Fesih

İşçinin mazeretsiz devamsızlığının sonuçları

İşçinin işe mazeretsiz gelmemesi

İşçinin mazeretsiz gelmemesi, işvereninden izin almadan ya da zorlayıcı başka bir sebepten kaynaklanmadan işe devam etmeme anlamına gelir. Mazeretsiz devamsızlığın sonuçları nelerdir?

Devamsızlık yapan işçi

İşçinin mazeretsiz devamsızlık yapmasının iki temel sonucu vardır. İlk olarak, devamsızlık yapan işçinin işin aksamasına neden olabileceğini söyleyebiliriz. Her işçinin görevinin belli olduğu bir işyerinde, haber vermeksizin ya da haklı bir nedeni olmaksızın işe gelmeyen bir işçinin işveren açısından bir maliyetinin olacağı açıktır. İkinci olarak ise; işe mazeretsiz gelmeyen bir işçi, işverene olan sadakat borcuna aykırı hareket etmiş olacaktır. Çünkü işverenin temel görevi işçisinin emeğinin karşılığını vermek iken, işçinin temel görevi ise işin yapmaktan ibarettir.

Kaç gün devamsızlık yapılırsa işçi işten çıkarılabilir?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İş Kanununun 25inci maddesi işçinin mazeretsiz devamsızlıklarının şu üç halden biriyle örtüşmesi durumunda, işçinin iş akdinin haklı nedenle derhal feshedebileceğini belirtmiştir.

  • Ardı ardına 2 iş günü devamsızlık
  • Bir ay içinde toplam 3 iş günü devamsızlık
  • Bir ay içinde 2 defa her hangi bir tatil gününden sonraki iş günü

Devamsızlık örnekleri

Durumu somut örneklerle daha da netleştirebiliriz. İşçinin  ardı ardına iki iş günü devamsızlığının ne anlama geldiğini ayrıca açıklamaya gerek yok. Örneğimizde işçinin ilk devamsızlığı 05.10.2015 tarihinde olsun. Bu işçinin 05.11.2015 tarihinde kadar toplam 2 iş günü daha devamsızlığı olursa, işçi haklı nedenle işten çıkarılabilecektir.

Diğer örneğimizde işçinin ilk devamsızlığı yine 05.10.2015 pazartesi günü olsun. İşçinin hafta tatilinin de pazar günü olduğunu varsayalım. Bu işçi 05.11.2015 tarihinde kadar bir kez daha her hangi bir pazartesi günü işe gelmezse işten çıkarılabilecektir. Aynı şekilde 29 Ekim resmi tatil olduğundan, 30 Ekimde işe gelmezse yine işten çıkarılabilecektir.

İşten çıkarılamayan işçi için ne yapılabilir?

işçinin mazeretsiz işe gelmemesi

Yukarıda bahsettiğimiz örneklere uyan işçi, işten haklı nedenle ve tazminatsız olarak çıkarılabiliyordu. Peki bu işçinin devamsızlıkları örneğin bir iş günü ile sınırlı kalırsa ne olacak? Bu durumda devamsızlık yapan işçi hakkında tutanak tutulması gerektiği kanaatindeyim. İşçinin bu şekilde, işten haklı nedenle çıkarılmasına sebep olmayacak ama alışkanlık haline getirdiği devamsızlığı varsa bu tutanaklar ileride işe yarayacaktır. Devamsızlık yapan işçi için hazırlanması gereken tutanak örneğini buradan indirebilirsiniz.

SONUÇ

Ardı ardına iki iş günü ya da bir ay içinde toplam üç iş günü veya bir ay içinde tatilden sonraya rastlayan iki iş günü işe mazeretsiz ve haklı bir nedeni olmaksızın gelmeyen bir işçi kıdem tazminatı ödenmeksizin işten çıkarılabilir. Bu durumda fesih, İş Kanununun 25inci maddesinin II/g fıkrasına göre yapılacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

9 Yorum

  1. ben 21 gun ise gitim askeri ucret 11 400 oldu zaman adam beni isten atı bana 6000 bin verim dedi sigorta yatırmadı

  2. öğrenci affından yararlanarak yüksek lisansa dönmek istiyorum, belirli süreli teminde güçlük sözleşmem var(belirsiz süreli sözleşmeme ek olarak) ve orada cezai şart var. sorum şu her ne kadar eğitim hakkı haklı fesih nedeni olmasa dahi, öğrenci affı belirli zamanları kapsadığı ve bu benim iradem dışında geliştiği için sözleşmeyi cezai bedeli ödemeden feshetme hakkım var mıdır? ya da iyi niyet kuralları ve zorlayıcı sebepler gereği bu durum haklı nedenli feshe girer mi?

    1. Merhaba, söyleyeceğim şahsi kanaatimden ibarettir ve elbette aksi de geçerli olabilir; ancak bu durum zannımca sizin için bir haklı fesih nedeni olmaz.

  3. Merhaba 10 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum geçtiğimiz temmuz ayı içerisinde 2 gün art arta devamsızlık yaptım işveren beni tazminatsız çıkarması için 6 gün içinde tutanak tutup çıkarabiliyor mu yoksa bu devamsızlıktan 1 yıl içinde bile tazminatsız çıkarabilir mi yani süre açısından sordum teşekkürler

    1. Selim bey, bu devamsızlığı ÖĞRENDİĞİ tarihten itibaren, yetkili kişilerin fesih işlemini 6 iş günü içinde gerçekleştirmesi gerekir.

  4. Merhaba 9 yıldır çalıştığım işime sürekli KOAH hastalığından dolayı rapor alarak 2_3 aydır gitmiyordum raporum bitmeye yakın işyeri hekimi beni aradı hastaneden tetkiklerimi istedi götürdüm sonrasında beni telefonla arayarak daha fazla rapor alisan hakkında soruşturma açılacak dedi bende rapor almadım ve ise psikolojim bozulduğu için gidemedim isyeri sendika temsilcisi arayarak yıllık izin istedim temsilci arayıp bana döndüğünde ise gitmedigin için iş akdini fesh edeceklerini dedi moralim bozuldu noter kanalıyla sağlık sorunlarim ve tarafıma haber verilmeksizin işten çıkarma ve ise almalar ve parmaklarimda hareket kaybı nedeniyle iş akdinin tek taraflı feshini haklarimin tarafima ödenmesini istedim sonraki gün yazı onlara gittikten sonra savunmaya çağırıp iki gün sonrada noterden iş akdiniz 3 günden fazla gidemedigim için iş akdimi savunmami alarak fesh ettiler bu hastaligimdan öncede aynı isyerimde iş kazası gecirmistim ve sağ el parmaklarimda hareket kaybı ve güçsüzlük var nasıl bir yol izlemeliyim param yok avukat tutamıyorum moralim çok bozuk lütfen bir yol gösterin ?

  5. Merhabalar,
    10 aydır bir firmada çalışıyorum 2 gün üst üste işe gitmedim. Yarında gitmicem iş akdi feshi olucak.ihbar ve çalıştığım günlerin maaşını verirler mi?
    Bilgi olarak haftalık iznim 15 ağustos. 16 ağustostan beri gitmiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhaba. 2 iş günü üste üste işe gitmemişsiniz. Bu durumda zaten iş akdiniz haklı nedenle derhal feshedilebilir. İhbar tazminatı ödenmez ancak varsa, çalışmış olduğunuz günlerin karşılığı olan maaşınızın mutlaka ödenmesi gerekir.

Başa dön tuşu