Devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezaları hakkında şu yazımdan bilgi edinebilirsiniz: Devlet memurlarına uygulanacak disiplin cezaları

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

6 Yorum

  1. Merhaba hocam eşim yeni doğum yaptı 23 gün önce doğumdan dolayı ücretsiz izin talebinde bulundum,şimdi ben talepte bulunduğum günden sonra kuruma gitmezsem olurmu. Yoksa bu ücretsiz izin içinde onay gelmesini mi bekleyeyim çünkü eşim doğumda baya bir zedelendi ne yapmamız gerekiyor aydınlatırsaniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, mutlaka beklemeniz gerekir. Diğer türlü sorun yaşayabilirsiniz. Bu tür sorunları diyalogla çözmek en doğrusu olacaktır.

  2. Taşeron şirketinde kamuda çalışıyorum şikayetlerim kamu personeli çalışanı . Bu yazı bizim içinde geçerlimi okumuştum. Ve sizin tüm paylaşımınızdan bilgim var. İşçi hakları var taşeron hakkı yoktur. ?

    1. Bahsettiğim yazı, başlığından da anlaşılacağı üzere, memurlar için geçerlidir. İşçiler için geçerli tüm haklar aynen taşeron işçileri için de geçerlidir. Aradaki fark, ne yazık ki uygulamadan kaynaklanır.

  3. İş yerinde mobbing maruz kalıyorum ve bana tutulan tutanaklarda hepsinde haklı oldum ve asla da yapılan tutanak kabul etmedim verdiğim savunmalardan haksız yere yapıldığı için evrak kayıttan hep geçirip verdim ama hic birine cevap verilmedi haklı olduğumu ıspatlayınca sesiz kalınıyor bu süreçte ne yapmalıyım verdiğim savunmalarımda hiç birine yanıt almadım zararım ne olur ve hep bu şekilde ben eziyet mi görücem tutanak ve savunma çeyiz hazırlığı mı?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu