Bir anne ya da babanın yaşayabileceği en büyük sıkıntılardan birisi de evlatlarının hastalanmasıdır. Hele ki büyük hastalıklarda bu sıkıntı kat ve kat artar. Peki, ama İş Kanunu’na tabi bir işçinin hasta çocuğuna bakmak için işten ayrılmak hakkı var mı?
İşçinin işten ayrılması
İşten ayrılma kavramı işçi için her zaman aynı anlama gelmez. Bu bazen istifa, bazen haklı nedenle fesih olurken bazen de işveren işçiyi işten çıkarır.
Bütün bu işten ayrılma biçimlerinin kendine özgü sonuçları vardır. Bunlardan birkaçı için aşağıdaki yazılarıma göz atabilirsiniz:
https://mustafabaysal.com/bildirimli-fesih-nedir/
https://mustafabaysal.com/derhal-fesih-nedir/
İşçinin tazminat alarak işten ayrılması
Kıdem tazminatı işçinin her halde ve şartta hak ettiği bir tazminat değildir. Öyle ki; kıdem tazminatı almak için belirli şekillerde iş akdinin sona ermiş olması ve işçinin işverenlik bünyesindeki kıdeminin en az bir sene olması gerekir: https://mustafabaysal.com/kidem-tazminati-alma-sartlari/
İşçi için asıl olan, işten ayrılırken kıdem tazminatını da almak olsa gerekir. Aksi takdirde, yani işçi kıdem tazminatı almayacaksa, zaten istediği zaman işi bırakabilecektir.
İşçi için haklı fesih nedenleri
İşçinin kıdem tazminatını hak edebilmesi için İş Kanunu’nun 24’üncü maddesinde sayılı haklı fesih nedenlerinden birisinin var olması gerekir.
Bunun haricinde özel durumlarda, işçinin haklı nedenle fesih hakkı olmasa bile, kıdem tazminatı alma şartları vardır. Bu özel durumlar; işçinin askere gitmesi, emeklilik nedeniyle işten ayrılması ve kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işten ayrılmasıdır.
Çocuğun hastalanması haklı fesih nedeni mi?
İşte hemen yukarıda bahsettiğim haklı fesih nedenleri arasında işçinin çocuğunun hastalanması yoktur. Bir başka deyişle, çocuğu hastalanan işçinin kıdem tazminatı alma hakkı yoktur.
Oysa çocuğun hastalanması ve hele ki önemli bir hastalık geçirmesi çok önemli bir durumdur ve çocuğun bakıma ihtiyacı da olabilir.
Buna rağmen hasta çocuğuna bakmak için işten ayrılan işçiye özel bir hak tanınmamıştır ve bu işçinin işten ayrılışı istifa olarak kabul edilecektir.

Hasta çocuğu için rapor alan işçi
İşçi hasta çocuğunun durumunu bir sağlık raporuyla işverenin bilgisine sunsa, bu durumda bile işverenin işçiye kıdem tazminatını ödeyip ödememek konusunda takdir hakkı vardır.
SONUÇ
Hasta çocuğa bakmak için işten ayrılan bir işçinin kıdem tazminatını hak edebileceği zannedilse de ne yazık ki böyle bir imkân yoktur.
İşçi isterse hasta çocuğu için rapor alsın ya da çocuğunun anne veya babasının bakımına muhtaç olduğunu ispatlasın, yine de bu gerekçeyle kıdem tazminatı hak etmeyecektir.
Burada takdir hakkı işverenindir ve işveren yasal olarak zorunlu olmamasına rağmen, isterse elbette bu durumdaki işçisine kıdem tazminatını ödeyebilir. Fakat bu durum, benzer işçiler için emsal teşkil etmeyecektir.
Çocuğu hasta olan işçinin refakat izni hakkının olup olmadığını ise şu yazımda anlatmıştım: https://mustafabaysal.com/isci-refakat-izni/
Merhaba benim ikinci sınıfa giden bir oğlum var kendisi atipik otizmli ve ben okul hayatında çok zor anlar yaşıyorum çocuğuma bakmak için işten ayrılsam tazminat alirmiyim
Merhaba, öncelikle kolaylıklar dilerim; fakat ne yazık ki bu durum bir haklı fesih sebebi olmaz Songül hanım.