Fesih

Mazeretli devamsızlık halleri nelerdir?

İşçi için geçerli devamsızlık mazeretleri

İşçinin mazeretsiz olarak işe gelmemesinin önemli sonuçları vardır. Mazeretsiz işe gelinmeyen günlerin sayısına göre, işçi haklı nedenle derhal işten çıkarılabilmektedir. Ancak burada önemli olan husus, devamsızlık yapan işçinin geçerli bir mazeretinin olmamasıdır. O halde hangi haller, devamsızlık için mazeret olarak kabul edilmelidir?

İşçinin mazeretsiz işe gelmemesinin sonuçları

Bu tür bir mazeretsiz devamsızlığın ardı ardına 2 iş günü ya da bir ay içinde toplam 3 iş günü olması veya yine bir ay içinde tatil gününü takip eden 2 iş günü olması halinde, işveren işçisini derhal ve tazminatsız olarak işten çıkarabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, mazeretin olup olmadığıdır. İşçinin mutlaka savunması alınmalı ve neden işe gelmediği işçiye sorulmalıdır.

Devamsızlık yapan işçi için mazeret halleri neler?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Öncelikle şunu söylemek isterim ki; işçinin işverenden izin aldığı, gelemeyeceğini haber verdiği ve işverenin rıza gösterdiği haller zaten fesih gerekçesi olamaz. Bu yazının konusu, işçinin işyerine haber vermeden işe gelmediği hallerde kabul görebilecek mazeretleri ile ilgilidir.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesinin 2009/19373 E. sayılı kararından da açıkça görüleceği üzere, aşağıdaki haller işçi için geçerli mazeret olarak görülmelidir:

  • İşçinin hastalanmış olması
  • Aile fertlerinden birinin ya da bir yakınının ölümü veya hastalanmış olması
  • İşçinin mahkemede tanıklık ya da bilirkişilik yapması

Ayrıca mazereti ispat için işverene sunulan ve özel sağlık kuruluşlarından alınan sağlık raporlarına da, sahteliği ispat edilmedikçe itibar edilmesi gerekmektedir.

İşçinin mazeretini ispatlaması

işçi devamsızlık mazeretleri

Yukarıda yazdığım gibi, mazeretsiz olarak işe gelmeyen işçiden, işe geldiğinde savunma alınması gerekir. Bu savunmada, işçinin neden işe gelmediği ya da gelemediği soruşturulmalıdır. İşçinin hastalandığını raporla ispat etmesi durumunda, aksini kanıtlamadıkça bu raporlara itibar edilmesi gerekir. İşçi hastalandığını söylüyor; ancak bunu ispatlayamıyorsa da gerekli araştırmalar yapılarak sonuca gidilmelidir. Benzer şekilde bir yakınının hastalandığını ya da öldüğü söyleyen işçiye itibar edilmiyorsa, bunlara ilişkin kanıtlayıcı evraklar da her zaman istenebilir.

SONUÇ

İşçinin işverenden izin almadan ya da haber vermeden işe gelmemesi, her zaman mazeretsiz işe gelmeme olarak görülmelidir. Yargıtay’ın mazeret olarak kabul ettiği ve yukarıda belirtilen hallerin varlığı araştırılmalı ve ona göre karar verilmelidir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

28 Yorum

  1. Merhabalar ayda bir kez dogal afetten ( evime yağmur suyu girdi ) dolayi ise gidemedim ama amirimden izinde aldım durumu bildirdim.
    Yıllık iznimden düşmek istiyorlar ama ben istemiyorum çünkü keyfi bir durum yok ortada doğru mudur?.

  2. Merhaba, 04,05,06.01.2023 devamsızlık nedeni ile işten çıkarıldım durumu 04.01.2023 tarihinde hasta olduğumu iş yerine bildirdim fakat bir hekim tarafından rapor alamadım bildirdiğim 04.01.2023 tarihi içerisinde istafa vermem için çağırıldım fakat tazminatımı alamayacağımı öğrendiğim için istifa dilekçesini imzalamadım ve 05,06.01.2023 tarihleri içerisinde hasta olduğum için işe gidemedim noter huzurunda belirttiğim tarihleri öne sürerek çıkışım verilmiş ancak adresime telefonuma veya herhangi bir iletişim adresime ihbarname ye dair bi evrak bir belge elime ulaşmamıştır bunun üzerine doğal olarak itiraz hakkım olamamıştır, arabuluculuga da başvurduk bir sonuç alamadık ne yapmalıyım

    1. Merhaba, artık dava açmaktan başka bir yol yok. Bu süreçte ya rapor almalıydınız ya da devam etmeme özel sebebini noterden işverene bildirmeliydiniz. Yine de bir avukatla görüşerek hareket etmeniz doğru olacaktır.

  3. 04.01 de Hasta ise gittim 9 30 da izin kagidi alıp sağlık ocağına gittim sevk etti 05.01 test oldum test sonucum 06.01 de çıktı 2gun rapor aldım işten çıkarmışlar anlayamadım ne yapmalıyım

    1. Abdullah bey, bir an önce avukatla görüşmenizi öneririm, haricindeki bütün yorumlar anlamsız olacaktır.

  4. Merhaba
    Şirkete ihtarname çektim ve başka işe başlayacağım yeni girecegim işyeri SGK çıkış belgesi istiyor.Kac günde çıkışını yapmak zorunlar

    1. Merhaba, hemen ya da 1 yıl sonra, açıkçası bu durum ne yazık ki işverenin takdirinde. Sizin başka bir yerde sigorta girişinizin olması için, başka yerde sigortalı olmanız engel değildir. Eski işveren çıkış vermiyorsa, SGK’ya yazılı şikayette bulunabilirsiniz.

  5. 01.02.2021 tarihi ile şubat itibarı ile işe gelmemem ve beni covid19 sebebi ile ücretsiz izine gönderdiler ben hiç bir şeye imza atmadım yalnız mart yada nisan ayını sgk ya prim olarak pandemi sebebiyle diye giriş yapmışlar diğer aylar bugüne kadar hep kısa çalışma diye geçiyor. Evrak imzalatmak istediler yok dedim anlaşalım dediler yok dedim. Arabulucuya verdim yine anlaşma girmediler benim imza atmamı istediler şimdi mahkeme 9.ayda kıdem ve ihbar taZminatı alabılırmıyım bana bilgi verilmeden ve onayım alınmadan hem yazılı hem sözlü ücretsiz izine çıkardı. Güvenlik görevlisiyim ben

  6. Merhaba mustafa bey benim kurban bayramının 4. Günü işbaşı yapmam gerekiyordu fakat yaptığım işten dolayı omuzumda bir takım sağlık sorunları oluştu işyeri hekimi bu konuda iş değişikliği raporu bile yazdı idareye ama değişiklik yapılmadı 2 haftayı geçti bende bayramın 4. Günü işe gidemedim ağrım vardı hataneye gittim muayene oldum ve rapor istedim vermedi uzman dr muayenesi gerekli dedi fakat rapor yerine muayene kağıdı verdi bu kağıt mazeret için yeterli midir?

    1. Merhaba, elbette yeterli olur Ahmet bey. Rapor olmadığı için o günün ücretini ne işyerinden ne de SGK’dan alabilirsiniz; ama bu durumun bir mazeret olduğu da ortadadır.

  7. Merhabalar ben 4b babadan emekli biriyim maaşım geçimime yetmedihi icin bir isyerine girdim 1 ay kadar çalışıp kronik koa hastaligim yüzünden ayrildım emekli maaşımın kesilebildihini bilmiyordum iş yerindeki muhasebeciye nkadar yanina gitsemde çıkış vermediler emekli maaşımida alamiyorum ve bunun disinda bir gelirim yok ne yapmam gerekiyor lütfen yardimci olun Allah rızası icin ne yol izlemem gerekiyor

  8. merhaba firmada calisiyordum 20 ay calisdim ve calistim bolgeden baska bir yere tasinmak istedim oglum ozel.cocuk oldu icin farkli bir yerde egtim alcakdi isyerine bildirdim benden ikamet kaydi istediler inan madilar ve bende kaydi aldim verdim 20 ay calisim ve bana 2500tl para tekllif eti almadim ve sigotta asgeriden yatiyodu maasim. Yuksekdi yarisi banka yarisi elden aliyodum tsk ederim.simdiden

  9. Öncelikle merhaba askerlik işlemlerimden dolayı 3 senelik çalıştığım iş yerinden izin almak zorunda kalıyorum ama işlemlerim pandemi den dolayı aksıyor izin alıyorum ama yinede gıcıklıgına ikdar yazılmış öyle dediler görmedim imza da atmadım bir şeye
    Benim bu durum da haklarım nelerdir?

    1. Mehmet bey, ihtarnamenin içeriğini bilmeden bir şey demek doğru olmaz. Ama izin aldığınızı söyleseniz de bu izni yazılı almış olmanız icap ederdi. Aksi bir durumda ispat şansınız azalacaktır.

  10. Sürekli işçi olarak hastanede temizlik p. Olarak calışıyordum 19 yıllık iznim bulunmakta oldugu halde gidip izin almak yerine psikolojik rahatsızlıktan dolayı 7 gun işe gitmedim ve tutanak yedim belirttiğim mezaretleri kabul kılıp beni kendi elleriyle muane ettirecwklerşi soylediler hastanede bulunan psk. Servisinde muane oldum ruh saglıgına yatırdılar ruh saglıgından çıktıktan sonra işemi geri başladım 1 gün calıştım 2 cisi gün işe gittim sabah 07 giriş kartıma bastım yaşadığım olaylar aklıma gelince birden hafızamı yitirdim sanki ne yaptığımı bilmiyorum kartımı basıyorum işe. Başlamadan geri gidiyorum işe 15 gun gitmiyorum ama bu sıra zarfında rahatsızlığım devam ediyor işten cıkarılıyorım geri dönebilir iyim birde yıllık iznim bitmiş olup ucretiz iznimi vrrmediler

    1. Merhaba, keşke size buradan cevap verebilsem; ama göründüğü kadarıyla takdir işverene ait olacaktır. Şunu bilmelisiniz ki; art arda 2 iş günü işe gitmezseniz, işveren sizi tazminatsız olarak işten çıkarabilir. Devamsızlığınız mutlaka bir mazerete dayanmalıdır. Geçmiş olsun.

  11. İyi günler,ben 1986 yılı haziran ayında işe başladım ama işveren giriş tarihini Kasım göstermiştir.Ayrica işyerinde tüm zamanlı çalışmış olmama rağmen eksik prim göstermiştir.250 iş günü kaybın vardır..Bu eksik prim günü ve geç bildirme sonucunda emeklilik şartları mi dolduramiyorum ne yapmam gerekir.Calistigim zamanlarda şahit göstereceğim kişiler var.

  12. Merhaba ben 3 senedir calistim is yerinden ise gidecegim gun mudurumu arayip izin istedim oda tamam dedi akabinde neden bilmiyorum ise isinsiz gelmedim diye ihtar cekmisler mazeretini acikla diye ayrica is cikis tarihim 24.05 tarihinde ssk dan cikisim verilmis ama noterden cekilen ihbarnamdeki tarihte 24.05 yani ihbarname cekildi tarihte 3 gun benim mazeretim beklenmeden cikisim verilmis dava acsamm kanirmiyim

    1. Merhaba. Dava sonucunu bilemeyiz. Ama iki iş günü üst üste devamsızlık yapmadıysanız, bu bir haklı fesih nedeni değildir. Ancak daha önceki dönemlerde de benzer mazeretsiz devamsızlıklarını olduysa, bilemem. Bu şartlar altında hakkınızı aramanızı öneririm.

  13. Merhaba bir çalışanımız kurban bayramı tatili sonrası 05.09.2017 tarihinde işbaşı yapması gerekirken bugün yarın buğün yarın gelicem deyip bizi oyalamış bunun sonucunda işe gelmeyip bizde hiçbir mazeret bildirmemiştir. Bizde kendisinin siğorta işlemlerini 13.10.2017 tarihinde durdurup herhangibi bi tutanak tutmadık şahiz bizi haksız ve feshi ihbar sürelerine uyma dığımız Ve tazminat talep ederek mahkemeye vermiştir. Nasıl bi yol izlemeliyiz TEŞEKKÜRLER

    1. İlyas bey, avukata danışmanızı öneririm. Dosya içeriğini bilmeden yorum yapamam.

  14. 12 -8 vardiyasın da çalışyorum.servis erken geldigi için servisi kacırtım.amire durumu anlattım o saatte baska vasıta olmadıgından gidemedim.amirim ben anlammam devamsız yazarım dedi. devamsız demek benim 165 tl kesiliyor aylıktan.iş kannuda benim hakkım varmı?

    1. Merhaba. Bu durumda işe mazeretsiz gitmiş sayılırsınız ve ücretinizin kesilmesi de yasaldır.

  15. Aslında benim de öğrenmek istediğim budur. Geç mi kalındı ? Size tarihleri ayrıntılı olarak yazmamın sebebi buydu. İhtarname noter kanalı ile gönderilmiştir. Bundan sonraki süreç ne olmalı ?

    1. Çiğdem hanım, size ksin cevap vermem mümkün değil. İşçinin son devamsızlığı hangi tarihte ise, bunun üzerinden 6 iş günü saymanız yeterlidir.

  16. Merhabalar ,

    Firmamızda çalışan personelimiz 27.11.2017 tarihinde işe gelerek 1 saat sonra kimseye haber vermeden işten çıkmıştır. Kötü niyetli olmadığını düşündüğümüzden dolayı 29.11.2017 tarihinde kendisini şirkete davet sıkıntısını öğrenmek istedik ama 06.12.2017 tarihinde şirketimize gelip bizden ihbar tazminatında bulunduğunu, istifa yazmayacağını söyledi. 08.12.2017 tarihinde noterden ihtar çekerek yasadaki 3 gün içinde mazeret bildirmesini `; dolayısıyla fesih hakkımızı kullanacağımızı beyan ettik. 09.12.2017 de bize mesaj çekerek 06.12.2017 de eşinin hastanede olduğunu, 07.12.2017 de eşinin doğum yaptığını beyan etmiştir.
    Size sorum şu ki 06.12.2017 tarihinden önceki günler için bize mazeret beyan edemiyor ve biz de bu personel ile çalışmak istemiyoruz. Nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

    1. Çiğdem hanım, işçinin devamsızlığı mazeretsiz ise ve kanunda öngörülen süreler kadar ise, bir ihtarname çekerek fesih bildiriminde bulunmalısınız. Aslında bu işlemi 6 iş günü içinde yapmanız gerekirdi. Feshe konu devamsızlıklar üzerinden 6 iş günü geçti mi, geçmedi mi? Önemli olan budur.

      1. İşçinin devamsızlığı mazeretsiz olup ( 10 gün ) bizim noterden ihtar çektiğimiz 11.gün eşinin doğum yaptığını sms ile bildirmiştir.Ancak bugüne kadar gelip savunmasını yazmamıştır. Fesih işlemini yapabilir miyiz ? Konu ile ilgili sürecin işleyişi nasıl olmalı ?

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu