İşçinin işverene karşı borçlarının başında, işe zamanında gelmek ve zamanında işyerini terk etmek gelir. Ancak bazen elinde olmadan ve bazen başka nedenlerle işçi işe gelmeyebilir. Böyle bir durumda işçi için işe gelmeme tutanağı tutmak önemlidir.
Devamsızlık tutanağı
İşçinin işe gelmediğini gösteren devamsızlık tutanağının önemi, muhtemel bir uyuşmazlık durumunda işverenin delil olarak kullanabileceği bir evrak olmasından ileri gelir. İşçinin işe gelmemesinin tutanağa bağlanması ayrıca diğer işçiler için de üstü kapalı bir uyarı niteliğini taşıyacaktır.
Devamsızlık nedeniyle fesih
İş Kanununa göre işçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın;
- Üst üste 2 iş günü veya
- 1 ay içinde 2 kez, her hangi bir tatil gününden sonraki ilk iş günü ya da
- 1 ayda toplam 3 iş günü işine gitmemesi
Halinde işveren İş Kanununun 25 inci maddesine dayanarak işçinin sözleşmesini haklı nedenle derhal feshedebilir. Görüleceği üzere, işverene işçisinin devamsızlıkğı nedeniyle fesih hakkı veren bu düzenleme, kanaatimce İş Kanununda yer alan hükümlerden işçiye karşı en acımasız olanlarından birisidir.
Şöyle bir örnekle, devamsızlık yapmanın çok önemli sonuçlarını zihninizde canlandırmak isterim. Düşünün ki; işyerinde 10 yıldır çalışan ve hiçbir hatası olmayan bir işçi olsun. Bu işçi, geçerli bir mazereti olmadan, 2 iş günü üst üste işe gitmesin.
İşte bu işçinin 10 yıllık emeği uçtu, gitti! Artık işveren işçisini kıdem tazminatı ödemeden, ihbar süresi kullandırmadan derhal işten çıkarma hakkına sahiptir. Öyle ki; işçinin daha önceki hatasız çalışmaları bile onu kurtarmaya yeterli gelmez.
İşçinin hangi devamsızlıklarının mazeretli devamsızlık sayılabileceğini şu yazımızda anlatmıştık: mustafabaysal.com/mazeretli-devamsizlik-halleri-nelerdir
Şu yazımızda da mazeretsiz devamsızlığın sonuçlarını yazmıştık: mustafabaysal.com/iscinin-mazeretsiz-devamsizliginin-sonuclari
İşe gelmeme tutanağı nasıl tutulur?
Mazeretsiz devamsızlık tutanağı maktu bir tutanak olabileceği gibi, işverenin o anda kayıt altına aldığı anlık oluşturulmuş bir evrak da olabilir. Burada önemli olan, işçinin devamsızlığını ortaya koyan ifadeler içermesidir. Ayrıca bu tutanağa işçinin imzası başta olmak üzere, işçinin gelmediğine şahitlik edebilecek diğer çalışanların imzasının alınması da çok önemlidir.
İşçi, devamsızlık tutanağını imzalamak istemeyebilir; bu durumda ne olacağını açıkladığımız şu yazımıza göz atabilirsiniz: mustafabaysal.com/isci-hakkinda-duzenlenen-tutanagi-imzalamak-istemezse
Devamsızlık tutanağı sonrası yapılması gerekenler
İşçi işe gelmeme tutanağının tutulması tek başına bir anlam ifade etmez. Bu tür tutanakların işçinin özlük dosyasında biriktirilmesi çoğu zaman işe yaramayacaktır. Yapılması gereken, özellikle haklı fesih hakkının ortaya çıktığı anlarda bu hakkı derhal kullanmaktır.
Haklı fesih hakkının 6 iş günü içinde kullanılmaması halinde, nasıl yitirileceğini açıkladığımız yazımız bu konuda size yol gösterebilir: mustafabaysal.com/hakli-nedenle-fesihte-6-is-gunluk-surenin-onemi
İşe gelmeme tutanağı
İşçinin işe gelmediğinin kayıt altına alınması için, işe gelmeme durumunun kayıt altına alınması çok önemlidir. İşte bu yazımızda örneğini verdiğimiz tutanak ile işe gelmeyen işçi için nasıl bir tutanak düzenlenmesi gerektiğini göstermeye çalıştık.
İşe gelmeme tutanağını bilgisayarlarınıza ya da telefonlarınıza pdf formatında ya da word dosyası olarak indirebilirsiniz.
Pdf olarak indirmek için: drive.google.com
Word olarak indirmek için: drive.google.com