Dilekçeler / Tutanaklar

Fazla mesai dava dilekçesi örneği

Fazla mesai dava dilekçesi örneği

Fazla mesai işçinin haftalık 45 saatin üzerinde yaptığı çalışmalar ifade etmektedir. Ancak Yargıtay içtihatlarında bu kavram genişletilmiştir. Örneğin işçinin günlük çalışmasının 11 saati aşması halinde, haftalık çalışma süresine bakılmaksızın fazla mesaiye hükmedilmektedir.

Benzer şekilde; gece döneminde 7,5 saat üstünde çalışılmasına müsaade edilmeyen işçiler, 75 saatlik çalışmayı aştığında da, bu sürenin üstündeki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilmektedir.

Ya da 24 saat boyunca aralıksız çalışan bir işçinin çalışma süresi 14 saat olarak kabul edilmekte ve işçiye çalışmış olduğu her gün için 3 saat fazla mesai ücreti ödettirilmektedir.

Fazla mesai ücreti, işçinin normal ücretinin bir buçuk katıdır. Bir başka deyişle, saatlik ücreti 10 lira olan bir işçi fazla mesai yaptığında, her bir saatlik fazla çalışması karşılığında 15 lirayı hak etmektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Fazla mesai davalarında 5 yıllık zamanaşımı süresi olduğunu da hatırlatmalıyım. Dava açan işçi en çok, dava tarihinden geriye doğru 5 yıllık çalışmalarının karşılığını alabilmektedir. Daha önceki fazla mesaileri zamanaşımına uğramış kabul edilmektedir. Dolayısıyla isterseniz 20 yıllık bir çalışan olun, alabileceğiniz azami fazla mesai ücreti son 5 yılınıza ait olacaktır.

Aşağıda yer alan dava dilekçesi aslında genel amaçlı bir dilekçedir. Ama davanızı sadece fazla mesaileriniz için açacaksanız da kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, sizin davanızla alakalı olmayan bölümleri dilekçeden çıkarmaktır.

iş mahkemesi fazla mesai davası dilekçesi

Açıklama kısmında en önemli husus, çalışma sürelerinizdir. Hangi saatte işe başladığınızı, hangi saatte işi bıraktığınızı, ara dinlenme sürelerinizi ve haftanın kaç günü çalıştığınızı ayrıntılarıyla yazmayı ihmal etmemelisiniz. Unutmamalısınız ki; fazla mesai aylık olarak değil haftalık olarak hesaplanmaktadır.

İş mahkemesinde açılan davaların avukat aracılığıyla açılması mecburi değildir. Kendiniz de dilekçe vererek dava açabilirsiniz. Ama özellikle yüksek miktarlarda alacağınız olduğunu düşünüyorsanız, davayı yine de avukat tutarak açmanızı öneririm.

Fazla mesai dava dilekçesi örneğini indirmek için tıklayınız.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Yıllık bir işçi 270 saat calisabilir ibaresi var …ben bu fazla mesaiyi 2 ayda tamamkamis oluyorum bir ay. 360 saat caliatigim icin …bu zamana kadar 270 saat fazla mesaimin karsiligini aldim..ama fazlasini vermediler hale fazla mesai yaptiriyorlar…nasil bir yol izlemem lazim…yada 270 saatin üstündeki fazla calisma mesaimi odemek zorundalarmi

Başa dön tuşu