Ulusal Bayram ve Genel Tatil Çalışması

Genel tatil alacağının ispatı

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışan işçi, genel tatil ücreti hak eder. Bu genel tatil ücretinin de tıpkı işçinin diğer hakları gibi ödenmesi gerekir. Yine de bazı durumlarda işverenlerin işçinin hak ettiği genel tatil ücretini ödemediği ve bu alacağın dava konusu olduğu görülür. Böyle bir durumda, ulusal bayram ve genel tatil ücreti nasıl ispat edilebilir?

UBGT çalışması

UBGT ulusal bayram ve genel tatil kavramının kısaltmasıdır ve bir yılda toplam 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü bulunur.

İşçiler arasında bu günler içinde genel olarak “resmi tatil çalışması” kavramı kullanılır. Bu kavram yanlış olmasa da eksiktir. Çünkü bu on beş buçuk gün içinde resmi tatil olduğu gibi bayramlar ve başka günler de vardır.

Ulusal bayram ve genel tatil günleri sırasıyla şunlardır:

  • 1 Ocak yılbaşı günü
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
  • 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı
  • 28 Ekim öğleden sonradan itibaren 1,5 gün Cumhuriyet Bayramı
  • 3,5 gün Ramazan Bayramı
  • 4,5 gün Kurban Bayramı

Genel tatil ücreti

İşte yukarıda yazılı günlerde işçiler çalışmasa bile bir günlük ücrete hak kazanırlar. İşçilerin bu günlerde çalışması halinde ise ayrıca işçilere bir günlük daha ücret ödenmesi gerekir ki, bu genel tatil ücreti olarak adlandırılır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Genel tatil ücreti ödenmeyen işçi

İşçinin genel tatil ücretinin ödenmemesi her şeyden önce işçi için bir haklı fesih nedenidir: https://mustafabaysal.com/9-maddede-iscinin-hakli-nedenle-fesih-sebepleri/

Ancak işçi ister haklı fesih yapmış olsun, isterse de çalışmaya devam etmiş olsun; iş sözleşmesi sona erdiğinde halen ödenmemiş genel tatil alacağı varsa, bunlar için elbette hukuki yollara başvurma hakkına sahiptir.

İşçinin her türlü alacağı için, dava açmadan önce arabulucu başvurusu yapması gerekir: https://mustafabaysal.com/ise-iade-arabulucu-basvurusu/

Arabulucu sürecinde bir uzlaşma sağlanamazsa, sonraki aşama mahkeme olacaktır. Dava açan işçinin, ödenmediğini iddia ettiği genel tatil ücretinin varlığını ispat etmesi gerekir. Peki ama bu nasıl olur?

genel tatil ücreti ispatı nasıl olur

Genel tatil çalışmasında ispat yükü

Kural olarak; genel tatil çalışmasının varlığını işçi ispat etmekle yükümlüyken, bunun ücretinin ödendiğinin ispat yükümlülüğü ise işverene ait olacaktır.

Resmi tatil çalışmasının ispatı

İş davalarında tanık dinletilmesinden yazılı belgelere kadar birçok delil mahkemeye sunulabilir. Ancak bazen alacağın niteliğine göre, belirli deliller mahkemece dikkate alınmayabilir. Örneğin fazla mesainin ispatı tanık dahil her türlü delille yapılabilirken, eğer işçinin imzaladığı maaş bordrosunda fazla mesai tahakkuku varsa; bu defa artık sadece yazılı deliller dikkate alınacaktır.

Resmi tatil ya da genel tatil çalışmasının ispatı da her şeyden önce yazılı delillerle ve bazı durumlarda da tanık yoluyla da yapılabilir.

Eğer ücret bordrosunda UBGT ücreti ödemesi yer alıyorsa ve işçi de ihtirazi kayıt koymaksızın bordroyu imzalamışsa, burada yazandan fazla genel tatil alacağının olduğunu ANCAK YAZILI delillerle ispat edebilir.

Eğer bordroda işçinin imzası yoksa ya da ihtirazi kayıt koymuşsa ya da bordroda genel tatil ücreti ödemesi yoksa, işçi artık ispatını HER TÜRLÜ delille, tanık dahil, yapabilir.

Aşağıdaki deliller, genel tatil çalışmasının ispatı için kullanabilecek olan delillere örnektir:

  • Puantaj kayıtları
  • Yasal yollardan elde edilmiş kamera kayıtları
  • İşyeriyle ilgili düzenlenmiş müfettiş raporları
  • Tanık beyanları
  • İşyeri iç yazışmaları

ubgt ispatı

Resmi tatilde çalıştığımı nasıl ispatlayabilirim?

Buraya kadar yazılanlar, hemen yukarıda sorulan sorunun cevabını da içeriyor. Ancak bir kez daha özetlemek gerekirse; öncelikle ücret bordronuzu tetkik etmeniz gerekir.

Eğer ücret bordrosunda imzanız yoksa, varsa bile ihtirazi kayıt koymuşsanız ya da bordroda genel tatil ücreti tahakkuku yoksa; siz artık her türlü delille ispat yoluna gidebilirsiniz.

Eğer ücret bordronuzda imzanız varsa ve ihtirazi kayıt da yazmamışsanız ve bir de bordroda genel tatil ücreti tahakkuku varsa; siz artık “TANIK HARİÇ” her türlü delille ispat yoluna gidebilirsiniz.

SONUÇ

Resmi tatil çalışmasının ispatı, aslında diğer alacakların ispatından çok farklı değildir. Burada dikkat edilmesi gereken asıl konu ve ayrıntı, hemen yukarıdaki bölümde açıkladığımız “bordronun içeriği” kısmıdır.

Bunun haricinde genel olarak, mahkemeyi inandırabilecek yazılı, sözlü ya da görsel ve işitsel her türlü kayıt; genel tatil ücretinin ispatı açısından işe yarayacaktır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu