Evlilik nedeniyle fesihte ihbar sürelerini beklemek gerekir mi?
İş Kanunu kural olarak, istifa eden işçinin kıdem tazminatı alamayacağını belirtirken; bu duruma istisnalar da getirmiştir. İşte bu durumlardan birisi de kadın işçinin evlilik nedeniyle işten ayrılmasıdır. Ancak ziyaretçilerimizin sık sık şu soruyu sorduklarını da görüyorum: Evlilik nedeniyle fesih yapmadan önce ihbar sürelerine uyulması gerekir mi? Yani işçi evlilik nedeniyle feshi aniden ve önceden bildirimde bulunmaksızın yapsa ihbar tazminatı öder mi?
Evlilik nedeniyle fesih
Evlilik nedeniyle fesih, kadın işçilere tanınmış bir haktır. Evlendiği tarihten itibaren 1 sene içinde kadın işçi, başka hiçbir gerekçeye ihtiyaç duymadan, iş sözleşmesini feshedebilir ve kıdem tazminatını talep edebilir. İşveren bu işçiye kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
Bu hak erkeklere tanınmamıştır. Resmi nikah tarihinin üzerinden bir yıl geçmesiyle birlikte, kıdem tazminatı hakkı da yitirilir. Bunun için kadın işçinin işverene bir dilekçe vermesi ve kıdem tazminatını talep etmesi yeterlidir.
İhbar süreleri
İşte işçilerin kafasının karıştığı yer de tam olarak burasıdır. Bu gerekçeyle işten ayrılacak olan işçiler, bu durumu belirli bir süre önceden işverene bildirmelerinin gerekip gerekmediğini merak etmektedirler. Bilindiği üzere İş Kanununa göre, ortada haklı bir neden yokken fesih yapılacaksa, bunun karşı tarafa önceden bildirilmesi gerekir. Bu bildirim süreleri şu şekildedir:
- İşçinin kıdemi 6 aydan aşağı ise iki hafta
- 6 ay – 1,5 yıl arasındaysa dört hafta
- 1,5 yıl – 3 yıl arasındaysa altı hafta
- 3 yıldan fazlaysa sekiz hafta
Karşı tarafa bildirimde bulunması gerektiği halde bulunmayan ve iş sözleşmesini aniden fesheden taraf, karşı tarafa yukarıda belirtilen süreler kadar ücret tutarında ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır.
Yargıtay, bildirime gerek yok diyor!
En doğru bilgiyi alabileceğimiz yer olan Yargıtay’ın bir kararında şöyle denilmektedir: “İhbar tazminatı iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğu için, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Yine, işçinin 1475 sayılı yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.” (9 Hukuk, 2011/10510 E.)
SONUÇ
Evlilik nedeniyle fesih yapacak bir kadın işçinin, ihbar sürelerine uyma zorunluluğu yoktur. Bir başka deyişle; bu işçi belirli bir süre önceden işverene bildirimde bulunmak mecburiyetinde değildir ve istediği anda bir dilekçe vererek işten ayrılabilir ve kıdem tazminatını talep edebilir. Böyle yaptığı için de ayrıca ihbar tazminatı ödemesi gerekmez.
Merhaba, evlilik sebebiyle iş akdimi 30 Ağustos’ta feshetmek istediğimi belirten bir dilekçeyi mesela 1 Temmuz’da noter aracılığıyla gönderebilir miyim? Yani böyle ileri tarihli işlem yapılabiliyor mu, geçerliliği var mı?
Bunu yapmak istememin sebebi, bana kıdem tazminatı ödememek için beni bir şekilde haksız yere işten çıkarmaya çalışmalarından çekiniyorum. Bu yüzden ilk bildirimi ben yapmak istiyorum. Bu ne kadar doğru olur?
Böyle bir şey olmaz; bunun yerine yapmanız gereken şey çok basittir. Hangi tarih itibariyle işi bırakacaksanız, o tarihte notere gidebilir ve ilgili yazıyı gönderebilirsiniz.
Acilen yanıt bekliyorum buna göre süreci yönlendireceğim
Merhaba birkaç sorum olacak. Ben noterden evlilik sebebiyle iş akdimi fesettiğimi belirten bir ihbarname çektirdikten sonra işe üç gün gitmedim ihbarname 3. Gün ellerine ulaştı ve haklarımı vereceklerini söyleyip ihbarname gönderdiler 3 gün gitmediğim için sözleşmeyi fes etmek istedikleri yazıyor. Bu durumda ihbar tazminatı isteyebilirler mi benden ya da sözleşmeyi fesetme hakları var mı? Arabulucuya gittikten sonra eğer uzlaşamazsak mahkemeye gitmek istiyorum evlilik tarihim 16.08.2019da doluyor bu sürecin geçmesi mahkemeye başvurmamı engeller mi ya da bu süre geçince arabulucu görüşmesinin ertelenmesi sıkıntı yaratır mı?
Merhaba. Siz ihtarnamede açık açık evlilik nedeniyle sözleşmeyi sona erdirdiğinizi beyan ettiniz mi? Cevabınız evetse, fazla düşünmenize gerek yok. Hakkınız ödenmezse, 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde arabulucu başvurusu yaparak yasal süreci başlatabilir ve hakkınızı arayabilirsiniz.
Merhaba, evlilik nedeniyle işten ayrıldım, 8 haftalık ihbar süresinden sonra uygundur diye onayladılar istifamı. Ayrıca 2 saatlik herhangi bi süremde yok. İşten çıktıktan sonra bu süreçleri mahkemeye verebilir miyim?
Merhaba! 15.10.2017 tarihinde işe başlamış bulunmaktayım evlilik nedeniyle işten ayrılmayı düşünüyorum fakat kafama takılan bi soru var ağustos 2019 tarihinde işten ayrılışımı dilekçe olarak bildirsem ihbar ve kıdem tazminatımı şirket ödemek zorunda oluyor mu ben ihbar süresi verme taraftarı değilim lütfen yardımcı olur musunuz
Merhaba. Evlilik nedeniyle işten ayrılacaksanız, ihbar süresi beklemeniz gerekmez. Aynı şekilde ihbar tazminatı da hak etmezsiniz.
Merhaba
Evlilik nedeniyle isten ayrildimi 1 ay eleman bulana kadar calistimi o isyerinde. 2 saat erken cikma veya gec girme hakkim varmi.
Merhaba. Sorunuzu tam olarak anlayamadım. İhbar süresinde iş arama izni olur; ama 2 saat erken girme ya da çıkmadan kastınız nedir tam olarak?
Merhaba,
Kusura kalmayin, türkce ifadem biraz zor, evlilikten dolayi isten ayrildim ama yerime birini bulmalarinicin 1 ay uzatiyorum ihbar tazminati almiyorum evlilikten dolayi ciktigim icin. Ama is arama izni benim icinde gecerli oluyormu. Normal sartlarda 30.haziranda istifami verip cikicaktim. Yerime birini bulana kadar idare et dediler bende tammuzun sonunda cikiyorum. Is arama iznim oluyormu.
Ortada bir ihbar süresi olmadığına göre, yasal olarak iş arama izninden de bahsedemeyiz. Ama siz, ihbar süresini beklemenize gerek yokken beklediyseniz, işverenden günde 2 saat iş arama izni istemeniz de hakkaniyete uygun olsa gerek.
Merhaba ,
Evlilik gerçekleştiketen sonra iş yerine evlilik bildirimi yapma zorunluluğu var mı? Örneğin bu ay evlenen bir kişi iş yerine bildirim vermeyip , 2 ay sonra evlilik nedeniyle işten ayrılmak istediğinde ; tazminat alma hakkı devam eder mi ?
Merhaba, böyle bir zorunluluk yoktur. İşçi isterse, 11 ay 29 gün sonra da bu gerekçeyle işten ayrılabilir.
İyi çalışmalar dilerim bu konuyla ilgili olarak hangi kanunun da yazdığını bize açıklayabilirseniz biz de işverene karşı bu şekilde açıklama yaparak açık kapı bırakmamış oluruz. Teşekkürler..
Merhaba. Kanunda böyle bir açıklama olmaz. Bu, ilgili kanun maddesinin tetkiki ilen varılacak bir sonuçtur. İlla dayanak gerekiyorsa, yazıda da yer alan Yargıtay kararı yeterli olmalıdır. Tatmin olmayan işveren isterse dava açar.
Peki hanfendi işi bırakmadan oncemi bunu yapmamız lazim
Merhaba. Neyi yapmaktan bahsediyorsunuz?
Dilekçeyi ne zaman vermemiz lazım
Evlilik nedeniyle işten ayrılma dilekçesinden bahsediyorsanız, bu dilekçeyi istediğiniz gün işverene vererek ya da noterden göndererek, aynı gün işten ayrılabilirsiniz.
İyi günler,evlenme nedeniyle işi bırakacağım ancak işverenim ihbar sürem olduğu yönünde ısrarlı ne yapmam gerek
Merhaba. İşverenle sorun yaşamak istemiyorsanız ve vaktiniz varsa ihbar süresi kullanabilirsiniz. Ya da işverene noterden ihtarname çekerek evlilik nedeniyle işi bıraktığınızı beyan eder ve tazminatını talep edersiniz. Bir tercih yapmanız gerek.
Merhaba,
Isverenle anlastim 1 ay ihbar calisip cikacam. Ama bu 1 ay ihbar calistigimda is arama iznim oluyormu evlilik nedeniylen isten ayrilmadan dolayi.