İşveren olarak işçinizin hakkını son kuruşuna kadar veriyorsunuz. Bu sizin en temel ilkeniz. İşçinin maaşını her ay düzenli ve nizamî bir şekilde öderken sıra fazla çalışma ya da genel tatil ücreti ödemelerine geldiğinde iş değişiyor. Peki ama neden? Ücreti elden ödemenin sonuçları neler olabilir?
Kimler elden ücret ödeyemez?
Bu konuyu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/hangi-isverenler-isci-ucretlerini-bankadan-odemek-zorunda
İşçi sayısı 5 ve daha fazla olan işverenler, işçilerine yaptıkları her türlü ödemeyi bankadan yapmak zorundadır. Bu işçilere elden ücret ödenmesi yasal değildir.
İşverenin ücreti elden ödemesi
İşçinin haftalık 45 saatin üzerinde yaptığı her bir saatlik çalışma karşılığında bir buçuk saatlik fazla çalışma ücreti hak ettiğini biliyorsunuz. Aynı şekilde ulusal bayram ve genel tatil günü olarak nitelendirilen resmi tatil günlerinde çalışan işçinin fazladan bir yevmiye hak ettiği konusunda da kuşkunuz yok.
Ama; işçiye hakkı olan bu ekstra ücretleri öderken fazladan sosyal güvenlik primi ya da vergi ödemek istemiyorsunuz. Bunun için de bu ödemeleri bordrolaştırmıyor yani resmileştirmiyorsunuz. Bu sayede işçiye hak ettiği bu ekstra ücretlerini elden öderken SGK ya da Maliyenin etrafından dolaşıyorsunuz.
Buraya kadar her şey sizin için iyi gitmiş olabilir. Hatta işveren olarak sizin bütün bunlar için geçerli olduğuna inandığınız sebepleriniz de olabilir. Fakat aşağıda yazılı maddelerden dolayı dikkatli olmanızda yarar var!
1- Elden ve kayıt dışı ödenen ücret
İşçinizle karşılıklı anlaşarak ya da onun rızasını almaksızın ücretleri elden öderseniz, ilerleyen tarihlerde işçinizle dava yoluyla karşı karşıya geldiğinizde, aslında yapmış olduğunuz bu ödemeleri yaptığınızı kanıtlayamayacağınızdan, aynı ücretleri ikinci kez hem de faiziyle ödemek durumunda kalabilirsiniz.
2- Elden ücret ödemenin cezası var
Türkiye genelinde çalıştırdığınız toplam işçi sayınız 5 ve üzerinde ise 4857 sayılı İş Kanunun 102. maddesi gereğince ücretini elden ödediğiniz her bir işçi ve her ay için idari para cezası ödemek zorunda kalabilirsiniz.
3- Elden ödemeye SGK ve vergi dairesi cezası
Elden yapılan ödemelerin tespiti halinde hem sosyal güvenlik mevzuatı açısından hem de vergi mevzuatı açısından ağır idari yaptırımlara maruz kalacağınız da muhakkaktır.
4- Elden ödeme gider gösterilemez
İşçinizin alın terinin karşılığını para olarak ona ödediniz. Şimdi bu ödemeyi gider gösterip daha az vergi verebilirsiniz. Ama ücretleri elden ödediğinizden bu ödemeler kayda hiç girmedi. Yani onları gider gösteremeyeceksiniz. Daha çok vergi ödemeye hazır olun!
5- İşçi verimliliği azalır
Hakkı olduğunu bildiği sosyal güvenlik primleri bu yüzden daha az yatırılan işçi, işveren kendisine ücretini verse de primi az yattığı için daha az emekli maaşı alacağını bilerek çalışacak.
Ücreti elden ödemenin sonucu
Ne adı altında olursa olsun işçilere yapılacak ödemelerin bordrolaştırılması ve SGK primleri ile vergilerinin tahakkuk ettirilmesi şarttır. Türkiye genelinde çalıştırdığı işçi sayısı 5 ve üzerinde olan işyerlerinde ise bu tutarların ayrıca banka kanalıyla ödenmesi gerekir. Kırk katır mı kırk satır mı? Cevap belli: Bordrolaştır ve bankadan öde. Yoksa kırk satır yolda…
Peki 10 ya da 5 kişiden az işçi olunca durum ne kadar farklı. Elden ödeme almış ve mesailer de ödenmemiş. Ne kadar mesai yapıldığı nasıl tespit edilir .
Öncelikle iyi günler. Bir konuyu size danışmak istiyorum. 1074 tl yetim aylığı alıyorum. ülke şartları malumunuz yetmiyor iki çocuk okutuyorum. Sigortalı işe girersem tek garantili gelirim olan aylığım kesilecek ya da en azından ben öyle biliyorum.Sigortasız işlerde de 12 saat mesaiye 25 tl gibi komik rakamlar teklif ediliyor.Ama bütün işyerleri böyle bi de biz böyle veriyoruz deyip resti çekiyorlar. Yasalar bizi nasıl koruyor. Neler yapabiliriz ümitle cevabınızı bekliyorum. Zengin doğmamışsak ölelim mi yani ! bi yol gösterirseniz sevinirim.
Suna hanım açıkçası yanlış düşündüğünüz kanaatindeyim. Aslında sizin yapmak istediğiniz şey yasal değil. Yani hem yetim aylığı almak hem de çalışmak istiyorsunuz. İkisinden birisini seçmeniz gerekiyor. Sigortasız çalışmanızı önermem.