Bir işçinin İş Kanunu’na aykırı herhangi bir fiili olduğunda, yapılacak en doğru iş bunu bir tutanakla tespit etmek olacaktır. Fazla mesai yapması gerektiği halde yapmak istemeyen bir işçi söz konusu olduğunda da bu durumu bir tutanağa bağlamak gerekir. Bu yazımda sizin için hazırladığım fazla mesaiye kalmayan işçiye tutanak örneğini bulabileceksiniz.
Fazla mesai nedir?
İş Kanunu’na göre fazla mesai işçinin haftalık çalışma süresinin 45 saati aşmasıdır. Bir başka deyişle fazla mesaiden bahsedilmemiz için kural olarak işçinin bir haftalık çalışma süresinin en az 46 saat olması gerekir.
İstisnai uygulamaları olmakla beraber fazla mesai haftalık hesaplanmalı ve günlük ya da aylık mesai hesaplamaları yapılmamalıdır: https://mustafabaysal.com/fazla-mesai-aylik-hesaplanabilir-mi/
Fazla mesai ücreti
İşçi fazla mesai yaptığında fazla mesai ücreti gündeme gelir. Normal çalışma ücretine göre %50 zamlı olan fazla mesai ücretinin, işçinin yapmış olduğu her fazla mesai saatine karşılık ödenmesi gerekir.
İşçi fazla mesai yapmak zorunda mı?
Fazla mesaiye kalmayan işçiye tutanak örneği aramadan önce, şu basit sorunun cevabını aramanız çok önemlidir: Bu işçi fazla mesaiye kalmak zorunda mı?
Öyle ya, işçi hakkında bir tutanak tutulacaksa, öncelikle ortada işçinin yanlış bir fiilinin olması gerekir. Unutulmamalıdır ki; işçi her şartta ve halde fazla mesai yapmak zorunda değildir: https://mustafabaysal.com/isci-fazla-calisma-yapmak-zorunda-mi/
İşçinin fazla mesai yapmak zorunda olması için, her şeyden önce bunun için onayının alınmış olması gerekir. Fazla mesai Muvafakatnamesi denilen bu onay işçiden özel bir yazı ile alınabileceği gibi, iş sözleşmesinde de işçinin fazla mesai yapmayı peşinen kabul ettiği yazılabilir. İşte bu durumda işçi fazla mesai yapmak zorunda kalır.
Ancak işçinin ne özel olarak ne iş sözleşmesiyle, fazla mesai Muvafakatnamesi alınmamışsa, hiç kimse bu işçiyi fazla mesai yapmaya zorlayamaz.

İşçi fazla mesai onayını geri alabilir
Daha önemli bir konu ise, işçi tarafından verilen fazla mesai onayının geri alınabilmesidir: https://mustafabaysal.com/fazla-mesai-onayi-iptal-dilekcesi/
Fazla mesai onayını geri almak işçinin en tabi haklarından birisidir ve işçi bu hakkını istediği zaman kullanabilir. Fazla mesai onayını yazılı olarak geri alan bir işçinin bu iradesi, tam bir ay sonra hüküm ifade eder ve bir ay geçtikten sonra işveren işçisini fazla mesaiye kalmaya zorlayamaz.
Fazla mesaiye kalmayan işçiye tutanak tutulması
O halde, işçinin fazla mesaiye kalması gerekiyorsa ve fakat işçi fazla mesaiye kalmıyorsa, bu durum bir tutanakla tespit edilebilir.
Aşağıda örneğini bulabileceğiniz bu “fazla mesaiye kalmayan işçiye tutanak örneği”ni dilediğiniz gibi geliştirebilirsiniz. Burada önemli olan, işçinin fiilini hem zaman belirterek hem de tanıkların imzasını alarak kayıt altına almaktır.
Tutanak örneğini indirmek için tıklayınız
Son olarak önemle hatırlatmak isterim ki; işçi hakkında bu tutanağı düzenlemeden önce, işçinin fazla mesaiye gelmek zorunda olup olmadığı muhakkak araştırılmalıdır. Aşağıdaki durumlarda işçinin fazla mesai yapmak zorunda olmadığı hatırda tutulmalıdır:
- İşçinin fazla mesai onayı vermemiş olması
- Fazla mesai onayı veren işçinin sonrasında bu onayı geri almış olması
- İşçinin geçerli bir mazeretinin olması
- Fazla mesai talebinin yasal olmaması (Örneğin işçinin hafta tatilinde ya da gece döneminde fazla mesai yapması isteniyorsa)
Yukarıdaki haller söz konusu değilse ve işveren işçisinden fazla mesai yapmasını istiyorsa, işçi bunu kabul etmek zorundadır. İşverenin yönetim hakkı gereği bu tür düzenlemeler yapmak ve taleplerde bulunmak hakkı olduğu işçi tarafından unutulmamalıdır.
Sayın hocam sayfanızı uzun zamandır takip ederim öncelikle bizleri bilgilendirdiğiniz için sizden Allah razı olsun.
Ben 4/d işçi olarak görev yapıyorum. Benim çalıştığım kurumda puantaj iş müfettişlerinin denetimi sonucu haftalık hazırlanmaya başladı. Kasım ayı maaş ödemesi için hazırlanan puantaj 31 Ekimden başlatılıp 26 kasımda bitiriliyor. Aralık puantajı da 28 kasım 2022 başlatılıp 1 Ocak 2023 tarihine göre hesaplanacağı söylendi. Buna göre puantaj 15- 14 arası hesaplanması gerekmezmi diye sorduğumda haftalık mahsuplaşılıyor müfettiş böyle yapılacak diye talimat verdi diye söylendi. Ama müfettişin gitmediği kurumlarda puantaj 15 – 14 dönemleri arası hesaplanıyor. Burada doğru olan uygulama hangisidir ? Bunla ilgili bilgilendiren bir konu ele alsanız ayrıntılı anlatsanız bizde haklarımızı savunurken sizin bilgilenizden faydalansak ve yanlış bir şekilde savunmasak kendimizi çok mutlu oluruz.
peki işçi olarak çalışan bir iş söşlemesi olmayan bir işçinin fazla mesaiye kalmasını sağlayarak daha sonra zorlayarak ve bu mesai ücretlerini sadece mesaiye kaldığı ay değil 3 aydan 3 aya yatırılması hukuksal olarak doğrumu ?
Elbette değildir; fazla mesai ücreti ya da başka bir ücret fark etmeksizin, işçinin ücretinin ödenmesi gereken aralık bellidir: İşçi maaşları ne zaman ödenir?
Hergün 4 saat mesai kalıyoruz fakat mola ve yemek saatini kesiyorlar ve bize ödenen saat 2.45 düşürülüyor işverinin fazla mesaiden bunları kesmeye hakkı varmı?
Ayrıca mesai ücretini az verdiklerinden kalmak istemiyorum ama bu sefer herkesin yaptığı bir olaydan dolayı sadece bana tutanak tutuldu bu mobbing sayılırmı yanıtlarsanız sevinirim.
Merhaba, fazla mesai günlük ya da aylık hesaplanmaz, haftalık hesaplanması gerekir: Fazla mesai aylık hesaplanabilir mi?
Sizin durumunuz özelinde değil, genel olarak, işçinin molaları elbette çalışma süresinden düşülür. Mobbing konusunu ise sitemde aratabilirsiniz.