İhbar Tazminatı

İşyerinin kapanması durumunda ihbar tazminatı ödenir mi?

İşyeri kapanırsa ihbar tazminatı alınır mı?

İhbar tazminatı işçinin kıdemine göre belirlenen ve önemli rakamlara ulaşabilen bir haktır. İş Kanunundaki diğer tazminatlardan farklı olarak; bu tazminatın ödenmesinin ön şartı, ihbar sürelerine uyulmamış olmasıdır. Bir işyeri kapandığında, işyeri kapanan bir işçinin ihbar tazminatı alma hakkı var mıdır?

İhbar tazminatı ne zaman hak edilir?

Bu hususta daha önce yazdığım bir makalede gerekli açıklamaları yapmıştım. Kısaca tekrar etmem gerekirse; ihbar sürelerine uyarak iş sözleşmesini feshetmesi gereken tarafın bu süreyi beklememesi halinde ihbar tazminatının gündeme geleceğini söyleyebilirim. Taraflardan birisi iş sözleşmesini İş Kanununun 17nci maddesi kapsamında sona erdirecekse;

  • İşçinin kıdemi 6 aya kadarsa 2 hafta
  • 6 ay ile 1,5 yıl arasındaysa 4 hafta
  • 1,5 yıl ile 3 yıl arasındaysa 6 hafta
  • 3 yıldan çoksa 8 hafta

Önceden karşı tarafa bildirimde bulunmak zorundadır. Bu süreler beklenmeden iş sözleşmesini sona erdirmek isteyen taraf, işçinin kıdemine göre belirlenen süreler kadar ücreti tazminat olarak karşı tarafa ödemek zorundadır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşyerinin kapanması

İşyerinin kapanması, çalışma hayatında sıkça rastladığımız durumlardan birisidir. İşyeri kapanan bir işçinin kıdem tazminatı hakkının olup olmadığını daha önce yazmıştım. Böyle bir durumda ihbar tazminatının ne olacağı da merak konusudur. Neticede işyeri faaliyetine son vermiş ve doğal olarak da işçiler işten ayrılmıştır.

Kapanan işyeri ihbar süresine uymamışsa tazminat öder

işyeri kapanınca ihbar tazminatı

İşyerinin kapanması halinde işçilerine kıdem tazminatı ödemesi gerektiği açıktır. Ancak aynı şeyi ihbar tazminatı için söyleyemeyiz. Çünkü bu tazminatın alınmasının, yukarıda da belirttiğim gibi, bir ön şartı vardır. Dolayısıyla işveren işçilerine işyerinin kapanacağını ve bu nedenle iş sözleşmelerinin sona erdirileceğini belirli bir süre önceden bildirmişse, artık ihbar tazminatı gündeme gelmez.

Fakat işçilere bildirim yapılmamışsa ya da yasal süreler kadar önce bildirim yapılmamışsa, işyeri kapanan bu işçilere ihbar tazminatlarının ödenmesi gerekmektedir.

SONUÇ

İşyeri kapanan bir işçi için ihbar tazminatı alacağını ya da alamayacağını peşinen söylemek doğru değildir. Bu işçi için iki ihtimal söz konusudur. Eğer işveren, işyeri kapanmadan önce yasal ihbar süresine dikkat ederek işçiye bildirimde bulunmuşsa; işçiye ihbar tazminatı ödemesi gerekmez.

Ancak işçiye her hangi bir fesih bildiriminde bulunulmamış ya da yasal süreye dikkat edilerek bildirimde bulunulmamışsa; işyeri kapanan işçinin ihbar tazminatı alma hakkı vardır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

50 Yorum

  1. Merhaba, 4 yıla yakındır Bir kargo firmasında çalışıyorum.Çalıştığımız şube kapanacağı kesinleşti.Şu an çalıştığımız şube, Depo şubesi olduğundan dolayı hiç bir şekilde kargo dağıtımı yapmıyoruz.Bu durumda şube kapandığında her birimizi kendi istedikleri dağım şubesinde çalıştırma haklarına sahipler midir?Örneğin ben, hiç bir şekilde dağıtım şubesinde çalışmak istemiyorum.Bu konuda ne yapabilirim ?

  2. Merhaba Mustafa
    Fabrika da çalışmakta olduğum bölüm kapandı başka bir bölümde çalışmak istemiyorum hangi haklara sahibim bilgilendirebilirmisiniz.
    Teşekkürler

    1. Merhaba, iş sözleşmesini görmeden bir şey diyemem. Fakat bir bölümün kapanması, işyeri kapanmadığı ve işçinin çalıştırılacağı başka bölümler olduğu müddetçe, işçiye haklı fesih hakkı vermez.

  3. Merhabalar Mustafa Bey;
    Mağaza çalışanıyız magaza kapanmadan iki gun once sozlu belirtildi fakat bize sunulan evrakta 15 gun oncesinin tarihi olan bir evrak sundular aramizdaki iyi niyet ve bağdan imzaladik bu sekilde merkeze mail olarak iletildi fakat imzaladigimiz belgenin daha sonra aslına o gunun tarihini belirttik evrak gecersiz sayilabilirmi bir avukata basvursak sonuc alabilirmiyiz ihbar tazminati icin tesekkur ederim.

  4. Askerlik sebebiyle işimden ayrılacağım şirketin 6 ayda 1 olmak üzere her yıl başı 2 maaş ikramiyesi var kıdem tazminatı yanında 6 ay doldurdugum için 1 maaş ikramiyemide alabilecekmiyim

    1. Merhaba, bunun cevabını size işveren ancak verebilir. Çünkü sorduğunuz ödeme, işverenin kendi iç kurallarına göre yaptığı bir ödemedir Ahmet bey.

  5. Merhaba, ben 28 Nisan itibariyle çalıştığım iş yerinden corona sebebiyle şirketin kapatılma kararını yazılı olarak maille aldım, 3,5 yıllık bır çalışma sürem var ben kıdem tazminatına hak kazanabiliyorum sanırım ama ihbar için bir hakkım var mı onu merak ediyorum. Şu an corona sebebiyle Temmuz ayına kadar işci çıkarılma mümkün olmadığından bana verdikleri şirket kapanma bılgısı 2 ayı da geçmiş bulunmakta oluyor bu durumda ben bana bildirilme süresini tamamlıyorum ama corona olmasaydı bu süre bu kadar uzatilmaz karardan sonra kapatılır işlemler başlatılırdi çünkü işverenlerimiz hemen kapanması hususunda israrlilar ben şimdi bu durumda ihbar tazminatıni hak edebiliyor muyum yoksa alamıyor muyum? Teşekkür ederim

    1. Merhaba, aradığınız sorunun cevabı aslında çok basit. Size iş akdinizin feshedileceği 8 hafta önceden bildirildi mi? Bildirildiyse, bunun sebebi ya da başka bir dönemdeki ihtimal sonucu değiştirmeyecektir ve ihbar tazminatına hak kazanmanız mümkün olmaz.

      1. Cevabınız için teşekkür ederim bısı daha sormak istiyorum yalnız şirketin ne zaman kapatılacağı ile ilgili bilgi verilmedi ben bunu çok kez tam ne zaman kapatılacak çıkış işlemleri ne zaman olacak diye sormama ragmen net bır tarih cevabı alamadım şu an hazıran sonu büyük ihtimalle kapatılacak deniyor burada kesin bir tarih önemli değil mi

      2. Cok kısa bir şey daha sormak istiyorum kısa çalışma ödeneği alırken 3 aylık süre boyunca kapatılacak şirket tarafından tazminat süresi hesaplandiginda bu çalışmadığım günlerde dahil edilecek mi, sigorta da yatırılan bir para yok tutar yazmıyor 18 olarak kısa çalışma ödeneği diye belirtilmiş ve toplam gün sayımda değişmemiş

        1. Rica ederim, kısa çalışma ödeneği alınan süreler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz. İhbar tazminatı açısından ise önemli olan, işverenin sözleşmenizi feshetmeden size en az 8 hafta önceden bildirimde bulunmuş olmasıdır.

  6. Merhaba
    İş yerim kapanacağı bilgisini aldım ve yazılı ihbar tarafıma çekildi imzaladım. 4 haftalık ihbar süremin 2 haftası dolmuş iken seni başka şubeye alıcaz işine orada devam ediceksin dendi. İhbar çekilip imzalamama rağmen aynı firmanın baska subesinde çalışmak zorundamıyım yoksa kıdem tazminatı alıp ayrılabilirmiyim?

    1. Merhaba Okan bey,
      tarafınıza fesih bildirimi ve ihbar önel yazılı ihtarat yapıldı ise artık geri dönülemez. Bu bir şekilde irade beyanıdır ve geri dönüşü yoktur. Çalışma zorunluluğunuz yok (Ancak siz isterseniz mümkün) tazminatlarınızı talep ediniz.

      1. Çok teşekkür ederim. Haklarım sadece kıdem tazminatımıdır? İhbar çekilip uyulduğu için ihbar tazminatı almaya hskkım yoktur doğrumu? Aiele ve sosyal çalışma bakanlığı iş yeri kapandıgı taktirde ihbarına uysan bile ihbar tazminatı alma hakkın var dedi doğrumu şmdiden teşekkürler

        1. Rica ederim. Haklarınız kısaca; Kıdem tazminatınız, kullanmadığınız yıllık izin hak edişleriniz varsa onlara dair ücretler, son maaşınız ve varsa fazla mesaileriniz, genel tatil ücreti, varsa resmi tatil çalışmalarınız.
          İşin doğrusu ihbar tazminatı ile ilgili Alo 170’in söylemine doğrudur/yanlıştır diyemiyorum. Kanunda böyle bir madde yok zira. Size ihbar öneli bildirimi yapılmış çünkü. Tekrar arayıp hangi kanun/içtihat vb. maddesine istinaden böyle hakkınız olduğunu sormanızda fayda var, ona göre ihtar yazacağım deyin. Sonucu bizimle de paylaşırsanız sevinirim, hayırlı olsun.

  7. Merhaba ben bir seyahat firmasında çalışıyordum ve firma kapanmadan 2 hafta önce benim çıkışımı vermiş ve ben gibi bir kaç çalışanı haberdar etnemiş 13 10 2017 de çıkışlarımız verilmiş.Firmanın tekrar acılacagı ve çalışmaların devam edildiği bilgisiyle uzun bir süre oyalandık..2 yıl oldu içerde kalan maaşlarımla birlikte tazminat falan tek bir ödeme yapılmadı..dava açmak için geçmi kaldım nasıl bir yol izleyebilirim

    1. Merhaba. Geç kalmamışsınız, arabulucu başvurusu yaparak hak arama sürecini başlatabilirsiniz. Ama olası bir davayı kazansanız bile, alacaklarınızı tahsil edip edemeyeceğinizi iyi araştırmanızı öneririm.

  8. Merhabalar kurumsal mağazada 6 yıldır çalışmaktayım bundan 2-3ay önce mağazanın kapanağını bize söylendi ve bize herhangi bir yazılı bildirimi yapılmadı sadece sözlü söylendi ve 3.aydan sonra bize Bi yazı gönderildi ay sonunda çıkışınız verilecektir dendi şimdi bu durumda bana ihbar tazminanti alabilecek iyim teşekkürler

    1. Merhaba. Kıdeminiz 6 yıl ise, size 8 hafta önceden yazılı ihbarda bulunulmadığı müddetçe, ihbar tazminatı talep etme hakkını olur.

  9. merhabalar mehmet bey çalıştığım mağaza kapanacak bize bilgisi verildi ama ne zaman belli değil arkadaşlara başka yer bulmak isteyen çıkabilir denildi 3 senedir aynı mağazada çalışıyorum ıhbar tazminatı alabilecekmiyim bilgilendirirseniz sevinirim

    1. Merhaba. Size yazılı olarak ihbar bildirimi yapılmaz ve bu şekilde işten çıkarılırsanız alabilirsiniz. Ama işi bırakan siz olursanız, ihbar tazminatı alamazsınız.

  10. Merhaba; 2006 Aralık ayından beri bu Iş yerinde çalışmaktayım. Işveren 15 Nisan 2019 da işyerini kapatacağını bize bugün yani 11 Mart 2019 tarihinde bilgi verdi. Ama ihbarı, 56 günlük sürenin dolması için 18 Şubat dan imzalatmaya çalışıyor. Bu durumdaki amaç ihbar tazminati ödemeden kıdem tazminatı ile işimize son vermek. En son aldığım maaş 3030 tl. Ihbar tazminatlı olması ile olmaması arasında ne gibi bir kaybım olur. Işsizlik maaşı hakkı fazla tazminat gibi zararım ne olur?

  11. MERHABA MEHMET BEY İŞYERİM SİRKET DEGİŞİKLİGİ YAPTI İSMİ AYNI AMA SİRKETİ DEĞİŞTİ BİZE BUNANLA İLGİLİ SÖZLEŞMEMİZDE VAR OLODUGUNU SÖYLEDİLER 1 SENE SONRA DA MAGAZAM KAPANMA KARARI ALDI 1AY SONRA KAPATILACAK BİZE ROTASYON TEKLİFİNDE BULUNDULAR BASKA MAGAZALARA AMA GECMEK İSTEMİYORUM SARTLARIM DEGİŞİYO CÜNKİ 2 GÜN İZİN KULLANIRKEN TEK İZİNLE ÇALISCAM BİZE TAZMİNAT VERMİYCEKELERİNİ SÖYLEDİLER İŞE İŞ TEKLİFİNDE BULUNUYORUZ TAZMİNAT ALMA SANSIMIZ VAR MI

    1. Merhaba. İş sözleşmenizde, işveren tarafından gösterilen başka bir şubede çalışmayı peşinen kabul ettiyseniz ve buna rağmen işten ayrılırsanız, kıdem tazminatınızı almanız çok zor olacaktır.

  12. Mehmet bey , bir arkadaşımın kendi iş yerini kapattılar kendisi bunalımda , 4 gün sonra para cezası gelecekmiş ve ödeme durumu yok. Ne yapmalı bu durumda. Buarada kendi küçük esnaf dükkan kendisinin.

  13. Mustafa Bey
    Çalışmakta olduğum mağaza eylül sonunda kapanacak. Bu süre içinde mağazalar arası rotasyonla tazminat hakkım alınmak isteniyor. Bu konuda yapılabilecek birşey var mı? Rotasyonu kabul etmeyip tazminatımı alabilir miyim?

  14. yıllarca çalıştığım şirket iflas ediyoruz ayağına kapatıldı!içeride iş varken kapatıldı ! patron şirketi boşalttı zaten limited şirketti! biz müfettişe baş vurduk 4-5 arkadaş .Tam son günlerinde müfettiş geldi rapor tuttu ama hiç bir şey olmadı! bazılarımıza geri dönüş bile yapmadılar.

    hakkımızı aramak istediğimiz zaman avukatlar bile çevremizden çoğu kişi vaz geçmemiz gerektiğini söylüyor. Emeğimizin karşılığını alamayacağımızı mahkeme sonucunun bir işe yaramayacağını söylüyorlar üstüne de bir sürü mahkeme masrafının da üzerimize yükleneceğini söylüyorlar.

    Burada bir çok kişi mesaj yazmış hepsi boş.Bu ülkede adalet yok !kötü niyetli işverenlere işçi hakkını yiyebilmek ve sorumluluğunu işçinin üstüne yıkmak için kanunlarda her türlü boşluk imkan ve zaman verilmiş. mahkemeler ve adalet o kadar yavaş, kayıtsız ve denetimsiz ki her şey işveren lehine! iş işten geçmesi için adaletin gecikmesi için ve mazlumun ezilmesi için kanunlar her türlü şeyi yapıyor.
    zaten bu ülkede bir limited şirket mantığı var ki evlere şenlik kötü niyetli sahtekarların çok rahat şekilde girişimci ve işveren olup voliyi vurup zengin olup insanların emeklerini sömürmesine çok kolayca izin veriyor.
    ben bu tip adamlarla kişisel anlamda gereken şekilde hesaplaşacağım zaten de ben şunu yazmak istiyorum;
    ben hakkımı bu ülkenin adalet kurumlarına ve savcı hakim avukat müfettiş bakan milletvekili..vb hiç birine helal etmiyorum. Toplumun çoğunluğunu işçilerin oluşturduğu zaten bu ülkenin en alt kademesinde yer alan,asgari ücretle güçlükle geçinen ve ailesinin karnını bir çok riske girerek ve ekstra baskı ve sıkıntılarla boğuşarak sürdüren çalışanların yenmiş hakkı ve emeği üzerinden avukat savcı hakim müfettiş bakan milletvekili..vb. maaş alıp hayatını ikame ettiriyor.Üstüne bu adaletsizliğin ekonomik ve sosyal zararı ile devlete ve bu ülkenin geleceğine verilen zarar ve yıkım da cabası!devam edin böyle! bunun bir de öbür dünyası var !

  15. Mustafa Bey merhaba, 2014 yılında devlet kurumu olan Tedaş,a iş başı yaptık. 2008 yılında özelleşme nedeniyle, tarafımıza hiçbir bilgi vermedem, bizi şirket ve devletin yapmış olduğu devir protokolü ile şirkete devrettiler.(devir protokolünde personelin işten çıkarılmadan çalıştırılacağı belirtilmektedir) 2017 yılında şirketten ayrılıp tekrar devlet kurumunda çalışmaya başladım.Tedaş’da ve şirketde çalıştığım sürelerin kıdem tazminatını ve ihbar tazminatını alabilirmiyim. Saygılar,

  16. Merhaba Mustafa bey
    Özel bir firmanın mağaza müdürüyüm 12 yıllık bir geçmişim var
    Fakat geçen ay sonunda bize bilgo verilmeden aniden baskın yaparcasına tüm firma yetkilileri mağaza gelip mağazanın kapanacağını hemen herşeyi toparlayıp kapatıyoruz dediler sebep dedim öyle gerekiyor dediler işimiz bitti ve sonra bize dediler ki size 2 gün izin daha sonra bakacağız fakat 1 gün sonra bizi arayıp ekibimle birlikte başka şubeye gideceksiniz orada görevinize devam edeceksiniz dediler bizde ekip olarak geldik ama burada da bir mobbing uygulamadı var yani aşırı bir sıkı yönetim va caydırma politikası ile karşı karşıyayız bu durumda ne yapmaliyim dönüş yaparsanız sevirim ? iyi çalışmalar

    1. Merhaba. Ne yazık ki yapabileceğiniz en iyi şey direnmek olacaktır. Bunun dışında ise, işten ayrılacak duruma gelirseniz noterden ihtarname çekin ve ayrıntılı bir metin hazırlayın.

  17. selamün aleyküm mustafa bey 1983 yılında amasya şeker fabrikasında işe geçici işçi olarak başladım 1989 yılında çarşamba şekerde çalışmaya başladım burada kadroya geçtim 2017 eylülünde konya ılgın şeker fabrikasından emekli oldum ancak şirket amasya şekerde çalıştığım günlerin tazminatını vermedi . NOT.bu fabrikaların hepsi türkiye şeker fabrikaları genel müdürlüğüne bağlıdır. dava açsam kazanabilirmiyim .şimdiden teşekkür ederim.

    1. Muharrem bey, bir avukatla görüşmenizi öneririm. Fabrikalar arasındaki bağlantının ve sizin işten ayrılış şekillerinizin incelenmesi gerekir.

  18. 14 yıllık çalıştığım İşyeri kapandı cıkışımız 29.12.2017 itibari ile verildi iş veren 4 gün sonra maaşlarımızı 10 gün içinde tazminatımızı vereceğini söyledi ancak 5.gün gittiğimizde maaşlar yatmadığını belirttik iş verenin yaveri karşımıza çıktı paramız yok gidin mahkemeye verin deyip geçti gitti sizce ne yapmalıyız bekleyelim mi iş mahkemesine mi gidelim saygılarımla…

  19. Merhabalar ben 4 aydan beri bir markette çalışıyorum 5. Ayın sonunda market kapanıyor tazminat alma hakkım varmıdır

  20. Merhabalar;
    Ben mağazada çalışıyorum iş yerim çok iş yapmadığı için kapanacak. ben şirkete pek güvenmiyorum 1 yıldır çalışıyorum halada devam ediyorum ama ay sonu kapanacak iş yerim şuan ihbar süresi verilmedi sadece bu yönde aldığım küçük bir bilgidir. iş yerime güvenmediğim için çıkışım verilirken imzalamam gereken evrakları bilmiyorum. bunun ilgili bilgi verir misiniz lütfen.

  21. Merhaba, ben 3,5 yıldır bir mağazada çalışıyorum. Çalıştığım mağaza outlet oldu. Bende outlet mağazada çalışmak istemiyorum çünkü işin işleyişi de değişmiş oldu ve ben bu durumdan memnun değilim. Fakat istifa etmek de istemiyorum çünkü tazminatımı almak istiyorum. Bu sebeple çıksam tazminat alma hakkım var mıdır ? Teşekkürler..

    1. Hatice hanım, iş sözleşmenize bakılması gerekir. İşveren tarafından yapılacak bu tip değişiklikleri peşinen kabul etmişseniz, çalışmaya devam etmeniz gerekir. İş sözleşmenizde böyle bir onay vermemişseniz bile, outlet mağaza olması gerçekten de çalışma şartlarınızı önemli ölçüde değiştirmelidir.

  22. Sağolun Mustafa Bey, SGK dan aldığım belgede işten çıkarılma biçimi kodu 3 olarak yani işçinin kendi rızasıyla çıkmış olduğu şeklinde gösterilmiş, işveren benim imzam ve beyanım olmadan bunu nasıl SGK ya bu şekilde bildirebilir. Üstelik SGK dan itiraz ettiğimde bunun bu şekilde verildiğini ve itiraz etmemin mümkün olmadığını söylediler. Kıdem tazminatı hakkımdan faydalanmamam içinde çıkış tarihi 1 yılın dolmasına 1 gün kala olarak bildirilmiş. Ben noterden ihtar gönderdim ama bunun pek yaptırımı olacağını sanmıyorum. Sizce bu durumda hangi kurumlar şikayette bulunabilirim? Ve eğer alacaklarım ödenmezse dava açmalı mıyım?

    1. Bu durumda dava açarak ihbar tazminatı talep edebileceğiniz gibi kötü niyet tazminatı da isteyebilirsiniz. Davayı kazanırsanız ve diğer şartlara da sahipseniz geriye dönük işsizlik maaşı da alabilirsiniz. Sonuç olarak dava açmanız gerektiğini düşünüyorum.

  23. Şubat 2017 ayında işyeri yetkililierinden işyerinin kapanacağına dair açıklama yapılarak işime son verildi. Maaş alacağım, ihbar tazminatım ve kıdem tazminatım hakkında istekte bulunduğumda ise bana ödeme yapılmayacağı işi benim kendi isteğimle bıraktığım belirtildi. Fakat bununla ilgili tarafıma ne gerekli sürelerde ihbarda bulunuldu ne de herhangi bir belge imzalatıldı.
    Son olarak Noterden alacaklarımla ilgili işverene bildirimde bulunmak istediğimde SGK hizmet dökümümde henüz şirketten çıkışımın yapılmadığını da tespit etmiş bulunuyorum. Şirlet ise kapanmadığı gibi faaliyetine ve yeni eleman aramaya devam etmektedir ilanlarla.
    Bu durumda resmi olarak ne gibi işlemler yapmam gerekir, bir yandan da işsizlik maaşı ve İşkura iş arama başvurusu yapmak istiyorum. Fakat çıkışım yapılmadığı için bunları başlatamıyorum.

    1. Hami bey, işveren çıkışınızı vermeye yanaşmıyorsa, bir an önce dava açarak hem hakkınızı aramalı hem de dava dilekçenizde bu durumu belirtmelisiniz. Size, her şeye rağmen, önce bir ihtarname çekmenizi öneririm. Bu ihtarnamede alacaklarınızı talep ederken, çıkışınızın da verilmesini istemeyi unutmayın.

      1. Mustafa bey bizde olan zorunlu emeklikten dolayı işveren sözleşmemizi fesh edecek acaba ihbar tazminatını vermek zorundamidir

        1. Merhaba. Siz mi emekli oluyorsunuz? Öyleyse, işten siz ayrılıyorsunuzdur ve işverenin ihbar tazminatı ödemesi gerekmez.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu