İhbar Tazminatı

İhbar süresinde fazla mesai olur mu?

İhbar süresini çalışan bir işçi, bir müddet sonra işten ayrılacak demektir. Böyle olunca, ihbar süresinin normal çalışma döneminden farklı olduğu düşünülebilir. Peki ama öyle mi? Örneğin ihbar süresinde fazla mesai yapılır mı?

İhbar süresi nedir?

İhbar süresi; işçi ya da işveren tarafından iş akdi sona erdirilmeden önce işçinin çalışmakla yükümlü olduğu süredir.

İhbar süresi her durumda gündeme gelmez. Örneğin işçi ya da işveren haklı nedenle fesih yapıyorsa, işçi emeklilik, askerlik ya da evlilik nedeniyle işten ayrılıyorsa veya belirli süreli iş sözleşmesinin süresi dolmuşsa ihbar süresi yükümlülüğü olmaz.

İhbar süresi denilen kavram aslında İş Kanunu’nun 17’nci maddesinde açıklanan bir bildirim yükümlülüğüdür.

Buna göre taraflardan birisi iş sözleşmesini sona erdirecekse, bunu belirli bir süre önceden karşı taraf bildirmekle yükümlüdür.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İş Kanunu’nda ihbar süreleri

4857 sayılı İş Kanunu’nun 17’nci maddesinde ihbar süreleri, işçinin işyerindeki kıdemine göre belirlenmiştir. Bu maddeye göre ihbar süreleri şu şekildedir:

  • 6 aya kadar kıdemi olan işçi için 2 hafta
  • 6 aydan 1,5 yıla kadar kıdemi olan işçi için 4 hafta
  • 1,5 yıldan 3 yıla kadar kıdemi olan işçi için 6 hafa
  • 3 yıldan çok kıdemi olan işçi için 8 hafta

İşçinin kıdeminin tam 6 ay ya da 1,5 yıl veya 3 yıl olduğu durumlarda ihbar süresinin kaç hafta olacağını şu yazımda açıklamıştım: https://mustafabaysal.com/ihbar-sureleri-kac-haftadir/

ihbar süresince mesai

İhbar süresi ile normal çalışmanın farkı

İhbar süresi ile normal çalışma dönemi arasındaki TEK FARK, işçinin sahip olduğu iş arama izni hakkıdır. Yeni iş arama iznini şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/yeni-is-arama-izni-nasil-hesaplanir/

İş arama izni haricinde, ihbar süresindeki çalışmanın diğer zamanlardaki çalışmadan hiçbir farkı yoktur.

İhbar boyunca çalışma süresi

İşçinin normal mesai saat hangi saatler arasındaysa, ihbar süresini çalışırken de öyle olacaktır. İşçi örneğin normalde 08:00-16:00 vardiyasında çalışıyorsa, ihbar süresinde de aynı mesaiye devam edecektir.

İhbar süresinde fazla mesai

Yukarıda, işçinin ihbar dönemi çalışmasıyla normal çalışması arasında bir fark olmadığını söylemiştik. Böyle olunca, bu işçiye fazla mesai yaptırılması da mümkündür.

İşçi fazla mesai yapmak için daha önceden muvafakat vermişse, ihbar süresinde çalıştığı için fazla mesai yapmaktan kaçınma hakkına sahip değildir.

ihbar süresinde fazla mesai

İhbar süresinde fazla mesai hesabı

Bilindiği üzere fazla mesai hesabı haftalık yapılır:

Ancak ihbar süresinde işçi iş arama iznini günlük kullanıyorsa, fazla mesai hesabında kafalar bir miktar karışabilir.

İşçinin haftalık çalışma süresi 45 saati aşınca fazla mesai gündeme gelir. Ancak işçi günlük 2 saat iş arama izni kullanıyorsa, bu süreler 45 saat içinde değerlendirilecek midir?

Elbette ki iş arama izni, işçiye ücret karşılığı verilen bir izindir ve işçi bu süreleri çalışmış gibi kabul edilir. Böyle olunca, işçinin haftalık çalışma süresini hesaplarken, iş arama izinleri de hesaba dahil edilir.

Örneğin haftada 6 gün çalışan ve günde iki saat iş arama izni kullanan bir çalışan, iş arama izinleri hariç 40 saat çalışmış olsun. Haliyle 12 saat de iş arama izni eklenecektir. Bu çalışanın haftalık çalışma süresi 52 saat ve fazla mesai ücreti hak ettiği süre de 7 saat olacaktır.

SONUÇ

İhbar süresinde fazla mesai yapılır mı? Evet yapılır; çünkü ihbar süresi “farklı”, “başka” ya da “esnek” bir zaman dilimi değildir.

İhbar süresinde de iş akdi devam eder ve işçi ile işveren aynı kurallara tabi olur. Yukarıdaki sorunun cevabını doğru verebilmek için öncelikle, ihbar süresine özel çalışma koşullarının var olmadığını anlamak gerekir.

İşçi ihbar süresinde fazla mesai yapabilir ve hatta eğer önceden muvafakat vermişse yapmak zorundadır. İşveren de bunun karşılığı olan fazla mesai ücretini işçiye tam olarak ödemekle yükümlüdür.

İhbar süresinde yıllık izin kullanımı merak ediyorsanız, şu yazıma göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/ihbar-suresi-icinde-isciye-yillik-izin-kullandirilabilir-mi/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

8 Yorum

  1. Merhaba Mustafa bey ben 10 yıldır 3 vardiyalı çalışıyorum çalıştığım fabrika başka bir ile taşınıyor ve biz gitmek istemiyoruz bizim haklarımız nelerdir ayrıca ihbar süresi çalışırken vardiyalı çalışacak mıyız

  2. Merhaba Mustafa bey Benimde bir sorum olacak. Biz iş yerinde sabah 08:00-18:30 çalışmaktayız. Fakat ek bir mesai ücreti almamaktayız. Sorum şu ihbar süresinde iş arama hakkı ile normal çalıştığımız saatten 2 saat öncesine kadar mı çalışmam lazım veya sabah 08:00 da başlıyorsa mesaim kaçta bitmelidir.

    1. Merhaba, Atakan bey işten saat kaçta çıkarsanız, onun üzerine 2 saat daha çalışmış sayılmanız gerekir. Örneğin siz işten 18:00’de çıkmışsanız, işveren size artı 2 saat daha yazmalıdır. En doğrusu ise, mümkün olması halinde, ihbar süresinde olan işçinin haftalık 45 saatten çok çalıştırılmamasıdır.

  3. Mustafa bey merhaba kolay gelsin corona yasakları kapsamında Ocak ayı itibariyle çalıştığımız şirket 10 gün kçö ye başvurdu yani 21 gün çalışıp 10 gün kçö kapsamında ay içinde izin yaptık yanlız işveren 21 gün çalıştığımız için bize hafta tatili kullandırmıyor kçö iznini parça parça kullandırıyor bir nevi kçö yü aynı zamanda hafta tatili olarak değerlendiriyor maaş bodrosunda ise 21 günün 17 si çalışma 4 gün hafta tatili gösteriyor oysaki biz 21 gün hafta tatili yapmadan çalıştık bu durumda ne yapabiliriz

    1. Serkan bey, burada önemli olan husus şudur: Siz bir haftalık zaman diliminde kaç gün ve kaç saat çalışıyorsunuz? Ona göre bir yanıt vermem daha doğru olur.

      1. Pazartesi Cuma arası günde 7,5 saat 37,5 saat çalışıyoruz Cumartesi Pazar kçö Pazartesi tekrar tam gün mesai başlıyor Cuma’ya kadar

        1. Bu durumda ne yazık ki zaten hafta tatili ücreti hak etmiyorsunuz; çünkü Yargıtay haftalık 45 saati doldurmayan işçinin hafta tatili ücretine hak kazanmadığı görüşündedir.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu