Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı işçilerin en sık muhatap olduğu tazminat türleridir. Bazen çok temel bilgiler bile bazı işçiler için bilinmediğinden, belki de şu basit soruyu soracak olan işçilerimiz olacaktır ve bu yazımda en basit haliyle, kıdem ve ihbar tazminatı için nereye başvurmaları gerektiğini açıklayacağım: Kıdem ve ihbar tazminatını için nereye başvurulur?
Kıdem tazminatı kavramı
Kıdem tazminatı belki de işçilerin hakkında en çok bilgiye sahip olduğu; ancak aynı zamanda en karışık konulardan birisidir.
Bunun nedeni neredeyse her işçinin kıdem tazminatı almak ya da almamak noktasında bir bilgiye ihtiyaç duyması ve kıdem tazminatına hak kazanma konusunun biraz kafa karıştırıcı olmasıdır.
Kıdem tazminatına hangi hallerde hak kazanıldığını öğrenmek için şu yazı çok yararlı olacaktır: https://mustafabaysal.com/kidem-tazminati-alma-sartlari/
Burada çok kısaca kıdem tazminatını tanımlamak gerekirse; kıdem tazminatının, işyerindeki kıdemi en az bir yıl olan işçinin belirli şartların oluşması durumunda işten ayrılırken hak ettiği bir tazminat olduğunu söyleyebiliriz.

İhbar tazminatı nedir?
İhbar tazminatını da çok detaylı bir şekilde yazmıştım: https://mustafabaysal.com/ihbar-tazminati-nasil-alinir/
Çok detaylı bir konu olan ihbar tazminatını diğer tazminatların tamamından ayıran husus, ihbar tazminatına işçi kadar işverenin de hak kazanma ihtimalinin mevcut olmasıdır.
Detaylarını yukarıdaki yazıda bulabilecek olsanız da şu önemli bilgiyi de vermek isterim ki; ihbar tazminatına hak kazanmanın ön şartı, iş sözleşmesini fesheden taraf olmamaktır. Yani iş sözleşmesini fesheden tarafın ihbar tazminatına hak kazanması hiçbir surette mümkün değildir.
Kıdem tazminatı için nereye başvurulur?
Kıdem tazminatı için başvurulacak yer işverenin kendisi olacaktır. Bunun tek istisnası, kamu kurumlarında alt işveren olarak çalışan işçilerdir.
Taşeron işçilerinin işverenden aldıkları yazı ile kamu kurumuna başvurarak kıdem tazminatını nasıl talep edeceklerini şu yazımda izah etmiştim: https://mustafabaysal.com/taseron-iscisi-kidem-tazminatini-devletten-nasil-alacak/
İhbar tazminatı için nereye başvurulur?
İhbar tazminatı için de adres bellidir ve yine işveren olacaktır. İhbar tazminatı hak ettiğini düşünen bir işçi, tazminatı ödenmemişse öncelikle işverene başvurarak ihbar tazminatını talep etmelidir.

Kıdem ve ihbar tazminatı ödenmeyen işçi nereye başvurmalı?
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere hem kıdem tazminatı hem de ihbar tazminatı için ilk başvuru yeri kural olarak işverendir; çünkü bunları ödeme yükümlülüğü işverene aittir.
Ancak diyelim ki işveren kıdem veya ihbar tazminatını ödemedi. Bu durumda başvurulacak yerler ise şu şekilde sıralanabilir:
- Önce arabulucu başvurusu yapılır ki bu başvuru zorunludur: https://mustafabaysal.com/isciler-icin-arabulucu-basvurusu-nasil-yapilir/
- Arabulucuda anlaşma sağlanamazsa sonrasında il mahkemesinde dava açılır: https://mustafabaysal.com/arabuluculuk-sonrasi-dava-acma-sureci/
Hatta yukarıdaki iki aşamadan önce işverene başvurulması zorunlu bile değildir. Yani işveren kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatı ödememişse, işçi illa ki işverene öncelikle başvurup ödemeyi talep etmek zorunda değildir.
Ancak işverene başvurulmasının önemi faiz başlangıcında ortaya çıktığından, başvurulması tavsiye edilir: https://mustafabaysal.com/isci-alacaklarinda-faiz-baslangici-ve-oranlari/
SONUÇ
Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı almak için başvurulacak özel bir yer yoktur. İzlenmesi gereken yol şu şekilde özetlenebilir:
- İşçi kıdem ve ihbar tazminatını hak etmiştir.
- Ancak işveren bunları ödememektedir.
- İşçi isterse işverene yazılı olarak başvurup kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesini talep edebilir (İsteğe bağlı).
- Kıdem ve ihbar tazminatı ödenmezse arabulucuya başvurulur (Zorunlu).
- Arabulucuda anlaşılmazsa dava açılır.
O halde denilebilir ki; kıdem tazminatı ya da ihbar tazminatı ödenmediğinde başvurulacak özel bir yer yoktur ve diğer alacak türlerinde olduğu gibi sürecin yürütülmesi gerekir.
İş mahkemesinde davanın nasıl açılacağını merak edenler şu yazıma göz atabilir: https://mustafabaysal.com/is-mahkemesine-dava-acmadan-once-yapilmasi-gerekenler/
Merhaba, Ben işitme engelliyim 5yıl çalışıyorum bel fıtığı ağrısı oldum evliyim var borçlarımı var hamile olacağım ama iş çalışıyorum bel ağrısı zorlayabilirim iş ayrı istiyorum kıdem tazminatımı nasıl yardım eder misiniz?
Merhaba, sağlık nedeniyle ayrılmak istediğinizi anlıyorum. Şu yazımda izah etmiştim, lütfen bakın. Yine de kısaca sizin için özetleyeyim. Bel fıtığına yaptığınız işin neden olması ya da işinizin bel fıtığını artırması ve bunun da sağlığınız için tehlike oluşturmasıdır: Sağlık nedeniyle kıdem tazminatı dilekçesi
İşyerimde işçilerin Arasında kayırma birkaç kişiyi ezme dr.vs. zorunlu mazeretlerde işine gelene izin verip adaletsiz davranma aşağılayıp azarlama aylarca avans yada hiçbir bilgi vermeksizin maaş vermelerinden sonunda baskılara dayanamayıp hasta şeker tansiyon hastası oldum.Ulubeyde namaz abdest sıkıntı idi.iş yerimiz Orduya taşınırken yalvardım ne olur orda bari namazımızı kılabileceğimiz a dest alabileceğimiz yer gösterin diye.Namazımı kılamamak ve kredi kartımın ilk kez faize düşmesi mahvetti beni çünkü tesettürlü bir müslüman olarak en büyük hassasiyetimdi aynen söyledim 2kere ambulansla bir kaç kerede acillik oldum yıllık iznimden kalan günleride vermediler kaplıcaya gitmem yada bileklerimden fizik tedaviye gitmem gerekiyordu.beni tüketene kadar çalışmak zorunda bıraktılar şu an bileklerim sinir sıkışmasından hiç iş yapmıyor artık hiç çalışamıyorum 15 ay oldu işten çıkalı ve 3 buçuk yıl çalıştığım 3 kişiyle ne wıkıntı ne özverilerle başladığımız işyerimden tazminatımı hakettiğimi düşünüyorum.Bana yardımcı olur musunuz
Merhaba, elbette hak etmiş olabilirsiniz. Ancak üzerinden zaman geçmiş ve yapmanız gereken, bir avukatla yüz yüze görüşerek durumu değerlendirmek olmalı. Diğer türlü alacağınız her bilgi biraz eksik ve belki de yanlış olacaktır. Geçmiş olsun.
8 ocak 2022 de 3 aydan fazla çalıştığım iş yerinden çıkartıldım.daha öncesinden bana bildirilmeden çıksrtılacağım.ihbar tazminatı alabilirmiyim.iş verenemi bunu belirtmem lazım önce
Merhaba, deneme süresi yoksa ve ihbar bildirimi yapılmamışsa, evet ihbar tazminatı almanız mümkün olabilir.
Bursa gemlikte bir fabrikada çalışıyordum ve sürekli baskı yüzünden istifa ettim ve hicbirsey alamadım kıdem tazminat hakkım varsa bunu nasıl alabilirim
Merhaba, önce arabulucu başvurusu yapmalısınız. İşverenle uzlaşamazsanız dava açmanız gerekir. Detayları ise bir avukatla yüz yüze görüşmenizi tavsiye ederim.
Merhaba Pandemi sürecinde bir yıl önce patronumla sıkıntı yaşadım ve bana hakaret edip telefonu suratıma kapadı ve sekreter le bana haber yolladi ve benimle görüşmek istemediğini sekreter le iletti işten çıkarma yasağı bitince gidip cikisimi almamı söyledi daha sonra aradan 1 yıl geçtikten sonra bu cümleleri kurmadığını ve bana tazminat ödemeyeceğini iletti elimde sekreter le whatshap konusmalarimizin resmimleri var nasıl bir yol çözmek gerekir tazminat hakkimi alabilirmiyim
Merhaba. Boyle bir mesaj geldi bana . SN. SONNUR PEHLiVAN,4-A KAPSAMINDAKi SiGORTALILIGINIZ 18 isin sona ermesi NEDENIYLE, 14.04.2021 TARIHLi iSTEN AYRILIS BiLDiRiMiNiZ iSVEREN TARAFINDAN YAPILMISTIR. SAGLIKLI VE GÜVENLi GÜNLER DiLERiZ. Lokantada çalışıyordum.. ve o kadar cok işçi varken benim çıkışım verildi.. bugun 21.04.2021 yeni haber cikti kçö uzatildi .. işvereni ihbar tazminatı alabilir miyim. 1 senedir çalıştım iste önceden haber vermeden çıkısimi verdi.