Kıdem Tazminatı

Emekliye ayrılan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?

Emekli olan işçinin kıdem tazminatı

İşçinin emekliliğe hak kazanması ve işten ayrılması sonucu, kıdem tazminatı alma hakkı var mıdır? Bilindiği üzere devlet memurlarında var olan emeklilik ikramiyesi sistemi işçilerde bulunmamaktadır. Dolayısıyla emekli olan işçiye SGK tarafından bir toplu ödeme yapılmamaktadır. Peki emekli olan işçi kıdem tazminatını nasıl alabilir?

Kıdem tazminatı almanın temel şartları

Daha önce de detaylı şekilde yazmıştım. Ancak kısaca özetlemek gerekirse, kıdem tazminatı almanın iki temel şartı bulunmaktadır. Bunlardan ilki, işçinin işyerindeki kıdeminin en az 1 yıl olması ve ikincisi ise iş sözleşmesinin, kıdem tazminatını hak edecek şekilde sona ermesidir. Kıdem tazminatını hak edecek şekilde iş sözleşmesinin sona ermesi demek, en basit anlatımıyla işçinin kusuru yokken işten çıkarılması ya da haklı bir nedenle işten çıkarılması demektir.

Emeklilik nedeniyle işten ayrılma

Yukarıda bahsettiğim işten ayrılış türleri dışında İş Kanunu özel bir takım hükümler de getirmiştir. Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılması ya da askere gidecek olan işçi gibi özel durumlarda da kıdem tazminatı ödenebilmektedir. İşte bu hallerden birisi de işçinin emekliliğidir.

Hâlen yürürlükte olan eski İş Kanununun 14üncü maddesine göre; yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı ya da toptan ödeme almak amacıyla işten ayrılan işçilere de kıdem tazminatı ödenmelidir. Buradan da açıkça görüleceği üzere emekliye ayrılan ve bu nedenle işi bırakan işçiye de kıdem tazminatı ödenmelidir. Hatta sadece klasik anlamda emeklilik değil; aynı zamanda malullük nedeniyle aylık almak amacıyla işten ayrılanlara da kıdem tazminatı ödenmelidir. Ancak bu noktada yine de işçinin kıdeminin en az 1 yıl olması gerektiğine dair şartın aranacağını unutmamak gerekir. İşe gireli bir yıldan az olan bir işçi, emekli bile olsa kıdem tazminatı alamayacaktır.

SONUÇ

emeklilik kıdem tazminatı

İşyerindeki kıdemi en az bir yıl olan işçi, emeklilik nedeniyle işten ayrıldığı takdirde kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır. Bu konuda işverenin her hangi bir takdir hakkı bulunmamaktadır ve kıdem tazminatı işçiye ödenmelidir.

Ancak işçi emekliye ayrılsa bile; eğer işyerindeki kıdemi bir yılın altındaysa, bu işçi kıdem tazminatı alma hakkına sahip değildir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. merhabalar babam 2000 yılında emekli oldu şimdi başka şirketti 7 yıldır calışmaktadır kendi istegiyle cıkmak istiyor saglık nedenleri ile acaba tazminat alabilirmi. araştırmalarıma göre emekli aylıgını kestirip tekrar baglatmak gerekiyormuş bu sefer düşük baglanır diye kabul etmiyor acaba başka yolu varmıdır trşkrler saygılar

    1. Murat bey, açıkçası bir haklı fesih gerekçesi bulması gerekir. Diğer türlü, kıdem tazminatını alamaz.

  2. Merhabalar benim babam 8 yıldır bir okulda teşeron işçisi olarak çalışmaktaydı. ancak belli aralıklarla iş çıkışı veriyorlar .babam 2017 de mekli oldu tazminat hakkı var mı

  3. Merhabalar benim babam inşaat işçisi 2018 şubat ayında emekli olucak 10yıldır aynı şirkette çalısıyo tazminat alamıcagını sölüyor nedeni ise sigortası genelde mütahitler yapıyolarmış 3 -5 ay inşaat ne zaman bitinceye kadar bu durum 10 yıldır neredeyse böle sürdügünü sölüyor bu durumdan gerçekten tazminat alamazmı. Tazminat alabilmemiz için ne yapmamız gerekiyo

    1. Samet bey, evrakları incelemeden bir şey diyemem. İşten ayrıldıktan sonra, bir avukata şahsen danışmanızı öneririm.

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu