Çalışma Koşulları

Özel güvenlikler için çalışma süreleri

Özel güvenlik görevlilerinin çalışma saatleri

Özel güvenlik görevlileri (ÖGG) ile ilgili en belirgin husus, bunların çalışmalarının genelde 24 saat esasına dayanmasıdır. Birçok işyerinin niteliği gereği, işyerinde normal çalışma bitse bile işyeri ve eklentilerini beklemek zorunda olan güvenlik görevlileri çoğu zaman üç vardiya halinde çalışır. Peki özel güvenliklere yönelik hususi bir çalışma saati var mıdır?

İş Kanununda çalışma süreleri

İş Kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir. Bu 45 saat, aksi iş sözleşmesiyle kararlaştırılmamışsa haftanın çalışılan günlerine eşit olarak dağıtılır. Yine işçilere haftada en ez 24 saat kesintisiz hafta tatili de verilmesi gerekir.

Azami çalışma süreleri

İş Kanunu çalışma süresini haftalık olarak belirlerken bazı sınırlamaları da beraberinde getirmiştir. Bunların ilki, günlük çalışma süresinin hiçbir şekilde 11 saati aşmaması gerektiğidir. İkinci kural ise gece döneminde yapılan çalışmanın 7,5 saati geçmemesi yönündedir. Buradaki çalışma sürelerine ara dinlenmelerinin eklenmemesi gerekir. Yani işçinin yemek ve çay gibi mola süreleri düşülmeli ve kalan süre çalışma saati olarak kabul edilmelidir.

Özel güvenlik görevlilerinin çalışma süreleri

Temel olarak şunu söyleyebiliriz: İş Kanununda çalışma süresine dair yer alan hükümlerin tamamı ÖGG’ler için de geçerlidir. Ancak bir kural için bunu söyleyemeyiz. Bu da gece döneminde yapılan çalışmanın en çok 7,5 saat sürebileceği kuralıdır.

Bir başka deyişle; özel güvenlik görevlileri için de haftalık çalışma süresi 45 saattir, bunların da günlük çalıştırılabilecekleri azami süre 11 saattir ve bu işçilere de haftada en az bir defa kesintisiz 24 saat ara dinlenmesi verilmesi gerekir. Fakat özel güvenlik görevlileri, gece döneminde 7,5 saatin üzerinde çalıştırılabilir.

ÖGG’lerin gece çalışması

özel güvenlik mesai saatleri

Gece dönemi akşam 20:00 ile 06:00 arasındaki zaman dilimidir. Eğer bir işçinin mesai saatlerinin bir kısmı gündüze ve bir kısmı da geceye rastlamışsa, işçinin mesaisinin ağırlıklı olarak hangi dilimde geçirildiğine bakılır. Çalışma süresinin yarısından fazlası geceye denk gelen işçi, gece çalışmış kabul edilir.

İşte en çok 7,5 saat çalışma yapılabilen bu gece döneminde, özel güvenlik görevlileri için böyle bir sınırlama yoktur. Bu çalışanlar, gece 11 saate kadar çalıştırılabilir.

SONUÇ

Özel güvenlik görevlilerine ilişkin özel bir çalışma süresi ya da mesai saatleri yoktur. Bunlar da tıpkı diğer işçiler gibi, İş Kanununun getirdiği genel düzenlemeler kapsamında çalışır. Ancak ÖGG’lerin diğer işçilerden farklı bir uygulamaya tabi olduğu tek bir durum vardır: Gece mesaisi.

Gece döneminde işçilerin 7,5 saatten çok çalıştırılması kanunen yasal değilken, İş Kanunu bu hususta 3 meslek grubuna istisna getirmiştir. Bunlardan birisi de özel güvenlik görevlileridir. Özel güvenlik görevlileri gece döneminde 11 saate kadar çalıştırılabilir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

573 Yorum

  1. Merhaba.Bir kamu kurumunda 4b ÖĞG olarak çalışmaktayım. 20.00-08.00 iş kanununa göre gece çalışması 20.00-06.00 arası 7,5 saati geçemez diyor, buna göre ben 1,5 saat fazla çalışmış oluyorum. Bununla ilgili yasal hakkım nedir?Bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

  2. Mrb ben 1+ 1 seklinde aksam saat 18 sabah 08 arasi 14 saat calisiyorum.haftada 1 gunde cumartesi aksami saat 18 diger gun 13 ve diger hafta pazar saat 13 pazartesi sabah saat 08 olmak kaydiyla 19 saat calisiyorum. Ne denetleyen var ne soran gece 11 saaten fazla calistirilamaz diyorlar.biz her gece 14 saat 1 saatini molaya cik 13 saat hafta sonlari 19 saat hakkimizi nasil arayacagiz.arasak işten cikaracaklar.nerdeyse sirketlerin tamami ayni sekilde.

  3. Merhaba ben fazla çalışma iptali için dilekçe yazdım sonrasında günlük mesaileremi jalmak istemiyosun yoksa resmi tatillerde demi çalışmak istemiyosun dediler sözlü olarak iki türlü fazla mesaiyede kalmak istemiyorum dedim ama iş yerim resmi tatillerde çalışmak zorundasın dedi günlük mesailerde haklı olabilirsin ama resmi tatillerde herkes aynı dilekçeyi verse burda kim kalacak dedi sizce resmi tatillerde çalışma zorunluluğum varmı yasal olarak

  4. Mrb mustafa bey. Bir firmada güvenlik olarak calışmaktayım. Bizlere servis giriş cıkışlarını. Şahıs kargo işlerini yaptırıyorlar. Sürekli nöbet çizelgesi degişiyor. Aynı firmanın başka bir projesi ne gönderiliyor.bir de kadrolu arkadaşlar var başımız da. Bizlere mobing uygulanıyor. Tazminat olabilirmi.

  5. Mustafa bey selamlar
    aynı yerde 4 yıla yakın süredir ögg olarak çalışmaktayım fakat sürekli personel eksikliği nedeni ile fazla mesai yapıyoruz bazen bir haftayı aşan izinsiz olarak çalıştığımız zamanlar oluyor 10 gün 12 gün aralıksız da olabiliyor,buna istinaden işten ayrıldığımda tazminat alma hakkım varmıdır? Var ise nasıl ?

    şimdiden teşekkürler aydınlatıcı bilgiler için.

    1. Yılda 270 saati aşan FM’ leri bi araştırın. Tazminatlı fesih hakkınız olailir, ama iyi araştırın, fm de yasal bir sınır var.

  6. Mustafa bey mrb bir ozel guvenlik.firmasinda akşam 18,sabah 08 saatleri olmak kaydiyla 14 saat calisiyorum.1 gun calisiyorum 1 gun izinliyim.bu normalmi.birde haftafa 1 gun uzun nobet altinda calisma var. Aksam 18,oglen 13 saatleri arasi 19 saat, 1 guvenlik gorevlisi.19 saat calistirilabilirmi.diger bir konuda 19 mayisda calistik bize ekstra 1 gunluk bayram parasi yatirmak zorundalarmi.ozel guvenlik cok sahipsiz kalmis .denetleyen yok hakkimizi nereye sikayet.ederek.arayabiliriz.

  7. Merhaba mustafa bey ben a firmasında guvenlik görevlisinin haftalık 48 saat çalıyoruz 48 izin bu şekilde çalışıyoruz mesai yazılmıyor istifa edicem yerime adam bulmaları gereklidir degilmi

  8. Merhaba Mustafa bey ben kamu kuruluşunda guvenlik olarak çalışıyorum 4 kişiyiz 12 saat usulü bir ay gece bir gündüz olarak aramızdan biri yıllık izne çıktığında yada rapor falan aldığında 24 saat usulü çalışmaya geçiyoruz ve çalışma saatleri 180 saatten kimi zaman 240 kimi zaman 220 olabiliyor ama fazla çalışmaları kurum görmezden gelerek ne ödeme ne izin olarak veriyor bizler ne yapabiliriz öneriniz varımdır teşekkürler

    1. Merhaba. Ya Alo 170’e şikayette bulunabilirsiniz ya işverenle diyalogla sorunu çözebilirsiniz ya da böyle çalışmaya devam edip ileride işten ayrıldığınızda hakkınızı mahkemede ararsınız.

  9. İyi geceler Mustafa Bey ben 2022 de Gençlik Spor Bakanlığında 4 D Güvenlik Görevlisi olarak çalışıyorum gece nöbetlerimiz de var ben akşam 8 sabah 8 ve bayan olarak tek nöbet tutturyorlar bu yasal mı

  10. sonuç sektörde amele ezilen aşalnan elemanlar yetiştirmek kimliğe verdiğim paraya haram olsun aldığım eğitim luzumsuz 12 saat aralksız çalışıyorum çay molam yemek molam yok sı#ken bile zorla gidiyosun ücret asgari taşeron firma sakalı güzel alıyo 15 günde bir bodro getiren gece denetlmicisi sürekli 1 elaman çıkıyo günde 12 saat çalıştın yetmiyo çıktının mesaisini doldurman gerekiyo bence bu sistem yanlış güvenlik sekötörü çalışanlar yetersiz donanımsız emekli kadro bir kere 24 saat asas olmamlı telfon tamircisi örnek başarı servisi gece için güvenliğe ne gerek var zaten kamera war alarm war olcaksada gündüz mesai kadrosu gece kadro ayrı olmalı taşeron kesinlikle bu sektöreden çıkmalı ne işe yariyolarki komisyon alıyolar şimdi güvenlik işi asıl gece diyen sesler olcak ama kimse kusura bakmasın gece gündüz insanın gengesi kaçıyo 8 saat değil 12 saat gece çalışıyorum gececi gündüzcü elman sürekli değiştimi çalışanlarla iletişim iş yerinin kim neyci ortama adapte olmayı zorlaştırıyo normal vardiya çalışanları olcaki onlar çalışanlarla haşırneşir olcak böylelikle bu kişiler yoğun saati adapte olcak gececi gece tehlikelerine bakıp sabit bir çalış bir izin 2 kişi yeterli sistem saçma mecbur kalmadıkça bu sektöre girmeyin aldığınız para … kasiyeri ama açıklma için tşekürler

    1. dayı amma ağlanmışsın beee, sen yapma zaten bu işi. Parasını tıkır tıkır alıyor millet boversene.

  11. Merhabalar Mustafa bey; bizler 2018 yılında taşerondan kadroya geçen 4 D li işçiyiz güvenlik görevlisiyiz kadroya geçtikten sonra 8 saat ve vardiyalı çalışıyoruz.kısaca izah edersek.iki gün sabah saat 8:00 akşam 16:00 iki gün akşam 16:00 gece 23:00 iki gün 23:00 sabah 08:00 ikinci gece nöbetinden çıktığımız gün ve ertesi gün izinliyiz ve sonra tekrar gündüzden aynı şekilde vardiya bunşekilde devam ediyor beş yıldır böyle.Şimdi kurumda yeni başlayan müdür yardımcılarından biri eksik çalıştığımızı söyleyip saat tamamlamak için ekstradan nöbete gelmemizi belirtti sebebini sorduğumuz da ise bize söylediği günlük 7.5 saat çalışıyorsunuz yarım saat yemek ve ihtiyaç molasından sayılıyormuş bu nedenle aylık olarak eksik çalışıyorsunuz dedi.Bizde işçiler olarak müfettiş çağırmayı düşünüyoruz. Size göre burada biz eksik mi çalışıyoruz ? Bizim durumumuz nedir bizi aydınlatırsanız çok seviniriz saygılar

    1. Merhaba. Hesabı siz yapmalısınız. Bunu yaparken bilmeniz gereken husus, işçinin çalışma süresinin aylık değil haftalık hesaplanması gerektiğidir. Ayrıca evet, ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Bu bilgiler çerçevesinde, haftalık çalışma sürenizin 45 saati aşıp aşmadığına bakmalısınız.

  12. Merhabalar Mustafa bey
    Ben gsb de iki aydır atanmış güvenlik görevlisiyim iki aydır personel olmadığı için aksam4-12 gidiyorum ben bu durumdan isteğim dışında psikolojik olarak sıkıntılar yaşamaya başladım
    Sürekli bu saatte gitmem normal mi hakkım varsa aramak istiyorum

  13. Merhabalar Mustafa bey ben devlet kurumunda 4 d işçi statüsünde güvenlik görevlisiyim. Bizler 2018 den beri 8 saat çalışıyoruz. Yeni yönetim eksik çalışıyoruz gerekçesi ile mesai tamamlamak için nöbet yazılacağını söyledi.bu çok önemli değil ama asıl sormak ve öğrenmek istediğim şey bu kurumda kalite destek hizmetleri müdür yardımcısı ünvanında beş kişi var kimisi röntgen teknisyeni kimi falanca birimden bu ünvana atanmışlar bunlardan biri de güvenlikten sorumlu olarak bizim başımıza verilmiş şimdi 5188 sayılı kanuna göre bu kişi bizden sorumlu olabilir mi? Bize emir verebilir mi? Ben geldiğim zaman arkadaşlar ayağa kalkacaksınız diyebilir mi?nöbetleriniz siz istemeseniz bile 12 saate çıkaracağım deyip bizi zorla 12 saat çalıştırabilir mi? Bir de örneğin bu kurumda teknik birim var onlarda bizle aynı statüdeler 4 d işçi kadrosundalar ama onların başında kendilerinden olan müdürleri var. Bizim başımızda bizden 4 yıllık lisans mezunu arkadaşımız var ama ünvanı müdür değil birim sorumlusu geçiyor ve resmi olarak teknik birimin müdürü gibi ünvanı ve kadrosu yok. Bilgilendirirseniz arkadaşlar adına seviniriz teşekkür ederiz .

    1. Merhaba, kurum içi uygulamayla ilgili yorum yapamam Şamil bey. Bahsettiğiniz husus, kurum içi diyalogla çözülmesi gereken bir konudur.

  14. Merhabalar. Sigorta girişim 2004, 2023 yılında özel güvenlik sertifikası alıp haziran ayında iş başı yaptığımı baz alırsak, emekli olmak için doldurmam gereken prim ve yaş nedir. Yani yıpranma payı gibi birşeyler duydum. Kaç yaşında emekli olurum ve kaç prim gün sayısı gerekli. İyi çalışmalar.

  15. Merhabalar Mustafa bey. Bir konuda bilgi almak istedim. Yaklaşık 1 yıldır güvenlik personeli arıyorum fakat bulamıyorum yol ücretini vermeme rağmen Sarıyere bölgesine ulaşım nedeni ile kimse gelmek istemiyor. Bu yüzden eleman bulamıyorum zaten virüsten sonra güvenlik bulmak zorlaştı çoğu iş değiştirmiş. Kime sorsam güvenlik personeli arıyor
    SORUM;
    Eksik güvenlik çalıştırmak zorunda ve eleman bulamadığım için, Normalde (2 gündüz – 2 gece- 2 off (istirahat ) Çalışan güveniliğim. 2 off yerine. 1 off yapıyor. 1 off’un mesaiyisi veriyorum. Ama arada mesaiye gelmek istemeyenler var. İş kanununda mesaiye zorlayamazsın diyor fakat, güvenlik mesaiye gelmez se yerine eleman yok. 5188 kanuna göre. Kimliksiz ,sivilde personel de çalıştırmak yasak . elemanda bulamıyorum şimdi ben ne yapmalıyım… Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, durumunuz yasalarla uygulama arasındaki sıkıntılara bir örnek; ancak sonuç olarak, hangi gerekçeyle olursa olsun, kanunun amir hükümlerine uymamanız mümkün olmaz. Öyle ya da böyle yeterli eleman çalıştırmanız gerekir.

  16. Bende haftada 12bucuk 1giris shiftini anlamış değilim yani benim iş yerinde kacda mesaiye başlamış olmam gerekiyor.

    1. 9 da çıkış yapıyorum AVM içeride de mağazada görev alıyorum bende 12bucuk 1 shifti dedi giriş için ben bunu anlamış değilim..yani ben hafta içi hafta sonu kacda mesaiye başlamış olmam gerekiyor..ikisinde de çıkış saatim 9..

      1. Ablam sen daha kaçta işe gideceğini bilmiyon, bura yerine patrona, müdüre sorsana beya 😀 Sonra güvenliklere mal gözüyle bakıyorlar bak 😀 Tövbe tövbe….. İşsizzz

  17. Merhaba Mustafa Bey 1 AVM’de 2 vardiya 8 saat üzerinden çalışıyoruz arkadaşımın izinli olduğu gün Ben 12 saat çalışıyorum bu şekilde devam ediyoruz haftalık 45 saate tamamlamak için 8 saatin içinde bir saatlik molamız var o Mola neden çalışmadan sayılmıyor müdürümle konuştum 7’ye 6 ile çarpıyorlar bir günlük 12 saati de ekliyorlar haftanın 45 saate tamamladık diyorlar

      1. Mustafa bey biz 14 saat çalışıyoruz tek kişi olduğumuz içinde dinlenme ara verme yemek saati gibi vaktimiz yok yemeği olduğumuz yerde yiyoruz ve buna binaen 1 saat yemek molası kesiliyor 13 saat üzerinden hesaplama yapılıyor olması gereken nedir kanunen

        1. Merhaba, olması gereken çok nettir: İşçinin fiilen dinlendiği ve çalışmadan geçirdiği süreler ara dinlenme süreleridir. O halde, sizin durumunuzda da cevabı yine siz ve işyeriniz, bu kritere göre birlikte bulmalıdır.

      2. Merhaba 2gündüz 2 gece 2 izin 12 saat şeklinde avmde güvenlik olarak çalışıyorum bizim 30 saatmi yoksa 15 saatmi mesaimiz oluyor güvenlik personeli 4857 sayılı kanuna tabinolmasına rağmen neden gece çalışması hakkından yararlanamıyor

        1. Merhaba, gece döneminde özel çalışma şartı olan mesleklerden birisi de özel güvenlik görevlileridir. Mesainizi ise kendiniz hesaplayabilirsiniz. Bir haftalık zaman diliminde, net çalışmanız 45 saati aşıyorsa, bu sürenin üstü fazla mesaidir.

  18. Merhaba Mustafa bey.
    Ben bir sitede 14 saat çalış, 34 saat yat sisteminde çalışmaktayım. Gündüzcü personel pazar günleri izinli olduğu için her haftasonu full çalışıyorum, diğer gece vardiyası arkadaşta aynı şekilde. Normalde akşam 18:00 sabah 08:00, Cumartesi iş günü olduğu zaman öğlen 13:00 sabah 08:00, pazar günü iş günü olduğu zaman akşam 18:00 öğlen 13:00 çalışıyorum. Son zamanlar sağlık problemlerim var hastaneye gidiyorum ne olduğu anlaşılmadı hala. Eskisi gibi verimli çalışamıyorum ki özellikle haftasonu 29 saat çalışmak çok zor gelmeye başladı. Geçtiğimiz günlerde bu sebeplerden gece kötü oldum ve uyudum. O sıra sitesakini görüp şikayet etmiş. Şimdide işten çıkarılma söz konusu. Ne yapabilirim bu durumda bana bir akıl verebilir misiniz… Çok ihtiyacım var.

  19. Üç 4.12 iki gece 12.8 olarak çalışıyorum ve sadece geceden çıktığım gün izinli olup hemen ertesi gün tekrar nöbete devam ediyoruz haftalık 45 saat dolmuyormus geceden çıktığımız gün zaten o günün nöbeti olduğundan ertesi gün de izinli olmamıZ gerekmiyor mu teşekkürler

  20. Merhaba Mustafa Bey ;

    Ben bir fabrikada çalışan Ö.G.G’yim .. gece 24:00/08:00 arasındaki mesaimi bitirdim ve iş yerinde bulunan şefim tarafından eğitime gireceğim söylendi , eğitim saatininde 09:00/17:00 da son bulacağını söyledi , hiç işten ayrılmadan bu saatlere kadar alacağım eğitimin ne bana nede karşımdakine hiç bir faydası yok , bildiğiniz üzere gece vardiyası uykunun en yoğun olduğu ve zor geçtiği bir vardiyadır , bunun yasal olmadığını istirahat saatimde hiç istirahat etmeden 8 saat eğitim alacağım ( saatlik ücreti karşılığında ) benim kafam almıyor , bence bu yasal değil , sizce bu durumda kim haklı , engin bilgilerinizden yararlanmak istiyorum . teşşekkürler

    1. Merhaba. Elbette siz haklısınız; fakat bunun ne yazık ki ülkemizde pek bir anlamı yok. Yoksa, bunun yanlış olduğunu izah etmek için uzun uzun açıklama yapmaya bile gerek olmaması gerekir.

  21. Ne olursanız Olun arkadaşlar patronları zengin etmek adına haksızlığa uğruyorsunuz ve tamamen boş bir arayış içindesiniz kimse sizin hakkınızı savunmaz savunsada patron sizi işten atar anlayacağınız iki yolda yanlıştır bu gibi olaylara izin verenler halk olarak biziz ne yaparlarsa yapsınlar susuyoruz bir işci haftada 40 saaten fazla çalıştırılamaz ki o bile çok eğer zor durumda veya işci kabul ederse mesai yapılabilir ve hafta içi %50 hafta sonu %100 Bayramlar %200 mesai parası vermesi şartıyla ama bunlarda birer hayal olduğundan iş şöyle işliyor.
    1.Patron herzaman Haklıdır haksız olduğu durumda iişcinin işine son verebilir.
    2.işci mahkemesinden sigortasına kadar şikayetler tamamen anlamsızdır çünkü sigorta bile sizin ismini veriyor gene işten kovulursunuz Mahkeme milyonda bir kazanmanızı sağlıyor oda anlamsız.
    3.her kanun işcinin yanında gibi gözüküp aslında iş verenlere göre düzenlenmiştir.
    4.ne yaparsanız yapın nereye şikayet ederseniz edin anlamsız.
    5.işi beğenmiyorsa hemen daha iyisini bul ve çık.

  22. Merhaba, özel güvenlik görevlisi olarak 4 gündüz 2 izin sisteminde bir sitede çalışıyorum. Yıllık izine çıktığım zaman maaştan kesinti yasal mı? Gece çalışana ayrı kesinti gündüz çalışana ayrı kesinti yapılabilir mi? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, yıllık izin zaten ücretli bir izin türüdür. Maaştan neden kesinti yapılsın? Kesintiden kastınız başka bir ödeme ise, bunu bilemem.

      1. Teşekkür ederim. Asgari ücret artı 30 saat fazla mesai yatıyor. Kapılarda tek duruyoruz ve herhangi bir mola söz konusu değil. Buna rağmen 12 saatten değil 11 saatten hesaplanıyor. Yıllık izinde de sabit gündüzcü den fazla mesai kesiliyor ama sabit gececi den kesilmiyor. Bu yasal mı? Yardıma çok ihtiyacımız var. Cevap verirseniz çok mutlu oluruz.

        1. Açıkçası tam anlayamadım; fazla mesai zaten fiili çalışma karşılığında ödenir ve öyle olduğu için de yıllık izindeyken ödenmemesi gayet normaldir. Mola konusunda ise uygulama gayet nettir: İşçi filen ne kadar çalışıyorsa, çalışma süresi onun üzerinden hesaplanır. Kullandırılmıyorsa, otomatik ara dinlenmesi düşülmesi yanlış bir uygulamadır.

  23. Merhaba mustafa bey ben kamuda yeni işe basladim tek güvenliğim sabah 8 aksam 5 calisiyorum hafta ici bir isim olursa izin istiyorum vermiyorlar iznimi kurum amirinden istiyorum kurum amiri benimde amirim mi oluyor ve izin vermeme gibi bir durum olabilir mi,öğle arası var mı teşekkür ederim

    1. Merhaba, sizin amirinizin kim olduğunu benim bilmem mümkün değil Esra hanım. Ancak şu kadarını söyleyebilirim ki; işveren işçisine, her istediğinde izin vermek zorunda değildir. Bu durum işverenin takdirinde olup yönetim hakkı kapsamında, uygun bulmadığında izin vermemesi en doğal hakkıdır.

  24. İyi çalışmalar , ben bir özel güvenlik çalışanıyım sabah 08:00 / 16:00 nöbetime ek olarak bana elaman eksikliğinden dolayı bir sonraki vardiyayıda eklediler 1 günde 16 saat çalıştırıyorlar, bunun için sözleşme fesih hakkım doğup tazminatımı alabilir miyim ?

  25. merhabalar Mustafa bey
    Özel güvenlik görevlisi bayramda çalışmayı reddedebilir mi?

  26. Merhaba ben 26 gün 12 saat özel güvenlik olarak çalışıyorum yasaya göre ayda 180 saat toplam çalışma olmasi lazım benim çalıştığım firma her ay 30 çeken ayda 195 saat hesaplayıp üstü mesai yazılıyor 31 çeken ayda ise 202 saat yazılıp üstü mesai yazılıyor yasal olarak yasak degilmi.arti ben plaza 8 kat güvenliği olarak işe alındım ama firma beni otoparkta başka lobi de başka blokta nöbet tutuyorum ayda 27 gün 28 gün çalışıyorum ve beni yapratmaya başladı teşekkürler

    1. Merhaba, sisteminiz baştan sona yanlış. Fazla mesai hesabı asla aylık yapılamaz. Hesaplama her haftanın kendi içinde yapılmalıdır. Fazla mesai de haftalık olarak hesap edilmelidir.

  27. Mrb mustafa bey ben de 2+2+2 sisteminde çalışıyorum vebabalık izni kullandım şimdi benim her ayda zaten mesai parası alıyorum ama bu ay mesai parasını kesme hakkı varmi babalık izni yasal olarak verilen hak

    1. Vedat bey mesai parası, haftalık çalışma süresi 45 saati geçen işçiye ödenir. Haliyle fiili çalışmaya bağlı bir ödemedir.

  28. Merhaba bir bayan olarak çalışmak istemediğim halde 12/24 sisteminde çalıstırıyorlar yani 12 saat gece nöbet tutturuyorlar tek başıma 20:00/08:00 haklı fesih nedeni olabilirmi tazminatımı alıp çıkabilirmiyim.

    1. Merhaba, kadın ya da erkek ayrımı olmaksızın tüm ÖGG personeli gece ya da gündüz 11 saate kadar çalıştırılabilir. Ancak başkaca haklı fesih sebepleri mevcutsa, bilemem.

  29. Merhaba Mustafa bey,ben özel bir şirkette güvenlik görevlisiyim.2+2+2 sistemi ile 12 saat çalışıyoruz.sorum ise şu;ben ilk 2 gündüz nöbetine gelip sonraki iki gece nöbetine izin alsam 2 gecenin sonunda 2 gün dinlenme günü olan izin gunumde o aldığım 2 gecelik izinle birleştirilip 4 gün olarak maasimdan kesebilirlermi ve böyle bir sistem varmi,kesenlere ne yapabilirim?

  30. Merhaba ben özel güvenliğim çalıştığım şirket kendi bünyesine biz her gün 12 saat çalışıyoruz yeri geliyor pazarlarıda çalışıyoruz görevli olduğum alanda tek çalışıyorum yemeğe lavaboya vs birinin gelip seni değiştirmesi lazım asgari üçrete ve mesai ye yapılan zamlardan sonra şirket günde 1 saatimizi kesmeye başladı saat 10 da 15 dakka yemek molası övlende yarım saat yemek molası ve 4 de 15 dakka çay molası olarak kesmeye başladı ancak ben bulunduğum yerde tek çalışıyorum çay molaso diye birşey yok bizde oturduğun yerde çayı çorbayı içiyoruz zaten bi yemek molasında 10 dakka yemek yiyip çıkıyoruz hemen diğer arkadaşlarda yiye bilsin diye şindi ben yapmadığım moladan benim hergün 1 saatimi kesiyor ben hakkımı nasıl arayacağım

    1. Muhammet bey hakkınızı iki yolla arayabilirsiniz. İlkinde Alo 170’e şikayette bulunabilirsiniz, işyerinde teftiş yapılır. İkincisinde işten ayrılıp dava açabilirsiniz. Ancak ne yaparsanız yapın, öncesinde bir avukatla yüz yüze görüşmenizi öneririm.

  31. Merhaba bir santralde 2 gündüz 2 gece 2 izin olarak 3 kişi çalışıyoruz 12 saat çalışma alanımız 90.000 dönüm arazi.yol yemek mesai ücreti almıyoruz sadece özel gunlerin ücretlerini aliyoruz yol ücreti alamadığımız için bir kişi 24 saat çalışıp 48 saat izin yapiyor yani gece gündüz tek kişi çalışıyoruz hem yazılı hem sözlü olarak bilgilendirdik umursamiyorlardi hırsızlık olayi gerçekleşti alacağız diyorlar hala bir sonuç yok nasil bir yol izlememiz gerekiyor

  32. Merhabalar. Taşeron güvenlik şirketi olarak güvenlik amiri olarak çalıştığım plazanin idari işler yetkilisi benden savunma isteyebilir mi. Örneğin Pazar gecesi raporlu personel gelmediği için 1 eksikle çalışılmış olmasından dolayı güvenlik amiri yaptığım plazada idari işler benden savunma yaz diyebilir mi. Hafta sonu ben çalışmadığım için Pazar günü personel raporu gönderdi ve hafta sonu oluşundan eksiği tamamlayamadim ve mensubu olduğum şirkete bunu bildirdim

    1. Merhaba, aranızdaki iş ilişkisini bilemediğim için yorum yapamam İlhan bey. Ancak böyle bir durumda savunma konusu ne ise, bu konuda açıklama yapmanızın sakıncası olmayacağını düşünüyorum.

  33. Merhabalar. Özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Resmi tatil ve dini bayramlar da işe gelmezsem eğer hakkımızda iş yerinde tutanak vs. gibi bir işlem yapılabilir mi ? Teşekkürler

  34. Hocam ikametgahim Erzurum Özel güvenlik sınavına İstanbul’da girdim kazandım kimlik başvurusu için istediğim şehirde başvuru yapabilirmiyim

  35. Merhabalar Mustafa Bey
    Konyada bir devlet hastanesinde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayız
    İdaremiz biz güvenlik görevlilerin gece çalışmasının 7,5 saati geçemeyeceğini bu sebepten ötürü çalışmakta olduğumuz 4 vardiya şeklinde 12-36 sistemini iptal edip farklı bir sisteme geçirdiler ve tek bahaneleri geçe çalışmasında 7,5 saatin üstünde 10 saat çalıştığımız bu konuda iş kanununda ki maddeyi önlerine koyduk ama;
    Cumhurbaşkanlığının yürütmeye koyduğu bir yönetmeliğin bu biz güvenlik görevlilerininde 7,5 saat geçmeden çalışması şeklinde bir yazısı olduğunu bahane ediyorlar bu konuda yardımınıza başvuruyorum.

  36. Hocam iyi günler.
    Site güvenliğinde 3 vardiya çalışıyoruz. 3 lü sistem nöbet çizelgesinde çalışıyoruz. ( 3 gündüz 12 saat dönüşümlü gece 12 saat) bir hafta 72 diğer hafta 60 saat çalışıyoruz. 45 saatin üstü çalışma var anlıyacağınız ve mesai almıyoruz.45 saatin üstü mesai hangi yasa maddelerine dayalı söylermisiniz.

  37. Merhaba mustafe by bayramin 1 rinci günü akşam sekizden sabah sekize kadar olan sürede resmi tatil ödemesi nasil yapilir bu konu hakkinda bilgi almak istiyorum

  38. Merhaba Mustafa bey ben izinli günümde rapor lu personel yerine geldiğinde aynı gün resmi tatilse 1gunluk mesaimi almam gerekiyor teşekkürler.

  39. Merhaba iyi gunler bizim is yerinde guvenliller 16.00 24.00 isten ciktiktan sonra sabahina 08.00 16.00 ya geliyorlar kısa donus bu yasalmidir

  40. Mustafa bey merhabalar. yıllardır 2+2+2 sisteminde günde 12 çalışıyoruz. yani iki gün sabah 8 akşam 8, iki gün akşam 8 sabah 8, iki gün de izin. şimdi benim merak ettiğim şey, ”işveren ne olursa olsun 11 saat üzerinde çalıştıramaz, kanuna aykırı” diyorsunuz. bunu aynı şekilde amirime ilettim ve yasal olarak bir saat mola hakkım olduğunu söyledim. bana dediği şey ”mola falan yok sana, git istediğin yere şikayet et, bana sorduklarında, ben mola hakkını kullandırıyorum” derim dedi. peki mola dediğiniz şeyden kastınız nedir acaba? yani ben moladayken istediğimi yapabilmekte özgür müyüm? yani gidip kimsenin olmadığı bir yerde oturup yatabilir miyim? bir de bu molalar 11 saati içinde mi olmalı? biraz uzun oldu kusura bakmayın.

    1. 11 saatin üstünde çalışabilirsin gece için izin alınmalı diye biliyorum mola konusunda 10.5 saat fiilen çalışıyorsun 1.5 saat mola hakkın vardır ama iş gereği tek olduğun yerlerde molayı görev yerinde kullandiriyorlar ama normal şartlarda istediğin şekilde kullanmak serbest iş arkadaşların şahit olursa dava açıp bütün haklarını alabilirsin onlar ne kadar yok desede kullandirdim desede kanıtın varsa göz dağı vererek geri adım attırmaya çalışması işe yaramaz

  41. Merhaba
    Ben güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım
    Toplamda 3 güvenlik 2 gündüz 2 gece 2 izin şeklinde çalışıyoruz

    Benim sorum 1 kişi yıllık izine çıkınca ortalama
    16 gün gündüz yada 16 gün gece çalışmak zorunda
    Kalıyoruz izinsiz olarak tamam mesai alıyoruz ama 12 saat üzerinden çalışmak çok yorucu oluyor joker eleman talep ediyoruz ama kabul etmiyorlar bu konuda ne yapabiliriz daha doğrusu yapacak bir şey var mı ?

    Şimdiden teşekkür ederim

    1. Merhaba, kesinlikle haklısınız ama yapabileceğiniz üç şey var. Ya bu nedenle haklı fesih yapacaksınız ya işvereni ikna edeceksiniz ya da Çalışma Bakanlığına şikayette bulunacaksınız. Hangisini seçeceğinize sizin karar vermeniz gerekir.

  42. Ben işe yeni başlıycam ama birşeyi merak ediyorum 2+2+2 çalışma şeklinde saat ise 20.00 -08.00 olarak toplamda gün olarak 6 gün ediyo kalan bir gün bana izin mi sayılıyor merak ediyorum ?

    1. Kafanızı karıştırmış bu sistem sanırım, 2 gündüz çalışırsınız, 2 gece, 2 de izin. Ayda ortalama 20 çalışıyorsunuz, 7. gün olarak dikkate almayın. 7. Gün yine sabah vardiyasına dönüyorsunuz…
      Ayrıca, bu çalışmada sabit ve yasal fazla mesai çıkar, asla asgari ücrete çalışmayın, fazlası olmalı.

  43. Ben işe yeni başlıycam ama birşeyi merak ediyorum 2+2+2 çalışma şeklinde saat ise 20.00 -08.00 olarak toplamda gün olarak 6 gün ediyo kalan bir gün bana izin mi sayılıyor ?

  44. Meraba ben 1 hafta 64 saat çalışıyorum 1 hafta 48 çalışıyorum bu çalışma diliminde bana mesayi vermeleri lazım deyilmi ve nekadar vermeleri lazım bana bi bilgi verirseniz bu konuda sevinirim

  45. Merhaba,
    3 kişi olarak guvenlik personeli çalıştırmak istenilirse en dogru çalışma saatleri nasıl olur?

  46. Özel güvenlik olarak 24 saat çalıştım ve 15 saat sonra 8saat çalışmak için gece 23te ise gittim ve gece oturturken anlık uyuklamışım. 5 yıldır çalıştığım işten çıkartıldım. Şimdi mahkemeye verdim mahkemeyi kazanma şansım varmıdır?

  47. Ögg olarak haatanede çalışıyorum.telefonumun şarji bittiğinden ve nöbetimin gece nöbetimin bittiği ve 4 yıldan beri 16/24 çalışmaktayım.hastane yönetimi gece nöbeti tutanların bundan sonra haftalık tatilden sonra 2.5 gün izinimiz varken sabah nöbeti tutacaklarını söylediler.kendi nöbetim hariç başkanın nöbetini pandemiden dolayı 6 ay beri tutuyorum.bu yasal mı ve hangi ceza verirler .eski personel istedikleri gibi nöbet yazıyorlar.tatil aynı nöbet yerleri aynı bu adalet mi sırf birbirlerine yaranmak için.

    1. Mehmet bey; işveren size haftada bir gün hafta tatili verdikten sonra, sizi günde 11 saati aşmamak üzere dilediği sürelerde çalıştırabilir. Ancak çalışma süreniz haftalık 45 saati aştığı anda size fazla mesai ücreti ödemesi gerekir.

  48. ozel guvenlik gorevlisi okarak bir sitede surekli gece çalıyorum çalısma seklim 4 gece aksam 8 sabah 8 seklinde aylık 20 gün toplamda 2r0 saat cslismaktayım yemek molası nobet yerimde yiyorum ekstra bir mdegisiklik yapılmiyor hem yeyip hemde girev yerimdeyim.maasım her sey dahil 1760 tm bu durumda dogan yasal haklrımı açiklaryabilirmisiniz .saygılar.

    1. Merhaba, asgari ücretin altında maaşı mı alıyorsunuz? Bu durum yasal olarak mümkün değildir.

  49. Merhaba hocam ben özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. Çalışma düzenimiz 3 gündüz, 3 gün gece ve 3 gün tatil şeklinde. Bu tarz çalışmadan dolayı ortalama her ay 2 gün fazla çalışmamız bulunmaktadır. Bu 12 saat çalışma da bizden 1.5 saat yemek parası keailmektedir. Ayrıca proje de 6 kişi olmamız gerekirken, 5 kişi çalışıyoruz. Doğal olarak ay da yine 3 gün bir fazla mesaim var. Ayrıca bu mesai gece olduğu gibi, gece 12 saat çalışmadan sonra tekrar hiç dinlenmeden gündüz de 12 saat çalışmaya devam ediyoruz. Bordrolar da mesai ücreti yansımaktadır. Doğal olarak ay da 10.5 x5= 52.5 saat, 1 yıl da ise 52.5x 12 = 630 saat yılda mesai yapmaktayız. Bu mesailerde bayram mesaileri yoktur. Eğer mesai süresine denk geliyorsa, 100 saat fazla fazla düşsem, 500 saat gibi bir mesai yılda yapıyorum. Ben bu durumdan nasıl kurtulurum. Tazminat ödemelerimi mahkemeye versem, uzatma, oyalama gibi bir haklara sahipler mi?

    1. Merhaba, bu tür özel hesaplama yapılması gereken sorulara cevap vererek kimseyi yanıltmak istemiyorum. Bir avukatla uzun görüşerek karara varmanız gerekir. Sadece ön bilgi olarak birkaç şey söyleyebilirim. Fazla mesai hesabını aylık değil haftalık yapmalısınız. Her 7 günlük zaman dilimi kendi içinde değerlendirilmelidir.

  50. Merhaba kamu kurumunda güvenlik olarak görev yapmaktayım öğlen yemek molasinda kamu binasının karşısındaki yemek firmasında çıkıp yemek yiyebilirmiyim.

    1. Merhaba, bu sorunun cevabını internette aramamalısınız. Çünkü ne iş yaptığınızı, işinizin önemini, işyerinin niteliğini ve görev tanımınızı bilmeden yorum yapan herkes size yarar sağlamış değil zarar vermiş olacaktır.

  51. Merhaba Bi avm de çalışıyorum şuan 4 kişiyiz ve her vardıya da 1 kişi çalışıyoruz mesai li çalıştığımız günler oluyır fakat birde mola ve yemek molamızı kullanmazdogımz günler oldu ilgili yerlere şikayet ettik şimdi ben bu dediklerimi bahane edip istifa da belirtsem tazminat alabilir miyim

    1. Merhaba, bu yapacağınıza istifa değil haklı nedenle fesih denir. Size buradan kesin bir şey söyleyemeyiz, ama normal şartlar altında, işçinin ara dinlenmesi kullanamaması hali bir haklı fesih nedenidir.

  52. Ben bir sitede ögg görevlisiyim bize ara öğün yemek ve çay molası vdrilmiyor yemeğımizi çalışarak yani ağzımızda lokma ile karşılıyoz gelen site sakinlerinin misafirlerini kişisel ihtiyaçlarımızi çok zor şartlarda yapıyoruz güvenliklerin mola süresini talep etme hakkı varmı kanunen iş yerimizin avukatı yok dedi ögg görevlisi yassl olarak yemek ve çay molasını çalışma saatinin içinde yapar dedi başka bir avukatta alabilirsiniz haklarınızi geriye dönük dedi 7 senedir bir fiil aynı yerde çalışıyorum ücretini işverenimizden talep edebilirmiyiz geriue dönük olanları

    1. Merhaba, elbette özel güvenlik görevlisi de yasal ara dinlenmesi sürelerini kullanma hakkına sahiptir. Geriye dönük alınabilir mi? Fazla mesai alacak davası açılarak olabilir; fakat bu tür davaların muhtemel sonuçlarını da dikkate almanızı öneririm.

  53. Bunlar haber olsun diye ordan burdan bişey alıp yazmışlarda kimsenin bir cacık bildigi yok 1 mart 2017 deki çalışma ve sosyal hizmetler bakanlıgının yaptıgı degosiklikle kamudaki arkadaşlar aylık 225 saati geçmeden mesai alamazsınız …

    1. Merhaba, bu tür yorumlara çok şaşırıyorum. İşçi Dünyası’nı her şeyi yazan haber siteleriyle karıştırmanıza üzüldüm. Sizden ricam, bakanlığın yaptığı değişiklik neymiş? Bir zahmet yazın da öğrenelim.

  54. Merhaba kamu kuruluşunda çalışıyorum günde toplam 8 saat çalışmaktayız mola saatimiz yarım saat ve iki defa 15 dk. Daha sonra full ayaktayız bu çalışma normal mi? Bir çalışan 7 saat ayakta durabilir mi?

    1. Merhaba, işçi tüm çalışması boyunca da ayakta kalabilir. Buna ilişkin bir kısıtlama yoktur; önemli olan işyeri çalışma ortamının ve koşullarının kanun hükümleri ile iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olmasıdır.

  55. Berhaba ben özel güvenlik olarak Bayramda arife günü 12_8 nöbeti tuttum isyeri bana arife ödeneği ödemedi bu konuyla ilgili beni bilgilendiriseniz sevinirim

    1. Merhaba, bayramlarda arefe günü ayrıca ücret ödenmesi gerekmez. Çalışmanız bayram günlerine rastlarsa, bir günlük ücret fazladan almanız gerekir.

  56. Surekli gece çalışıyoruz 19 gün gece ondan sonra 16 00- 2400 çalışıyoruz sonra tekrar gece 1,5 -2 ayda bir hafta gündüz çalışıyoruz bu sebeple is feshi yapabilirmiyim

  57. Ben kamu kurumun da özel güvenlik gorevlisiyim…1 gün çalışıp,1 gün dinleniyiruz 8 akşam 9 sabah çalışıyoruz…bunu kaç saati mesaiye giriyor…Hafta sonu da 1 gün calisiyoruz

  58. İyi günler ben 2 gece çalış 2 gün izin çalışıyorum akşam 19.00 da başlıyorum sabah 07.00 bitiyor ve bize mesai verilmiyor nasıl bir yol izlemeliyiz

  59. Merhabalar özel bir holding in kendi bunyesinde Ogg olarak çalışmaktayım,isyerine 16/12/2009 da girdim 21/12/2015 de çıkış verildi kıdem tazminatı verildi ihbar verilmedi gerekçe olarak diğer şirketin bünyesine geçtiniz haklariniz ölmeyecek çalışmaya devam edin dediler paramız içeride kaldı ve devam ediyoruz bu süre zarfinda maaslarimiza 2,5 yıla yakın zaman zam yapılmadı sonra yapıldı,şimdi ise 21 aydır yapılmadı hala diğer personellere hep yapildi ,hem alamdigim ihbar için dava açsam hemde zam vermediği için dava açsam kazana bilirmiym davayı ,ben istediğim dava açıp kıdem ve ihbar tazminatı isteyip işten ayrılmak buna hakkım varmı ,ayrıca resmi tatillerde çalıştırılıp mesai ücreti odenmiyir.

  60. Merhaba. Haftalik 45 çalışıyoz ama bazen ayda 198 saat yapiyo. Bu yasalmidir 180 olmasi gerekmiyomu

    1. Merhaba, fazla mesai hesabı yasa gereği haftalık olarak bakılmalıdır. Aylık dikkate almayınız.

  61. Hocam biz 24,48çalışıyoruz sürekli. 2,280 TL alıyorduk. Yılbaşından önce 3kişiyiz . Bu normalmiş çok itiraz ettik ama degişen birşey yok. Hafta tatili de yapmıyoruz hiç.

    1. Konuyu tam anlamak adına aylık/haftalık vardiya çizelgenize bakmak lazım. İşte o 48 dediğiniz süre içinde size hafta tatili kullandırıyor şirket.

  62. Merhabalar hocam ben 12/36 şeklinde çalışıyorum ögg olarak benim vardiya değişti ve tekrar vardiya ma geri döndün 10 gün sonra ama haftalık 48 nöbet tutmuş olacam 8 yıldır ilk oluyor bu 3 saat mesai olarak mı almam gerekir şimdiden teşekkür ederim.

    1. Merhaba, evet haftalık çalışma süreniz 45 saati geçiyorsa zamlı fazla mesai almanız gereklidir. (Mola süreleriniz çalışma saatinden sayılmaz)

  63. Selam ben 12/36 calisiyorum yalniz ayda asgari ucreti doldumam icin 30 ceken ayda 2 gun toplam 17 gun calsiiyorum 31 ceken ayda 3 gun fazla calistiriyolar yani _18 gun calisiyorum simdi subatta da 30 gunu doldurmam gerekiyomus diye bu ay 3 gun calistiracaklar bu mantiklımi

  64. Selam ben 14 34 çalışma vardiyasında çalışmaktayım yani bi gece akşam altı dan sabah sekize kadar çalışıyorum o gün değil öbür gün akşam altıya kadar istirahat veriyorlar 48saat te 14 saat çalışma 34saat istirahat gece nöbetinde o ndört saat çalışmaya göre gece nöbetinde istirat uyku da dahil oluyormuçünkü uzun nöbet olduğu için bu durumdan dolayı işverenle proplem yaşarsam haklılık payım varmıdır bilgi verirseniz sevinirim

  65. Acil cevap yazarsanız çok sevineceğiz.biz g.g.m MÜLTECİ kampında güvenlik görevlisi olarak 12/36 çalışıyoruz ölen molası kullanamıyoruz kurumda yemek verilmiyor ve dışarı yemeğe çıkmamız yasak.kurum 12 saat değilde 11 saat çalışıyorsunuz diyor ve aylık 16 saat çalışma yapmamız isteniyor.yemek molası kullanalım diyoruz.izin verilmiyor şimdi ne yapabiliriz öğlen molası kullanmadığımız halde 12 saati 11 saat olarak kabul ediyorlar ve 16 saat daha çalışacağız ne yapabiliriz aydınlatırsanız sevinirim

    1. Elimizden geldiğince yeni yılın bu ilk gününde size yardımcı olmaya çalışalım.
      Öncelikle mevcut iş yasasına uygun çalışmıyorsunuz, dediklerinizde haklılık payınız ve kanıtlarınız da varsa şikayet ile öncelikle hakkınızı aramalısınız. Bu yazımız size rehberlik edecektir: https://mustafabaysal.com/isci-sikayeti-nereye-yapilir/

      Ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz, ayrıca işçiye iş dışında fiziki ve mental olarak dinlenebileceği ara dinlenme süreleri mutlaka verilmelidir, bunu kanun emreder. Ama sizi aralıksız ve kesintisiz 12 saat çalıştırıyorlarsa da günlük 1 saat de fazla mesainizin verilmesi gerekir. Şikayetinizi sonucu bir şey elde edemezseniz ara buluculuk işlemleri için adliyedeki ara bulucu bürosuna başvurmanız ve hukuki süreci başlatmanız gerekebilir. (Tazminatlı haklı fesih, alacakların hesabı ve talebi vb.)

  66. Abiler ben bu işte yeniyim

    Bir sitede 12/36 sisteminde çalısıyoruz 2400 tl maaş sizce normal mi? Bana göre şirket 300-350 tl kesinti yapıyor gibime geliyor yapmış oldugum hesaba göre..

    1. Sizin değerlendirmeleriniz genelde pek tutarlı olmayabilir maalesef. Zamanında benim çalışma arkadaşlarım kendilerine ayda 200 saat fazla mesai bile çıkarabiliyorlardı : )
      Bir haftalık vardiya düzeninizi saatleri ile birlikte detaylı yazarsanız yardımcı olabiliriz.

  67. Ögg olarak 3 vardiyalı bir villa da çalışıyoruz ancak mesai 7 gece seri 4/5 gün 8/16 , 4/5 gün 16/24 peşinden tekrar 7 24/8 şeklinde bu yasal mı ?

    1. Vardiya programınızı pek anlayamadım ama vardiyalarn (Postaların) haftalık değişmesi sağlıklı olmakla birlikte iki vardiya arasında da en az 11 saat olması gerekir kanunen. Bunu yetkililere iletiniz, ona göre bir planlama yapmalılar.

  68. Slm Zeynel bey ben özel bir şirkette 5 yıldır 8 saat çalıştım 6 ci senemde 8.30saate çıkarttılar bunun ile çıkış alabilirmiyim ayrıca 8 saatlik vardiyada 14.30 23.00 vardiyasina 1 ay sabit yazdılar sabit yazabilirlermi ayrıca mesailer kalktı işten ayrılanlar arkadaşların yerine izinli günümüzde gelmemimizi istiyorlar çalıştıginiz günleri başka gün veririz diyorlar bende gelmem dediğimde sana tutanak tutarız diyorlar bunların yasal hakları varmı

  69. Zeynel bey cok teşekkür ederim verdiginiz bilgi icin..sizden bir iki konu hakkinda yine bilginizi isteyecem..Birincisi ben 2019 temmuz ayinda 4 gün senelik izin kullandim senelik izin kullanmama ragmen 19 nobet calistim 12 saat üzerinden 1 er saat gunluk yemek molamizi kesiyolar ara dinlenme olarak..12×19 228 saat calistim 4 saat 15 temmuz mesaim 4 gunlukde senelik iznim vardi bana sadece 19 gunluk 228 saatlik calisma ucretimi yatirmislar..19 gun 228 saate de 5.5 saat mesai gostermisler..228 saat calisma ve +4 gunluk senelik iznime karsilik bana 2250 maas yatirdilar..ben evliyim 2 cocugum var..maas + agi 2115 tl yapiyor zaten 228 saat calismaya karsilik 2115 + 5.5 saat mesai + 55 tl is yeri pirimi + 4 saat de 15 temmuz mesaisi – 22 tl vergi dilimi = toplam 2250 tl gibi bir maas yatirdilar..ben burada eksik maas yatirdiklarini dusunuyorum.soyleki biz ayda 20 21 nobet 240 252 saat calisiyoruz..ben 4 gun senelik izin kullanmama ragmen 19 nobet 228 saat calistim..ben gun senelik izin kullandiysam benim daha az nobet tutmam gerekirken yani 16 veya 17 nobet tutmam gerekirken 19 nobet tuttum buna karsilik bana 19 nobetin karsiligi sadece 228 saati yatirdiklari 4 gunluk senelik ucretimi goz ardi ettiklerini yatirmadiklarini dusunuyorum..bir diger sebebim de şu eger bana 19 nobetin karsiligi olan 228 saati yatiriyolar 4 gunluk senelik iznimi göz ardi edio yatirmiyolarsa o zamanben eylul ayinda 01 -16 gunleri arasinda 16 gunluk senelik izin kullandim..17 eylul ve 30 eylul tarihleri arasinda 10 nobet 120 saat tuttum calistim bana tama maas yatirdilar.. simdi buna gore temmuz ayinda benim 4 gunluk senelik iznimi gorz ardi edip gormezden gelip sadece calismis oldugum 19 gunun ucretini yatiriyolarsa o zaman eylul ayinda da 16 gunluk senelik iznimi goz ardi edip gormezden gelip sadece calismis oldugum 10 gunluk nobetin ucretini yatirmalari gerekirdi diye dusunuyorum..ama benim senelik iznimi eylul ayinda hesaba katip bana tam maas yatiriyolar temmuz ayinda ise 4 gunluk senelik iznimi hesaba katmadan 19 gunluk ucret yatiriyolar… simdi temmuz ayi 19 nobet 228 saat +
    4 gunluk senelik izin + 4 saat 15 temmuz mesaisi + 55 tl is yeri pirimi + 2115 maas agi dahil – 20 saat yemek molasi ara dinlenme = ? Sizce temmuz ayinda bana ne kadar ücret yatirmalari gerekirdi ?

    İkinci sorum ben agustos ayinda toplamda 25 nobet tuttum 25 x 12 = 300 saat calistim bana 60 saat mesai yatirdilar…onlarin hesabina gore 31 ceken aylarda 202.5 saat + 25 saat yemek molasi = 227.5 saat 300 saat – 227.5 saat = 72.5 saat mesai yapiyo ama bana 60 saat mesai ucreti yatirdilar bordroda da 60 saat gorunuyo maas da 60 saate gore yatti gorunuyo… 1 ncisi kac saat mesai vermeleri gerekir bana 300 saat calismaya 2 ncisi ben her ay soylememe ragmen temmuz ayindan su kadar eksik yatti agustos ayindan da 12.5 saat eksigim var dememe ragmen 2 aydir yatirmiyolar..3 ncusu de demistim ya 25 nobet 300 saat calistim diye bir de beni agustos ayinda 10 saatlik dış göreve gonderdiler bordroda sadece dış gorev mesai ücreti 150 tl belirtmisler 60 saatlik mesainin icinde gostermemisler dedigim gibi sadece dış görev mesai ücreti yaziyo aciklamada 10 saat 12 saat diye bir saat belirtmemisler simdi bu dış görev mesai ücreti de 300 saatlik calismaya dahilmidir yada 60 saatlik mesaiye dahilmidir yada 60 saat + dış gorev mesai ücreti diye mi hesaplanir yoksa 60 + 10 saat dış gorev ucreti diye mi hesaplanir mahkemeye verdigim zaman.. o zaman 300 saat degilde 310 saat calismis olarak mi hesaplanir..bir diger hususta su anda yillik olarak 327 saat mesai yapmis oluyorum bu dıs gorev mesai ücretini de 10 saat olarak dahil edersem 337 saat yillik mesai yapmis olarak gorunecem..270 saati ekim ayinda olmamiza ragmen cok cok gectim ve kaldiki daha kasim ve aralik aylarinin mesai saatleri eklenmeden onlarda eklenirse kasim ve aralik aylarinda da toplam 42 saat mesai gosterecekler 380 saate tekamul edecek…
    Sizce bütün bu sebepler sozlesmemi haklı olarak fesih etmem icin yeterli mi ? Son bir sey daha arkadaslarada eksik yatiriyolar mesela bir arkadasin haziran da cocugu oldu cocuk farkini daha bu ay alabildi her ay soylemesine ragmen bu da faydali olur mu mahkemeye verdigimde sahit olarak gostersem…size nasil ulasabilirim mahkeme konusunda bana yardimci olurmusunuz..cep numaranizi rica etsem maas bordrolarini ve nobet cizelgelerini watsap yolu ile gondermek sizinle iletisime gecmek icin

    Simdiden vereceginiz bilgiler icin cok tesekkür ederim..vereceginiz bilgiler mahkemeye verip vermeme konusunda cok buyuk derece yol gosterecek önümü acacak..

  70. Merhaba ben 31 ceken aylarda 21 nobet denk gelirse 252 saat 20 nobet denk gelirse 240 saat calisiyoruz 2 gunduz 2 gece 2 tatil sisteminde..simdi benim burada size sorum su olacak benim calismakta oldugum sirket 31 ceken aylarda mesai saatimizi 202.5 saat ve 1 er saat de yemek molasi kesintisi yapip bu sekilde hesaplayip veriyo 30 ceken aylarda 195 saat uzerinden hesaplayip 1 er saat yemek molasi kesintisi yapip hesaplayip veriyo..ornegin ay 31 cekti 21 nobet tuttum 252 saat calistim 202.5 +21 =223.5 252-223.5 =28.5 olarak cikiyo ama bize 27 saat mesai veriyo..30 ceken aylarda 20 nobet 240 saat calistigimizda ise 195 + 20=215 240 -215 = 25 saat kaliyo ama malesef bizlere 17 saat mesai veriyo..boyle bir hesaplama sistemi olabilir mi ? Bir diger konu 31 ceken aylarda 1 kisiye bazen iki kisiye 21 nobet denk geldigi icin yani 252 saat calistigi icin 202.5 saat + 1 er saat yemek molasini hesap ederek geri kalani mesai olarak veriyo yalniz 20 nobet tutan arkadasi da yine ayni 202.5 saatten hesapliyo bence burada bir hak kaybi oluyo 20 nobet tutan arkadasimiz icin bana gore yanlis ama hadi diyelim 21 nobet denk gelip 252 saat calisan yani 1 nobet fazla tutan arkadasimizi fazla calistigi icin 202.5 saatten hesaplayabilirlerde 20 nobet tutan 1 nobet eksik tutan arkadasimizin ne sucu gunahi var ki sonucta nobet cizelgesini kendisi yapmiyo sirket yoneticileri kendileri hazirlayip bize gonderiyolar..bir diger konu yillik 270 saatten fazla mesai yapan bir iscinin sozlesmesini hakli nedenle fesih hakki dogar mi tazminatini alabilir mi benim su anda 312 saat falan olacak kasim ayi ile birlikte…son sorum biz ozel guvenliklerin kac saatten sonrasi mesai olarak hesaplanir bazilari 180 saat ve yemek molalari dusuldukten sonra geri kalan mesai olur diyo yoksa bizim sirketin hesapladigi gibi 30 ceken aylarda 240 saat calisildigi zaman 195 saat ve yemek molalari dusuldukten sonrasi mi mesai yoksa 31 ceken aylarda 21 nibet 252 saat calisilan aylarda 202.5 saatten sonra ve yemek molalari da dusuldukten sonrasi mi mesai sayiliyo ? Lütfen yardimci olursaniz cok sevinirim hakkimizin yendigini dusunuyoruz ve bu konular hakkinda bilgi sahibi olmadigimiz icin je soylenirse ona inaniyoruz hakkimizi arayamiyoruz hakkimizi aramaktan cekiniyoruz

    1. Merhaba. Deveye “Neren eğri?” diye sormuşlar, deve de “Nerem doğru ki?” demiş. Her şeyden önce işletmenin fazla mesai hesabı tamamen hatalı. Sebebini şu yazımızda bulabilirsiniz, bu aynı zamanda sorularınızın da cevabı olacaktır: https://mustafabaysal.com/fazla-mesai-aylik-hesaplanabilir-mi/
      270 saatten çok fazla mesai yaptırılması ise işçi için bir haklı fesih sebebidir.

  71. Sabah 7 Akşam 7 ertesi gün sabah yedi akşam 7 ertesi gün izin bir gün sonra akşam 7 sabah 7 ertesi gün akşam 7 sabah 7 sabah çıkınca iki gün izin bu yasalmi

  72. Merhaba öncelikle bizi aydinlattiginiz icin tesekkur ederiz. Ben özel bir fabrikda guvenlik vardiya amiri olarak calisiyorum calisma saatlerim iki gun sabah sekiz aksam onalti (08/16) iki gun aksam onalti gece oniki(16/24) iki gun gece on iki sabah sekiz(24/08) sonra birgün izin ertesi gün yine sabah sekiz aksam on alti olacak Sekilde devam ediyor sizce yasakmi?

    1. Merhaba. Böylece haftada 1 gün 24 saat hafta tatiliniz oluyor ve günlük çalışma süreniz de 7,5 saat oluyor, öyle değil mi? O halde gayet nizami olduğunu söylemeliyim.

  73. Merhaba
    Özel bir kurumda güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Vardiyam 12 saat 2 gün gündüz 2 gün gece sonrasında 2 gün izinli olarak çalışıyorum. Sorum ise 12 saatlik günlük mesaimde 2 saat fazla mesai ücreti alıyorum 1 saat yemek 1 saat de çay paydosu kesintim var ancak işyerimde çay poydusum yok kişisel ihtiyaçlar harici aralıksız çalışıyorum 1 saatlik çay poydosu kesintisi yasal mı.

  74. 12 saat ten ayda 18 gün ise gidiliyor. 6 gün sabah 8 akşam 8. 12 gün akşam 8 sabah 8 çalışmaktayız. Kanuna göre bu yasal.mi. Ek gece nobeti ücreti almiyoruz

    1. Ek gece nöbeti ücreti diye bir ücret yoktur. Hele ki özel sektör çalışanıysanız hiç yoktur. Yöneticinizden projenizin NET ücretini (Agisiz) öğrenin. Üzerine sabit Fazla mesai ücreti almalısınız. Onun da ne kadar olduğunu sorun. Mantıklı bir saat veriliyorsa ve ücretiniz de asgari ücreti üzerindeyse sorun yoktur. (Bordrolarınızı talep edin ve dediğim hususları inceleyin ayrıca)

  75. Merhaba Bi gün 16:00 22:30 ertesi gün 22:30 09:00 saatleri arası çalışıyorum çıktığım gün izinli ertesi gün tekrar 16:00 22:30 nöbetine gelmiyorum sorum şu bu nöbet sistemi fazlasıyla bizi yıpratıyor bu sistem yasal mı farklı sisteme geçilemez mi nasıl geçilir? İkinci sorum gece vardiyasındaysan sürekli gecede kalmak zorundamıyım gündüz vardiyasında geçişe izin verilmiyor ne yapabilirim yasal olarak?

    1. Merhaba,
      yapılan vardiya sisteminde yasaya aykırılık teşkil eden bir durum yok. Tahminim ki fazla mesai de dolmadan haftayı tamamlatıyorlar. Özel güvenlik sektöründe uzun yıllar çalışmış biri olarak şunu anlayamıyorum; neden böyle garip düzen kuruyorlar anlamış değilim.Hem şirket hem çalışan adına daha kolay ve uygun sistemler varken…
      İkinci sorunuzun cevabı ise şu: Vardiyalar mutlaka haftalık değişmek zorunda, sabit (Veya uzun süre, örneğin 3 – 4 hafta) kimse gece de çalışamaz. Yasal değildir…

      İş vereninizden rica da bulunabilme lüksünüz yada şansınız varsa; Postalar halinde işçi çalıştırma yönetmeliğini bir okumaya davet edin. mevzuat.gov.tr den aratarak indirebilir. En azından biraz bilgisi olur, bilgili ve donanımlı bir kapitalist olur.
      Kolaylıklar…

  76. Merhaba

    Özel bir bankada güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Mesai saatlerimiz 08:30 -18:30 olarak düzenlenmiş. Öğle arası da 1 saat yemek molası hakkımız olduğu beyan ediliyor ama biz o molaya hiç çıkamıyor yada en az 30 dk geç çıkıyoruz. Mesai istediğimizde de öyle bir uygulamalarının olmadığını söylüyorlar. Dahası hem çıkın diyorlar hemde şubede herhangi bir olay oldugunda bizim sorumlu olacağımızı beyan ediyorlar. Şubeden çıksam içerde insanlar var alarm kurulu değil.ve en önemlisi tek güvenlik olarak çalıştığımız için nöbet yerini gerekli önemler almadan ayrılmamızda mümkün değil. Ayrıldığımızda da nöbet yerini usulsüz terke giriyor. Hem hakkımız olan mesaiyi hemde 5188 e uygun olarak haklarımız konusunda ne yapabiliriz.

    Saygılarımla…

  77. Mrb bir site guvenlik olarak calisiyorum 2 gün sabah 2 gün gece 2 gün izin düzenine gore arkadaşımızın bir tanesi çocuğu olduğu için 4 gün babalık izni kullandı bu ara ben ve diğer arkadaşımda onun yerine mesai yapmış olduk bana gore bizim almamız gereken mesai ücreti ni ben şöyle hesapladım toplam aylık saat 720 saat bizim çalıştığımız saat 240 saat dinlenmede olduğumuz saat 480 saat bu normal olan mesailer ama arkadaşımız rapor alınca bizlerin yaptığı mesai şu şekilde oluyor toplam aylık saat 720 saat çalışma saati 276 saat toplam dinlenmede 444 saat bu durumda bize ödenmesi gereken mesai ücreti 3 mesai olması gerekirken 2 mesai ödendi size gore bu hesap hatalimi hatalı ise doğrusu nasıl olmali

  78. İyi günler haftalık tatilleri amirlerimiz mi belirler yoksa hafta sonu izni için işçininde isteğine göre düzenlenebilirmi

    1. Merhaba. Hafta tatili gününü belirleme konusunda takdir yetkisi işverene aittir.

  79. İş yerinde nikotin sakızı çiğnemek yasak mı? Bir de yemek molası dışındaki 15 dklık çay molasını zaman zaman iş yoğunluğu nedeniyle kullanamıyoruz. Kanuni bir mecburiyet var mı?

    1. Merhaba. Dinlenme süreleri en az şu yazıdaki kadar olmak zorundadır. Bunun altında kullandırılıyorsa, bu doğru değildir: mustafabaysal.com/7-maddede-ara-dinlenmesi/
      Nikotin sakızı sorunuzun ise bir cevabı yoktur. Bu tamamen işin niteliğinde ve işverenin yaklaşımına göre değişir.

  80. İyi günler özel güvenlik görevlisi olarak 08:00-20:00 vardıyasın da çalışırken nöbeti her zaman 15 dk geç devralan arkadaşa tepki olarak nöbetçi amire ben arkadaşı beklemek zorunda değilim mesai m fazlasıyla doldu. Ben gitmek istiyorum dedim. İzin vermedi. Bende isteğim dışında beni çalıştıramaz sınız dedim. Ve çıktım 20:01 de. Kapıda devre lacak arkadaşla karşılaştık geldi yani o gün. Yine de amir tutanak tutmuş. Mesai m bittiği halde görevi terk etmiş sayılır mıyım. Bana işlem yapabilirlermi?Haklı haksız yönlerini söyler misiniz. Teşekkürler.

    1. Merhaba,
      icra etmiş olduğunuz görev gereği yapılan hareketin maalesef kabul edilebilir bir tarafı yok. Sürekli geç kalanı dilekçe ile şikayet etmeliydiniz. Ama noktayı boş bırakırsanız ciddi güvenlik zaafiyeti/ihlal olarak değerlendirilir. Bu işten atılma sebebi olamaz belki ama ciddi konudur. (Tekrarı olmamalı asla)

    2. Öncelikle ilginize teşekkürler. Bende görev icabı sorun olacağına katılıyorum. Fakat günde 11 saatten fazla çalışma ya ters düşmüyormu acaba. Önce ki yazılarınızada bakarak. İşçi 11 saatten fazla çalıştırılamaz deniyor..

      1. Evet güvenlik ve turizm sektörü günde aktif olarak 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Ama çözüm noktanız da noktayı terketmek olamaz. Firmaya dava açmanız gerekir sizi yasa dışında çalıştırdığı için.
        İyi günler…

  81. Kanuna göre 8 saatlik çalışma süresinin 30 dk dinlenmedir.Buna yemek süresi de dahildir.Hemzemin görevlileri GÖREVLERİNİ BUNA GÖRE İCRA EDECEKLERDİR.

    Merhaba ben 3 vardiya çalışan bir güvenlik görevlisiyim günlük 8 saat çalışıyoruz yukarıda yazan ibarenin kanun ile Bi alakası varmidir

  82. Plazada silahsız güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum.3kişiyiz 3gün 12 saat gündüz 3gün 12 saat gece çalışıp 3 gün vardiye izni kullanıyorum 1kişi boşta oluyor.Ayın tamamında ve yılın tamamında çalışıyorum resmi tatil ve dini bayramlar hariç fazla mesai durumu oluyor iş fesini için haklı sebeb sayılır mı fazla mesailerimi geriye yönelik alabilir.iyim

    1. Mehmet bey ücretiniz nedir? Bordronuzda brüt yada net ücretiniz ne yazıyor? Fazla mesai ödeniyor mu? Vardiya planında ciddi hatalar yapmış gibiler, bu şekilde haftalık fm doğar. Halbuki daha güzel ve kolay bir yolu var.

  83. Zeynel bey merhabalar 2 gündüz 2 gece 2 off sisteminde çalışıyoruz sabah 8 akşam 8 ve akşam 8 sabah 8 , 12 saat üzerinden 6 yıllık elemanım şirketimiz değişiyor ve tazminatlarımız ödenecek fakat ihbar saatlerimiz nasıl hesaplanıyor bilginiz varmı 7.5 saat üzerinden mi yoksa 11 saat üzerinden mi günlük 7.5 saat çalışıp 3.5 saat mesai yatırılıyor cevaplarsanız sevinirim ve 2 saatten hesaplanınca kaç gün ihbar hakkımız doğuyor saygılar.

    1. Merhaba. İhbar süreniz neden hesaplansın? Firmanız değişiyorsa bile çalışmaya devam etmiyor musunuz? O halde ihbar tazminatıyla ne ilginiz var? Bunları tam olarak anlayamadım.

  84. Iyi günler çalıştığım işyerinde 10 senedir çalışıyorum ama 2015 aralık ayının 15 inde yani 6 senelikken tazminatını almak isteyen varsa verelim dediler bende aldim çıkış verildi 2016 ocakta tekrar ise alındı gösterildi yalnız 6 sene içinde fazla mesai ücretleri vardı onları hesaplamadılar ve ikramiyelerde var senede iki maaş ben bunların ödenmesini talep edebilirmiyim

    1. Merhaba. Elbette talep edebilirsiniz; ama hukuki açıdan, şu gün itibariyle 5 yıldan eski tüm ÜCRET alacaklarınız zamanaşımına uğramış demektir. Yani dava bile açsanız, işveren zamanaşımı dolduğunu ileri sürerse, ne yazık ki hiçbirini alamazsınız.

      1. Zeynel bey ben yanlış anlatmış olabilirim 2015 te çıkış yaptık aralıkta o zaman 6 senelik tazminatı aldık ama mesaileri alamadık 2016 ocakta yeni giriş yaptık dava açabiliriz bu durumda degilmi

        1. Davayı fazla mesai için mi açacaksınız? O zaman yukarıdaki cevabım aynen geçerlidir. An itibariyle, 5 yıldan eski fazla mesai / ikramiye vb. alacaklarınız zamanaşımına uğramıştır.

          1. Yanı şimdi giriş çıkış yaptığımız seneden ancak 1 senesini alırsınız diyorsunuz dogrumu yoksa hicmi alamazsınız diyorsunuz

          2. Öyleyse giriş çıkış yaptığımız seneleri alamicaz dogrumu .yoksa şimdiki senelere ek olarak iki senesini alabilirmiyiz 5 seneye tamamlamıyordu oyle

  85. bayramda çalışıyorum güvenlik olarak bayram parası yarısını veriyorlar hakkımızı nasıl alacaz

    1. Merhaba. İşveren hakkınızı ödemeye yanaşmıyorsa, hukuki sürece başvurmalı ya da Alo 170’e şikayet etmelisiniz. Üçüncü bir seçenek yok.

  86. mhb ben sitede güvenlik görevlisiyim
    3 vardiya çalışıyorum 2 gün 07:00 15:00 2 günde 15:00 23:00 2 günde 23:00 07:00 çalışıyorum benim 1 haftada olan iznimi 23:00 07:00 geceden çıkınca izinli sayıyorlar bana saçma geldi sonuçta gece çıkıyorum ve evde yatıyorum hangi ara tatil yapacam

    1. Merhaba. İki vardiya arasında en az 24 saat boşluk varsa, bu boşluk hafta tatiline sayılabilir Ali bey.

  87. Özel bir bankada 4 yıldan uzun bir süredir güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım 09.00 19.00 çalışıyorum saat 19.00 dan sonra mesai veriyorlar ve ogle arasi bankadan ayrılamıyorum sürekli çalışana kapı ac kapı kapat yapıyorum istirahat edemiyorum bu hakli çıkış sebebim olabilirmi

    1. Merhaba. Ahmet bey, çalışma süreniz günlük 7,5 saati geçiyorsa, size en az 1 saat ara dinlenmesi kullandırılması gerekir. Dolayısıyla, sorunuzun cevabını yine sizin vermeniz daha doğru olur. 1 saat ara dinlenme hakkını kullanamıyorsanız, bu bir haklı fesih sebebidir.

  88. Selamünaleküm. Ben Oktay Öksüz. Emekliyim. Yaşım 55. Destek primi ile s.g.k lı olarak 7 yıldır kimlikli özel güvenlik elemanıyım. 5 yıldır aynı projede Gözetim elemanı olarak çalışıyorum. 12 saat üzerinden, gündüz nöbet tutup cumartesi pazar izin kullanıyorum. Birkısmı Bankadan kalanı elden olmak üzere toplam 2.460 TL maaş alıyorum. İşverenim her sene Resmi tatil olan Ramazan ve Kurban bayramı izinlerimi kullanmak istediğimde bu resmi tatil olan izinlerimi 20 günlük yıllık izinimden düşüyor. İtiraz ettiğimde “tek sana değil herkese aynı uygulama var” diyor. İş yerim bu resmi tatil günlerinden beni çalıştırmaya hakkı varmı? ve o resmi tatil olan izinlerimi yıllık izinimden düşmeye hakkı varmı? Ve son olarak her proje değişikliğinde SGK ya girdi-çıktı yapıyor. Saygılarımla Hayırlı işler dilerim.

    1. Merhaba. İşverenin uygulamasının neresinden tutsam bilemedim, hepsi elimde kalıyor 🙂
      – Yıllık izin hesaplanırken, bayram günleri bu hesaba DAHİL bile edilmez. İş günleri hesaba katılır.
      – Resmi tatilde çalıştırılan işçiye, her bir gün için ayrıca bir günlük ücret daha ödenmesi gerekir.
      – İşçiyi resmi tatilde çalıştırmayıp bir de izninden düşmek nasıl bir kafanın ürünü, onu hiç anlamadım.

      Cevabımdaki ifadeler için kusuruma bakmayın; ama bu kadar bilgi cahili işverenleri görünce dayanamıyorum.

  89. Merhaba 2gündüz 2gece 2off çalışıyoruz aylık kaç saat üstü mesayi sayılıyor 195 saat üstümü bunu öğrenmek istiyorum tşklr

  90. Merhabalar ben 2 yildir ayni ozel guvenlik sirketine bagli olarak sitede calisiyorum. Bu surenin ilk 1.5 yili 14 saat calisma oldu yani aksam 6 baslangic sabah 8 bitis haftaya vurdugumuzda 56 saat calisiyordum. Simdi ise yaklasik 6 aydir 12 saat olarak calisiyorum toplamda 60 saate tekabul ediyor. Ben 45 saatin ustunu mesai olarak alamadigim gibi yemek yol ucretleri resmi tatillerde mesai parasi alamiyorum. Ayrica 2 senelik surec icerisinde 3 4 defa yerim degistirildi her degisimde sigorta giris cikis yapilmis ve ayni sirkete bagli calistigim halde gonderdikleri yerlerde 1 yili tamamlamadigimi belirterek yillik izin dahi vermediler. Cocugum oldu bunu bildirdim cocuk parasi da alamiyorum bu dogrultuda ne yapmam gerekir dava acsam kazanabilirmiyim. Saygilarimla.

    1. Merhaba. Dava sonucunuzu bilemeyiz; ama bütün bu nedenlerle haklı fesih yapabilir ve tüm tazminat ve ücret alacaklarınızı talep edebilirsiniz. Bir avukata danışmanız, sizin için çok daha etkili olacaktır.

  91. Mustafa Bey iyi günler güvenlik görevlisiyim haftada 45 saat çalışıyorken 50’ye çıktı saat ayda 20 saat fazla oluyor ama ekstra para yok ne yapmamız gerek

  92. Ali erdoğan bey,siz istemedikçe kimse sizi mesaiye bırakamaz,iş kanunun da olağan üstü durumlar da sadece rıza aranmaz me gibi derseniz yangın,sel,değrem gibi afetlerde işçinin rızasına bakılmaz.bu gibi durumlarda iş beren sizi öesai için zorluyorsa 170 numaralı çalışma bakanlığı hattından iş yerinizi şikayet edebilirsiniz,sak yetkilileri gelip denetleme yaptıklarında size öesai berilmediği tespit edilirse iş veren yüklü bir ceza yer,bir daha ki sefere sizi bırakırken rızanızı almak zorunda kalır.

  93. Merhabalar ben tersanede gözetim personeli olarak çalıyorum ramazan bayramında arefe günü ogleden sonra 8 e kadar bayramın ikinci gunude 24 saat mesai yaptım ama firmamiz bize bayram mesaisini vermediler her 12 saate sadece 80 lira gunlul vermisler bayram mesaisi vermemisler ben bayram mesaisine gitmezsem is vereb beni tazminatsiz cikarta bilir mi gitmeme gibi bir hakkim var mi ben bu ucrete gitmek okadar saat calismak istemiyorum bildirmemize ragmen bize istediginiz yere sikayet edin dediler ve hafta icide 12 saat calisiyoruz mesaimizi vermiyolar yardim olur musunuz?

  94. Merhaba ögg kimlik kartımı yenilemede geç kaldım arada iki aylık bir süre var işten çıkarıldım tazminat alabilirmiyim toplam çalışma sürem 4 yıl 11 ay yardımınız için şimdiden tşk ederim

    1. Merhaba. Normal şartlar altında, yani sizin dışınızda nedenlerle yenileme olmasaydı, kıdem tazminatınızın ödenmesi gerektiğini söylerdim. Ama bu durumda kesin bir şey söylemek güç. Hukuki yola başvurup şansınızı denemeniz gerekir.

  95. merhabalar
    bir konu hakkında yeterli bilgi bulamadım.sizede danışayım
    devlet kurumunda ögg olarak çaılışıyırum.yenileme kursları zorunlu olduğundan ,bu kurs saatleri ve günleri çalışma saatinden sayılırmı yani fazla mesai olurmu.yada ücretsiz izindenmi sayılır .bir mevzuat bulamadım.

    1. Merhaba. Bulamazsınız, çünkü bu hususta bir yasal düzenleme yok. İş sözleşmesinde vs. bir hüküm yoksa, bu durum tamamen işçi ile işveren arasında çözümlenir. Kimse size bu konuda, yorumdan öte bir cevap veremeyecektir.

  96. Bırakın bunları 8 saat çalıştırıyorlar 7.5 saat üzerinden hesaplanıyor peki yarım saat ne oldu mesai varmı yok 12 saat çalışıyoruz 11 saat hesaplanıyor peki 1 saat nerede sorduğumda Özel güvenlik görevlisi zaten oturuyor istirahata ne gerek var yemek molası yok dinlenmek yok hak yeniliyor

  97. Merhaba çalıştığım yerde 1 gün çalış 1 gün yat diye düzen var 24/30 diyorlar sanırım herneyse akşam 6 da teslim alıp sabah 8 de teslim ediyorum toplam 14 saat çalışmış oluyorum ve cumartesi günleri 17 saate çıkıyor bu teslim etme süresi pazar günleri de 21 saate çıkıyor aylık toplam tuttuğum süreyi hesapladım 230 saat yapıyor normal mi bu.

    1. Merhaba. Burada normal olmayan esas konu, günlük çalışma sürenizdir. Hiçbir işçi, günde 11 saatten çok çalıştırılamaz. Sebebi ne olursa olsun, bu yasal değildir.

  98. Kamuda 12 yildir guvenlik olarak calisiuorum 4D olduk işkanunu bitirdim devletin ve iscinin madi ve manevi zarar ugrqmamasi icin en iddeal nobet 24/72 bu sekilde 4 kisi calisirsa gunde 6 haftada 42 saat yapar bunlardan biri izine ayrilirsa 24/48calisacaklardir bu da fazla mesai talep.etmese.en iddeal nobet

  99. Merhabalar. Kamuda çalışan ögg lerde nöbetten çıktıktan sonra 11 saat istiraat ettirmeden nöbete çağırılamıyor dimi..?sözleşmede herhangi bi çalışma saati belirtilmiyor sadece iş veren istemesi halinde haftalık izin gününde bayramda fazla mesai yaptırabilir deniyor.. Ama haftada en az iki defa nöbetten çıkıp 8 ssat sonra tekrar nöbete getiriliyoruz bunu nereye nasıl şikayet edebilirim birde 2 gün 2gün ol az üzere (8/4=16/24=24/08)olarak çalılıyoruz bu nöbet sistemininde değişmesi için ne yapabiliriz.. Şimdiden tşkkrlr

    1. Merhaba. Çalışma süresiyle ilgili şikayetlerinizi öncelikle kurumunuzun çözümlemesi gerekir. Buna rağmen çözüm üretilmezse, Alo 170’i arayarak işyerinde teftiş yapılmasını isteyebilirsiniz. İş müfettişleri yapacakları teftişin sonucuna göre, çalışma sisteminizi yasalara uygun hale getirebilir ya da sistemin zaten uygun olduğu sonucuna varabilir.

  100. 170 aradığımız sayıyı unuttuk inanın. Söyledikleri tek şey bunu kurumunuzla halletmeniz gerekiyor , bizim yapabileceğimiz birşey yok.

  101. Biz 12 / 36 çalışıyoruz. 1 saat yemek kesiliyor. Ayriyetten haftalık çalışma saatimizi tamamladığımız gerekçesiyle ayda 30 saat “3gün ” ekstradan nöbet tutturuyorlar. Hicbir mesai ücreti vermeden. Hatta bu ay 48 saat “4 gün” fazladan ücretsiz nöbet yazdılar bu normal mi . Kimi arasak derdimizi söylesek kapıları yüzümüze kapıyor. 4/D li işçiler olarak kadrodan sonra çok eziliyoruz . Kadro aldınız kolaymı tabi çalışacaksınız diyerek evimizin çoluk çocuğunuzun yüzünü göremiyoruz . Haftanın 5 , 6 günü ile gidiyoruz .

    1. Merhaba. Öyleyse Alo 70’i arayabilir ve işyerinde teftiş yapılmasını isteyebilirsiniz. Belki gelen müfettiş, bu sorunların düzeltilmesini sağlayabilir.

  102. Merhaba. 8 güvenlik olarak bir kurumda çalışıyoruz vardiya uygulamasında saatler nasıl ayarlanır. Yani 8 güvenlik çalışma saatleri nasıl olmalıdır. Kaça kaç nöbet yapılabilir.?

    1. Merhaba. Bununla ilgili özel bir kural yoktur. Her bir işçi için yazımızda belirttiğimiz kısıtlamalar ve kurallar geçerli olacaktır.

  103. Merhaba ben 8 saat 3 vardiya sisteminde çalışıyorum biz ayda kaç pazar varsa ona göre haftalık izin kullanıyoruz 4 varsa 4 ,5 varsa 5 izin 19 Mayıs pazara denk geldiği için işveren diyorki ya bu ay 4 izin kullanıp resmi tatil mesaisi alamayacaksınız yada bu ay 3 izin kullanıp resmi tatil mesaisi alacaksınız yasa buna ne der acaba.

    1. Merhaba. Yasa buna ne desin? Hafta tatili ve resmi tatil farklı şeylerdir. İşverenin bunları neden birbirine karıştırdığını anlayamadım.

  104. Meb ben bir devlet kurumun çalışıyorum güvenlik olarak ben tek güvenlikçiyim benim dışımda güvenlik yok ben gece 11 saat çalışıyorum bir sonraki gecede kurum bir adam ayarlamış o nöbet tutuyor yani bir gece ben bir gece o kanuna göre bir sıkıntı olurmu. Bana geçen gün sen tek güvenlikçi olduğun için gece çalışamazsın diyorlar sabah 8 akşam 5 çalışabilirsin diyorlar böyle bir kanun varmı

  105. Selamlar sorum olacaktı salı günü izin kullandigim bi günde haftaya kullanacağım izin perşembeyi buluyor yani 9 gün sonra tekrar izin kullanıyorum normalde 6 gün çalışıp 1 gün izin kullanmak zorunda degilmiyiz

    1. Merhaba. Yani salı günü yıllık izin yaptığınızda, örneğin pazar günü olan hafta tatiliniz mi iptal ediliyor?

  106. 12 saat nöbet usulu calışıyoruz 1 saat yemek molası duşulerek 11*5=55 saat haftalık olarak 55*4=220 saat olarak hesaplanmakta peki kullanamadığımız 1 saat yemek molasında da nöbet tutmaya devam etmekteyiz yanı 12*5=60 60*4=240 saat olarak çalışmaktayız hesaplabırken düşülen 1 saat günlük aylık 20 saat yemek molası saati için negibi hukuksal bir yol takip etmemiz lazım

  107. Ben 8 saatlik sistemde 2 gün 07-15 2 gün 15-23 2günde 23-07 olmak üzere 6 gün çalış 1 gün izin yapıyorum. Sorum şu gece vardiyasından çıktıktan sonra 24 saat izin yapıp ertesi gün tekrar işe gidiyorum. Bu çalışma kanununa uygun mudur?

    1. Merhaba. Evet, 24 saat dinlenmeniz hafta tatili kullanmanız açısından yeterlidir.

  108. Merhaba ben özel güvenlik olarak 14-34(18.00-08.00 bir gece çalişıp bir gece istirahat ertesi gün 18.00 kadar) sisteminde çalışıyorum bu yasal mıdır herhangi bi mesai de almıyorum pazar günleri 19 saat çalışıyorum bu sisteme göre ayda 15 gün çalışmış oluyorum işi bırakmam için haklı bi sebep midir? yardımcı olursanız sevinirim teşekkurler

  109. Ben ayda 202,5 saat calistiriliyorum ve 10 aydan beri gece calisiyirum çalışma saatim 19:00-07:00 bu normal birşey mi

  110. Merhaba
    Özel güvenlik olarak 12 saatten 4 gün gece 2 gün off şeklinde çalışıyorum fazladan bir gün mesai yapıyorum bazen bunu hesabı nasıl oluyor 2250 maaş artı ahi alıyorum aldığım ücreti 30 bölüp çıkan bir günlük çalışma ücretimi 1,5 katıyla mı çarpmam gerekiyor ysni olmadı gereken yasal hak olan bu şekil de midir? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkür ederim

    1. Merhaba. Evet, normal ücretiniz neyse ondan AGİ’yi çıkarıp 225’e bölmeli ve 1,5 ile çarpmalısınız. Böylece fazla mesai saat ücretinizi bulmuş olursunuz.

  111. 3 senedir kendi isteğim ile gece 12 saat özel güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım 4 gece 2 izin şeklinde ayda 20 gün calisiyorum 10 gün izin normalde 8 saatten fazlası mesai olması gerekmiyor mu ? Günlük hesapladıgın zaman günlük 4 saat mesai ile 20 günde 80 saat yapiyor ama şirket aylık saat üzerinden günlük hesapladığı için izinli günlerimide dahil edip 40 saat mesai veriyor aylık çalışma saatti 200 saat olduğu için bende 240 saat çalışmış oluyorum şirketi aradım ama tam olarak aydınlatamadı beni bunun hesaplaması bu şekilde mı oluyor. ? Şimdiden teşekkürler…

    1. Merhaba. Şu yazımızdaki tarihten sonrasında özel güvenlik görevlilerinin gece 7,5 saat üzeri çalışmaları fazla mesai değildir. Ancak bu tarihten önceki hesaplamalarda aylık ya da haftalık süreye bakılmaksızın, gece döneminde yapılan çalışmaların 7,5 saatten fazlası fazla mesai olarak ödenmelidir.
      mustafabaysal.com/hangi-sektorlerde-gece-mesaisi-degis

  112. MRH BEN HAFTANIN 5 GUNU SABIT 12 SAAT CALISIYORUM VE MOLA MIZ YOK MAAS ASGARI UCRET FAKAT ASGARI UCRETE YOL YEMEK FIYATI EKLENIYO SIZE SORUM SU ISTEN CIKARILIRSAM NASIL HAKMI SAVUNABILIRIM YARDIMCI OLURSAIZ SEVINIRIM

  113. Benim size bir sorum olacak
    2gunduz 1 gece 1 tatil şeklinde sürekli olarak calistiriliyoruz
    Gecedec çıkıp gündüze geliyoruz bu aradaki saat dilimini tatil olarak gösteriyorlar bu doğru bir şey mi
    Ayda 22 gün bazen 23 gün calistiriliyoruz

    1. Merhaba. Aradaki saat farkı en az 24 saat ise, hafta tatili olarak gösterilebilir.

  114. Hocam merhaba ben 2 gündüz 2 gece 2 off çalışıyorum 2 gündüz çalıştım 2 gece çalışmadım izne çıktım benden 4 gün kesinti yaptılar yanii off vermediler onu da kestiler böyle bir şey olabilir mi

    1. Merhaba. Hafta tatili ücretinizi kesmişler ki, bu kabul edilebilir. Ancak bunu yapan işveren hafta tatilinizi 2 gün olarak kabule ediyor demektir ve o halde yıllık izne çıktığınız da hesabını buna göre yapması beklenir.

  115. ögg olarak bir firmada çalışmaktayım.
    iş sözleşmemizde, sürekli gece nöbeti gibi bir madde yada tabir olmamasına rağmen,8 sürekli gece nöbetine çekildim.
    12 saat iş 36 saat dinlenme olarak görev yapıyorum. bu yasalmıdır? yasal değilse ne yapmam gerekir?

  116. Haftalik 45 saat çalışma hesaplaması ornegin; 2 gün çalışma 2 gün istirahat yani pazartrsinden _pazar kadar olan gunumu hesapliyacagiz . Ve 30 ve 31 çeken aylarda herkesin mesai saati hesaplanırken 195 saati buluyor nasıl bir çözüm bulunabilir. Çoğu kişi bu sistemde haftalik hesaplarken aylık 180 saati asilmamasi gerekiyor diyorlar. Yorumunuzu bekliyorum

    1. Merhaba. Aylık herhangi bir sınır yoktur. Hesaplama da 7 günlük zaman dilimi esasına göre yapılır. Burada tam olarak neyi anlayamadığınızı açıklarsanız, yardımcı olmaya çalışırım.

  117. Sizleri tekrar eski sisteme geçirecekler yani 8 saate ama bizler 12 saatten memnunuz nasıl eksik tutuyoruz anlamadım saygılarımla.

  118. Bizler kyk çalışan kadrolu işçileriz 4 senedir güvenlik görevlisi olarak çalışıyoruz 2 ay önceden 7.5 saaten 3 vadiye çalışıyorduk son 2aydır 2 vardiye geçtik iki gece iki istirat iki gündüz iki istirat memur dediğine göre hatalık siz 44 saat tutuyorsunuz bir saat eksik çalışıyoruzmuş

  119. Hocam merhaba benim sorum başka olacak konu hakkında dava açacağım Bilgi verirseniz
    KONU;yemek istirahatındA görev bölgemden dışarı çıkma hakkım varmı sivil olarak yönetmelik bu konuda ne diyor

    1. Merhaba. Bu konuda bir bilgim yok. Özel güvenliklere ilişkin özel mevzuat uzmanlık alanımız değil. O nedenle bir şey söyleyemeyiz.

  120. merhabalar. 12 yildir ozel bir sektorde guvenlik olarak calisiyorum. 12 24 vardiyasi olarak. ancak gunduz olan nobetlerimiz 09:30 ile 18:00 gece olan nobetlerimiz 18:00 ile 09:30 oluyor. yani gunduz 8 bucuk saat, gece 15 bucuk saat calisiyoruz. bu durumda hem haftalik calisma saatimiz 45 saati geciyor hemde gece calisma saatimiz cok fazla oluyor. 12 senedir 1 kurus mesai almadim. bu yasal mi. tesekkurler…

    1. Merhaba. Özellikle gece dönemindeki çalışmalarınızda fazla mesai ödenmesi gerekir. Gündüz ise kaç gün çalıştığınıza ve ara dinlenme sürenize göre değişir.

      1. oncelikle cevabiniz icin cok tesekkurler… isten ayrildigim zaman bu mesaileri talep ettigim zaman alabilirim degil mi? bir sorum daha olacak izninizle. senelik izinlerde 3 guvenlikden biri izine gittigi zaman kalan 2 guvenlik 24 saat calisip 24 saat izin seklinde calistiriyorlar. 24-24 seklinde yani. aylik calisma saatimiz 360 saat oluyor. bunun da mesaisini vermiyorlar. bunlarda hesaplanir mi? tesekkurler

        1. 24 saatlik çalışmalarınızda fazla mesai hesabında dikkate alınmalıdır. Ancak işten ayrılınca, talep ettiğiniz mesaileri alıp alamayacağınızı sormuşsunuz. Kimden almaktan bahsediyorsunuz? İşveren ise, ödeme yapmak isteyebilir. Bu durumda hukuki süreçte hakkınızı aramanız gerekir. Burada da, gerçekten de fazla mesai yaptığınızı ortaya koymanız ve mahkemeyi ikna etmeniz gerekecektir.

          1. cooook tesekkurler zeynel bey… is yeri vermeyi red ediyor. bu yuzden hukuki yollardan hakkimi almak istiyorum. mahkemeyi de gorev devir teslim defterinde bulunan imzalar ile ikna ederim. orada 24 saat calistigimiz acik bir sekilde ortada. eger bir oneriniz varsa yapmam gerekenler icin yazarsaniz mutlu olurum. bunun dısında verdiginiz tüm cevaplar icin cok tesekkur ediyorum tekrardan….

  121. Merhabalar güvenlik olarak 2+2+2 sisteminde çalışıyorum 12 saat üzerinden çaliliyoruz ve kesıntısız molasız ayda 45 saat fazla çalıs ıs oluyoruz servis var yemek yok 2019 zammı ile 2.350 + agı verilecek ödenegimiz bu sartlarda hakkımızın yendiğini düşünüyorum sizin yorumunuz nedir ve nasıl bir yol izlemeliyiz. Teşekkürler

  122. Sizle TLF veya WhatsApp üzerinde gorusme şansım var mı bu ogg çalışma saatleri için bilgi almak istiyorum

  123. Merhaba efendim bir sitede dört kişi güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayız. Çalışma saatlerimiz sabah 07:00-15:00
    15:00-23:00 23:00-07:00 yani iki gece iki gündüz iki ara vardiya tutuyorum haftada sorum şu ptesi salı 07:00-15:00 nöbet tutup Çarşamba izin yapıp Perşembe cuma 23:00-07;00 nöbet tutuyor ctesi pazar 15;00-23:00 tutuyoruz bu sisteme göre haftalık kaç saat çalışıyoruz 45 saat oluyor mu

    1. Sabri bey, günlük çalışma süreniz belli olduğuna göre, bu süreden ara dinlenme sürelerinizi çıkararak hesabı kendiniz de yapabilirsiniz.

  124. Slm hocam ben özel güvenlik olarak calışiyorum.sabah 08:00.17:30 olarak calışiyoruz 9.5 saat eder haftada 47.5 saat ediyor.2.5 saat mesai vermek zorundamı?bir dıger sorum ise yillik izin kullanirken hafta içi 5 gün izin kullaninca hafta sonu bir gün nöbete geleceksiniz deniyor ne alaka anlamış değiliz.biz durumumuzu yetkililere nasil anlatacagiz cevaplarsaniz sevinirim.

    1. İbrahim bey hesap yaparken, mola sürelerini çalışma süresinden düşmeniz gerekir. Yıllık iznin arasında işe gelip bir gün çalışıp sonra tekrar izne devam mı ediyorsunuz?

      1. Mola süresi varmı.izin konusunu şöyle örnek ben bugunden itibaren izne cikiyorum diyelim 5 gün 28 ocak ile 1 şubata kadar bize hafta sonu 1 gun işe geleceksiniz diyorlar yada 6 gün izin alacaksiniz.

        1. Bu konuda net cevap vermek zor olsa da, 5 günlük izin sonrasında cumartesi ya da pazar gününden birinde çağrılmanız mümkün olabilir. Ancak bunun tersi de uygulanabilir. Ne yazık ki, bu kadar ayrıntılı sorunlar hakkında oluşmuş bir içtihat ve fikir birliği yok.

  125. hocam ben ozel bir eğitim kurumunda görevim gece danışma güvenlik 12 yıldır çalışıyorum benim gibi bir çok kişi var haftalık 60 saat çalışma 19.07 arasında mesai falan verilmiyor hakkımız yenilmiyormu?yasal hakkımız var mıdır aydınlatır mısınız lütfen çok teşekkür.

  126. Merhabalar hocam , ben şunu Merak ediyorum 2+2+2 sistemiyle çalışıyorduk ama şirket birini sabitmiş gündüze alınca sabit geceye geçmiş oldum şimdi 4 gece 2 tatil şeklinde çalışacağım ben ücret asgari ücret . Benim bu durumda fazla mesai hakkım oluyor mu

    1. Merhaba. Özel güvenlik görevlileri bakımından, gündüz ya da gece çalışma arasında fark bulunmamaktadır. Bu nedenle geceye döndüğünüz için ekstra bir ödeme almanız gerekmez.

  127. Ben bi sağlık kompleksinde ogg sürekli iscisiyim kurum müdürü bize aylık çalışma saatine günlük 1 saat olmak şartıyla fazla saat ekletiyo yani 12 saat üzerinden aylık 195 çalışırsak misal 18 günde tamamlandı ise bu 18 saatte fazladan calisiyoz buda ayda 200 kusuru buluyor bu yaşalmi.

  128. Ben 2.2.2 sisteminde çalışıyorum yani bir ayda 20 gün çalışıp 10 tatil yapıyorum yeni zamma göre maaşım agi dahil ne kadar olması gerekiyor cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba. İş Kanunu bakımından cevap vermem gerekirse; buna ilişkin hiçbir hüküm bulunmamaktadır.

  129. Merhaba ben özel güvenlik görevlisiyim
    Şirketin başka bir projesi olan bölgede bir kişi işten çıkarılıyor, ve onun yerini doldurması için , bizim iş arkadaşlarından 1 kişiyi geçici oraya gönderiyorlar. İstemiyor ama gönderiliyor aksi taktirde işten çıkarılma gibi üzerine oynama gibi, şeyler yapıyor.
    Mecbur gidiyor , gitmeme gibi bir yasal hakkı var mı ? Diyelim ki gitmedi bu onun hakkı mı ? Eğer öyleyse işten çıkarılsa ne olucak

  130. Merhaba… Biz 6 güvenlik yeni şirketle devam etme kararı aldık ve çalışıyoruz… Fakat Bi kaç soru işareti aldı aklımızda lütfen yardımcı olurmusınız…. Biz 2-2-2 şeklinde çalışıyoruz bize ayda 24 standart fazla mesai gösteriyorlar… Bodromuzda 20çalış 10 izin yazıyor fakat senelik izinlerimizi 21+3 kül kandırıyorlar ( ben 13 yıldır çalışıyorum aynı yerde) bodromuzda 20 çalış 10 izin yazıp bizi 21+3 gün izine çıkartmaları yasalmı? Lütfen yardımcı olurmusunız şimdiden teşekkür edrim

    1. Merhaba. Bu konuda tartışmalı ve 3 günün yeterli olacağını düşünenler varken kaç gün fiilen hafta tatili varsa, o kadar yıllık izinden düşülmemesi gerekir diyenler de var. Bu nedenle size kesin bir şey söyleyemeyiz. Ama benzer bir durumu sitemizde daha önce açıklamıştık: mustafabaysal.com/cumartesi-yillik-izinden-sayilir-mi

  131. merhaba hocam.bir sitede 2+2+2 sistemiyle çalışıyorum. arada bir mesaiye kalıyorum istemesemde.bazen ikinci gündüzün bitimine denk getiriyorlar 24 saat çalışmak zorunda kalıyorum bazende izin günüme denk getiriyorlar.mesaiye kalmak zorunlumu yasal olarak ayda 22 gün çalışan ogg yim.

  132. merhabalar 8 saatlik bir projede çalışıyorum bizi sekiz saatin dışında projede eğitim veriyorlar sıkça. egitime katilma gibi bir zorunluluğumuz var mı?

  133. Mrh arkaslar 5 yıldir ayni projede calıyorum 8 saat 6 kisiyle ve 3 arkadaşi 31 aralikta isten çikardilar butun haklarini verecekler bizimde calisma saati 12 saate çikardilar 2+2+2 (08.00 20.00) (20.00 08.00) gündüz gece izin şeklinde ama calisma saatini cogaltirken fikrimiz alinmadi yasalmidir ve sözlesme fesih yapabilirmiyim bilgi verirseniz sevinirim tesekkurler

    1. Merhaba. Çalışma süresinin yasal sınırlar içerisinde değiştirilmesi işverenin takdirindedir. Burada önemli olan ara dinlenme ve varsa fazla mesai vb. hususlara riayet etmektir.

      1. Güñ icerisinde molalarimiz yok yemegimizi dahi yemekhaneden alıp yanımızda iyoyruz peki bunun icin ne yapabilirim

        1. İlla fesih yapmak istiyorsanız, ara dinlenmesi kullanamamak bir haklı fesih sebebidir. Önemli olan, bu hususu gerekirse mahkemede ispat edebilmek olacaktır.

  134. Merhabalar Zeynel BEY
    Ben eskiden ilk hafta; pazartesi,çarşamba,cuma 20:00 – 08:00 pazar ise; 08:00-08:00
    İkinci hafta da:);
    Salı,perşembe, 20:00 – 08:00
    Cumartesi 08:00-08:00 yapıyordum. Böyle haftalık kaydırmalarla gidiyordu. Sonra bize denildiki KIŞ UYGULAMASI VAR HAFTA İÇLERİ AKŞAM 1 SAAT ERKEN GELECEKSİNİZ yani 19:00 – 08:00 Yapacaz yani 13 saat çalışacaz. Bu yasal mı ve KIŞ UYGULAMASI VAR MI? Sonra ben hakkımı istediğimde bana dedilerki ne istiyon kardeşim zaten siz fazla fazla izin yapıyordunuz sabahçı arkadaş 5 gündüz sabit o sizden fazla çalışıyordu şimdi tam oldu diye saçma sapan bir açıklama yaptılar ve saat hesaplaması ile kendilerini haklı çıkarttılar. Kadın arkadaş eskiden: 5×12=60 saat haftalık ve aylık 4×60=240 saat çalışıyor. Siz ise bir hafta 12×3+24=60 saat, ikinci hafta: 12×2+24=48 saat ve aylık (2×60)+(2×48)=216 saat eder dediler. Bende dondum kaldım bişi de diyemedim ne yapmam lazım

    1. Merhaba. Bunun neresini düzeltsem bilemedim. Şimdi ben size, her şeyin yanlış hesaplandığını, tüm bu çalışma süresi hesaplarının aylık değil her hafta için kendi içinde yapılması gerektiğini ve haftalık 45 saatin üzerinin fazla mesai olarak ödenmesi gerektiğini söyleyeceğim. Siz de bunu işverene ileteceksiniz ama işveren hiçbir şekilde dikkate almayacak. Ülkenin özeti bu olmuş. Daha mesai süresinin aylık değil de haftalık hesaplanması gerektiğini anlayan firmaya doğru düzgün rast gelemedik.
      mustafabaysal.com/fazla-mesai-aylik-hesaplanabilir-mi

  135. Kusura bakmayın ama hep hikaye. Sözde hep çalılanın yanında devletimiz ya devletimizin haberi yok bizim çalışma saatimizden yada şirketler vurdum çayıra mevlam gayıra meselesi. 2 günde 1 gece çalışıyorum 14 saat nöbet tutuyorum hafta sonu pazar günleri 19 saat çalışıyorum maaşımızda 1650 tl bundanda kesintiler felan oluyor seneye vurursak 1600 e anca geliyordur. Yazık değilmi bize? Yol yok yemek yok çalışmasan para yok üstüne kendini begenmiş insanlarlada çalış

  136. Selam ..
    Ben bir sitede güvenlik olarak çalışıyorum ,2 gündüz 2gece 2izin olmak üzere vardiyalı çalışıyorum 3 kişiyiz çalışma saatimiz 07:30 -19:00 ….
    1.603 tl alıyorum yol, yemek, ticket ve resmi günlerin ücretleri verilmiyor . 2 yıllık sözleşmem var. Almam gerekenleri ve haklarımı söylüyebilirseniz sevinirim .teşekkürler. ….

    1. 2+2+2 sistemine asgari ücret verilemez. Size ilk tavsiyem bunun uygun olmadığını dile getirin şirketinize, ALO 170’i arayın, başka iş de arayın derim… (Merdiven altı uygulamaları olan yerleri asla tercih etmeyin, aksine şikayet edin)

  137. merhabalar kolay gelsin abi benim bir sorum olacaktı.

    ben özel güvenlik görevlisi olarak bir site de hafada 6 gün 12 saat(19.00 / 07.00) sürekli olarak gece calişiyorum ve 1650 TL maaş alıyorum. ve resmi tatilerde filan da çalışıyorum fakat fazla para yatmıyor fakat ben işe girerken sözleşmede 12 saat çalışacağım ve resmi tatillerde para verilmez diye madde vardı mecbur imzalamak zorunda kaldım. . sormak istediğim şey şu

    1- sözleşmede bunları kabul etmiş olsam bile haftada 72 saat çalışıyorum bunların fazla mesai ücretini alabilir miyim.
    2. Resmi tatillerde çalıştığım günlerin parasını alabilir miyim ve bunları sözleşmede kabul etmiş olsam bile bu yapılanlar haklı fesih sebebi sayılır mı

    cevap verirseniz çok sevinirim kolay gelsin iyi günler abi .

    1. Merhaba. Sözleşmede bunları kabul etmeniz bir anlam ifade etmez. Hak ettiğiniz fazla mesai ve genel tatil ücretlerinin her halde ödenmesi gerekir.

  138. Bir özel güvenlik şirketinde özel güvenlik personeli olarak yabancı bir ülkenin temsilcilik binasında şirket adına hizmet vermekteyim. Yabancı ülke çalışanlarının gün sayısı 5 gün olup, mesaisi 09.00 başlıyor. ara verilmeden 18.00 a kadar devam ediyor. Burada gündüz sürekli 2 kişi çalışmaktayız. Ara dinlenme saatleri olmadan bizde devam ediyoruz. Sırayla namaz kılıp, Hızlı bir şekilde yemek yiyoruz. ara vermeden iş yerinin görev ve sorumluluklarını yerine getirmeye devam ediyoruz.. Çalışma saatlerimiz.08.00-17.00 saatleri arası olup haftada 1 gün izinliyiz. cumartesi veya pazar günü olarak değişiyor. çay ocağı var yemek parası almıyoruz fazla Ara dinlenme saatleri kullanamadığımız için mesaiden sayılır mı ? saygılarımla

    1. Merhaba. Ara dinlenme süresi kullanamıyorsanız, bunlar elbette çalışma süresinden sayılır. Haftalık çalışma süreniz bu şekilde toplam 45 saati geçiyorsa da, fazla mesai ücret almak hakkınızdır.

  139. merhaba özel güvenlik olarak çalışıyorum ve 12 saat süreli çalışıyorum. yemek ve dinlenme molalarını hangi saat aralığında kullanabileceğimle alakalı herhangi bir kanun maddesi göremedim. 12 saatlik işin ilk 1 saatinden yemek molasını kullanma hakkımız var mı?

    1. yani saat 20:00 da işe başlayip yemek molasini saat 21:00-22:00 arasinda kullanmamızı engelleyen herhangi bir kanun maddesi var mı? iş kanundaki ara dinlenme saatleriyle alakalı bilgiler genel itibariyle 8:00-17:00 arasi calisan vardiyali calişmayan birimler için belirtilmiş. Vardiyali calışmalarda net bir saat yazan bir kanun maddesi bulunuyor mu?

    2. Merhaba. İş Kanununun 68inci maddesinde “Günlük çalışma süresinin ortalama bir zamanında ” ibaresi kullanılmış ama bir nebze takdir hakkı da maddede tanınmıştır. Kanaatimce, işveren kötüniyetli değilse, ara dinlenme zamanını kendisi belirleyebilmelidir.

  140. Merhaba. Bir sitede özel guvenlik olarak çalışıyorum. Guvenlik olarak başladığımız bu iş yerinde güvenlik firmasindan site bünyesine geçince onayimiz alinmadan once danışman olarak gosterildik şimdide temizlikçi olarak gösteriliyoruz. Resmi tatillerimiz ödenmiyor, bayramda çalıştığımızın yerine güne gün farklı tarihlerde izin kullanıyoruz. Bu durumda haklarımız nelerdir. Lütfen bilgi verirmisiniz. Teşekkurler.

      1. Zeynel Bey, is yerinde sözleşmemiz yok. Fesih halinde ihbar süresini beklememiz geriyormu ? 4 buçuk yıllık ihbar süresi ne kadardır ? Teşekkürler

        1. Merhaba. İş sözleşmesi olmaması ihbar konusunu etkilemez. 4,5 yıllık çalışanın ihbar süresi 8 haftadır.

          1. İhbar süresini bekleyecekseniz, işverene yazılı olarak ihbar bildirimi yapmanız ve ne zaman işi bırakacağınızı belirtmeniz gerekir. Bu tarih geldiğinde ise işten ayrılabilirsiniz.

    1. Ayrıca bu konuyu 2 satır dilekçe ile il özel güvenlik şube müdürlüğüne de bildirmelisiniz.

  141. 12 saat calistiginizda 11 saat ucreti aliyorsunuz yani 20×11=220 ay 30 cektiginde 195 saat calismaniz gerekir.25 saat mesainiz var fazla mesai ucreti asgari ucrete gore 9.6 tl civari

  142. Merhaba, 4gün çalışıp 2gün izin kullanıyoruz. Çalışma saatimiz 12 saat. Aylık çalışma saatimiz 31 ile biten bazı aylar 252 saat bazı aylar 240 saat, maksimum 1ay 228 saat sadece şubatta denk gelirse 216 saat. Normal çalışma saatleri ile hakedilen mesai tutarı nedir? Teşekkürler.

  143. Merhaba lar ben bir resmi kurumda ögg ve 4Deli olarak çalşmaktayım fakat daha önce (2017)de aynı kurumda 4 kişiidik ama 2018 nisan ayında daimi işçi olarak istihdam olurken bir arkadaşımız güvenlik soruşturmadan çıkmadı biz 3 kişi ile devam ettik şimdi ise kurum tarafından bize zorunlu yıllık izninizi kullanacaksınız diye bir arkadaşımız yıllık iznine gönderildiler biz 2 kişi kaldık biz o ikişide her birimiz haftada 93 saat çalışıyoruçalışıyoruz ben size şunu soruyorum bir işçi yasal olarak haftada kaç saat çalışmak zorunda vede kaç saat istirahati var.Sagılarımla efendim.

    1. Merhaba. Bu sorunun cevabı, fazla mesai ücretinin ödenip ödenmediğine göre değişir. Fazla mesai ücreti ödenecekse, günlük 11 saate ve haftada 6 güne kadar çalıştırılabilirsiniz (Bu durum sürekli olamaz, örneğin yıl boyunca devam edemez). Buna göre hesabınızı yapmanızı öneririm.

  144. Meb ben özel bir sektörde güvenlik görevlisi olarak akşam 6 sabah 8 olarak 14/34 sisteminde çalışmaktayım ve çoğu yer bu şekilde çalışmakta hafta da bir günde 19 saat çalışmaktayız bu da haftada 60 saat civarı yapiyor. Fazla mesai de yok evli de aynı parayı alıyor 1750 bekar da. Bu normal mi. Kurumlar hep iş verenden yana şikayetçi olsan işveren kollanir her daim.hak adalet yokki işçiye yalandan iki tutanak iki yalanci şahit şikayet etsende işinden olursun.bu hep böyle olmuştur.isci daima ezilmeye mahkumdur.

    1. Siz bi şikayetçi olun, vardiya düzeniniz kökten değişir. Engelleri ve önyargıları yıkın, kanun karşısında koltuğunu kaybetme hissi uyananlar kimseyi kollamaz, aksine herkesi kullanır…Vardiya düzeniniz kökten yanlış. 12 saatten fazla çalışamazsınız gece…

  145. Merhabalar 4alı kadrolu memurum gih sınıfıyım müzede çalıştığım icin bizi sabah 9 akşam 5.30 ayakta oturtmadan çalıştırıyorlar ve sadece yarım saat mola hakkımız var bu yasal mı 4 alı memur ayakta çalıştırılabilir mi çalıştırılırsa ne en fazla kac saat ayakta çalıştırılabilir

    1. Ramazan bey,
      657 DMK’yı biraz okumakla işe başlayabilirsiniz. A,B,C D E vb… harf koduna bakmaksızın idare talimatına uygun çalışırsınız. Masabaşı memur deyimi halk arasında bir tabirdir. Size işçi/özel sektör çalışanı olmayı hiç tavsiye etmemekle (!) cümlemi tamamlarken, ayakta çalışamaz raporu alırsanız yetkili sağlık birimlerinden o zaman konu başka olur tabiki.

  146. Teşekkür ederim bi sorum daha olacak resmi tatil lerde hangi vardıyalar yararlanır örnek olarak 1 mayıs günü 7 3 -3 11 – 11 7 nöbet cileri mi yoksa 30 nisan gece 11 7 _ 1 mayıs 7 3 _ 3 _11 mi yararlanır.

  147. Merhaba Kurum da özel güvenlik olarak çalışıyoruz. 4 kişi 3 vardiya sistemi olarak çalışıyoruz çalışma saat i 7.5 saat olarak hesaplanıyor. yarım saat ara dinlenme olarak geçiyor nöbetlerde tek kişi olarak görev yapıyoruz tek kişinin ara dinlenme si olur mu?

    1. Merhaba. Elbette olması gerekir. Ama fiilen ara dinlenmeye çıkılamıyorsa, bu durumda 7,5 saat değil 8 saat çalışılıyor demektir.

      1. Teşekkür ederim bi sorum daha olacak resmi tatil lerde hangi vardıyalar yararlanır örnek olarak 1 mayıs günü 7 3 -3 11 – 11 7 nöbet cileri mi yoksa 30 nisan gece 11 7 _ 1 mayıs 7 3 _ 3 _11 mi yararlanır.

        1. 30 Nisan gececi: Yarı bayram alır (mesela 6,5 sa RT)
          1 Mayıs 7-3 / 15-23: 7,5 saat full RT alır,
          1 Mayıs gececi 11-7: 1 saat RT alır.

          Aslolan uygulama bu şekilde olmalıdır.

  148. 9 yıldır bir firmanın kendi bünyesinde çalışıyorum sorunlu müdürümüz Şubat ayı dahil her ay 195 saat çalışmamız gerektiğini söylüyor yani ona göre nöbet çizelgesi hazırlamamızı istiyor ben haftalık 45 saat biliyorum ayda 180 saat yapar çalışma saatimiz sizce doğrumu her ay 195 saat?

  149. Merhaba şimdiden ederim 3 lü vardiya sisteminde çalışıyoruz 08:00_16:00/ /24:00_08:00/16:00_24:00 geceden çıkıp 1 saat yol katediyoruz servisle, vardiya kariyorlar 2 gün fazla çalışma yapıyoruz mesai red yerine izinde red veriliyor geceden çıkınca p .tesi iznim tekrar 16:00_24:00 geliom Perşembe kaymış sanırım usulsüz vardiya karması 28 eki 08:00_16:00 resmi tatil 3 saat aldım ve 29 Ekim haftalık iznim sabah varisyasi arkadaşımız cenaze izni aldı yerine mesai aldım 1.e 1 buçuk ve 29 Ekim mesaisi yatirilmadi istedim zaten sana mesai veriyoz ne mesaisi varmı iş kanununda böyle ? Yoksa benmi yanlış beyanda bulundum anlamadım

  150. Ben taserondan kadroya geçen bir guvenlik gorevlisiyim beni hiç dinlendirmeden hergün sabah sekiz akşam sekiz 12 saat nöbet tutturuyorlar 12 saat nobetten sonra nekadar istirahat ettirmeleri gerekiyor

    1. Merhaba. 12 saat dinlendirmeleri yeterli olur. Ama haftanın 6 günü bu şekilde çalıştırılmanız, uzun vadede yasal olmayacaktır.

  151. Babam 7.5 senedir bir sitenin gece güvenliğini yapıyor. Ve asgari ücret alıyor. Günlük çalışma süresi 12 saat (8-8) şimdi işten çıkarmak için ihbar bildirgesi imzalattılar. Yani 2 ay sonra işten çıkacak.
    Sorum şu: asgari ücret verilen bir güvenlik görevlisi 12 saat çalıştığı için mesai alması gerekir mi? Yol +yemek vs hiç bir şey vermiyorlar. Bu siteye dava açıp haklarımızı alabilir miyiz?

    1. Merhaba. Eğer babanız haftanın 6 günü çalışıyorsa, elbette fazla mesai gündeme gelecektir. İşyerinden kıdem tazminatını aldıktan sonra fazla mesai vb. haklar için yasal yollara başvurarak hakkınızı aramanızı öneririm.

  152. Şöyle yorumları okuyorum bütün soruların cevapları işçi aleyhine bu insanların haklarını ödeyemezler.

    1. Bence tam tersi.. Cevaplar hep işçi lehine, uygulamalar işçi aleyhine. İşçiler okuyup kendilerini geliştirmedikçe, bireysel menfaati göz ardı edip, gönül ve fikir birliği yapıp sömürü düzenine yasalar çerçevesinde, korkmadan ses çıkaramadıkça daha çok okursunuz böyle yorumları 🙁

  153. açıklamalar çok güzel yapılyor BENİM SORUM BİR KURUMDA ÖĞĞ ĞÖREVLİSİYİM 8 KİŞİ ÇALIŞIYORUZ 4 BAYAN 4 ERKEK3 VARDİYADAYIZ 1 ARKADAŞ HAMİLE OLDUGU İÇİN GECE NÖBETİNE YAZILMIYOR BU AYKİ VE GECE NÖBETİNE DEVARDİYADA BEN GECE23.00 NÖBETİNE GİDİYORUN SABAH 07.00 DA ÇIKIYORUM VE AYNI ĞÜN 15.00 İLE 23.00 NÖBETİNE GİDİYORUM ERTESİ GÜN NÖBETTEN ÇIKIYORUM 3 GÜNDE 23.00 07.00NÖBETİNE GİDİYORUM YASALMIDIR

    1. Merhaba. Geçici bir durum da olsa, işçinin 24 saatlik dilimde 11 saatten çok çalıştırılması yasal değildir. Sizin durumunuzda buna giriyor ve vardiyaların buna göre düzenlenmesi gerekir.

  154. BEN ÜNÜVERSİTEDE 3 VARDİYA LEKLİNDE ÇALIŞIYORUM (7-3 3- 11 VE 11-7) ŞEKLİNDE ÇALIŞIYORUZ VE HAFTALIK 48 SAATTEN HESAPLANIYOR DAHA ÖNCE Kİ SİSTEMDE 16 SAAT ÇALIŞIP SAAT 16;00 DA İŞ BAŞI 08; 00 DA PAYDOS ŞEKLİN DE VE 36 SAAT DİNLENME VERİLİYODU FAKAT KANUNA GÖRE BU AYKIRI OLDUĞUNU BELİRTTİLER BU SİZTEM KANUNA AYKIRIMI

    1. Merhaba. Şu anki sistem doğru olandır. Eski sistem tamamen yanlış belirlenmiş Ünal bey.

      1. Peki neden 48 saat çalışıyoruz dinlenme çalışma saatinin içinde değil diyorsunuz biz yemeği bile nizamiyede çalışarak yiyoruz kurumda 4 A li kadrolu personel var onlar neden 16 saat çalışma hakları var

        1. Aslında 48 saat değil 45 saat çalışıyor olmanız lazım. Günlük yarım saat ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Ama diyorsanız ki, biz yarım saat mola vermiyoruz, onda bile çalışıyoruz, bu durumda elbette fazla mesai ödenmesi gerekir. Kadrolu personelden kastınız memursa, bunlar 657’ye tabidir. İşçiler ise 4857’ye tabidir ve işçinin günlük 11 saatten çok çalıştırılması yasaktır.

  155. Merhaba hocam ben okullara yönelik typ kapsamında özel güvenlik olarak bi ilk okulda ise başladım fakat okul müdürü bana 8 6 çalışacaksın dedi bi çok meslektaşım da 8 4 veya 8 5 çalışıyor sözleşmede ise günlük 9 saat hatalık ise 45 saat diye imza attık ve öğle arası mola bile yok normalde onu da eklersek günlük 11 saati buluyor bu sorunu kiminle çözebilirim

    1. Merhaba. Bu sorunu İşkur’a iletmenizde fayda var. Haftalık çalışma sürelerine uyulmadığını düşünüyorsanız, bunu gerekli mercilere iletebilirsiniz.

  156. Merhabalar Zeynel bey,
    Ben 12 yıldır büyük bir mağazada güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum,
    Geçen ay işletme tarafından 2 kişi olan gece vardiyası (22:00-06:30) personel azaltımina gidiyoruz diye 1 kişiye düşürüldü. Milyon dolarlık iş yerine tek kişi mesai boyunca CCTV izleyerek geçirecek, devriye atmayacak, yemeğini CCTV karşında yiyecek, tuvaletini de kaldığı yerin dibine duvar dibine yapacak ve güvenlik şefi tarafından da bu kişi her gün kameradan ne yaptı diye kontrol edilecek dendi, sorum şu,
    Şimdi Allah korusun gece mesaisine kalan kişi (dışardan gelebilecek tehlikeleri hiç saymıyorum)) bir kalp krizi veya beyin kanaması geçirdi diyelim, herhangi birinin erken müdahale etme durumu yok ve sabaha kadar en iyi ihtimalle cesedi kokmadan ölecek, bir işletmenin böyle bir uygulamaya hakkı var mıdır?
    Milyon dolarlık bir işletmede en az iki kişinin gece mesaisine kalması gerekmiyor mu?
    Bu konu hakkında yardımlarınızı, yorumlarınızı ve düşüncelerinizi merakla bekliyorum.
    Saygılarımla iyi çalışmalar.

    1. Merhaba. Orhan bey, söylediklerinize harfiyen katılıyorum. Ama ne yazık ki, İş Kanunu bakımından, gece en az iki işçinin birlikte çalıştırılması yönünde işvereni zorlayacak bir hüküm bulunmamaktadır.

  157. Selamun aleyküm hocam benim bir sorum olacaktı hocam ben normalde 8 saat çalışıyorum özel güvenlik görevlisiyim fakat şirket beni başka bir projeye yolladı süresi belli değil 1ay olur 2ay olur veya 3 ayda olabilir dediler geldiğim proje 12 /24 sistemde çalışmak ta yani 2 gündüz 2 gece 2de off şeklinde asıl projeme döndüğümde şirket para yerine izin veriyor alıcaklı izinim oluyormu bu çalışma sistemine göre hesaplaması nasıl oluyor bilgilendirirseniz çok sevinirim Allah sizden razı olsun şimdiden teşekkür ederim çalışmalarınızda başarılar ve kolaylıklar dilerim saygılarımla

    1. Erhan bey, herkes için tek tek hesap yapmamız mümkün değil. Ama siz de hesabınızı yapabilirsiniz. Önemli olan, çalışma süresini her hafta için hesaplamaktır. Haftalık çalışma sürenizin 45 saati aştığı her hafta size fazla mesai ücreti ödenmesi ya da serbest zaman kullandırılması gerekir.

  158. Merhaba ben 15 saat çalışıyorum bir gün çalışıp bir gün istirahat ediyorum işveren benim çalışma saatimi aylık hesaplayıp 196 saat oşduğunu söylüyor ve mesaimi kısıyor ve bir saat yemek molası olduğunu söyleyip 14 saat çalıştığımı söylüyor bunun üzerinden benim haklarımı söylermisiniz şimdiden teşekkürler

  159. meraba kolay gelsin arkadaslar biz okulda goreve basladik iskurdan 2 kisiyiz birimiz gece birimiz gunduz calima istiyorlar 8 saatten fazla calisma hakkimiz yok saatler nasil ve tatil gunleri nasil olabilir bi bilgi verirseniz sevinirimm

  160. Biz 12.24 12.48 çalışmak istiyoruz. Mesai istemiyoruz. Kurum 11 saati geçiyor diye kabul etmiyot. Muvafakatname ile bu şekilde çalışmamızda bir sıkıntı veya engel varmıdır.

    1. Merhaba. İşçi talep de etse, muvafakat da verse, hiçbir şekilde günlük 11 saatin üzerinden çalıştırılamaz. İşverenin yaklaşımı doğrudur.

  161. Merhabalar
    Ben 14/38 sisteminde özel güvenlik görevlisiyim
    Bir gece çalışıp bir gece izin yapıyoruz ama çalışma saatlerine bakacak olursak (11 saat üzerinden) her nöbete gelişimde 3 saat fazla çalışıyoruz ve mola kullanmıyoruz benim bu durumda dava acma hakkım varmıdır
    İlginiz için teşekkür ederim

    1. Zafer bey, ara dinlenmesi hariç çalışma süreniz gerçekten de fiilen 11 saati aşıyorsa, evet bu durum sizin için bir haklı fesih sebebidir.

  162. Merhabalar ben 2 gündüz 2 gece 2 gun istiratli olarak calisiyorm geceden ciktigim gunde izinli sayiliyorum.ayriyetten 12 şer saat calisiyorum .hksizliga ugradigimi dusunuyorum bide aylik 195 saatin ustune cikarsam saati 7 liradan mesai aliyorm sizce haksizlik varmi bu durumda.

  163. Merhaba, ÖGG olarak bir AVM de çalışıyorum. 24:00 / 08:00 vardiyası günün ilk vardiyası olmak üzere 8’er saatlik 3 vardiya çalışma sistememiz var. 16:00 / 24:00 vardiyasının ardından 24:00 / 08:00 vardiyasına devam edebilir miyiz?

  164. Ben sürekli olarak gece çalışıyorum akşam 17.30 sabah 08.00 bitiyor ertesi gün yine aynı hafta sonları 24 tutuyoruz aylık çalışma saati 246 saat aldığımız maaş 1850 bunun 1.240 bankaya 160 multinete geri kalanida elden aliyoruz anlayacağınız parttaym gösteriyorlar ne yapabilirim bu konuda saygilarla

  165. Merhaba ben danışma olarak bir sitede 10 aydır çalışıyorum. Full gece 12 saat çalışıyorum. 4 gün calisip 2 gun izin kullanıyorum ama çalıştığım 4 gun surekli gece vardiyasinda gorev yapıyorum aksam 19:00 – 07:00 olarak.
    1. Sorum: yoneticiler personel kendi aralarinda anlasmis olsalar bile bu durumu düzenlemek zorunda mı.
    2. Sorum: fazla mesai alma hakkına sahip miyim.
    3. Sorum: eger dava açarsam yasal dayanagim var mı? Davayi kazanabilir miyim.

    1. Yasin bey, sürekli olarak gece vardiyasında çalıştırılmak yasal değildir. En geç 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi gerekir.
      Özel güvenlik görevlisi olarak görülüyorsanız, fazla mesai hakkınız yoktur. Ama değilseniz, evet bu sistemde, gece 7,5 saatin üzerindeki çalışmalarınızın fazla mesai olarak ödenmesi gerekir.

  166. mrb zeynel bey ogg gorevlisi olarak calisiyorum calisma seklimiz surekli gece calisiyorum aksam 20:00 sabah 08:00 dir nobetten ciktigim gun izinli sayilip diger gun gine aksam 20:00 de gorev aliyorum sorum size su bu sistemde calistigim zaman yilda 270 saatten fazla calistiramaz ilkesini geciyormu ayrica surekli gece calistirilmam digrumu dogru degilse bununla ilgili ne yapa bilirim simdiden cevabiniz icin tsk eder SAYGILARIMI SUNARIM

    1. Tuna bey sürekli gece çalıştırılmanız elbette yasal değil. Fazla mesai hesabını ise kendiniz yapabilirsiniz. Bir haftalık zaman diliminde toplam çalışma süreniz kaç saat? 45 saatin üstünde olan kısmı fazla mesaidir.

  167. Merhaba Zeynel Bey,
    ÖGG olarak 2 gece + 2 gündüz + 2 off sistemi ile çalışıyoruz. Forumunuzdan anladığım kadarı ile, fazla mesailerimiz ödendiği sürece bu sistemde işçi çalıştırmak yasal. Ancak sistemin doğası gereği senelik fazla mesai saatimiz 500 saati aşıyor. Oysaki bir iş işçi senelik en fazla 270 saat yapabilir deniliyor. Bu sistemin yasallığı ile bilgi verirseniz çok sevinirim.
    Saygılarımla,

    1. Murat bey doğru anlamışsınız. Temel kuralımız budur, yani işçiye hiçbir şekilde, ücreti ödense bile yılda 270 saatten çok fazla mesai yaptırılamaz. Böyle bir durumda işçinin haklı fesih yaparak işten ayrılma hakkı olur.

      1. İki sorum daha olacak Zeynel Bey,
        Birincisi; bu şekilde ÖGG çalıştıran iş yerlerine uygulanacak kanuni ceza varmı?
        İkincisi; yıllarca bu şekilde çalışan bir ÖGG tüm fazla mesailerini almış olsa dahi fazla çalıştırıldığı için tazminat talep edebilirmi?
        İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

  168. Mrb ali bey bir fabrika da 11 saat üzerinden gece çalışıyorum ve bu bazen 6 ay bile sürebiliyor bukadar gece de çalıştırılmak yasal mıdır

  169. Merhaba ögg olarak,sabit gece çalışıyorum 1 gece çalışıp bir gece evdeyim.14saaat çalışıp 34 yat olarak hafta sonu 19 saat çalışıyorum.Hukuka aykırı sistemmidir bu.yoksa yasal bir sistemmidir.Teşekkür ederim

    1. Ali bey, işçi hiçbir şekilde günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılamaz. Buna göre, elbette yasal bir sistem değildir.

    2. Teşekkür ederim rkdik bilği vermişim size ayrıca fazla çalışılan saatlerim mesaisi maaşımızla ödeniyor.1saat ara dinlenme var.14 saatin 2 saati mesai 1 saat ara dinlenme 11 saat çalışma olarak 14 saat çalışıyoruz.Haft sonu da 19 saat olarak fazla mesai ücretini maaşta ödeniyor.Bu sistem de hukuki olarak yasalmıdır.Hukuk dışı bir sitemmmidir.

      1. Ali bey, ücreti ödense bile, işçi günde 11 saatin üzerinde çalıştırılamaz. Buna göre değerlendirmeniz gerekir.

  170. Zeynel Bey merhaba
    Fazla çalışma yapmak istemedigimi iş verene 25 gün önce dilekçeyle bildirdim. Konu İK ya aktarilmadan önce yöneticilerimle görüştük yapmış olduğum bildirimde istinaden ik tarafından kriterlerimize Uygun olmadığım için sözleşme fesih edilebilir bilgisini verdi.(bir ihtimal) bu fesih tazminatlı mı olur tazminatsız mı olur? Tazminatsız fesih olursa nasıl bir yol izleyerek devam etmeliyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.
    Not: Özel banka bünyesinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum.

    1. Sırf bundan dolayı çıkaracaklarsa tüm haklarınızı vererek çıkarabilirler. Tazminatsız çıkış olursa arabulucuya başvurarak ilk adımı atabilirsiniz.

  171. Ögg fabrikanın içindeki bi makineyi açıp kaoaması,reset atması,asansöre bakması,ana santrele bakması mecburimidir.

  172. Fabrikada çalışan ögg lisi fabrikanın vermiş olduğu eğitimi,istirahatli olduğu zamanda gelmesi kanunda varmı.Eğitime gitmesek tutanak yazılıyo.

    1. Barış bey, bu sorunun cevabını verebilmek için iş sözleşmesine bakmak gerekir. Orada buna dair her hangi bir hüküm var mı? Yoksa açıkçası, hafta tatil söz konusuysa, işçinin eğitime katılımının istenemeyeceği kanaatindeyim.

  173. merhaba Zeynel bey sorum şu 2+2+2 şeklinde çalışıyorum şimdi fazla mesai haftalık olarak hesaplanır diyorsunuz pzartesiden mi hep başlayacağız hesaplamaya acaba çünkü o şekilde de hesapla sam her ay iki hafta 60 saat geliyor ,10 günde gece 12 saat çalışıyoruz bordroda yazılan mesai her zaman 15 saat gözüküyor haklı fesih ve haklarımı alabilirmiyim..cevaplarsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

    1. Merhaba, evet pazartesiden pazara hesaplanması gerekir. Bu durumda günlük 11 saat net çalışsanız, bazı haftalar 4 bazılarında 3 ya da 5 gün çalışmış olursunuz ve her hafta kendi içinde değerlendirilir.

  174. Merhabalar hocam ben özel sektörde taşeron firmada çalışan özel guvenligim 14 15 16 17 ağustosta 4 günlük yıllık izin istedim 18 19 cumartesi pazar gününe denk geliyor buda benim hafta sonu iznim bunuda yıllık izne dahil etmek istediler sirketim yıllık izin dönüşü çalışıyor göstermek gerektiklerini söylediler izin alırken 4 günlük istedim cumartesi pazar benim ofumdur ve dilekçemde yeni düzenleme yapıp 6 günlüğe çıkarmak istiyorlar bu durumda ne yapmam gerekiyor yardımınıza ihtiyacım var

  175. Merhaba
    Efendim günde 12 saat çalışıyoruz, dinlenme molamız yok resmiyette boşluk olursa ihtiyaçlarımızı gideriyoruz. Bir günlük izin hakkımız var. Bir hafta gece bir hafta gündüz çalıştırılıyoruz, acaba fazla çalışma ucretimizi nasıl temin edebiliriz böyle bir hakkımız varmidir. Teşekkürler

  176. ABİ LÜTFEN CEVAP BEKLİYOM

    SAYIN ZEYNEL ABİDİN BEY EVVALE GEÇMİŞ BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN
    BİZ ÖGG LERE BU ŞEKİLDE YRADIMCI OLDUĞUNUZ İÇİN RABBİM SİZDEN RAZI OLSUN ÇOK VE ÇOK TEŞEKKÜRLERİMİZİ SUNARIZ…BENİM SIKINTIM YAKLAŞIK 7 YIL ÇALIŞTIĞIM YER AŞIRI MOBİNG UYGULUYORLAR MAAŞ SIKINTISI
    OCAK AYIMAAŞIMI: 13.03.2018 DE ALDIM 1 AY FAZLA GEÇ
    ŞUBAT MAAŞIMI 30.03.208 DE ALDIM 10 GÜN GEÇ
    NİSAN MAAŞIMI:29.05.2018 DE ALDIM 9 GÜN GEÇ
    MAYIS MAAŞIMI:13.06.2018 DE ALDIM 1000 TL VERDİLER 830 KALDI
    HAZİRAN MAAŞIMI:17.07.2018 1000 TL VERDİLER BURDAKİ 1000 TL NİN 830 MAAYIS AYININ GERİ KALAN İSE 170 HAZİRAN AYI OLUYOR
    NEYSE DEĞERLİ ABİM BU ŞEK,LDE HALEN DEVAM EDİYOR 4 KİŞİYİZ YANIMDAKİ ADALAR ALIYOR BANA VERMİYORLAR BUNA NAZARAN FESİH HAKKIM VARMI ARTIK MAAŞSIZLIKTAN AİLEVİ PROBLEMLERDE ÇIKIYOR NE OLUR ABİ CEVAP VER FESİH ETSEM 7 YILLIK MESAİMİDE ALABİLİRMİYİM MAAŞ ÖDEME GÜNÜ HER YIN 15 AMA SÖZLEŞMEDE ÖLE Bİ MADDE YOK PATRON KENDİ KAFASINA GÖRE GRUP YAPMIŞ Bİ GRUP AYIN 10 VE DİĞER GRUP AYIN 15

  177. İzin günüm salı günüydü bana söylenmeden izin günüm perşembe oldu buda haftalik çalışma saatini değiştirdi .bu yasalmi

    1. Merhaba. İşçinin hafta tatili gününü belirlemek işverenin takdir hakkı kapsamındadır. Üst üste 7 gün çalıştırılmadığınız müddetçe, böyle değişikliklerin yasal olduğunu söyleyebiliriz.

  178. Ben 14 34 vardiyasinda guvenlik gorevlisi olarak calisiyorum 09.07.2018 tarihinde bir ucretsiz izin aldim fakat benden 09.07 ve 10.07 yani iki gun olarak kesinti yapmis buna hakki varmi ilkkez boyle biseyle karsilasiyorum .
    Ayrica bildirim msji atdik buna yonelik diyor hic bir bildirim msji gelmedi
    Ve 2 gunluk rapor aldim daha once izinli gunum ve bir sonraki calisacagim gun icin benden 2 sini de kesti hakki varmi

      1. Ucretsiz izin alirken mazeretimi bildirdim saten izin vermesey di isceren ise yine gidicekdim form da doldurdum yolladim bu sekilde 2 gun olarak kesmesi dogrumu sizce orda yazan makelde benim hakli oldum tarafima anladim sizce ?

        1. Bayram bey işveren size izin verdiyse, haklısınız. Ama bir anlaşmazlık durumunda, size izin verildiğini ispatlamanız gerekir. Böyle bir durumda, yazılı bir ücretsiz izin onayı mevcut mu?

  179. Merhabalar
    24 saat calistirildim diye bir soru gördüm aynı şeyi bende yaşadım yakın bir zamanda ve haklı fesih olarak ve cevaplandirdiniz bu cevaba göre haklı fesih yaptığımızda tüm haklarim çalıştığım firma tarafından ödenecek midir ? Veya işverenin bu konudan sıyrılma gibi bir imkanı var mıdır ? Cevabınızı merakla bekliyorum saygılar

    1. Şaban bey haklı fesih, işçiye kıdem tazminatını isteme hakkı verir. Peki işveren bunu ödemeyebilir mi? Elbette ödemeyebilir. Bu durumda yasal yollara başvurursunuz ve mahkeme de haklı olduğunuza kanaat getirirse, haklarınızı alabilirsiniz.

  180. Kurumsal sirkette calismaktayim ve kadroluyum fazla mesai yapmak istemediğim icin postaneden telgraf cektim bana bayram mesaisi yaza bilirmi acaba

    1. Fatih bey bu dilekçenizin işverene ulaşmasından itibaren 1 ay geçtikten sonra size fazla mesai ya da bayram mesaisi yaptırılamaz.

  181. Merhaba bankada özel güvenlik olarak çalışıyorum şubeyi ben açıp kapattigim için en erken gelip mecburi olarak en son ben çıkıyorum. Ortalama 8-8.30 arası açıyorum en erken 20.30 kapanis 18.00 dan sonrası fazla çalışma işliyor ve yemek hakkı veriliyor. Ortalama 50-60 Saat arası aylık fazla çalışma. Aileme ve dinlenmeye vakit ayıramıyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

      1. İstif edersem fazlası çalışmayı sebep göstererek kıdem tazminatı almak için nasıl bir yol izlemeliyim. Haklı fesih sebebi mi?

        1. Yapmanız gereken, ayrıntılı bir ihtarname hazırlamak ve bunu işverene göndererek haklı fesih yapmak olmalıdır.

          1. Zeynel Bey merhaba
            Fazla çalışma yapmak istemedigimi iş verene 25 gün önce dilekçeyle bildirdim. Konu İK ya aktarilmadan önce yöneticilerimle görüştük yapmış olduğum bildirimde istinaden ik tarafından kriterlerimize Uygun olmadığım için sözleşme fesih edilebilir bilgisini verdi.(bir ihtimal) bu fesih tazminatlı mı olur tazminatsız mı olur? Tazminatsız fesih olursa nasıl bir yol izleyerek devam etmeliyim? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

          2. Uğur bey bu gerekçeyle fesih yapan işveren, işçisine hem ihbar süresi kullandırmalı hem de , işçinin kıdemi 1 yılın üstündeyse kıdem tazminatı ödemelidir. Tazminatsız fesih yapılırsa, işe iade başta olmak üzere birçok hakkınızı kullanabilirsiniz. Bunun yolu ise, arabulucu başvurusu yapmaktan geçer: mustafabaysal.com/isciler-icin-arabulucu-basvurusu-nasil-yapilir

  182. S.a çalıştığım özel güvenlik şirketinde ne gece ne gündüz vardiyasinda yemek ve cay molalarimi kullanamıyorum gece vardiyasinda 1 aydır yemek saatinde devriye atmiyorum diye kinama cezasi aldim yemeğini hızlı şekilde ye devriye ni at diyolar ama maasiman 1.5 saat kesintisine yapıyorlar ne yapabilirim

    1. Gökhan bey haklısınız ama yapabileceğiniz şeyler kısıtlı. Ancak bu durumu gerekçe göstererek haklı fesih yapabilirsiniz. Ya da Alo 170’e şikayet edebilirsiniz ama sonuç alabileceğinizi zannetmiyorum.

  183. Ben aynı firmada aynı projede 13 yıldır 2/2/2 şeklinde çalışmaktayım fakat maaş bordromuzda beni ve arkadaşlarımı 6 gün çalış 1 gün izin gibi gösteriyorlar bu yasalmı ve senelik izinimi 21+3 şeklinde kullandırıyorlar bu yüzden seneliklerde haftalık izin günlerimizde kayıp olmaktatır. Nasıl Bi yaptırım uygulayabiliriz….

    1. Volkan bey sonuç olarak ödenmeyen fazla mesaileriniz var mı? Yılık izinde ise uygulama bence doğru çünkü hafta tatili olarak bir günün esas alınması normaldir.

      1. Gece ve gündüz vardiyalarıda 1 öğün yemek veriliyor ve aylık standart 31 saat mesai gösteriyorlar…. Neredeyse senelik 500 saat fazla mesai yapıyoruz…. ( senelik izine cıkan arkadaşların yerine yaptığımız mesailer dahil) peki bordro da çalışma sistemi ile ilgili usulsüzlük yokmu

        1. Volkan bey o zaman zaten başka bir şeye gerek yok. İşçiye yılda toplam 270 saatin üzerinde fazla mesai yaptırılması tek başına bir haklı fesih sebebidir.

  184. MERHABALAR BEN ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİSİM 12 SAAT ÜZERİNDEN ÇALIŞIYORUM.TEMMUZ AYINDA 3 DEFA 24 SAAT ÇALIŞTIRDILAR.VE İSTİRAT ETTİRMEDEN DİNLENMEDEN .ERTESİ GÜN NÖBETE GELDİM.BU ÇALIŞMA YASALMI VE NE YAPMALIYIZ .YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

    1. İşçinin günlük 11 saatin üzerinde çalıştırılması hiçbir şekilde mümkün değildir. Peki ne yapabilirsiniz? Haklı fesih yaparak işten ayrılmaktan başka bir seçenek ne yazık ki görünmüyor.

  185. Merhaba. Acil serviste 4 kadrolu güvenliğiz. bir bayan doğum iznine ayrıldığı icin onun yerine yeni adam gelene kadar 3 kişi güvenlik görevi yaptik ve toplamda 90 saat fazla çalıştık. Sağlık müdürlüğünde bizden sorumlu kişiden fazla mesai paramizi istedigimizde; öyle bir hakkınız yok, çalıştığınız yerdeki müdürünüz size idari izin vererek hakkinizi ödeyebilir başka türlü kesinlikle yok ” dedi. Bunun eğrisi doğrusu nedir bana açıklarmısınız lütfen.

  186. Zeynel bey 2gündüz 2 gece 2 izin 12 saat üzerinde fazla mesai yi nasıl bulabiliriz genellikle 30 saat söyleniyor ancak haftalık hesap nasıl yapabiliriz.

    1. Altan bey 7 günlük zaman dilimi üzerinden hesap yapın. Molalarınızı düşün. Gerisi zaten kendiliğinden gelecektir.

  187. merhabalar. ben 2 gündüz 2 gece 2 izin şeklinde 12 saatlik dilimlerle çalışan bir özel güvenlik görevlisiyim. benim sorum şu. adam vaktinde işe gelmediğinde amirim adam gelene kadar bekle diyor. bu haksızlık değil mi ? benim çalışma sürem dolmuş beni zorla bekletmesi normal bir durum mudur? teşekkürler.

    1. Cezmi bey bu durumda size fazla mesai ücreti ödenmesi gerektiği gibi, eğer çalışma süreniz bu şekilde 11 saati aşıyorsa bu da yasal değildir.

    2. Konu tartışmaya açık bir konu olmakla birlikte nokta boş kalmaması ve 5188 gereğince güvenlik zaafiyeti oluşmaması adına yerinde bir husus olarak da değerlendirilebilir. Amirlerinizin hızlı aksiyon almasını sağlamaya çabalayın. (İşe vaktinde gelmemeyi alışkanlık haline getirenlere işlem yapılmalı)

  188. Her ay 300 saatin üzerinde çaliştiriliyoruz ve izin yok bunun hukuki boyutu nedir aldığım maaş 2030 80 90 saat bazen 100 saati buluyo mesai aylik hakedişim kaç tl olmasi gerekiyo

  189. Mrblar zeynel bey x fabrikasinda 3 güvenlik calisiyoruz hafta sonlari izin kullanmak için sabit mesaili calisiyoruz aylik 30 32 saat mesaimiz oluyor yillik izinlerdeki mesaileri saymazsak bile yillik 400 saati buluyor simdi ben isten tum haklarimi alip ayrilmak istiyorum proje sorumlusunu arayip durumu anlattim karşılıklı anlasalim mahkemede ugrasmiyalim dedim oda saglik ve guvenlik sektörü icin o yasa artik gecerli degil dedi nasik bi yol izlrmeliyim yardimci olurmusunuz simdiden tesekkrler..

      1. Yanlıs hesapladıgımi sanmiyorum zeynel bry zaten bordrodada fazla mesai saatleri belirtiliyor.ben yinede size acıkliyayim diyelimki benim tatilim pazar günü ben her hafta cuma cumartesini 08.20 olarak calışıyorum yemek saatlerini düşsek haftalık 7 saat mesai oluyor 7×4=28 saat 28×12=336 buna yillik izinlerde yaptigimiz mesailer dahil değil bu hesapta bi yanlislik varmi karsi taraf kidemi vermiyecegim dedi bende bu fazla mesaiyle dava acacagim bu hesapla kazanmam mumkunmu

  190. Merabalar Sayın Zeynel
    X iş yerinde geceleri 13.5 gündüzleri 11.5 saat olmak üzere sabah 7.30 akşam 18.00 ve aksam 18.00 sabah 7.30 iki vardiya çalışıyoruz gece 11 saatin üzeri mesai yazilmiyor ayrıca resmi gunlerde yazılan mesai 1 günlük kazanç mi yoksa 1 günlük kazanç artı %50 mi bize sadece 1 günlük veriyorlar

    1. Merhaba resmî tatil çalışmasında bir günlük genel tatil ücreti ödenmesi yeterlidir. Fazla mesai ücretlerinin ise mutlaka ödenmesi gerekir.

  191. Haftalık iznim bazen geceden çıkıp ertesi sabaha geliyorum bu yasalmi misal perşembe izin günüm ben persembe sabah işden çıkıyorum cuma sabahı ise başlıyorum perşembe izinli sayilmis oluyorum bu yasal mi

  192. Merhaba özel bir şirkette kendi bünyesinde güvenlikli yapmaktayım idari müdürün sigara almadım diye işten ayrıldım böyle bir hüküm varmı ögg in hangi görevleri yapması gerektiğini biraZ bilgi sahibinin.

    1. Böyle birşey olamaz. Güvenlik haricinde iş yapmamalısınız zaten. İşten ayrılmadan hak arasaydınız keşke.

  193. Merhaba 2+2+2 sisteminde yani 2 gündüz 2 gece 2 gün tatil şeklinde 12 saat çalışıyoruz gece mola hakkımız yok tek kişi olarak çalıyoruz ama şirket maaş bordrosunda mola var gösteriyor bunun için ne yapmalıyız birde şirket bizim isteğimiz olmadan aynı ilçe içerisinde olsa dahi bir projeden başka bir projeye atayabilir mi şimdiden teşekkür ederim

    1. Yasin bey, iş sözleşmenizde hüküm varsa, evet başka bir projede görevlendirilebilirsiniz. Hatta farklı illerde bile görevlendirilmeniz mümkün olabilir. Molanın ise mutlaka verilmesi gerekir. Bu konuda yapabileceğiniz tek şey Alo 170’i aramak olur; ancak o da ne kadar faydalı olur, tartışılır.

  194. Merhabalar ben kamu kurumda özel güvenlik olarak çalışmaktayım aylık 225 saat gece çalıştırılıyorum hiç bir mesai ve ek ücret ödenmiyor bu taşerondayken de böyleydi kadroya geçtik yine böyle bizim gece çalışmamız kaç saat olmalıdır mahkemeye versek hakkımız ödenirmi
    İlginize tşk ederim

    1. Şahin bey gece 11 saate kadar çalıştırılabilirsiniz (Mola süreleri hariç). Ancak haftalık 45 saat üzeri çalışmaların fazla mesai olarak ödenmesi gerekir. Dava açmanız her zaman mümkündür. Ama işverenle sıkıntı yaşayabilirsiniz. Bunun kararını sizin vermeniz gerekir.

  195. Merhaba markette ogg olarak çalışıyorum aylık çalışma saatim 300 saat olduğu günler oluyor aileme ve kendime hic vakiy ayiramiyorum9 senedir aynı şirketteyim ne yapmam lazim

    1. Özkan bey bu durumda haklı fesih yaparak işten ayrılabilirsiniz. Ama yıllık fazla çalışma süreniz 270 saati aşıyor mu?

  196. Ben ögg bir haftada 40 saat mesai yapıyorlar bir günde 16 saat ve bazen 12 saat oluyor sizce yasalmı ve de haftalık izinim iptal oluyor ilgilenirseniz sevinirim.

    1. Burak bey, hafta tatili her halde ve şartta verilmek zorundadır. Günde 11 saatin üzerinde de çalıştırılamazsınız. Siz ne yapmak istiyorsunuz?

  197. Merhaba ben resmi bir kurumda guvenlik gorevlisi olarak çalışmaktayım taserondan kadroya gecirilenlerden bizde tayin hakkı varmi ayrıca bütün resmi kurumlar aynı çalışma sistemi ilemi devam ediyor bilgi alabilirmiyim

    1. Tuba hanım, her kurumun çalışma sistemi bir diğerinden farklıdır. Tayin hakkı ise, yine kurumdan kurama değişmektedir. Kendi kurumunuza bu konuyu özel olarak sormanız daha doğru olacaktır.

  198. Merhaba ben bir projede güvenlik görevlisi olara çalışıyorum bugün denetlemeye geldi tek amir bana tutanak kağıdını imzaladıktan sonra saKal yazdı daha öncedende 2 tutanak yemiŞtim işten cıkarılma durumumda tazminat alırmıyım ayrıca askere gitme durumum var

  199. Merhaba ben bir fabrikada 3 vardiya ogg olarak calisiyorum toplam 7 kisiyiz ve herkez bir gun hafta tatili var mesela benim sali ve hic degismiyor hic bir zaman pazar gunu tatil yapamiyorum. Bu yasalmidir. Hafta tatillerimiz hic degismiyor bu haksizlik yasalmidir. Simdiden cevabiniz icin tesekkurler.

  200. Merhaba ben bir devlet hastanesinde güvenlik olarak çalışıyorum taseron den kadroya geçince toplu iş sözleşmesi ne tabi olduk ama bize gece çalıştığımız da gece zammı yok acilde çalışıyoruz enfeksiyon ücreti yok hafta sonu pazar çalışıyoruz ek mesai ucreti yok temizlik görevlileri yönlendirme görevlileri bilgi İşlem personeli alıyor bize yok

  201. Merhaba bir kamu kuruluşunda idareciyim, 1 tane güvenlik görevlimiz var çalışma saatlerimiz 08:30-22:00 güvenlik görevlisi hafta içi hergün 14:00-22:00 saatleri arasında çalışıyor. Kendisi istemezse bu saatlerde çalışmaya bilir mi?

    1. Berna hanım, bu saatlerde çalışmasında bir sıkıntı yoktur. Önemli olan idarenin nasıl uygun gördüğüdür.

  202. Merhaba 01.01.2016 ise başladım
    2017 / 2018 yılına ait 14 günlük yıllık izin parasini almak istiyorum. Mesailerle 1900 maaş alıyorum ama maaşı m asgari ücret üzerinden. Yıllık izin param asgari ücret den mi alırım mesai parası dan hesaplayarak mi?
    Birde 2017 de asgari ücretinden hesaplayarak mi 2018 asgari ücret üzerinden hesaplayarak mi?
    Yani ben kaç tl 14 günlük izin Parasi alacağım ?
    Teşekkürler

    1. İbrahim bey, çalışırken izin parası alınması yasal değildir. Yıllık iznin mutlaka kullandırılması gerekir.

  203. Merhabalar ben bir fabrikada ögg olarak çalışmaktayım akşam 20:00-sabah 08:00 mesai saatleri arasında 4 gün çalışıp 1 gün izin yapıyoruz çalışma saatleri miz dahada uzaya biliyor bunu fabrika yetkilerine söyledigimizde bize sözleşme imzalattıklarını işyeri nezaman isterse mesaiye gelmek zorunda olduğumuzu söyledi bu çalışma saatleri içinde molamız yok bir 15-20 dk alel acele yemek yiyoruz ben ve diğer 4 arkadaşım bu durum yasalmı onu merak ediyorsanız

  204. Selamın aleyküm şuan 8 saatlik vardiya sisteminde çalışıyoruz .6 çalış 1 izin buda haftada 48 saat yapıyor .bununda 3 saatini haftalık dinlenme süresi olarak işliyor. 2100 maaş + agi+yol alıyoruz . fakat proje iş veren tarafından 4 çalış 2 izin sistemine geçmek istiyor yani 12 saatlik sistem .buda haftalık 60 saate tekabül ediyor ve ayda 240 saat.İş veren bizden aynı maaş üzerinden bu sisteme geçmenizi istiyor yani aradaki 60 saatlik farkı maaşa yansıtma gibi bir teklifte bulunmuyor . Size sorum 4 senedir 8 saat üzerinden çalışıyoruz ve bizden aynı maaş üzerinden yada 50/100 TL bir farkla 12 saatlik sisteme gecmemiz isteniyor .buda bize haklı fesih ve tazminat hakkı doğurur mu ? Teşekkürler .

    1. Cengiz bey, fazla mesai ücretleriniz ödendiği müddetçe, bu durum size bir haklı fesih nedeni vermez.

  205. Merhaba bir sitede Guvenlık olarak çalışmaktayım 12saat calısıyrz. 3 Gün gündüz 3 gün gece 3 gün izin yapıyoruz.Aya vurduğumuz zaman 21*12=252 Sast yapıyor aylık calışmadan cıkattgımız zamn 72 saat aylık çalışmamız oluyor buda 400 tlyı gecıyor. Bu aradaki farkı Nasıl alırız bu konuda yardımcı olurmusunuz?

  206. İyi günler bir ay önce iş kura verilen ilan sayesinde bir siteye özel güvenlik görevlisi olarak başladım 2 kişi çalışıyoruz 12-24 vardiyasıyla işe girerken işkur üzerinden girmedim ofislerine görüşüp işe başladım 1720 tl maaş vereceklerini 15 günlük deneme süresi olduğu ve bu süre zarfındada sigortamı yapmıyacaklarını söylediler işe ihtiyacım olduğundan kabul etmek zorunda kaldım yalnız adamların hiç bir şeyi yasal değil ne ünüformamız var ne herhangi bir şirkete bağlıyız ne valilikten yada emniyetden güvenlik çalıştırma izinleri var en önemliside bunu yeni öğrendim maaş borduromuzda bizi kapıcı yada site görevlisi olarak gösteriyorlarmış bunu belirttiğim zaman işten çıkartılmakla tehdit edildim haftada 288 saat çalışıyorum ve bu işe ihtiyacım olduğundan elim kolum bağlı şu an sizce nasıl bir yol izleyebilirim işimden olmadan hakkımı nasıl savunabilirim cevap verip yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    1. Merhaba. Ne yazık ki, işinizden olmadan işlerin düzelmesi çok çok zor. Yine de isterseniz Alo 170’i arayabilir ve şikayette bulunabilirsiniz.

  207. Merhabalar bende özel güvenlik sektörüne yeni girdim bizde 12 saat üzerinden çalışıyoruz ama ne hikmetse 11 saat sen gösteriyorlar bi iş yerinde gece nöbetinde yemek saatinde 1 saatlik mola hakkımı dinlenerek geçirdim hakkımda rapor yazıldı savunmamda 4857 sayılı kanunun 68 maddesini yazdım hiçbirşey yapamadılar bunu çoğu insan bilmiyor sanırım arkadaşlar savunma yazarken kesinlikle hemen yazıp vermeyin.şimdi benim sorum şu biz 12 saat çalışıyoruz ama 11 şaştı geçemez diyor kanun bizim bir saatlik dinlenme hakkımız 11 saatin içinde mi?

    1. Evet, işçinin günlük çalışması 11 saati geçemez. Buna ara dinlenmesi dahil değildir. Örneğin 11 saat çalışma ve 1 saat ara dinlenmesi olarak toplamda 12 saatin işyerinnde geçirilmesi mümkündür.

  208. Merhaba aile ve sosyal politikalar bakanlığına bağlı rehabilitasyon merkezinde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım. Kadroya geçtik. bizim işyerinde 4 güvenlik görevlisiyiz. biz 07.30-15.30 Ertesi gün 15.30-23.30 ertesi günü 23.30-07.30 çalışıyoruz. Sabah 07.30 çıktığımız gün izinli sayılıyoz. Ertesi günü bu vardiya tekrarlanıyor yani 07.30 15.30 geliyoz. Bu şekil çalışıyoruz. 4 vardiye uyguluyoruz. Bir ay 8saat üzerinden 24gün çalışıyoz bir ay 23 çalışıyoz. Yemek çay mola günlük yarım saat düşüyorlar 7.5 saat üzerinden hesaplanıyor. Yemek çay molamızda görev yerimizi tekretmiyoz bulunduğumuz yerde yiyoruz. Ayrıca bir arkadaşımız yıllık izne ayrıldığı zaman onun yerine biz çalışıyoruz. Mesela benim nöbet çıkışım izinli oldugum sabah 07.30 da arkadaş yıllık izinli olursa ben ogün içinde tekrar 15.30 nöbete geliyorum.gece 23.30 çıkıyorum. Ve. Yine 8 saat arayla ertesi günü kendi nöbetim olan 07.30 15.30 a geliyorum. Bu konular hakkında aydınlatmanızı rica ediyorum. Ayrıca kadro geçtiğimiz için çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının gelen. yazısında haftalık izin gününe denk gelen 7.günü çalışırsanız 2yevmiye ve hafta içi bir gün izin kullandırılır diye bir madde var. Eksik yada fazlamız yada haklarımız nelerdir bilgilendirirseniz sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

  209. İş sözleşmesi yapılmadı bizde 40 saat fazla çalışıyorum ayda fazla mesai hiç yatmadı işten ayrilsam tazminat hakkım olurmu

    1. Erdal bey fazla mesai yapıyor ve ücretini alamıyorsanız, elbette bu bir haklı fesih sebebidir.

  210. Merhaba adim hasan ben 7 aylik calistigim bir isyerinde 12 saat calisiyorum sabah 10:00 aksam 10:00
    2 calis 1 of aylik 20 calis 10 izin yapiyo vardiyana gelmedigin zaman 2 gunluk parami kesiyolar ben bunlardan sikayetci olsam kazanma sansim varmi ama ise girerken baya bi sayfa imza attiriyorlar ama hic birini okumaya bile firsat vermiyolar sikayet etsem davaci olsam tazminat alma hakkim olurmu bilginizi paylasip bizi bilgilendirirseniz sevinirim

  211. Slm bn ozel sektörde 2 yıldır ogg olarak çalışıyorum 8 saat üzerinden çalışıyoruz ama pazar gunleri 12 saat mesaisiz. Vrrmiyorlar yeni sistemde ise. adam eksikliği nedeni ve yıllık izinler nedeniyle 2 gece 2 gündüz 2of olmak suretiyle çalıştırmaya zorluyor fazla mesai ayda 40 saat yapıyor ama mesai vermeden yani 10 saatini veriryor gerisini vermiyor bu durumda ne yapmalıyım şimdiden tsk

  212. öncelikle hayırlı akşamlar ben liman da 1.5yildan beri guvenlik görevlisi olarak çalışmaktayım limandan yük almak boşaltmak için gelen araclari sıraya sokmak ve genel müdür ve yardımcısına ve yonetim kurulu geldiginde asker selami vermek ayrica kart buro memurunun yapmasi gereken isleri bize yaptiriyolar ayrica izin gunlerinde zorla mesayiye cagiriyolar gelmezsek vardiya degisimi yapiliyor şirket adam almaktansa mesaiyle işi kapamaya calisiyor

  213. Yardımcı olun lütfen belediyede çalışan ve şu an KHK kararnamesi ile taşeron dan alınıp belediye bünyesine gectik.12/36 vardiyasiyla çalıştık yıllardır ve şu anda öyle.yani güne vurduğumuz da 15 gün çalışıyor görünüyoruz lakin 12 saat.ve şimdi bize yemek ve yol paralarimizin 15 güne düşürülecegi ve günlük yemek ücretinin yasada geçtiği gibi 5 lira olacağı söyleniyor.fakat 12 saat gündüz çalışan biri olarak bu yol ve yemek paramızı kesmeleri normal mi?yani aylıklarımizi ortalama 350-400 lira kesintiye ugratacaklari söyleniyor.iscide olmaz ama güvenlik yasasında bu böyle deniyor doğru mu değil mi yardımcı olurmusunuz lütfen ☹️

  214. Merhaba bizim Kurumda (Kamu Kurumu) toplam 5 güvenlik personeli var 2 güvenlik personeli sabah 9:00-18:00 saatleri arası çalışıyor. Akşam nöbeti devralan personelde nöbeti 18:00da devralıyor. Diğer gün sabah 9:00 kadar gündüz nöbetçileri gelene kadar. Bu durum gece nöbetçisinin 11 saatten fazla çalışmasına neden oluyor. (bu durum ayda sadece 1 haftaya tekabül ediyor.) Ancak bu durumu akşam 21:00 sabah sabah 9:00 , 1 saatte yemek arası ile 11 saate tekabül ediyor. (bu durum ayda sadece 1 haftaya tekabül ediyor.) Bu şekilde arkadaşlara çalışmalarını istediğimiz zamanda bazı gerekçelerden dolayı personel bu durumu kabul etmek istemediklerini söyleyerek akşam 18:00-09:00 arası çalışmayı kabul ettiklerini gerekirse imza vereceklerini söylüyorlar. Bu konuda nasıl bir yol izlemeliyim. Bu arada bu arkadaşlar sürekli işçi kadrosuna geçtiler.