Çalışma Bakanlığına şikayet sonucu ne olur?
İşçiler işyerinde çalışmaktayken bazı uygulamalardan rahatsız olabilmektedir. Bunların başında çalışma sürelerinin uzun olması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınmaması, fazla çalışma ücretlerinin ödenmemesi gibi hususlar gelmektedir. Peki bu şikayetler nasıl incelenmektedir?
Çalışırken şikayette bulunan işçi
Çalışmaktayken işyerindeki uygulamalardan rahatsız olan işçinin önünde şikayet amaçlı birkaç yol bulunmaktadır. Bunların neler olduğunu şu yazımda açıklamıştım. Varsayalım ki işçi ister Alo 170 isterse Bimer ya da başka bir yöntemle şikayette bulunmuş olsun. Hâlen işyerine çalışan bu işçinin şikayeti nasıl incelenir?
Şikayet inceleme süreci
Bu süreç her zaman aynı olmayabilir. Ama genel olarak işleyiş benzer şekilde yürütülmektedir. İlgili birimlere ulaşan şikayet öncelikle yetkili makama yanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ulaştırılır. Şikayetçi işçi fiilen çalışmaya devam ettiği için de, bakanlık içinde bu dilekçenin ya da şikayetin iletileceği merci İş Teftiş Kurulu olacaktır. İş Teftiş Kurulu da ilgisine göre Türkiye genelinde beş tane bulunan grup başkanlıklarından birine dilekçeyi iletir. Bu grup başkanlıkları Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Bursa’dır.
İş Müfettişlerince yapılan inceleme
İş teftiş kurulunca dilekçenin tevdi edildiği İş Müfettişi işyerine inceleme teftişi yapmak amacıyla gider. Bazen eğer işyerinde genel bir teftiş varsa, bu genel teftişi yapan müfettişe de dilekçe aktarılabilir. İşyerine gelen iş müfettişi; ifade alarak, işverenle görüşerek ve diğer yazılı ve görsel delilleri inceleyerek şikayet konusunda bir sonuca varır. Vardığı sonucu bir rapora bağlar ve bağlı bulunduğu grup başkanlığına raporunu sunar.
İşçiye bildirim
Tapılan teftiş sonucunda şikayet konusu hususta varılan sonuç işçinin adresine bildirilir. Bu nedenle doğru adresin verilmesi önem arz eder. Yapılan tespit işçi için önemlidir. Çünkü bu tespitte işçi lehine olan hükümler varsa, ileride olası bir iş davası gündeme geldiğinde bu müfettiş tespitleri içi tarafından önemli bir delil olarak kullanılabilecektir.
İşçi şikayeti incelenmeyebilir mi?
İş Teftiş Kurulu’nca çıkarılan İş Teftiş Rehberine göre; işin yürütümü yönünden; iş ilişkisinin devam ettiği anlaşılan inceleme talepleri, şikâyet veya ihbar dilekçesinin intikal tarihi, şikâyet veya ihbar dilekçelerinin geldiği işyerinde çalışan işçi sayısının çokluğu, şikâyetçi işçi sayısı, iddiaların somut nitelik taşıması, şikâyet konusunun önemi vb. dikkate alınarak teftiş hizmeti ile bağdaşır olması halinde inceleme teftiş programına alınır. Bir başka deyişle her dilekçe incelenecek diye bir kural bulunmamaktadır.
Ayrıca şikâyet veya ihbar dilekçeleri 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanuna göre incelenir ve dilekçedeki eksiklikler tamamlanmazsa bu dilekçeler de işleme alınmaz. Kanuna göre dilekçelerde, dilekçe sahibinin adı-soyadı ve imzası ile iş veya ikametgah adresinin bulunması gerekmektedir.
SONUÇ
Çalışmakta olan bir işçinin şikayetinin incelenmesi için öncelikle şikayet dilekçesinin ya da talebinin işçinin adını ve soyadını, imzasını ve adresini içermesi gerekir. Bu şartları taşıyan bir dilekçe ise İş teftiş Kurulunca uygun görülmesi durumunda incelenecektir. Yapılan inceleme sonucunda işçi lehine yapılacak her tespit ileride işçi için önemli bir delil arz edecektir.
Bu sürecin ne kadar süreceği ise tam olarak bilinemez. Ancak mevcut şartlar düşünüldüğünde ortalama altı aylık bir sürenin, şikayetin cevaplanabilmesi için makul bir süre olduğu söylenebilir. Yine de inceleme, bu sürenin altında ya da üstünde de tamamlanabilir.
2021 ve 2022 sezonunda … mugla adresinde otelde 2 seson mutfakda aşcıbaşı olarak calışıyorum 2021 sezonunda sigortam 17 gün eksik yatdı ve çalışma sarı yüksek olduğundan dolayı mesayi parası alamıyoruz 2022 sezonunda tekrar benimle iletişime geçtiler bende 2021 sezonunda eksik yatan sigorta paramı ve fasla mesayi paramı istedim otel yönetimi patron bana 2022 sezonunda eksik yatan sigorta paramı ve 2021 sezonunda çalıştığın fasla mesayi paranı 2022 sezonunda hepsini ödeyeceğini söyledi malasef hiç biri ödenmedi 2021 sezonun sonunda seson sonu çıkışı vermesi gerekirken beni ve mutfak kadrosunda yanımda çalışan elamanların istifa diye göstermişler bizler istifa etmedik ve herhangibi bir çıkış kağıdı imzalamadık 2022 sezonunda şuan devam ediyorum yine haftalık izin parasını ve fasla mesayi parasını alamıyoruz günlük 15 sat çalışıyoruz mutfakda yanımda oğlum çalışıyor 2021 sezonunda bes parası kestiler bankayla sözleşme yapılmadığından dolayı paralar oğluma verilmedi şuan be ve yanımda çalışan mutfak katrom izinlerini ve fasla mesayi parasını alamıyor lütfen buraya bir heyet gönderin
Nusret bey sizi anlıyorum fakat şikayeti buraya değil Alo 170’e yapmalısınız. Ayrıca işten çıktığınızda, geriye dönük 5 yıllık haklarınızı arayabileceğinizi de hatırlatmak isterim.
Merhaba ben muğla … aşçıbaşı olarak çalışıyorum çalışdım otel çalışma sat yüksek sabah 7.30 başlıyoruz akşam 22.00 da mesayimiz doluyor otel yönetimi mesayi parası vermiyor izin parası vermiyor lütfen haklarımızı …. lütfen buraya geldiğinizde benim ismini kullanmayın
Merhaba, şikayetinizi Alo 170’i arayarak yapmanız gerekir.
Merhabalar
Ben kamu kurumuna sürekli işçi kadrosunda devlet personel başkanlığı tarafından atama ile 2019 yılımda işe başlamış bulunmaktayım. Atanmış olduğum kurum benim maaş ücretimi 696 sayılı khk ile taşeron dan kadroya geçmiş olan işçinin maaş ücretini dikkate alarak yapmakta.Normal de kurumda çalışmakta olan sürekli işçi olmasına rağmen bu kişilerin maaş ücreti neden dikkate alınmıyor. Normal şartlarda kurumda var olan sürekli işçi kadrosunda ki işçinin maaşı baz alınarak bana da ona göre ücret ödenmesi gerekmez midir?
Bu konuda kuruma ibraz edebileceğim iş kanununda bir madde var mıdır?
Bana bu konuda yardımcı olmanızı yol göstermenizi rica ediyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar
Ben kamu kurumuna sürekli işçi kadrosunda devlet personel başkanlığı tarafından atama ile 2019 yılımda işe başlamış bulunmaktayım. Atanmış olduğum kurum benim maaş ücretimi 696 sayılı khk ile taşeron dan kadroya geçmiş olan işçinin maaş ücretini dikkate alarak yapmakta.Normal de kurumda çalışmakta olan sürekli işçi olmasına rağmen bu kişilerin maaş ücreti neden dikkate alınmıyor. Normal şartlarda kurumda var olan sürekli işçi kadrosunda ki işçinin maaşı baz alınarak bana da ona göre ücret ödenmesi gerekmez midir?
Bu konuda kuruma ibraz edebileceğim iş kanununda bir madde var mıdır?
Bana bu konuda yardımcı olmanızı yol göstermengöstermenizi rica ediyorum.
İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar ben cimerden ve alo 170 sen iş verini kçö kötüye kullandığı için şikayet ettim bilgilerimin gizli kalmasını ilettim iş yerine ismim verilirmi
İlk işe başladıgımızda herşey prosedürlere uygun şekilde yapıldı ancak 3 aylık işkurun maaş ve sigorta destegi bittikten sonra Şartların hepsi degişti zorlaştı bi nevi çalışana bıkkınlık verip ayrılması için ellrrinden geleni yapıyorlar ayrılanın yerine işkurun destek verecegi türden yeni eleman alıyorlar şuan Aylık çalışmamız gereken saatin baya üstünde çalıştırıyorlar şartlarıda zorlaştırdılar mesai veya ek ücret vermiyorlar bununla ilgili şikayetimi nereye yapabilirim
Merhaba 2 yıl haftada 5 gün 20 saat,3yıl da haftada 5 gün 30 saat part time çalışıyorum. İşe başlarken işimin yarım asgari ücret olacağı söylendi ve karar defterine yazıp imzalamışlar. ilk 3 yıl bu şekilde aldım. Son 2 yıl maaşımı 16 gün üzerinden sigorta yatırıp 16 günlük para veriyorlar. Karar defterindeki sözleşme yerine geçer mi?
Çalıştığım iş yerinden izin alarak çıktım rahatsız olduğumdan dolayı ve izin verdiler izin kağıdını imzalayıp çıktım arkamdan patronun oğlu beni takip etti böyle bir hakka sahip mi veya şikayet etsem deliller var elimde ne gibi bir sonuca ulaşabilirim?
Kimse sizi takip edemez, yani etmemelidir de Sevda hanım. Bir kere bu herşeyden önce hoş değil, etik değil. İzin verilmişse verilmiştir, verilmediyse verilmemiştir onlar ayrı konu. Takip edilmenizle ilgili nasıl bir şikayet nereye açılır inanın hiç bir şey aklıma gelmedi. Belkide şuan şikayet söz konusu olmayabilir…Ya da konu iş hukukuyla ilgili olmayabilir. (Yani aklımızda deli sorular…)
Çalışırken fazla çalışma ile ilgili yapmış olduğumuz şikayet dikkate alındığında
Teftis kurulundan gelen müfettiş bizim adımızı verdiğinde işten çıkmak için mobbing uygulanır yada atilirsa tazminat verilse dahi mahkemeye verebilirmiyiz
Merhaba. Mahkemeye her zaman gidebilirsiniz; burada önemli olan mahkemenin nasıl bir sonuca varacağıdır. Sonucun ne olacağını soruyorsanız, açıkçası bunu kimse şimdiden bilemez.
Merheba olur tam net yazamadim sanirim.sikayet gittikten sonra firma beni usulsuz bir sekilde isten cikarmak isterse ne yapabilirim yada cikarip icerde kalan maaşimi vermez yada tazminatımı vermeden cikarma gibi birseyler yapabilirler mi
Merhaba. Bu dedikleriniz her zaman olabilir; ama bu gerekçeyle çıkarılırsanız siz de hakkınızı hukuki yollarla arayarak alacaklarınızı talep edebilirsiniz.
Ben ssk primini asgari ucretten yatiyor diye sikayetimi yaptim ve suan da calisiyorum sikayet ettigim aydan sonra duzelttiler ve bana bu durum nasil lehime döner tazminat vrrmedrn isten cikartabilirler mi
Merhaba. Sorunuzu tam olarak anlayamadım, şikayetiniz sonuca ulaşmış görünüyor. Öğrenmek istediğiniz tam olarak nedir?