İşçiler açısından önemli bir konu da vergi dilimidir. Bunun nedeni, belirlenmiş olan vergi dilimlerinin işçinin maaşını dolaylı olarak düşürmesidir.
O halde vergi dilimi nedir, oranları nelerdir ve bunun işçinin maaşına etkisi ne olur? İşçiler açısından vergi dilimi ne anlama gelir?
2019 vergi dilimleri ve oranları
Önce bu vergi dilimlerini ve vergi dilimlerinde uygulanacak olan oranları yazalım. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 103üncü maddesine göre İŞÇİLER için 2019 yılı vergi dilimleri ve oranları şu şekildedir:
- 18.000 TL’ye kadar %15
- 40.000 TL’nin 18.000 TL’lik kısmı için maktu 2.700 TL ve sonrası için %20
- 148.000 TL’nin 40.000 TL’lik kısmı için maktu 7.100 TL ve sonrası için %27
- Gelir 148.000 TL’nin de üstündeyse, 148.000 TL’lik kısmı için maktu 36.260 TL ve sonrası için %35
Gelir vergisi sistemimiz artan oranlı
Yukarıdaki oranlardan da görebileceğiniz üzere, Türk vergi sisteminde gelir vergisi bakımından artan oranlı tarife biçimi kabul edilmiştir. Çalışanın geliri arttıkça, ödenmesi gereken vergi oranı da artmaktadır. Dolayısıyla, ücret geliri elden eden bir işçi için sabit bir gelir vergisi oranından bahsetmek mümkün değildir.
Vergi dilimine ne zaman girilir?
İşçinin almış olduğu maaş toplamı arttıkça ücretinin düşmeye başlayacağını daha önce açıklamıştık: mustafabaysal.com/maasin-yil-sonuna-dogru-azalmasinin-sebebi-nedir
Sene başında yani ocak ayında ilk maaşını alan işçi, maaşı çok çok yüksek değilse, doğal olarak bu maaşının %15’i kadar gelir vergisi ödeyecektir. Aylar geçtikçe ve işçinin maaşları üst üste toplandıkça oran değişmeye başlayacaktır.
Örneğin haziran ayına geldiğimizde, işçinin o ana kadar aldığı maaşlar toplamı 18.000 TL’yi geçmişse işçi artık %20 vergi vermeye başlayacaktır. Yine işçi örneğin kasım ayına gelindiğinde o ana kadar toplam aldığı ücret 40.000 TL’yi geçmişse, bu defa da %27 vergi vermeye başlayacaktır.
Vergi dilimine sene başında hemen girilir. Ancak daha yüksek vergi dilimine ise, örneklerde de açıkladığımız üzere, alınan maaş toplamı arttıkça ve ilerleyen aylarda girilir.
Asgari ücretlilerde vergi dilimi ve oranları
Asgari ücret bilindiği üzere 2019 yılı için net 2.020,90 TL (mustafabaysal.com/2019-asgari-ucret/) olarak belirlendi. Ancak yıl içinde ücret toplamının artmasıyla işçinin vergi dilimi de değişmekte ve yıl sonuna doğru asgari ücret, 2.020,90 TL’nin altına inmektedir. Bunun önüne geçmek için bir yasa tasarısı şu an meclistedir. Gerçekleşmesiyle birlikte, yazıyı güncelleyeceğim.
Vergiyi işçi doğrudan ödemez
Gelir vergisi normalde geliri elde eden tarafından beyan edilerek ödense de, işçiler bakımından durum farklıdır. Burada mükellef işçi olsa da, muhatap işveren olacaktır. İşveren, işçisine ödediği maaştan ilgili vergi dilimindeki oranı uygulayarak gelir vergisini kesmek ve bu miktarı vergi dairesine bildirmekle yükümlüdür. İşçinin bu hususta yapması gereken bir şey yoktur.
Vergi dilimi kesintisi kaç ay sürer?
İşçilerin bu soruyu sıkça sorduğunu görüyorum. Bunun nedeni, vergi diliminin ne olduğunun tam olarak anlaşılamamış olmasıdır. Yukarıda da açıkladığım gibi, gelir vergisi işçinin maaşından her ay kesilir. Yılın belli bir ayına kadar kesilmesi ve sonrasında kesilmemesi söz konusu değildir. İşçi ücret gelir elde ettikçe, ilgili vergi dilimine rastlayan oran kadar gelir vergisi ödemeye devam edecektir.
Vergi dilimler her yıl değişir
Vergi dilimleri her yıl güncellenmekte, bir başka deyişle artırılmaktadır. Bu nedenle, her sene ocak ayı itibariyle yeni tarife geçerli olmaktadır. Vergi dilimini ve ödemesi gereken oranı merak edenlerin bu ayrıntıya dikkat etmesi gerekir.
SONUÇ
Vergi dilimi, gelir vergisine tabi vergi mükellefinin, sene içinde elde ettiği gelir arttıkça değişen ve her dilime farklı ve artan bir oranın belirlendiği bir sistemdir.
Böylece çalışan sene başında daha az vergi verirken, toplam gelir arttıkça ödemek zorunda olduğu vergi miktarı da artmaktadır.
Bu sistem, ülkemiz gelir vergisi uygulamasında “artan oranlı” vergilendirme sisteminin kabul edilmesinden kaynaklanmaktadır ve sene sonuna doğru görülen maaş düşüşlerinin temel nedenidir.
Merhaba hocam Nisan ayının 10 undan 19 una kadar yıllık izin kullandım 20 sinde işbaşı 27 ve 28 inde 2 gün izin verdiler iş yok eleman fazla diye 29 u ve 30 unda normal mesajım var ve 31 saat toplamda fazla mesaim var fazla ücret keserlermi 2 gün izin verebilirler mi yasalmı
Dünyanın bütün devletlerinde varmı bu gelir vergisi? Yoksa sadece Türkiye’de uygulanan bir şey mi? Yahu kirada oturup Asgari ücretle yaşamaya çalışan bir insanın maaşından kesmek hangi vicdana merhamete sığar! Her yıl Asgari ücrete üç kuruş zam yapıp gelir vergisi adı altında faiziyle geri almalarını mantığım almıyor.
Ben 3750 lira maaş alıyorum
Sigortam 3000 lira üzerinden yatıyor
Hesabıma 3192 lira gibi yatıyor du
Bu ay 3027 lira yatmış bende 3200 yatacak gibi 550 lirayı elden almıştım muhasebe vergi dilimi falan dedi ben şirketle 3750 ye anlastim agi de almıyorum bu vergi dilimi kesintisi normal midir
Veli bey, maaş bordronuz görülmeden yorum yapılamaz. Vergi dilimleri ortada, siz de en azından buna göre durumunuzu değerlendirebilirsiniz.
Merhaba hocam Nisan ayının 10 undan 19 una kadar yıllık izin kullandım 20 sinde işbaşı 27 ve 28 inde 2 gün izin verdiler iş yok eleman fazla diye 29 u ve 30 unda normal mesajım var ve 31 saat toplamda fazla mesaim var fazla ücret keserlermi 2 gün izin verebilirler mi yasalmı
Merhabalar. Ben özel bir firmada çalışmaktayım. Maaşlarımız net ucretten hesaplaniyordu , haftalik 45 saat / aylik 195 saat üzeri mesaii uygulanmltaydi.
Bize yazi imzalatıldı ve artik brut sisteme gecildigi , haftalik 45 saat üzeri mesai verilecegi söylendi.
Maasim brut 2.610.00 mesailerle aldigim ucret 3.438.19
Her ay bu sekilde akacaği varsayarsak 5 ayda 17.195.90 alacagim. Peki 6. Ay da ne kadar ucret almis olacağım?
İyi günler dilerim.
Ayrıca bu ay almış olduğum ücret bahsettiğiniz %15 lik verginin kesilmiş halimi olmuş oluyor ?
Merhaba. Bunu hesabını buradan yapamayız. Ama brüt maaşınız sabit kalacaksa, haliyle % 20’lik dilime girdiğiniz anda net maaşınız da düşecektir. Ama bu durumda brüt maaşınız artırılarak bu azalma telafi de edilebilir.
Zeynel bey peki geleceğe dönük bunun hesabını nasıl yapabiliriz ? Vermiş olduğum örnek üzerinden yapamazmiyiz?
Şuan brut maasim 2.610 + mesai.
%20 lik dilime girdikten sonra ornegin bu ay aldigim 3.438.19 un mu %20 si kesilcek ?
Evet fazla mesai de ücrettir ve %20’li vergi dilimine girdiğinizde, haliyle fazla mesaileriniz de aynı oranda gelir vergisi kesintisine uğrayacaktır. Bir başka deyişle bu dilim artışından, hemen hemen tüm maaşınız etkilenir.
Merhaba,
Örneğin bürüt maaşı 6.000 TL olan bir işçiden ilk Aydan itibaren %15 Vergi kesilmekte 3 Ay sonra farklı bir gelir yok ise 18.001TL olduktan sonra ise %20 vergi kesintisi yapılmakta doğrumu anlıyorum.Ayrıca bu kesilen % dilimlerinde SGK kesintileride mevcutmu yoksa onlarda ayrıca kesilmeye devam ediyormu ?Teşekkürler.
Tarık bey, SGK primleri sabittir. Vergi dilimi konusunda yukarıdaki açıklamanız doğru olmuş. Bu hesapların nasıl yapıldığını, şu yazıdan daha net görebilirsiniz: mustafabaysal.com/brut-asgari-ucret-ve-isverene-maliyeti
Merhaba, bugün iş yerim sözleşme maddelerinden biri olan maaşlar brüt üzerinden yatırılırı, maaşlar net üzerinden yatırılır olarak değiştirdi. Maaşlar net üzerinden yatırılması beni herhangi bir zarara uğratırmı? Konu hakkında hiç bir bilgim olmadığı için tereddüte düştüm. Asgari ücretli çalışan değilim bu arada. İyi çalışmalar.
Merhaba, TÜRKTELEKOM A.S. bünyesinde kapsamici statusunde haber-is sendikasına (Genelinde Türk-İş e bağlı) bağlı SSK li işçi olarak 9 yıldır çalışmaktayım.Ailevi sorumluluğum ve engelli durumum sebebi ile gecinememekteyim.O sebepten tek çalışan olduğum için kendimi geliştirdiği bir projeyi ek iş olarak yapmam için şahıs şirketi acmam ve çalışacağım sponsor firmaya düzenli gelir karşılığında yasal olarak fatura kesmek gerekiyor.Sizden ricam söz konusu işlemleri yapabilmem için mevcut isimde de sıkıntı yaşamadan yapılabilme yöntemleri konusunda bilgi sahibi olabilmek için bilgilendirme ve detaylı açıklama istiyorum.Gereginin yapılmasını bilgilerinize arz ederim.Saygilarimla.
Merhaba. Bunun için detaylı açıklamaya gerek yok. Şu yazımızda anlatmıştık: mustafabaysal.com/isci-isyeri-acabalir-mi
Tavsiyem, işyerinize dilekçe vererek durumu izah etmeniz ve böyle bir faaliyete izin verip vermediğini sormanız yönünde olacaktır.
Zeynel bey merhaba
2017 yılı bordrolarıma baktığımda 12 aylık brüt rakamın hep aynı olduğunu gördüm yani anladığım kadarıyla hep %15 lik vergi diliminden vergilendirme yapılmış işyeri tarafından, bu durumda doğal olarak benim kaybım sözkonusu sanırım ve bu durumda bu kaybın giderilmesi için nereye başvurabilirim işyerine yaptırımım ne olabilir. bilgilerinizi rica ederim. iyi çalışmalar.
Merhaba. Brütünüz hep aynı ise net maaşınız bir ara düşmüştür. Bunun anlamı ise vergi diliminin hep sabit kalması değil, artmasıdır. Kaybınız olduysa bile, brüt maaş üzerinden anlaştıysanız, yasal olarak bir hak iddia edemezsiniz.
merhaba Zeynel bey
brüt maaş üzerinden değil net maaş üzerinden anlaşma yapıldı ve bankayada net anlaştığımız rakam yatırıldı. doğal olarak brüt rakamın değişmesi gerekmiyormu? iyi çalışmalar.
Evet, eğer anlaşmanız net ücret üzerinden ise, işin doğası gereği yıl içinde brüt maaşınızın, siz yüksek vergi dilimine girdikçe, artması gerekir.
6 ay boyunca her ay Eşimin maaşından 750tl kesiliyor sırf bu vergi zımbırtısı yüzünden ne biçin iştir bu 1 ayda 750tl ne demek ya alt tarafı 2500 maaş alıyor adam. Bu vergilerin askeri personelede yararı olmasa haram edicem. Bu kadar da olmaz ya yazık günah hakediş 5bin aldığı maaş 2400 çok yazık
Merhabalar özel bi şirkette 10 yıldır çalışmaktayım bikac aydır maaşımdan 110 lira kesiliyor sebebi vergi dilimini acaba yardımcı olursanız sevimirim
Merhaba. Gürkan bey, öyle olma ihtimali var. Ama bu sorunun cevabını alabileceğiniz yer, yine işyerinizdir. Maaş bordronuzu incelemenizi öneririm.
Merhaba abidin bey asgari ücretle çalışıyorum bu ayki net maaşım
1994 tl ayrica 625 tl cocuk yakacak mesai vb var elime gecen 2250 bodroda 1994 net yazıyo normalmi. 3 cocuklu eşi çalışmayan
Yazı için emeğinize sağlık, teşekkürler. Bahsettiğiniz yasayla ilgili gelişme var mı? Farz edelim ki yasa kabul edildi, yeni düzenleme neler getirecek? Ağabeyim maaşına ek, 5 ayda bir kotayı tutturursa prim alıyor ama %30 civarı bir kesinti oluyor. Bütün bu kesintiler ilerde emeklilik maaşına pozitif bir etki yapacak mı yoksa bugün kesilen vergiler gittiğiyle mi kalıyor? Şimdiden teşekkürler, saygılar.
Rica ederim. Şu an için gündemde olan bir yasa değişikliği yok Yahya bey. Dolayısıyla aynı sistem daha uzun süre devam edeceğe benziyor.
Yanıt için teşekkür ederim, bir ağabeyimle ilgili sorum vardı beki görmemişsinizdir diye yineliyorum beyefendi, Ağabeyim maaşına 5 ayda bir kotayı tutturursa prim alıyor ama kazandığı primden %30 civarı bir kesinti oluyor. Bütün bu kesintiler ilerde emeklilik maaşına pozitif bir etki yapacak mı yoksa bugün kesilen vergiler gittiğiyle mi kalıyor? Şimdiden teşekkürler, saygılar.
Yapılan tüm sigorta kesintileri elbette emeklilik maaşına katkı yapacaktır.
Sen 10 saat ayakta dur. Virt vergisi zirt vergisi kessinler. Koyun yaptilar iyce milleti haram olsun suruyililere iyi bakin
merhaba zeynel bey bizde haliyle vergi dilimine giriyoruz. evli eşi çalışmayan 3 çocuk babasıyım 11 yıldır aynı işyerindeyim sormak istediğim maaşlar asgari bankaya yatıyor asgari üzeri aldığımız için kalan elden ödeniyor haliyle primler de bankaya yatan tutar dan bildiriliyor. bunun bize zararı varmı ilerde anlaşılan maaş üzerinden primler ödenmeli mi
Merhaba. Zararı olmaz olur mu? Şu yazımızda emekli maaşı hesaplamasını anlatmıştık ve sigorta primlerinin miktarı emekli maaşını doğrudan etkilemektedir. Ayrıca işsizlik maaşı ya da rapor parası gibi birçok konuda da mağduriyetler meydana gelir.
mustafabaysal.com/ne-kadar-emekli-maasi-alirim-4a-icin-emeklilik-maasi-hesaplama-ornegi
zeynel bey muhasebeci ile de görüştüm şuan için böyle devam etsin son on yılını maaşın neyse onun üzerinden yatırılmasına çalış diyor şuan olsa vergi kesintiler in olur nasıl bir yol izleyelim tel ile görüşe bilirmiyiz sizle
Orhan bey, bu konuda genel bilgi vermek dışında bir şey söyleyemem. Ama öyle ya da böyle, işçi ne kadar ücret alıyorsa, tam olarak sigorta priminin gösterilmesi işçinin her zaman yararınadır.
Merhaba. Ben işe gireli 3 ay oldu 2300 maaş alıyorum süre bakımından ve maaş bakımından vergi kesilir mi? Maaşımdan vergi kesildiği söyleniyor. Çalışma süresinin 6 ay dolması gerekmiyor mu.?
Merhaba. İşe girdiğiniz anda vergiye tabi olursunuz Kader hanım.
Valla asgari ücret alan ne yapsın bilmiyorum ki herşeye zam var bizim maaşlar da düşüş var ne olacak halimiz
işçiler her ay normal işverenle kaç paraya anlaşmışsa o maaş üzerinden aylığını almakta ama bana vergi dlimine girdiğin için maaşında düşme var dediler benim maaşım 2200 ama benden yüksek maaş alanlar her ay düzenli olarak hiç maaşlarında vergi dilimine girmeden kesinti olmadan almaya devam ederken ben niye her yıl vergi dilimine girdin diyerek maaşımda kesinti oluyor
Ekrem bey, birbirine yakın maaş alanlar hemen hemen beraber vergi dilimine girer. Bu bahsettiğiniz durumun başka bir nedeni olmasın?
belki evli eşi için çocuğu için alıyordur bencede başka nedelerde olablir .
vergi dilimi ne zaman kesilmeye başlar hangi ay bizden 2 ay oldu kesiliyor
Merhaba. Bunun için belirlenmiş bir ay yoktur. Gelir vergisi matrahınız, bir üst dilime ne zaman girerse, üst orandan vergi ödemeye başlarsınız. Yoksa, yıl içinde ilk aldığınız maaştan da %15 oranında gelir vergisi kesilmektedir.
Aldığımız maaşın ne hayrı kaldı ben anlamadım.Maaşım arttıkca benden alınan parada artıyo doğal olarak kesinti yapılan maaşım eski aldığım maaşla aynı konuma geliyor.elde var sıfır boşa terfi alıyoruz.Bunu kesintileri oranlarını düşürme şansımız var mı acaba bıktık kesintilerden vergilerden.Bırakmadılar ki yaşayalım.
Merhaba. Onur bey, ne yazık ki bu kesintileri düşürmek mümkün değildir. Kanun değişmedikçe, aynı oranlar uygulanmaya devam edilir.
keşke kanun değişse bir vicdanlı haramdan korkan biri olsa kesin değişridi insan oğlu bir birni sömürmekten başka bişey yaptığı yok ne yazıkki ben ama değişeceğine inanaıyorum bilerde birgün rahata ercez sabıt arkadaşlar sabredin asla akılınıza ölüm intihar etmek gelmesi borçlarınızı alacak kişilerde sizi öldurmeyeceğine göre çokçok canınızı al dersiniz yani herşeyin çözümü ölüm de değil her zman ben olmazsam sonrasında ne olacak diye düşünün ve her zaman sabır çekin ve bazı harcamalrınızı ksıısn keyifi olan aburcubrdur sigaradır n-ırakın daha da var da inş torparlanır devletimiz allah büyük
Vergi diliminden işçiler olarak şikayetçiyiz!