Ülkemizde zorunlu genel sağlık sigortası uygulaması vardır ve bu kapsamda bazı kişiler otomatik olarak GSS’li olmaktadır. Genel sağlık sigortalı olunduğu anda da haliyle otomatik olarak GSS prim borcu kişiye yansıtılmaktadır. Peki biriken bu GSS prim borçları silinir mi? Ya da hangi durumlarda silinmektedir?
Zorunlu GSS nedir?
Genel sağlık sigortasının ne anlama geldiğini ayrıntısıyla açıklamıştık: mustafabaysal.com/genel-saglik-sigortasi-nedir-ve-kimleri-kapsar
5510 sayılı kanunda genel sağlık sigortası, kişilerin sağlıklarının korunmasını ve sağlık riskleriyle karşılaşmaları halinde oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigorta olarak tanımlanmıştır.
Aslında temel mantık olarak; birkaç istisna hariç Türkiye’deki herkes genel sağlık sigortası kapsamında yer almaktadır.
Memurlar, işçiler, esnaflar ya da emekli maaşı gibi sürekli gelir alanlar için GSS primi zaten otomatik olarak tahsil edilir. Dolayısıyla bunlar bakımından bir sorun yoktur.
Ama asıl sorun; herhangi bir geliri olmayan ve bir işte de çalışmayan kişiler için ortaya çıkmaktadır. Bu durumda olan kişilere her ay otomatik olarak GSS borcu yazılmaktadır.
Zorunlu GSS prim tutarı
2019 yılı için zorunlu GSS prim tutarı 76,75 TL’dir. Kişi maddi durumunun kötü olduğunu düşünüyorsa gelir testi yaptırabilir ve oturduğu hanede kişi başına düşen gelir brüt asgari ücretin 1/3’ünden az ise bu primi ödemekten kurtulabilir.
Ama gelir testi yaptırmayan kişilere her ay 76,75 TL tutarında genel sağlık sigortası prim borcu doğmaktadır.
Genel sağlık sigortası iptal edilemez
Ülkemiz uygulamasında zorunlu GSS sistemi geçerli olduğu için, kişinin bir dilekçe vererek ya da özel bir neden öne sürerek, genel sağlık sigortalı olmak istemediğini beyan etmesi dikkate alınmaz.
Dolayısıyla, işsiz olan ve herhangi bir geliri olmayan bir kimse mecburen her ay 76,75 TL GSS primi ödemek zorundadır. Böylece SGK’nın sunduğu sağlık hizmetinden faydalanması da mümkün olur.
GSS borçlarının silinmesi
Önce şunu söylemek gerekir ki; normal şartlar altında GSS prim borçlarının silinmesi diye bir şey yoktur. Bu ancak yasal bir düzenleme ile yapılabilir.
Daha önce 18/05/2018 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 7143 sayılı torba kanununun 7nni maddesinde özel bir düzenleme yapılmıştı ve bu kapsamda önce 31/12/2018 tarihine kadar ve sonra da değişiklik yapılarak 28/02/2019 tarihine kadar, vatandaşların birikmiş borçlarını ödemeleri durumunda, GSS prim borcunun aslı hariç gecikme zammı ve faizlerinin alınmayacağı belirtilmişti.
Yine aynı maddede, o ana kadar gelir testine hiç başvurmayanlardan bu maddenin yayımı tarihinden 30/11/2018 tarihine kadar gelir testine başvuran kişilerin genel sağlık sigortası primleri, gelir testi sonucuna göre ilk tescil başlangıç tarihinden itibaren tahakkuk ettirileceği düzenlenmişti. Bunun anlamı ise, gelir testine girip de testi olumlu sonuçlananların adına çıkan primlerin tamamının iptal edilmesidir.
Vatandaş GSS borcunu sildirebilir mi?
Şu anda mevcut yasalarımıza göre bu mümkün değildir. Hatta ödenmeyen GSS prim borçlarının gecikme zammı ve faizleri de silinmemektedir.
Yukarıda bahsettiğimiz kanun maddesi gereğince yapılandırma yapmış olan ve birikmiş borcunu ödeyen kişilerin gecikme zammı ve faizleri silinmiş olsa da, böyle bir şeyin tekrar olması için yeni bir yasal düzenleme gerekmektedir.
SONUÇ
Birikmiş GSS borçları silinir mi? Bu sorunun cevabı bugün itibariyle hayır’dır. Borçların silinmesi ancak yeni bir yasal düzenleme yapılması ve bu yasal düzenlemeyle herkesin borcunun silinmesiyle mümkündür.
Yakın zamanda böyle bir kanun değişikliği gündemde değildir. Birikmiş GSS borcu olan kimsenin, dilekçe vererek ya da SGK’ya başvurarak borcunu sildirmesi şu aşamada mümkün görünmemektedir.
GSS prim borcu ödenmedikçe her ay gecikme zammı üzerinde eklenmektedir. Aylık 76,75 TL olan bu primi ödeyemeyecek durumdaysanız, gelir testi yaptırmanızı öneririm.
Ya da bu rakamı ödemeyi tercih ederek, SGK’nın sağlık hizmetinden hem siz hem de bakmakla yükümlü olduğunuz aile fertlerinin yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Gelir testi ve diğer konularla ilgili aşağıdaki yazılarımızdan bilgi alabilirsiniz:
mustafabaysal.com/gelir-testi-zorunlulugu-kaldirildi-mi
mustafabaysal.com/gelir-testi-nasil-yapilir-nereye-basvurulur
mustafabaysal.com/gss-primi-ne-kadar
Zaten işsiz güçsüz bi adam bu ücreti nasıl ödüyecek ölekmi be insafff istemiyoruz!!!!!
Serkan bey merhaba, işsiz güçsüz adamlar bir zahmet kaymakamlıklara giderek gelir testi yaptırırsa, devletimiz şartları sağlamayı kimseye prim borcu yüklememektedir.