Gelir testi yaptırmanın en büyük faydası GSS prim borcu ödemekten kurtulmaktır. Bu testi yaptıran ya da yaptırmayı düşünen birçok kişi için şu sorunun cevabı aradım: Gelir testi zorunlu mu?
Gelir testi artık zorunlu değil
2017 yılı nisan ayına kadar; bir yerde çalışmadığı için genel sağlık sigortalı sayılmayan kişilerin gelir testi yaptırmaları zorunluydu.
Böylece hane halkında kişi başına düşen gelir belirleniyor ve bu tutar brüt asgari ücretin üçte birinden az ise, kişi prim ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyordu.
Ancak 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren, artık gelir testi yaptırma zorunluluğu ortadan kalktı. Peki yeni sistem nasıl işleyecek?
Gelir testi nedir?
Bu testin ne olduğunu daha önce açıklamıştık: mustafabaysal.com/gelir-testi-nasil-yapilir-nereye-basvurulur/
Kısaca tekrarlamak gerekirse; ailenin tüm gelirleri ve harcamaları dikkate alınarak toplam geliri belirleniyor ve böylece hanede kişi başına düşen gelir tespit ediliyordu.
Testin sonucuna göre de kişi için genel sağlık sigortası primi belirleniyor ya da kişi başına düşen gelir asgari ücretin 1/3’ünden az ise, kişi para ödemeden genel sağlık sigortalı sayılıyor ve sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyordu.
Gelir testi zorunluluğu kalktı
Yeni sistemde artık gelir testi yaptırmak zorunlu değil. Bunun yerinde herkes için sabit bir genel sağlık sigortası primi öngörülüyor. Bu tutar ise asgari ücretin %3’ü oranında belirlendi. 2022 yılı için bu rakam 127,60 TL’dir.
Bunun anlamı ise; işsiz kalan kişinin artık gelir testine girmeden sabit bir rakam olan 127,60 TL’yi her ay SGK’ya ödemesi ve sağlık hizmetlerinden faydalanması olarak özetlenebilir.
Gelir testi yapılmayacak mı?
Gelir testi zorunluluğu ortadan kalksa da, yine de yapılması mümkün. Kişi, aylık 127,60 TL’yi ödeyemeyecek durumdaysa gelir testi için sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurabilir ve teste girebilir.
Eğer hane halkında kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin 1/3’ünden az ise, bu kişi adına 127,60 TL devlet tarafından yatırılacak ve kişi, hiç para ödemeden sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.
Gelir testi için ne zaman başvurmak gerekir?
Çalışmayan ya da işsiz kalan kişiler SGK tarafından otomatik olarak sisteme alınmakta ve bu kişilere bir tebliğ gönderilerek genel sağlık sigortası kapsamında resen tescil edildikleri bildirilmektedir.
İşte bu tebliği alan kişi, aile içinde kişi başına düşen gelirin brüt asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunu düşünüyorsa, tebliği aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde gelir testi için, ikametgahının bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurmalıdır.
SONUÇ
Her hangi bir işte çalışmayan ya da işsiz kalan kişiler için gelir testine girme zorunluluğu ortadan kalkmıştır.
Bu kişiler her ay, brüt asgari ücretin %3’ü kadar prim ödeyerek genel sağlık sigortalısı olacak ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir. 2022 yılı için 127,60 TL olan bu tutarı ödeyecekseniz, hiç uğraşmadan sağlık hizmetlerinden faydalanmanız mümkün olacaktır.
Ancak aile içinde kişi başına düşen gelirin brüt asgari ücretin 1/3’ünden az olduğunu düşünüyorsanız (2022 için bu rakam 1.417,80 TL), yine de gelir testi yaptırabilirsiniz.
Gelir testi sonucunda bu durum tespit edilirse, hiç para ödemeden genel sağlık sigortalısı olabilir ve sağlıktan yararlanabilirsiniz.
Gelir testinin nasıl yapıldığını ve neye göre karar verildiğini öğrenmek için yazımıza göz atabilirsiniz: mustafabaysal.com/gelir-testi-nasil-yapilir-nereye-basvurulur/
İşten ayrılan bir işçinin gelir testi yaptırması gerekip gerekmediğini merak ediyorsanız da, bu konuda yazdığımız makaleye bakabilirsiniz: mustafabaysal.com/isten-ayrildiktan-sonra-gelir-testi-yaptirmak-zorunlu-mu
Gelir testi zorunluluğu hakkında sık sorulan sorular:
Gelir testi yaptırılmazsa ne olur?
Genel sağlık sigortası (GSS) borcu işleme başladığında kişi isterse gidip gelir testi yaptırabilir. Yaptırmazsa, GSS prim borcu olarak her ay belirli bir tutar hesabına borç kaydedilir. Kişi bu aylık GSS primini ödemeyi göze alıyors, gelir testi yaptırmayabilir.
Kimler gelir testi yaptırmak zorunda?
Hiçkimse gelir testi yaptırmak zorunda değildir. Gelir testi yaptırmak artık tamamen isteğe bağlıdır.
Geliri olmayan GSS öder mi?
Geliri olmayan kimse GSS ödemez. Ancak buradaki geliri olmamak tam olarak “hane halkında kişi başı gelirin brüt asgari ücretin üçte birinden az olması” olduğunu unutmamak gerekir.
Gelir testi internetten yapılıyor mu?
Hayır, gelir testi internetten yapılmaz; fakat gelir testi sonucu e-devlet üzerinden şu bağlantıdan öğrenilebilir: https://www.turkiye.gov.tr/ashb-gelir-testi-sonucu-sorgulama
Annemin 1+1 2 evi var ve birinde ben yalnız olarak oturuyorum. İşsiz ve 62 yaşındayım. Ödeme yapma durumum yok. Ücretsiz bakımdan yararlanabilir miyim?
Merhabalar . Tebliğ gelmesi üzerinden bir kaç ay geçti. Yine de gelir testi yaptırabilir miyim ? Tebliğde 1 ay içerisinde yaptırılmazsa borcu kabul etmiş olursunuz yazıyor
Merhaba, uygulamanın bu kadar detayını bilmiyorum Cihan bey. Giderek doğrudan kuruma sorun lütfen, böylece sizi doğru şekilde yönlendirebilirler.
Mustafa hocam öncelikle tüm çalışanlara yardımınuz ve desteğiniz için tesekkürler. Bizleri aydınlattıgınız için. Bu gss primlerini ödemessek ne gibi sonuçları olur!? Haciz vs gelirmi zaten işsiz güçsüzüz. Nasıl ödeyelim
Merhaba. Yasal olarak evet gelebilir; fakat ben daha haciz yapıldığını görmedim. Ödeyecek durumunuz yoksa neden test yaptırarak bu yükten kurtulmuyorsunuz? Ayrıca ben teşekkür ederim.
İyi akşamlar Mustafa bey bugün bugün SGK dan gelir testi yaptırmam için tebliğ geldi.Ben bazı ailevi sorunlardan dolayı 22 yıl çalışmış 2018 de istifa etmiş bir öğretmenim seneye emeklilik başvurusu yapicam bu tebliğ kafamı karıştırdı seneye emekli olmama engel teşkil eder mi ama asıl sorum zorunlu mu bu gelir testini yaptırmazsam ne gibi sorunla karşılaşırim şimdiden cvp için çok tşk ederim saygılar.
Merhaba, gelir testini yaptırmazsanız genel sağlık sigortası borcunuz birikir. Bu testi yaptırmanızın size bir zararı olmaz. Eğer test lehinize çıkarsa güzel olur, olumsuz çıksa bile bu defa da bir şey değişmez ve yine gss prim borcu işlemeye devam eder.
Merhabalar benim 16/06/1998 doğumlu kızım var şuanda okumuyor,çalışmıyor ve evli değil genel sağlık sigortası odemelimi?teşekkürler.
En net bilgi edindiğim yazı, teşekkürler.
Biz teşekkür ederiz Ali bey.
Serdar Kahraman’a cevap vermiyorsan, ki önce o yorum yapıp bir sual sormuş, o halde, Ali beye ”biz teşekkür ederiz” demeyeceksin. Önce, Serdar beyin sualini yanıtlayacaksın. Ha yok yanıtlamayacaksan veya yanıtlayamayacaksan, bir sonraki mesaja burjuvazik dilde teşekkürler etmeyeceksin.
Güzel de benim oğlum üniversitede öğrenci ve okulunu bitiremedi.universitesinin oldugu sehirde bir evde oturuyor.Butun masraflarını anne ve babası olarak karşılıyoruz.Anne ve baba ayrı durumda.25 yaşını doldurdu.Dolayisiyla bakmakla yükümlülük de söz konusu değil.Geliri olmayan birinin gelir testi yaptirmasi durumunda yine ailesinin geliri mi dikkate alınacak?Hani bu insanlar bir bireyse ailesinin gelirinden kime ne?61 TL ödeyerek sağlık sigortasından faydalanabilir.Ancak isterse gelir testi yaptırabilir deniliyor.Testte ailesinin geliri “ayrı şehirde ve ayrı evde yaşayan kişi için”dikkate alınacak mı?