SGK

İşe girdikten ne kadar sonra sağlıktan yararlanılabilir?

Sağlıktan yararlanmak için sigorta süresi

İlk defa işe başlayan ya da uzun süre sonra tekrar işe başlayan bir işçi için, sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanmak önem arz eder. Kendisi ya da aile bireylerinden birisi rahatsızlanan bir işçi, sigortalı olduktan en erken kaç gün sonra SGK tarafından sağlanan ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanabilir?

İşçinin sigortalı olması

Mevcut yasalarımız gereğince, işçinin sigortasız çalıştırılması hiçbir halde mümkün değildir. Hatta birçok durumda, işçi daha işe başlamadan sigorta girişi yapılmalı ve ardından işçi çalışmaya başlamalıdır. Sigortalı olmakla beraber hem emeklilik bakımından kazanımlar işlemeye başlar hem de çalışan, SGK ile anlaşmalı sağlık sunucularında ücretsiz ya da katkı payı ödeyerek hizmet alma hakkında kavuşur.

Sağlık hizmetlerinden faydalanmak için gereken sigorta gün sayısı

Aslında, işçinin işe başladığı tarihten itibaren geçmesi gereken bir süre hem vardır hem de yoktur. Çünkü, 5510 sayılı Kanun, sağlık hizmetlerinden yararlanma için, çalışan için son 1 yıl içinde en az 30 gün genel sağlık sigortası primi yatırılmış olmasını istemektedir.

Bunun anlamı ise şudur. Son 1 yıldır işsiz olan ve işe başlayan bir işçinin en az 30 gün boyunca sigortası yatırılmalıdır ki; bu işçi sağlık hizmetlerinden faydalanabilsin. Ama örneğin 3 aydır işsiz olan ve işe başlayan bir işçinin, hastaneye gittiği tarihten önceki son 1 yıl içinde 30 gün sigortası zaten varsa, bu işçi derhal sağlık hizmetlerinden faydalanabilecektir.

Gün sayısı aranmadan sağlıktan faydalanacak olan kişiler ve haller

Aşağıdaki hallerde ise 30 günlük süre ya da başka bir şart aranmaksızın kişi sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir:

  • Kişi 18 yaşını doldurmamışsa
  • Kişi tıbben başkasının bakımına muhtaç durumdaysa
  • Trafik kazası hallerinde
  • Acil hallerde (Hastanelerin acil bölümlerinde yapılan müdahaleler)
  • İş kazası geçirilmişse ya da meslek hastalığı söz konusuysa
  • Bildirimi zorunlu tutulan bulaşıcı hastalıklardan birisi varsa
  • Madde bağımlılığı tedavisi söz konusuysa
  • Analık sebebiyle ayakta ya da yatarak uygulanması gereken tedavilerde

Yukarıdaki hallerin varlığı söz konusu olduğunda, kişinin sigortalılık durumuna bakılmaksızın, tedavi giderleri SGK tarafından karşılanmaktadır.

Başkasının sigortasından faydalanırken ilk defa işe girenler

işe girdikten kaç gün sonra muayene olunabilir

Örneğin anne ya da babasının sigortalılığından kaynaklı olarak sağlık hizmetlerinden faydalanmakta olan; yani genel sağlık sigortalısı olan bir başka kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsündeyken ilk defa çalışmaya başlayanlarda 30 günlük sigorta süresi aranmaz. Bunlar, sigortalı olmakla beraber derhal sağlıktan faydalanabilir.

SONUÇ

Sigortalının SGK’nın sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için, sağlık hizmeti alacağı tarihten geriye doğru son 1 yılda, en az 30 gün sigortalı olması gerekmektedir. Buna göre; sigortalının ne zaman sağlıktan yararlanabileceğini 3 başlıkta açıklayabiliriz.

Yeni işe başlayan bir işçinin, son bir yılda zaten 30 gün veya daha çok sigorta primi varsa, bu işçi sağlıktan yararlanmaya derhal başlayabilir.

Son 1 yıldır bildirilen sigorta gün sayısı 30’dan az olan ve yeni işe giren bir işçi; son bir yıldaki sigorta günleri ile birlikte toplam 30 günü doldurduğunda sağlıktan yararlanmaya başlayacaktır.

Ancak son 1 yıldır işsiz olan ve yeni işe başlayan bir işçi, haliyle en az 30 gün çalışacak ve bunun ardından sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayabilecektir.

İşten ayrıldıktan yani sigorta sona erdikten sonra kaç gün daha sağlıktan yararlanılabileceğini açıkladığımız diğer yazımıza burayı tıklayarak göz atabilirsiniz.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Ben madde tedavisi görüyorum amatemde ve her muayenede 50 lira muayene ücreti alıyorlar. burada sgk tarafından karşılandığı yazıyor bilgi verirseniz sevinirim

  2. 2018 şubat ta işten ayrıldım.iki gün sonra Avukat marifetiyle alacakların için ihtarname çektim.
    Bütün belge ve bilgilerle,avukata vekalet vererek süreci başlattım.Meğer sürecin başladığını zanneden sadece benmişim.

    Vekalet verdiğim avukata güvenerek,sürecin de yavaş işlediğini bildiğim için,ve önemli birşey olursa beni arar düşüncesiyle,son birkaç aydır aramıyordum.En son görüştüğümüzde arabuluculuk ta bir sonuca ulaşamadığımızı,ve dava açacağımızı konuşmuştuk.

    Ancak son 15 gündür,ne telefonumu açıyor,ne mesajlarıma cevap veriyordu.Durumdan şüphelenip bürosuna gittim.Ortağı açtı kapıyı.Kendisininde birkaç aydır ona ulaşamadığını söyleyip Whatsap yazışmalarını gösterdi.

    Geldiğimiz noktada ise,ne ortada açılmış bir dava var,nede tüm belgelerimi,vekaletimi,en önemlisi ise umudumu emanet ettiğim bir avukat var.Hem kızgın hem de şaşkın bir vaziyetteyim şu an.9 ayım çöpe gitti.Ne belgelere ulaşabiliyorum,nede avukata.

    Zaten işyeriyle ilgili yeterince canım yanmışken,üstüne birde bu mağduriyeti yaşamak çok ama çok sıktı canımı.Kime güvenelim be kardeşim.Avukat ta bunu yaparsa nasıl adalet sağlanacak ki.Belli bir yol alındığını düşünürken,sıfırdan başlamak insanı üzüyor.Zorlanarak çıktığım tepeden aşağıya yuvarlanmış gibi hissediyorum kendimi…

Başa dön tuşu