Sigortasız işçi çalıştırmak ahlaken ve hukuken doğru değildir. Bunun tespiti halinde işverenlere ağır idari para cezaları uygulanmaktadır. Sigortasız çalışan işçi ya da üçüncü bir kişi, böyle bir durumda ne yapabilir? Sigortasız işçi çalıştırma nereye ihbar edilir?
Sigortasız işçi çalıştırma
Sigortasız işçi çalıştırmak mümkün olmadığı gibi, çoğu durumda işçi işe başlamadan sigortasının yapılması gerekir.
Şu yazımızda, işçinin sigortasının ne zaman SGK’ya bildirilmesi gerektiğini yazmıştık: mustafabaysal.com/iscinin-sigorta-girisi-en-gec-ne-zaman-yapilmalidir
Uygulamada bazen işçiler sigortasız çalışmak istese de, çoğu zaman bu durum işverenin tercihi olmakta ve işçiler işsiz kalmamak için sigortasız çalışmayı tercih etmektedir.
Sigortasız işçi çalıştırma cezası
Başlı başına bir yazı konusu olan bu cezanın miktarın ve nasıl uygulandığını ayrıntılı olarak açıklamıştık: mustafabaysal.com/sigortasiz-isci-calistirmanin-cezasi-ne-kadar
Şu kadarını söylemeliyim; sigortasız işçinin tespit edilmesi sonucunda uygulanan idari para cezaları o kadar yüksektir ki, özellikle uzun dönemli sigortasız çalışmanın tespiti halinde uygulana cezalar, işvereni çok büyük sıkıntılara sokabilir.
Sigortasız işçi için ihbar seçenekleri
Sigortasız çalışan işçi kendisi ihbarda bulunabileceği gibi, üçüncü kişiler de sigortasız çalıştırılan işçiler için şikayette bulunmak isteyebilir. Bunun iççin birden fazla alternatfif vardır. Bunları tek tek açıklayalım.
Alo 170 ile sigortasız işçi ihbarı
Çalışma hayatında yaşanan sorunlarda akla gelen ilk iletişim kanalı Alo 170’dir. Alo 170’in nasıl çalıştığını daha önce anlatmıştık: mustafabaysal.com/alo-170-hatti-nedir-nasil-basvurulur-ne-ise-yarar
Sigortasız çalışan işçi için yapılacak ihbarlarda da ilk seçenek Alo 170 olmalıdır. Çünkü ulaşması kolay ve takibi yapılabilen bir iletişim birimidir.
Dilediğiniz yerden telefonunuzdan 170 numarasını çevirerek bu hatta ulaşabilir ve ihbarınızı yapabilirsiniz.
Cimer’e sigortasız işçi ihbarı
Cimer de ciddi çalışan ve kurumların dikkate aldığı bir mercidir. Buraya internet üzerinden form doldurarak ulaşabilir ve ihbarda bulunabilirsiniz.
Cimer’e yapılan ihbarlar SGK’ya yönlendirilir ve takibi yine Cumhurbaşkanlığı iletişim merkezi tarafından yapılır.
SGK’ya dilekçe vererek sigortasız işçi ihbarı
Üçüncü seçenek, doğrudan SGK’ya ulaşmaktır. Bu yöntemde bir dilekçe hazırlayabilir ve ihbarınızı yapabilirsiniz.
Hazırladığınız dilekçeyi ister SGK il müdürlüğüne, isterseniz de hemen her ilçede bulunan SGK merkez müdürlüklerine verebilirsiniz.
Çalışma Bakanlığı’na sigortasız işçi ihbarı
Bulunduğunuz ildeki İşkur il müdürlükleri ve ilçelerdeki İşkur irtibat büroları, Çalışma Bakanlığının taşradaki birimleridir.
Hazırlayacağınız ihbar dilekçesini bu kurumlara da verebilirsiniz. Ayrıca yaşadığınız ilde Çalışma Bakanlığı İş Teftiş Kurulunun grup başkanlığı varsa, bu teftiş birimlerinde de ihbarda bulunmanız mümkündür.
SONUÇ
Sigortasız işçi çalıştırılmasından doğrudan etkilenen kişi, sigortasız çalıştırılan işçidir. Ancak bunun dışında; üçüncü kişiler de bu durumdan rahatsız olabilir ve ihbarda bulunmak isteyebilir.
İşte sigortasız işçi çalıştırma ihbarında bulunmak isteyen kişi, temel olarak şu iletişim kanallarına ihbar yapabilir:
- Alo 170
- Cimer
- SGK il müdürlükleri ve merkez müdürlükleri
- İşkur il müdürlükleri ve irtibat büroları ile İş Teftiş Kurulu grup başkanlıkları
Bütün bu ihbarlar değerlendirilir ve ihbarcıya da sonuçla ilgili bilgi verilir. SGK’ya yapılan sigortasız işçi ihbarına ödül olup olmadığını daha önce yazmıştık, aşağıdaki yazıdan bu konuda bilgi alabilirsiniz:
mustafabaysal.com/sigortasiz-isci-ihbarina-sgk-odul-verir-mi