İşçinin şikayetten vazgeçmesi
Çalışma koşullarından memnun olmayan ya da işyerinde kanunsuz uygulamalar olduğunu düşünen işçinin en temel haklarından birisi de şikayettir. Anayasanın da güvence altına aldığı dilekçe hakkı kapsamında, işçi işyeri hakkında şikayette bulanabilir. Ancak uygulamada, şikayette bulunan işçinin bir süre sonra, çeşitli nedenlerle, şikayetten vazgeçtiğini görüyoruz. Peki bu mümkün müdür? Mümkünse, hangi sonuçları doğurur?
İşçinin şikayet hakkı
Daha önce de yazdığımız gibi, işçinin şikayette bulunması için çeşitli seçenekler mevcuttur. Alo 170, Bimer, İşkur ya da İş Teftiş Kuruluna başvurulması bunlardan bazılarıdır. Bütün bu yöntemlerin içinde en çok tercih edilenin Alo 170 olduğu açıktır.
Hem ulaşımın kolay olması hem de sözlü olarak şikayetin belirtilebilmesi, işçilerin genelde bu hattı tercih etmelerine neden olmaktadır. Bimer de çok etkili bir şikayet yöntemi olup, şikayetlerin sonuçlarının Başbakanlık tarafından takip edilmesi, daha ciddi incelenmesini sağlamaktadır.
Ya da işçiler, bulundukları yerdeki İşkur müdürlüklerine doğrudan başvurarak, şikayet dilekçesi doldurabilmektedir. Benzer şekilde, çalışma hayatını denetleme yetkisine sahip olan İş Teftiş Kuruluna doğrudan dilekçe verilmesi de mümkündür.
İşçi şikayetinin sonuçları
Be şikayetlerin en doğal sonucu, işyerinde teftiş yapılmasıdır. Tabi burada kastedilen şikayetin, işçi çalışmaya devam ederken yapılan şikayet olduğunu hatırlatmak isterim. Aksi takdirde şikayet, sadece İşkur tarafından ve evrak üstünde yapılacaktır.
Çalışırken yapılan şikayet, şikayeti alan birim tarafından, şikayetin konusuna göre ilgili kurumlara gönderilir. Bu kurum ise; denetim elemanları vasıtasıyla işyerinde teftiş/denetim yapar ve bu teftişi bir sonuca bağlar. Sonuçtan hem işçi hem de işveren haberdar edilir.
İşçi şikayeti geri alınır mı?
İşçinin işyerini şikayet etmesi nasıl en doğal hakkıysa, bundan vazgeçmesi de o kadar hakkıdır. Ama uygulamada bunun nasıl sonuçları olur? Eğer şikayet üzerine henüz işyerinde teftişe başlanmamışsa, bu vazgeçme isteği dikkate alınır ve şikayet incelenmez.
Çünkü işçi şikayeti neticede bireysel bir hakkın kullanımından ibarettir ve işçi istemedikten sonra, şikayetin incelenmesi doğru olmaz.
Ancak şikayet üzerine işyerinde teftişe başlanmışsa, artık şikayetin dönüşü söz konusu olmayacaktır. İşçi şikayetten vazgeçse bile, tefti yapılacak ve sonuca bağlanacaktır.
Şikayetten vazgeçmek isteyen işçi ne yapmalı?
Bunun en kolay yolu, hangi kanaldan şikayette bulunulmuşsa, oraya tekrar ulaşarak şikayetten vazgeçildiğinin belirtilmesidir. Örneğin Alo 170’i arayarak şikayette bulunan işçi, yine aynı numarayı arayarak şikayetten vazgeçtiğini bildirirse, bu talep ilgili kurumlara en kısa zamanda iletilecektir.
Ya da İşkur’a şikayet dilekçesi veren bir işçi, yine İşkur’a bir dilekçe vererek şikayetten vazgeçtiğini bildirmelidir.
SONUÇ
Şikayette bulunmak işçinin kanuni hakkı olduğu gibi, bu şikayetten vazgeçmek de en doğal hakkıdır. Çünkü şikayet bireysel bir hak olup, işçinin bundan vazgeçmesi her zaman mümkündür. Ancak, şikayet üzerine işyerinde teftişe başlandıktan sonra, vazgeçme talebi dikkate alınmayacaktır.
İşçi, henüz şikayet konusu incelenmeye başlanmadan vazgeçme beyanında bulunursa, bu şikayet artık incelenmeyecektir. Bu konuda işçiye her hangi bir yaptırım ya da ceza da uygulanmayacaktır.
Merhaba , ben bir işe başvuracaktım ve işn şartlarından biri de bir sene çalışmamış olmam gerekiyordu. Sigorta dökümü istediler ve 2-3 günlük sigorta yattığını görünce 170 aradım ve yeri şikayet ettim. Ama sigortamı tanıdığımız biri bilgim dahilinde yapmıştı. Üzerinden birkaç ay geçtiği için unuttum ve işin ismini hatırlayamamıştım . .Hemen 170 arayıp red talebi oluşturdum. Mesaj gelmiş bana mesaj sahilinde geri 170 aradım ve red talebim red olmuş. Şimdi ne olacak? Orayı da zor durumda bırakmak istemiyorum. Ne yapmam lazım?
Abi bana bi akıl ver i ay sigortasiz çalıştım ha bu gün ha yarın yapacam dedi o kadar çalıştım sonra işi bıraktım ve 170 e şikayette bulundum şimdi biz aramizda anlaştık ama şikayetimi geri alamıyorum şikayetimi nasıl geri alabilirim tsk ederim.
Merhaba, bu tür şikayetler geri alınamaz Erkan bey. Sizi arayan müfettiş ya da denetmen olursa, şikayeti yanlışlıkla yaptığınızı söyleyebilir ve bu şekilde şansınızı deneyebilirsiniz. Bu ise tamamen denetim yapan kimsenin takdirinde olacaktır.
35 gün kadar calıştıgım bir iş yeri ve işverenimin sürekli küfürlerine aşağılayıcı davranışlarına.. sen kimsin lan gibi kulaklarımda hala çınlayanb o ürkütücü sesine ve işimiz begenilsin bwgenilmesin sürekli birseylere insan ötesi bağırmalarıyla çalışmaya mecbur olmam ve ay sonunda ödemem gereken faturalarımı ödeyecegim maaşım için katlanmıştım. fakat?
apart hotel olan (.. … .. … home) otel ve (……..nokta nokta ) kafe bar ın daha çok mutfak kısmında kaldım çünkü aşçı kaçmış garson kız annesı amelıyat oldugu için gelemediğinden işine deneme süresi diye son verilmiş. garson çocuk direkt kovulmuş ve benden önceki temizlik ve hizmet garson vs çoklu iş kolu olan bu görevdeki bayanda sessız ce cıkmıştır. ben istifa ettim beni deneme süresi diye hazırlanmış bir çıkış bildirgesı yollandı bodyguard tarafından ben ıstedım cunku şahsın telefonlarını engelledim. cunku hakaretlerine küfürlü tacizlerine mesaj iletilerinde devam etmekle kalmayıp sesli ileti de yollamaktaydı.
maaşım 12.500 olarak belırlendı kredı cekecegımi söylediğim için bordromu çıkarmak durumunda kaldı. ve o iş yerine kim girip çıkmış ise 2 haftadan fazla çalışamamış. sürekli benımde şahit oldugum 4 kişinin işine geliş gidiş saatine hakaret küfür bagırma alacagı ekstra günlük yevmiyelerini yüzüne yüzüne vurmuştur. aşagılayıcı sekılde.
ve bizlere resmen eziyet hakaretle taciz sözlüsü veya birşeyler fırlatarak.
gecen hafta işi yıne bıraktım istifa ettim yalvarıp yakardıgı mesajları yolladı bana whatsp uygulaması uzerınden . yine insanlık bende kalsın diyerek işsiz kalmamak adına da gittim binbir özür minnet rica vesaire..
ama 4 gün sonra yine k-hakaret küfür ve sırf maaşımı istedim diye aşağılanmış bulunmaktayım.
hakkımı aradıgım için hiç bu kadar küçük düşürülmemiştim ama kendisine hala ısmının yanına (…… nokta nokta bey) diye hitap ettiğim için bile saygımdan ödün vermemek adına ismini burada şimdilik zikretmiyorum ki yargıya intikal edecek bir durum çunku.
ve o işletmede yemek yapıp çay kahve ve temızlık yapmama ragmen .
işletme sahıbının yakın arkadasları vesaıre leri dısında kımse gelmezdi ruhsatsız izinsiz bir işletme ne oldugu belli olmayan bir mekan . ve orayı yasanacak hale ben getirdim zira bakamadıgı pitbull cınsı kopeğinin kakasına kadar kusacak halde oldugumu söylediğim halde bana eziyet ede ede toplattırdı..
bu durumda nereye kime nasıl sıkayet edebılrıım benı bılgılendırırsenız sevınırım . sabah whatsap konuşma gecmışını ses kayıtlarını cıkartıp karakola gıdecegımı bıldıgımin dışında bir bilgim yok. ve maaşım 4.500 tl alabildim parça parça 200.300 seklınde.. fazla mesailerim yazılmamış 12 saatten asagı calıştırılmadık. gunduz 12 de gel dedıgı hafta 1 kere bır saat gec kalarak 1 de başladıgım işimi gece 2 de bıtırıp taksı parasını cebımden karsılayarak evıme dönmuştum . başlama saatı yok bıtıs saatı yok sureklı alkol ve uyarıcı maddeler tüketen bir işletmeci ve haklarını aramaya calışan bizlere pusula olmanız dileğiyle
Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Bu sitede çalışma hayatına dair genel kuralları, hakları ve sorumlulukları kaleme alıyorum. Böyle olunca, sizinki gibi çok somut sorulara, istesem de cevap veremiyorum. Çünkü sizi yanıltmam mümkün olabilir. Bu tavsiyem size zor gelebilir; ama sizin durumunuzda en doğrusu bir avukata şahsen danışmak olacaktır. Haricinde, kim ne derse eksik ve yanlış olabilir.
Peki şikayeti 170 üzerinden iptal ettikten sonra giderler mi incelemeye
İş yerinden çıktıktan sonra sigortamı yapmadıkları için şikayet ettim arkadaşlarımın da sigortası yoktu 1 yıl kadar ancak başlatılacağını sonradan öğrendim memurlar gidene kadar sigorta başlamış olursa geçmiş yılları inceleyebiliyorlar mı yoksa iptal mi etmeliyim şikayeti durum ne olmalı sizce
Merhaba, bunu bizim bilmemiz mümkün olmaz. O anda elde ettikleri bilgiler ışığında denetmenler karar verir ve hareket eder.
Merhaba çalıştığım iş yerinde SGK yapılmadığı için şikayet ettim memurlar gelip yerinde tespit yaptılar daha sonra işverenin baskksından dolayı şikayetimi geri aldım ve dilekçe verdim fakat henüz haklarımı alamadım tekrardan şikayet edebilirmiyim.
Merhaba, hakkını alamamaktan kastınız nedir? SGK tespit yaptıktan sonra, sizin şikayet çekme dilekçenizi zaten dikkate almaz. Gereken işlemler ya yapılmıştır ya da yapılmaktadır.
İyi günler, bir kuruma dair sigorta girişi yapılmamasına istinaden 189’a bir şikayette bulundum, fakat olayın bir kısmı kötü bir söylenti çıktı, kalanı da düzeltildi, sigorta girişi ve imzalar başladı ama hiçbir mecradan ihbarımı geri çekemiyorum.Sorun giderildiği için ben kanunen töhmet altında kalacağım, ne yapabilirim?
2 sene bir şirkette şoför olarak çalıştım ağır vasıta kamyon şoförü 2019 dan hiç maaş vermediler işe caydırmadılar uzunca bir süre 6. Ayın 14 ünde işten cikarildigimizi söylediler ne biriken maaşlarımı nede 2 senelik tazminatımı verdiler telefonla aradığımda hep bugün yarın oyaliyorlar yakin zamanda telefonlarada bakmamaya başladılar ne yapabilirim
Merhaba. Ahmet bey, anlaşılan o ki, hukuki süreci başlatmanız gerekiyor. Bunun ilk aşaması da arabulucu başvurusu yapmaktır: mustafabaysal.com/isciler-icin-arabulucu-basvurusu-nasil-yapilir
Merhaba işvereni şikayet Edip şikayet iptali halinde aynı konuyla ilgili tekrar şikayet mümkün mü teşekkür ederim
Merhaba. Evet mümkündür; ama şikayeti inceleyecek olan merci bazen bu durumu incelemeyebilir. Yine de teknik olarak, bu durum mümkündür.
Mrb ben bir is yerinde çalışan arkadaşların sigortasız ve asgarî ucretin altında çalıştığı için şikayette bulundum,ancak şikayet ettiğim kişiler iş ten ayrıldı denetmenler işçiler ayrıldıktan sonra denetime gitmiş,bende yazılı beyanatta bulundum..işçiler sigortasız ve asgarî ücretin altında çalıştıklarını kabul etmezse sonuç nasıl olur,ama gerçekten sigortasız ve asgari ücret altında calisiyorlardi
Merhaba. Bu durum tamamen denetmenlerin kanaatine göre değişir. Bu nedenle, sorunuza kesin bir cevap veremeyiz.
Merhaba, kurumsal bir firmada teknikerim. İşlerimizi ekip olarak daha fazla iş yapmaktayız. Amirimiz daha fazla iş için zorlamaktadır buda onun amir olarak hakkı olarak düşünüyoruz. Ancak yapılmadıgı taktirde telefondan tehdit edici sözler var. Örnek; “Şu kadar iş yapmazsanız şunu yapmazsanız sizi işten attırırım veya şu ilçeye & şu köye sürerim sizi” gibi tehdit telefonları devamlı gelmektedir. Akıllı telefonların kendi özelliği olan ses kayıt etme özelliği mevcut. Bu ses kayıtları elimizde var bu ses kayıtları ile SGK veya Mahkemeye başvursak sonuç alabilir miyiz ?
Şunu düşünüyorum, iş yapılmadıgı taktirde tutanak tutulur, gerekirse maaşdan kesilir. En kötü işten kovulursun. Ancak bu tehdit sözler insanın zoruna gitmektedir. Bu konu hakkında yardımcı olur musunuz ?
Merhaba. Açıkçası bu sorunun kesin bir cevabı yok. Bazı Yargıtay kararlarında, işçinin başka çaresi olmaması durumunda bu tür ses kayıtları delil kabul edilmiş. Ama aksine kararlar da var. En net bilgiyi bir avukattan alabileceğinizi düşünüyorum.