İş sözleşmesi, işçi ve işveren arasındaki iş ilişkisinin ayrıntılarını ve tabi olduğu kuralları gösterdiği için önemlidir. Sizin için detaylı, farklı ve gereksiz bilgilerden arındırılmış belirsiz süreli bir iş sözleşmesi örneği hazırladık.
İş sözleşmesi nedir?
İş sözleşmesi; bir tarafın işçi ve diğer tarafın işveren olduğu, işçinin görevinden ücretine kadar birçok konunun düzenlendiği, hem işçinin hem de işverenin yetkilerinin ve sorumluluklarının gösterildiği bir belgedir.
İş sözleşmesi türleri
İş Kanununda yer alan iş sözleşmesi türleri şu şekilde sıralanabilir:
- Sürekli ve süreksiz iş sözleşmeleri
- Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmeleri
- Kısmi süreli ve tam süreli iş sözleşmeleri
- Çağrı üzerine çalışma şeklinde iş sözleşmeleri
- Uzaktan çalışma iş sözleşmeleri
- Deneme süreli iş sözleşmeleri
- Takım sözleşmesi ile oluşturulan iş sözleşmeleri
Bütün bu iş sözleşmeleri arasında en sık kullanılanı ve özellikle bir başkasına gerek duyulmadıkça düzenleneni belirsiz süreli iş sözleşmesidir. Bu yazıda örneği verilecek olan sözleşme de belirsiz süreli iş sözleşmesi olacaktır. İş sözleşmesi türleriyle ilgili genel bilgi almak istiyorsanız, şu yazıya göz atabilirsiniz: mustafabaysal.com/is-sozlesmesi-turleri-nelerdir
Belirsiz süreli iş sözleşmesi
Bu öyle bir iş sözleşmesidir ki; işçi ile işveren bilinen anlamda genel bir iş ilişkisi içine girecekse, belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenlenir. Bir iş sözleşmesi elbette hem kısmi süreli ve belirsiz süreli hem de tam süreli ve belirsiz süreli olabilir.
Ya da bir belirsiz süreli iş sözleşmesi deneme süreli de olabilir, deneme süresiz de olabilir. O halde; işçi ile işveren arasındaki iş ilişkisinin önceden belirlenmiş bir süreyle kısıtlanmadığı durumlarda belirsiz süreli iş sözleşmesi düzenlenmelidir.
İş sözleşmesinde yer alması gerekenler
Bir iş sözleşmesinde nelerin yer alması gerektiğine dair amir bir kanun hükmü yoktur. Ancak işin doğası gereği, bazı asgari bilgilerin yer alması beklenir. Her iş sözleşmesinde yer alması gereken temel bilgiler şunlardır:
- İşçinin adı soyadı ve işverenin unvanı
- Tarafların adresleri ve iletişim bilgileri
- Sözleşmenin düzenlenme tarihi
Yukarıdaki bilgiler elbette yeterli değildir; ancak bu temel bilgilere ek olarak şunlar da iş sözleşmesinde yer alabilir:
- İşçinin yapacağı görev
- İşçinin alacağı ücret
- Ücretin ne zaman ödeneceği
- Varsa deneme süresi
- İşçini haftalık çalışma süresi
Bütün bu bilgiler dışında; adeta sınırsız şekilde başkaca bilgilerin de iş sözleşmesine eklenmesi mümkündür.
İş sözleşmesi örnekleri
İnternette birçok yerde iş sözleşmesi örnekleri mevcut. Bunları incelediğinizde neredeyse tamamının birbirinin aynısı olduğunu görürsünüz. Daha da ilginci, bu iş sözleşmelerinin gereksiz laf kalabalıklarıyla doldurulmuş olmasıdır.
Örneğin fazla çalışma ücretinin normal çalışma ücretinden %50 zamlı olarak ödeneceği ya da genel tatil günlerinde çalışan işçiye bir yevmiye fazla ücret ödeneceği ya da işçinin yıllık izin sürelerinin kaç gün olduğu, günlük azami çalışma süreleri, yıllık fazla çalışma üst sınırı olan 270 saat gibi birçok bilgi bu sözleşmelerde yer alır.
Aslında bu bilgilerin hiçbirinin iş sözleşmesinde yer alması gerekmez. Çünkü bu bilgiler zaten ana mevzuat olan İş Kanununda vardır ve yazılmasalar da uygulanmaları mecburidir.
O halde nelerin is sözleşmesinde özellikle yer alması gerekir? Temel bilgilerin dışında sadece “alınması gereken” bazı onayların yer alması yeterlidir. Fazla çalışma onayı, genel tatil çalışması onayı veya yer değişikliği onayı gibi…
Diğer hususlarda ise, eğer İş Kanununun öngördüğü şartlardan daha iyisi işçiye verilecekse, bu durumda bunların iş sözleşmesine yazılması gerekir.
İş sözleşmesi örneği
Sizlere en kullanışlı ve sade haliyle belirsiz süreli iş sözleşmesini burada sunuyoruz. İnceleyebilir, indirebilir ve tekrar düzenleyebilirsiniz. Unutmayın ki; bu iş sözleşmesi son derece ideal ve yeterli bir sözleşme örneğidir. Gereksiz laf kalabalığı yapan iş sözleşmelerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Belirsiz süreli iş sözleşmesi örneği: drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQS2Y4NVlWWmhQWlk
İhtiyacınız olan, belirli süreli iş sözleşmesi ise şu yazımızda da bu sözleşme örneğini bulabilirsiniz: mustafabaysal.com/belirli-sureli-is-sozlesmesi
Merhaba ben çalıştığım yerde forklift operatörlüğü yapmaktayim işlerimiz azaldı ve işveren bizi ücretsiz izine çıkarıyorlar çıkmayan kişileri de kasa bölümünde normal vasıfsız elaman olarak çalıştırıyorlar. Çalışmıyorum deme hakkımız varmı
Çünkü alış sebebi forklift kullandırmak ama normal işlerde calistirmaya zorluyor
Merhaba, işçi zorla ücretsiz izne gönderilemez; ama aksi durumlar olabiliyor ve bunları daha önce yazmıştım: mustafabaysal.com/zorla-ucretsiz-izne-cikarilma
İşveren size farklı görevler verebilir; fakat bunun şartları vardır: mustafabaysal.com/gorev-yeri-unvani-degisikligine-itiraz-dilekcesi-ornegi
Merhabalar bir sorum olacaktı, Haziran 5 nde işbaşı yapmıştım 1temmuza kdr çalıştım bırakmadan bir hafta önce işyerini bildirdim bırakmamin sebebide 8 saatten fazla çalıştırıp mesai ücreti vermemeleri ve maaşim asgari ücret 2800 olmasına rağmen 2bin yatirmislar sadece 170 aradım işi biraktigim için şikâyette bulunamiyormusum adliyede arabulucu ya gitmem gerektigini söyledi bu konuda bilgilendirirmisiniz ne yapmam gerekir hakkımı alabilirmiyim
Merhaba Murat bey biz 250 çalışan olarak maske üretiminde çalıştık ise alınırken asgari ücret artı SGK dediler ama yapmamışlar 2 aylık 3 aylık maaşlarımizi hiçbirimiz alamadık ne yapmamız gerekir
Merhabalar 4 aydır ücretsiz izindeyim bahaneleri performans düşüklüğün den dolayı çıkardılar şu an işçi çıkarılma yasak olduğu için çıkış vermiyorlar bu süreçte tazminatımı alabilmem için ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim
Merhaba, çıkışınızı vermeden herhangi bir talepte bulunmanız mümkün olmaz. Çıkışınız verilmediği için maaş vb. haklarınız da aynen ödeniyor olması gerekir.
Merhaba ben daha hiç şikayete bulunmadım işten ayrıldıkdan sonra 20 gun gectı daha fazla ama maasımı hicbir türlü ödemesi olmuyor ve aradıgımda hep daha sonra ben ilgilenmıyorum dıger üstü arayın giibi cevaplar geliyo üstü aradımda ise telefonumu acılmıyor sigortam yatırılmıs istifa dilekcemde ocak şubat maası alamadıgımdan cıktıgımı belirtim ve ne yapacagımı bilmiyorum siz bana bır yol gösterin iş kura gidip şikayete bulunsam işe yararmı
Merhaba, İşkur artık işten ayrılan işçinin şikayetine bakmıyor. Hakkınızı aramak için arabulucu başvurusu yapmanız gerekir. Nasıl olacağını öğrenmek için sitemizde arama yapmanız yeterli olur.
Merhaba Mustafa Bey, geç kalınan dakikalar toplanıp yıllık izinden düşülebilir mi?
Merhaba, böyle bir şey olamaz. Yıllık izin kavramının ruhuna aykırıdır.
İşçi 10 tane kabul etmesi için madde , işverene 1 madde oda maaşını ödemeyi kabul edermiş, bunca olaydan sonra maaşı ödesin bir zahmet.