İş kanununa tabi olmanın beraberinde getirdiği birçok avantaj vardır. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, çalışma süreleri, yıllık izin ya da işe iade hakkı bunların başında gelir. Peki ama sporcular, teknik adamlar ve antrenörler iş kanununa tabi midir?
İş Kanunu istisnaları
Bu konuyu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/is-kanunu-kapsamina-girmeyen-isciler
Bu yazıdan da görebileceğiniz üzere, sporcular net bir şekilde iş kanunundan istisna kabul edilmiştir. O halde, hem sporcular hem de antrenörler ve teknik adamlar bakımından sonucu tek tek inceleyelim.
Profesyonel sporcuların İş Kanunu karşısındaki durumu
Profesyonel sporcular İş Kanununa tabi değildir. Yargıtay, sporcunun tanımını şu şekilde yapmaktadır:
“Sporcu, kulüplerinin (işverenlerinin) gösterdiği yerlerde tespit edilmiş çalışma saatlerine tâbi olarak ve işverenin emir ve gözetimi altında antrenman ve müsabakalar yapan ve karşılığında önceden kararlaştırılmış bir ücret alan, kulüpleri ile bağları iş sözleşmesine dayanan kişilerdir.”
Bunlar açıkça 4857 sayılı Kanunla İş Kanunu kapsamı dışında tutulduğu için, iş mahkemelerinde alacakları ile ilgili dava açmaları mümkün değildir.
Yargıtay’a göre “Federasyon ile kulüp, federasyon ile hakem, sporcu, teknik direktör, antrenör, idareci ve benzeri spor elemanları ile kulüpler arasında çıkan uyuşmazlıklar için federasyonun kendi özel yasalarında veya hukuk talimatlarında özel kurullar ve tahkim şartı benimsenmiştir. Bu nedenle sporcu, antrenör gibi kimselerin işverenleri olan kulüplerle ilgili uyuşmazlıklarda öncelikle bağlı olduğu federasyonun kurullarına başvurması gerekmektedir” (9 Hukuk, 2015/17745 E.)
Antrenör ve teknik direktör İş Kanununa tabi mi?
Bu konuda da sözü Yargıtay’a bırakalım. Yüksek mahkemeye göre; doğrudan aktif spor yapmayan, sporcuyu aktif spor yapması için hazırlayan antrenör ile aktif görevi daha çok direktif vermek olan ve takımı başarıya ulaştırma görevi de bulunan teknik direktörün sporcu sayılmaması ve İş Kanunu kapsamında bir işçi olarak kabul edilmesi gerekir. Bu nedenle antrenör veya teknik direktör ile kulüpleri işveren arasındaki iş sözleşmesinden kaynaklanan uyuşmazlıklarının iş mahkemesinde görülmesi gerekir. (9 Hukuk, 2015/17745 E.)
Malzemeciler ve masörler İş Kanununa tabi midir?
Bunlar da sporcu olarak kabul edilmez ve İş Kanununa tabidir. Bir Yargıtay kararında bu durum şöyle açıklanmıştır:
“Bağımlı olarak çalışan antrenör, malzemeci sporcu olarak kabul edilemez. Çünkü burada bağımlılık ilişkisi baskın unsurdur. Masör Fransızca kökenli bir sözcüktür. Masajcı – ovucu anlamına gelmektedir. (Bkz, Eren, Hasan Gözaydın; Nevzat Parlatırı, İsmail Tekin, Telat-Zülfikar, Hamza: Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türkçe Sözlük, C:II, Ankara 1988,s 993) Masörler Emeği ile çalışırlar klüple tam bir bağımlılık ilişkisindedirler. Yarışmalara katılmazlar. Çalışma şeklinin bu niteliği ile davacının İş Kanunun koruyucu hükümlerinden yararlandırmamak adaletli bir çözüm olmayacağı gibi kanunun amacına da aykırı olur” (9 Hukuk, 2003/23818 E.)
Spor kulüplerinde işe iade davası
Yazının başında da belirttiğimiz üzere, İş Kanununa tabi olmanın en büyük avantajlarından birisi, şartları oluştuğunda, işe iade başvurusunda bulunabilmektir.
Ancak işe iade başvurusu bazı şartlara tabidir:
Bu şartlardan birisi de, işyerinde çalışan işçi sayısının en az 30 olmasıdır. İşte, bir spor kulübünde 30 işçi hesabı yapılırken, bu kulüpte sporcu olarak görev yapanlar, İş Kanununa tabi olmadıkları için, 30 işçinin hesabında dikkate alınmayacaktır.
Bir Yargıtay kararında bu husus şöyle ifade edilmiştir: “4857 sayılı Kanun’un 4. maddesinin 1. fıkrasının 9. bendi uyarınca, sporcular hakkında bu kanun hükümleri uygulanmayacağına göre, fesih tarihinde kulüp bünyesinde bulunan ve sayı itibariyle 14 kişi olduğu dosya kapsamından anlaşılan sporcular, İş Kanunu’nun öngördüğü 30 işçinin belirlenmesinde hesaba katılmayacaktır.” (22 Hukuk, 2014/6344 E.)
SONUÇ
Şunu net bir şekilde ifade edebiliriz ki, profesyonel sporcular İş Kanununa tabi değildir ve bunlarla kulüpleri arasındaki anlaşmazlıklar iş mahkemesinde görülmez.
Ancak sporcular dışında kulüpte görev yapan antrenör, teknik direktör, menajer ya da malzemeciler İş Kanununa tabidir ve bunlar İş Kanunun öngördüğü bütün haklardan bizzat yararlanabilir.
İşçi khk kadroya geçtik ruh ve sinir hastalıkları hastanesi pozisyonum temizlik ama bize her işi yaptırıyorlar idare tarafından mobink uyguluyor yapmazsan tutanak yazıyo yapmadığın işi yazmıyor amirine karşı geldi diyerek tuyo
Şu yorumları okuyunca çalışma hayatından soğuyor insan Ne pis insanlar var. Gelde çalış bunların içinde.. Yazık çookkkk yazık. İnsanlar 3 kuruş ekmek parasımı kazansın yoksa böyle gerizekalılarlamı uğraşsın bilemedim..
Selam özel şirkette vardiyalı olarak çalışıyorum bir önceki vardiye amiri ile tartıştım olay kapanmıştı ama birgün sonra tartıştıgım adam ben küfür duymadım diyor elemanlardan iki kişi küfür etti demişler ama ben etmedim şahitlerim var beni işten atmak istiyorlar on yıllık işçiyim ne yapabiliri teşekkürler
Merhaba, şu aşamada hukuken yapacağınız bir şey olmaz. Eğer işten çıkarılırsanız, işte o zaman hakkınızı aramanız mümkün olabilir.
İş yerinde bir malzeme kayboldu.polis geldi.İfadeler alındı.olay kapandı derken sekreter ile bir personel arasında hararetli tartışma geciyor ve sekreter direk arkadaşa hırsız sensin suç ortagın abla diyor.ne yapmamız gerekir nasıl bir yol izlemeliyiz.
Merhaba, bunu kim olarak soruyorsunuz? İşveren mi yoksa çalışan mı?
Merhaba ben … santral işinde çalışıyordum 3 ay çalıştım benim çıkışımi verdiler bahane bulamadılar çıkış için maade kulaniyor diye çıkış vermişler aslında ben madde kulaniyor sigara dahi içmiyorum tahlileri aldım temiz çıktı ne yapmam lazim
Merhaba, bu durumda ihbar süresi kullandırılmadıysa ihbar tazminatı hakkınız vardır. Ayrıca bir de kötüniyet tazminatı alabilirsiniz. Bunun için bir avukatla görüşmeniz gerekir. Çünkü iki alacak türü için de işverenin haklı sebebinin olmaması gerekir.
Mustafa bey site güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım bir site sakininin bebek bakıcısı çocuğu güvenlik girişinin önünde döverken müdahale ettim biraz o sinirle bağırıp çağırdım bu konuyu yönetime ve bebeğin babasına bildirdim hicbirsey olmadı fazla bir zaman geçmeden bu bakici bana cansel iftirada bulundu bu iş yerinde çalışmak istemiyorum şimdiki yönetimden bir bayan bunu dillendirdi 11 yıllık tazminstim var ne yapmalıyım lütfen yardımcı olun şimdi o bakışıyla adam evli birde çocukları var yani biraz karışık