Arabuluculuk gerekçeli müzakere raporu
Bilindiği üzere arabuluculuk başvurusu, işçi işveren uyuşmazlıklarında zorunlu hale geldi. Dava açmak isteyen tarafın artık öncelikle arabulucuya gitmesi gerekiyor.
Bunun haricinde farklı konular da isteğe bağlı olarak arabulucuya götürülebiliyor ve dava aşamasına gerek kalmadan sorunlar çözülebiliyor.
Haliyle bu sürecin bir parçası da kamu kurumları olabilmektedir. Özellikle 4857 sayılı İş Kanununa tabi işçi çalıştıran idarelerde, iş akdinin sona ermesinden sonra kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, izin ücreti gibi birçok konu uyuşmazlık konusu olabilmektedir.
Dolayısıyla idareler de tıpkı işverenler gibi, arabulucunun çağrısına uymalı ve görüşmelere katılmalıdır. Böyle bir durumda idareyi kim temsil edecektir?
İdarelerde arabuluculuk müzakere komisyonu
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 15. maddesinin 8. fıkrasına göre idareyi arabuluculuk masasında 3 kişi temsil edecektir.
Bunlar; üst yönetici tarafından belirlenecek iki kişiden ve bir kişi de hukuk birimi amiri ya da onun belirleyeceği bir avukat ya da hukuk müşavirinden olmak üzere toplam 3 kişi olacaktır.
İşte bu komisyonun görevi, arabuluculuk son tutanağının düzenlenmesiyle sona ermemektedir. Yine yukarıdaki maddeye göre; müzakereler sonucunda komisyon tarafından bir gerekçeli rapor düzenlenmek zorundadır ve bu rapor 5 yıl boyunca idarede saklanmalıdır.
İşte sizin için, örnek bir gerekçeli rapor şablonu hazırladık. Bu şablonu indirebilir, görüntüleyebilir ve dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.