Bir apartmanda ya da sitede yüzlerce ve hatta binlerce insan yaşamasına rağmen, çalışan sayısı çok azdır ve az sayıdaki bu çalışanlardan birisi de kapıcılardır. Haliyle kapıcıların çalışma şartları ile ilgili birçok soru gündeme gelir. Bu sorulardan birisi de şu olsa gerek: Kapıcı maaşı elden ödenir mi?
Kapıcı hangi kanuna tabi?
Sorulan bir sorunun cevabını vermek için her şeyden önce, sorunun ilgili olduğu mevzuatı doğru tespit etmek gerekir.
Kapıcılar da çalışma şartları bakımından 4857 sayılı İş Kanunu’na tabi olup bu konuya ilişkin her hususta öncelikle bakılması gereken yer İş Kanunu ve onun alt mevzuatı olmalıdır.
Kapıcıların hakları
Kapıcının maaşının elden ödenip ödenmediği sorusuna cevap almadan önce, dilerseniz aşağıdaki bağlantıda yer alan yazıma göz atabilir ve kapıcıların işçi olarak hangi haklara sahip olduğunu görebilirsiniz:
https://mustafabaysal.com/kapicilarin-isci-olarak-haklari-nelerdir/
Kapıcı ücreti
Kapıcı ücreti diye bir kavram aslında olmamakla beraber, kapıcı asgari ücreti kavramı mevcuttur. Bir başka deyişle; işçi ile işveren maaş olarak diledikleri rakamları belirlemekte özgürdür.
Ancak kapıcılardan gelir vergisi ve damga vergisi kesilmediği için kapıcıların asgari ücreti, normal asgari ücretten daha yüksektir: https://mustafabaysal.com/brut-asgari-ucret-ve-isverene-maliyeti/
Yukarıdaki yazıdan da görüleceği üzere 2021 yılı için net asgari ücret 2.825,90 TL iken, kapıcılar için bu rakam 3.040,87 TL olur.
Kapıcının maaşının elden ödenmesi
Hangi işçi söz konusu olursa olsun, ücretlerin elden mi yoksa banka aracılığıyla mı ödeneceği İş Kanunu ile belirlenmiştir.
Şu yazımda bu konunun ayrıntılarını yazmıştım: https://mustafabaysal.com/hangi-isverenler-isci-ucretlerini-bankadan-odemek-zorunda/
Kapıcı maaşı da aynen yukarıdaki kurallara tabi olacaktır. Çünkü “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığıyla Ödenmesine Dair Yönetmeliğin” 5’nci maddesine göre; işyerinin ülke (Türkiye) genelinde çalıştırdığı işçi sayısı toplamı 5 ve üzerindeyse, o işyerinde işçilere yapılacak her türlü ve bütün ödemelerin banka kanalıyla yapılması yasal zorunluluktur.
İşyerinin bulunduğu muhitte her hangi bir banka şubesi yoksa ya da işçilere banka kanalıyla ödeme yapılmasına imkân yoksa ödemeler PTT kanalıyla yapılmak zorundadır.
Kapıcının ücreti bankadan ödenmek zorunda mı?
O halde kapıcının maaşının elden ödenip ödenmeyeceği sorusu farklı senaryolara göre cevabını bulacaktır:
- Eğer apartman/site bünyesinde çalışan toplam işçi sayısı 5 ve üstünde ise kapıcının maaşı muhakkak banka aracılığıyla ödenmelidir.
- Eğer apartman/site bünyesinde çalışan toplam işçi sayısı 4 ve daha az ise; kapıcının maaşı istenirse elden veya istenirse de banka aracılığıyla ödenebilir.

SONUÇ
Günümüzde neredeyse her işyeri, çalışanlarının maaşlarını banka kanalıyla ödemektedir. Bunun nedeni hem ödemeleri takip etmenin kolay olması hem de ücret ödemek için ayrıca bir çabanın gerekmiyor olmasıdır.
Ancak bunun aksi mümkün olabilir ve işçinin ücretini elden ödemek de tercih edilebilir. Burada önemli olan, yasal zorunluluğun ne olduğunun bilinmesidir.
Yazıda izah edilen bu zorunluluk göz önünde alındığında şu sonuca varılacaktır: Apartmanda ya da sitede çalışan işçi sayısı 4 ve daha az ise kapıcı maaşı elden ödenebilir.
Apartmanda ya da sitede çalışan işçi sayısı 5 ve daha fazla olduğu anda, artık kapıcı maaşı dahil tüm maaşların banka aracılığıyla ödenmesi gerekir.
Benim şahsi tavsiyem ise; işçi sayısına bakmadan kapıcıya yapılacak her türlü ödemenin bankadan yapılması yönündedir.
Böylece muhtemel bir anlaşmazlık halinde, kapıcıya ödenen tüm ücretler kolaylıkla tespit ve ispat edilebilecektir.
Sık Sorulan Sorular
Kapıcı maaşı elden ödenirse cezası var mı?
Kapıcının maaşı bankadan ödenmek zorundayken elden ödenirse, 2021 yılı itibariyle elden ödenen her ay için 125,00 TL idari para cezası uygulanabilir.
Taşeron işçiler 5 işçi hesabına dahil mi?
Bankadan ödeme zorunluluğu için en az 5 işçi olması gerektiğini yukarıda yazmıştım. Burada aranan sayı, aynı işverene bağlı olarak çalışan işçilerin toplamıdır. Normal şartlar altında taşeron işçiler bu hesaba dahil edilmez; ama bir muvazaa söz konu ise işler değişecektir. Muvazaa için bkz: Yargıtay nasıl muvazaa kararı verir?