Fesih

İşyerinde uyuyan işçinin işten çıkarılması

İşçinin işyerinde uyuması

İşçinin uyumasına özellikle gece vardiyalarında rastlamaktayız. Bu durum bazen işin yoğunluğundan bazen de işçinin kişisel yorgunluğundan kaynaklanabilmektedir. İşyerinde uyurken yakalananişçi karşısında işverenin hakları nelerdir?

Güvenlik görevlisi ya da bekçinin uyuması

İşçinin uyuması fiilini ikiye ayırmak gerekmektedir. Bunlardan ilki; güvenlik görevlisi, gece bekçisi gibi işyerini korumak ve gözetlemekle sorumlu olan işçilerin uyumasıdır. Bu işçilerin esas işi işyerine izinsiz veya kötü amaçlarla girilmesini önlemek olduğuna göre, işverenin bu işçilerinden uyumamalarını beklemesi en doğal hakkıdır.

Yargıtay da bir kararında (7 Hukuk, 2014/3627 E.) “Güvenlik hizmeti veren bekçinin uyuması veya görev yerini terk etmesi … gibi durumlar, işin güvenliğini tehlikeye düşüren davranışlara örnek olarak verilebilir.” derken, bir başka kararında (7 Hukuk, 2013/22677 E.) “Somut olayda, davacı kurumsal olarak güvenlik hizmeti veren davalı yanında güvenlik görevlisi olarak görev yapmaktadır ve gece nöbetinde uyuduğu 4.2.2012’de tutanakla tespit edilip 4857 s. Kanundaki hak düşürücü süre içinde 7.2.2012 tarihli bildirimle iş akdi işveren tarafından feshedilmiştir. Güvenlik görevlisinin nöbeti sırasında uyuması 4857 s. Kanunun (25/II.e) maddesi uyarınca doğruluk ve bağlılığa aykırı davranışlardan olup işveren yönünden haklı fesih nedenidir. Şu durumda, iş akdi haklı nedenle feshedildiğinden ihbar ve kıdem tazminatının reddi gerekir.” demektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Diğer işçilerin uyuması

Diğer işçilerin işleri başında uyumaları da elbette kabul edilemez bir davranıştır. Ancak, bu durum yine de güvenlik görevlisi ya da gece bekçisinin uyumasından farklı değerlendirilmiştir.

Yargıtay bir kararında (7 Hukuk, 2013/16392) söyle demektedir: “Davacının sabit olan 09.05.2011 tarihli gece çalışması esnasında uyuması ise yaptığı işin niteliği (hasta kayıt elemanı olarak çalıştığı) dikkate alındığında 4857 s. Kanunu 25/II-h maddesi anlamında hatırlatıldığı halde görevini yapmamakta ısrar etme olarak değerlendirilemeyeceği gibi, işin güvenliğini tehlikeye düşürecek nitelikte de değildir. Davacının bu eylemi geçerli fesih sebebi oluşturur ise de haklı fesih sebebi olarak değerlendirilmesi doğru değildir. Bu durumda işveren tarafından yapılan feshin haksız olduğu dikate alınarak kıdem ve ihbar tazminatı isteklerinin kabulü yerine reddine karar verilmesi hatalıdır.”

Bu karardan da görüleceği üzere Yargıtay’ın buradaki kriteri, uyuma fiilinin işin ya da işyerinin güvenliğini tehlikeye düşürüp düşürmediğidir.

SONUÇ

gece bekçisi güvenlik görevlisi uyuması

Eğer uyuyan işçi güvenlik görevlisi ya da bekçi gibi işyerinin güvenliğinden direkt olarak sorumlu bir işçi ise, bu işçiler kıdem tazminatı ödenmeksizin İş Kanununun 25inci maddesi gereğince işten çıkarılabilmektedir.

Yukarıdaki işçiler dışındaki işçilerin uyuması halinde ise, somut olayın değerlendirilmesi gerekir. Eğer bu işçinin uyuma fiili, işin güvenliğini tehlikeye düşürmüyorsa, bir defa uyuduğu için işçinin kıdem tazminatı ödenmeksizin 25inci madde gereğince işten çıkarılması doğru olmayacaktır. Ancak bu işçinin fiili, işçinin 17nci madde kapsamında kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılmasına sebep olabilecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

24 Yorum

  1. Ben belediye kamu çalışanıyım Mustafa bey . 26.08.2023 tarihinde gece 3 4 civarlarında şefim uyurken fotoğrafımı çektirip tutanak tutturmuş . Şirket savunmami istedi ve gereken bilgileri yazdim. Ben elektrikci olarak çalışıyorum teknik personelim ve istemsizce otururken uykumuz geliyor ilk kez tutanak tutuldu çünkü boyle bir olay başıma ilk kez geliyor bunun sonuçları nedir. Ve iktar cezasi haric yevmiye cezasi alirmiyim ?

  2. İyi akşamlar iyi çalışmalar bir fabrikada gece bekçisi olarak çalışan bir işçinin istirahat saatinde tekrar belirtiyorum istirahat saatinde uyumasında herhangi bir sakınca var mıdır teşekkür ederim

  3. Güvenlik görevlisi olarak çalıştığım firmanın, güvenlik görevlisi çalıştırma yetkisi olmadığından danışma olarak çalışıyorum, uyuya kaldım fotoğraf çekmişler tazminat vermemek için delil olarak saklamışlar, tazminatımı nasıl alabilirim

    1. Merhaba, sizi işten çıkarırlar ve tazminatınızı ödemezlerse arabulucu başvurusu yaparak hukuki süreci başlatırsınız. Arabulucuda uzlaşma olmazsa, mahkemenin sizi haklı bulması durumunda haklarınızı alabilirsiniz.

  4. Şardon bölümünde 12 saat ayakta çalışıyoruz sürekli dikiş makinesinin önünde ayakta uyuya kalmış şekilde yakalandım tazminatsız çıkarılma durumu varmı acaba

    1. Enes bey, yazımda da izah ettiğim gibi, uyumak tek başına önemli değildir. Önemli olan, bunun neden olduğu sonuçlardır. Yazımı daha dikkatli okumanızı öneririm.

  5. Ozel güvenlik gorevlisi olarak gece uyudugum icin hakli sebeple isten cikarilsam issizlik odenegi alabiliiyim

    1. Merhaba, hangi gerekçeyle olursa olsun haklı nedenle işten çıkarılan işçi işsizlik maaşı alamaz. Burada önemli olan, işçinin çıkışının hangi kod ile SGK’ya bildirildiği olur.

      1. Aynı durum benim başıma da geldi diyebilirim… devlet kurumun da çalışan özel güvenlik görevlisiyim.. cumartesi mesai saati dışında gece müdür yardımcısı beni tesadüfen uyurken gördü..tutanak tutma hakkına haiz mi.. cevabınız benim için çok önemli..yakın zamanda kadro verilmesi söz konusu..işimden olmak istemiyorum.. cevabınız için teşekkür ederim

        1. Merhaba, amiriniz her zaman ve her konuda tutanak düzenleyebilir. Burada önemli olan tutanaktan ziyade, yazımda izah ettiğim özel durumlardır. Ona göre değerlendirmeniz gerekir.

          1. Çok teşekkür ederim Mustafa bey…lakin başımız da şirket var…. dediğim şahıs kurumun memuru…normal de resmi tatili…??? Şirket varken arada nasıl yazabilir ki ??? ( Bu arada şirketin yeri tekirdağ da denetleme ya da herhangi bir sorumlu gelmiyor bize…ancak maaş günü irtibata geçebiliyoruz onlarla)

          2. Sorduğunuz bu ayrıntı artık kurum ile şirket arasında sözleşme ve kurallar çerçevesinde cevaplanabilir. Benim cevabım, genel nitelikteki yaklaşımı ifade eder İlham bey.

    1. Merhaba Levent bey, uyumanızın ne gibi sonuçları oldu? Bunun işyerine bir etkisi mi oldu? Molada uyumamanız gereken bir işte mi çalışıyorsunuz? Bu soruların cevabını bilmeden bir yorum yapamam.

  6. Dava açmalısın uyumanın bile sebepleri var eğer sen uykuyuya görev yerinde dalıp kaldıysan görev yerini terk etmediysen kıdem ihbar taminatını alabilirsin.

    emsal karar örneğide aşağıda dır. Eğer görev yerini terk ettiysen sakın dava açma kaybedersin.

    Yargıtay 22.Hukuk Dairesi’nin 18.11.2014 Tarih ve 2013/21965 E ve 2014/32362 K sy kararına konu olan olaylarda;

  7. İşyerinde güvenlik olarak çalışırken uyuklamisim kapı çalındı kamera resim yok denetlemeye açtım kapıyı uyudun diyerek savunma yazdırdı bana zorla ailevi sorunlardan dolayı 20 dakika istemsiz olarak uyudum affimi istiyorum diye denetlemeci ceza vercez deyip görev yerinden ayrıldı 2 gün işe gitme pazartesi şirkete gel karara bağlıcaz dedi işten çıkartılmak için yeterli mi

    1. Öncelik le herkese merhaba ben iş yerinde labaratuvar işi yapıyordum 01.15 9.15 arası vardiya tutuyorduk 2 arkadaş sat 7.20 gece vardiye amiri beni 10 dk arayla uykuya dalmışım sandalye üstünde pencereden fotog çekip kapıyı açınca ben uyandım uyudugumun farkında bile değildim bütün rutin işlerimi yaptim erken çıkacaktım 7.30 civarında izin alıp cikacaktim 7.20 gece vardiye amiri gelip bu olayla karşılaştım 3 gün sonrada kurul toplandı savunma yazdırdılar dha sonrada çıkış verdiler fakat ben imza gibi biseyler atmadım direk kartımı bastım çıkış yaptim ihtar çektim dha sonra avukata verdim bu durum ne olur sizce 4 mahkemeye girecek avukatım bilir kişi ye kağıt teslim etmemiş çalıştığım yer onun için ertelendiğini söylediler bana sizce tazminat hakede bilirmiyim yardımcı olursanız sevinirim arkadslar

  8. Ben 14 senedir güvenlik görevlisi olarak bir barajda çalışıyorum 14 sene zarfında hiç bir şekilde tutanağım yok yüz kızartıcı birşey yapmadım ama geçenlerde nöbet yerinde uyuya kaldım 10 dakika sadece tam o sırada amir içeriye girdi yakaladı ve tutanak tutu 25. Madeyi devreye soktu burda benim mahkemeye versem herhangi bir hakım olurmu şimdilikten tşk

      1. Kaynakçı olarak çalıştığım işyerind akşam 10.30da işe başlayıp 08de paydoa ediyorum gece vardiyasında kazan da çalışırken saat 03 04 arası uyudum fabrikanın güvenliği fotoğrafımı çekerek personol şefine göndermiş bana her hangi bir savunma veya uyarı almadım iştendr çıkarma olmadı bu görüntüye dayanarak ilerki aylarda ve yıllarda işten ayrılacağım zaman bu görüntüyü kullanarak bana tazminatımı vermemezlik yaparlarmı saygılar

        1. Tabiki yaptığınızın doğru olduğu savunulamaz, İş güvenliği ve tüm çalışanların emniyeti açısından. Bir işlem yapılmayacaksa yapılmayadabilir, Daha dikkatli olacağınızı iletebilirsiniz, uyarılabilirsiniz de, konuyla ilgili kesin yargıya varmak zor.

  9. Masa başında uyuyan bir işçi, 5 dk sonra daha dinç olarak görevine devam edebilmektedir. Tecrübeyle sabittir. işçi olarak hep fedakarlık yapıyor ve geç saate kadar çalışıyoruz fakat masa başında 5 dk uyusak hemen patron dibimizde bitiyor. Kanunların bu hususta işçiyi koruması lazım.

Başa dön tuşu