Dilekçeler / Tutanaklar

Toplu işçi çıkarma bildirim dilekçesi örneği

Toplu işçi çıkarma prosedürü İş Kanunu tarafından titizlikle belirlenmiş ve kurallara uyulmaması halinde idari para cezaları öngörülmüştür. Bu prosedürlerin başında da İşkur’a yapılacak toplu işçi çıkarma bildirimi yer alır. Yazımızda bu bildirimin bir örneğini bulabilirsiniz.

Toplu işçi çıkarma nedir?

Bilindiği üzere, iş yerinde bir ay içinde çıkarılan işçi sayısı belirli bir rakamı aştığında, bu bir toplu işçi çıkarma olarak kabul edilmektedir. Toplu işçi çıkarmanın ne olduğunu, hangi sayılara ulaşıldığında kapsama girildiğini ve daha birçok detayı şu yazımızda açıklamıştık, lütfen göz atmadan geçmeyin: mustafabaysal.com/toplu-isci-cikarma-hakkinda-her-sey

Toplu işçi çıkarma bildirimi ne zaman yapılır?

Bunun için belirlenmiş zaman 30 gündür. Buradaki 30 günden anlaşılması gereken, toplu işten çıkarılacak işçilerin fesih başlangıcı olmasıdır.

Örneğin bir aylık süre içinde işten çıkardığı işçi sayısı itibariyle, İş Kanununun 29’uncu maddesinde belirtilen sayılara ulaşan bir işyeri derhal İşkur’a toplu işçi çıkarma bildirimi yapmalıdır. Çünkü İşkur’a bildirim yaptıktan tam 30 gün sonra çıkaracağı işçilerin ihbar süresi başlayacaktır.

Yani işveren toplu işten çıkarma şartlarını sağladığı anda değil de örneğin 3 hafta sonra İşkur’a bildirimde bulunursa, bu defa 30 günlük süre yine bildirim tarihinde yani bu 3 haftanın sonunda başlayacaktır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşkur’a yapılacak bildirimde olması gerekenler

Toplu işçi çıkarmak isteyen işveren, bunu belirli bir süre önceden İŞKUR’a yani Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirimde bulunmalıdır. Bu bildirimde aşağıdaki hususların bulunması şarttır:

  • İşçi çıkarmanın nedenleri
  • Bu çıkarmadan etkilenecek işçi sayısı
  • Hangi tarih aralığında toplu işçi çıkarılacağı

İşkur’a hiç bildirim yapılmadığı veya yapılmasına rağmen bildirimin yukarıda belirtilen bilgileri içermediği hallerde; işverene işten çıkardığı her işçi başına 450,00 Türk Lirası idari para cezası kesilir.

toplu işten çıkarma bildirimi

Bir aylık sürenin hesabı

Toplu işçi çıkarma sayısı bakımından bir aylık sürenin hesabı da oldukça kolaydır. Burada takvim ayı değil, ilk işçinin işten çıkarıldığı tarih esas alınacaktır.

Örneğin 20 ile 100 arasında işçi çalıştırdığı için, en az 10 işçisini bir aylık sürede işten çıkarması halinde toplu işten çıkarma prosedürünü uygulaması gereken bir işyeri düşünelim.

Varsayalım ki işveren Ekim ayı içinde 8 işçi çıkarmış olsun. İlk bakışta işyerinde toplu işçi çıkarma yok gibi görünse bile, eylül ayına da bakmak gerekir. Bu işverenin Eylül’ün 26’sında bir işçi ve 28’inde bir işçi çıkardığını; Ekimdeki 8 işçisinin sonuncusunu da 25 Ekim’de işten çıkardığını biliyorsak, ilk çıkarılan işçi ile son çıkarılan arasında 1 ay’dan az süre olduğu için, hemen 25 Ekim’den sonra İşkur’a bildirim yapılması gerekecektir.

toplu işçi çıkarma bildirimi örneği

Toplu işten çıkarma bildirim örneği

Bu durumda İŞKUR’a yani Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne gönderilmesi gereken toplu işçi çıkarma bildirim örneğini aşağıdan indirebilir ve düzenleyebilirsiniz. Bu bildirimin aynı zamanda, mevcut ise sendika temsilcisi işçiye de yapılması gerektiğinden, dilerseniz bildirimin sadece üst başlığını değiştirerek aynı bildirimi sendika temsilcisi işçiye de gönderebilirsiniz.

drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQTWFTcnZOcjZ5ZUk

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu