İbraname o kadar önemli bir evraktır ki; doğru düzenlendiğinde amacına hizmet ederken, hatalı hazırlandığında bir makbuzdan öteye gitmez. Bu kadar önemli olan bu evrakın bir suretini, özgün bir ibraname örneğini sizin için hazırladık.
Bu ibranameyi; internette yer alan yüzlerce benzerinden ayıran özellik, tamamen özgün ve amacına hizmet edecek şekilde hazırlanmış olmasıdır. Ne demek istediğimizi hem yazımız içeriğinde göreceksiniz hem de ibraname örneğini elinize aldığınızda anlayacaksınız.
İbraname nedir?
İbranamenin ne olduğunu şu yazımızda uzunca ve ayrıntılarıyla açıklamıştık: mustafabaysal.com/ibraname-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
Yukarıdaki bağlantıda yer alan yazı o kadar önemli bilgiler içeriyor ki; ezbere bir ibraname örneği indirip kullanmaktansa, önce yukarıdaki yazıya göz atmanızı öneririm. Çünkü ibraname, belirli şartlara tabi bir evraktır.
Yine de kısaca tanımlamak gerekirse ibraname; içeriğinde yer alan alacak kalemleri ve tutarları bakımından işçinin işvereni akladığı, yani bu alacaklarını tahsil ettiği anlamına gelen bir evraktır.
İbranamenin geçerlilik şartları
İbranamenin geçerlilik şartlarını yukarıda belirttiğimiz yazıda bulabilirsiniz. Burada ön bilgi olarak şunu söylemek gerekir ki; ibraname belirli şartlara tabi olan ve bu şartlar yerine getirilmediğinde geçerli olmayan bir evraktır.
Bunun anlamı şudur ki; ibranamenin geçerlilik şartlarından birisi hariç tamamını karşılayan bir ibraname düzenlense, bu eksik tek bir şart yüzünden ibraname geçersiz olacaktır. O halde tüm şartların bir arada sağlanması gerekir.
İbranamenin önemi
İşçinin işvereni ibra ettiği bu evrakla birlikte işçi; kalem olarak gösterilen tüm alacaklarını aldığını beyan etmekte ve işverenden başkaca bir alacağının kalmadığını ifade etmektedir.
İşveren için adeta bir temiz kağıdı olan ibraname, işçi için de oldukça önemlidir. Alacağı olduğu halde ibraname imzalayan işçi, bu nedenle zor durumda kalabilmekte ve bazen hakkı olan parayı alamamaktadır.
İbranamenin süresi
Aşağıda bir örneğini bulabileceğiniz ibraname tüm geçerlilik şartlarını taşısa bile, işçinin işten ayrıldığı tarihten itibaren 1 aylık süre beklenmeden düzenlenmemelidir. Örneğin işçi 25/09/2020 tarihinde işten ayrılmış ya da çıkarılmışsa, ibraname en erken 26/10/2020 tarihinde işçiye imzalatılmalıdır.
Bu süreden önce imzalatılan bir ibraname geçersiz hale gelecektir. O halde sadece ibranamenin hazırlanması değil, bunun işçiye tebliğ edilmesi de özel hükümlere tabidir.
İbranamede iki ayrı dönem
İbraname hakkında bilgi sahibi olmak isteyen ve bunun için Yargıtay kararlarını araştıran bir ilgilinin kafası bir miktar karışabilir. Bunun nedeni 01/07/2012 tarihinden itibaren geçerli olan yasal düzenleme nedeniyle Yargıtay içtihadının da değişmiş olmasıdır.
Şöyle ki, yukarıda belirtilen tarihte yürürlüğe giren Tük Borçlar Kanunu’nun 420’nci maddesiyle ibranamenin geçerlilik şartları tek tek düzenlenmiştir. Bu tarihten önce ise ibranamenin geçerlilik şartları herhangi bir kanun metninde sayılmamıştı ve Yargıtay içtihatlarıyla belirleniyordu.
O yüzden, 01/07/2012 tarihinden sonra düzenlenmiş ya da düzenlenecek bir ihtarname hakkında bilgi toplayanlar, Yargıtay içtihatlarını incelerken bu tarih ayrımına mutlaka dikkat etmelidir.
İbranamenin tebliği
İşveren tarafından hazırlanan ibranamenin işçiye tebliğ edilmesinin ilk ve en yaygın yolu, bu tebliğin bizzat işyerinde yapılmasıdır.
Böyle bir durumda ibranamenin alt kısmına işçinin el yazısıyla “ibranamenin bir suretini elden aldım” yazdırılması ve işçinin ad soyad bilgisinin olduğu kısma imzasının alınması yeterlidir.
Bunun haricinden işçinin adresine ibranamenin tebliği ve işçi tarafından imzalanıp geri gönderilmesi de bir yöntem olsa bile, bu yöntemin uygulamada zor ve istisnai olduğunu vurgulamak gerekir.
İbranameye itiraz
İbranamede işçinin alacakları hem alacak türü hem de tutar olarak gösterildiğinden, işçinin bu kalemlerin bir kısmına ya da tamamına katılmaması mümkündür.
İbranamedeki rakamların tamamına katılmayan bir işçi doğal olarak ibranameyi imzalamaz. Ancak bir kısmına katılıp bir kısmına katılmayan bir işçi, ibranamenin alt kısmına ihtirazi kaydını yazabilir.
Örneğin “İbranamede belirtilen kıdem tazminatı tutarına katılmıyorum.” ya da “İhbar tazminatı karşılığında alacağım miktar, gösterilen miktardan 1.000 TL fazladır” vb. ifadelerle bu ihtirazi kayıt düşülebilir.
İbraname örneği
İşte hem işçi hem de işveren için dikkatli doldurulması ve imzalanması gereken ibraname örneğini buradan yayımlıyoruz. Bu ibranameyi indirebilir ya da inceleyebilirsiniz.
Unutmayın ki hazırladığımız bu ibraname alelade ve birbirinden kopya edilmiş şekilde internette yer alan ibraname örneklerinden farklıdır. Bu ibraname örneğini farklı yapan husus; tam da kanunun emrettiği şekilde hazırlanmış olması ve yüzde yüz özgün olmasıdır.
İbraname örneğini indirmek veya görüntülemek için tıklayınız: drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQaS0tdmw0azl1UDA
Kolay gelsin Mustafa bey,ben işyerinden istifa ettim ve kıdem tazminatı dışında bütün haklarımı aldım.Bana bütün haklarımı aldığıma dair ibraname imzalatmak istiyorlar, eğer imzalarsam kıdem tazminatı almışım gibi kabul mü etmiş olurum veya kıdem tazminatı almadığımı özellikle belirtmem gerekir mi?
Merhaba, ibranamede kıdem tazminatı yazmıyorsa, dert etmenize gerek yok. Yazsa bile banka aracılığıyla ödenmesi gerekir. Ödenmezse yine sorun yok. Lütfen ibraname geçerliliği ile ilgili şu yazımı dikkatle okuyun: https://mustafabaysal.com/ibraname-hakkinda-bilinmesi-gerekenler/
Selamlar ben patronum tarafından tahrik edilerek işten kendi isteğimle çıktım fakat zorla kendi el yazımla ”şu tarihte kendi isteğimle işten ayrılıyorum” diye imza attım hiç bir hakkımı almadım. Imza attığım için maaşımı verirler mi?
Merhaba, maaşınızı her halükarda ödemeleri gerekir. Tazminatlarınızı soruyorsanız, şu yazıdan bilgi alabilirsiniz: mustafabaysal.com/isciden-zorla-alinan-istifa-dilekcesinin-gecerliligi
İşyeri dışında iş arkadaşımla kavga ettim servisi yok beni tazminatsız işten attılar ve ibraname imzalattılar 3 sene sekiz ay çalışma sürem var ben hak talep edebilirmiyim bilgisayar çıktısını imzaladım elle yazdıgımı değil daha önce 2 arkadaşla kavga ettiğimi öne sürdüler
Merhabalar 22.01.2019 da isveren tarafindan bana bir evrak imzalattilar 2018 dair butun haklarimi aldim diye ben ise o evragi okudugumda kendilerine sordum butun haklari derken neleri kapsiyor diye bana verdikleri cvp sadece yillik izin dediler ne yapmam gerek butun herseyimi kapsiyor yoksa dedikleri gibi sadece yillik izin mi saygilarr
Merhaba 14.04. 2017 tarihinde işe başladım. 21 06 2018 tarihinde emeklilik başvurusu yaptım. Kıdem tazminatı talep ettim son defa bankaya birikmişler ile beraber maaşımı yatırdılar.ve hala sigorta olarak çalışmaya devam ediyorum. İbranameye veya herhangi bir kağıda imza atmadım. Bankaya kıdem tazminatını yatırdıklarını söylüyorlar. Bankayı arıyorum sadece açıklamada maaş ödemesi yapılmış.sigortasız olarak çalıştığım günlerin tazminatını alabilirmiyim.
Merhaba
İşyerimden istifa ettiğim için tazminat alamadım. Fakat çalışma saatlerimiz yasal süreden fazla olduğu için fazla çalıştığım saatlerin ücretini talep etmek istiyorum. Ama bana işten çıkarken 0 tl olan fazla mesailerimi ve 0 tl olan tazminatımı aldım şeklinde bir yazı imzalattılar. Bu durumda benim fazla mesai alma şansım oluyor mu?
Merhaba. İbraname ile ilgili şu yazıya bakın: mustafabaysal.com/ibraname-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
Bu şartları taşımayan bir ibraname geçersizdir ve fazla mesai alacaklarınızı talep etmeniz mümkün olur.
Merhaba özelsektörde 10yıllık calısıyorum cocugum var annem bakıyordu fakat hastalandı bakacak durumda degıl bulasıcı hastalığı var suan çocuğu bırakacak kımsem yok işe gidemiyorum son 3senedir ise part tıme olarak calısıyordum tazmınatımı vermiyorlar gelemeyecegımı söyledim avukata gidip dava acacagımı soyledım suan hiç birsey yapmadılar benim ne yapmam lazım onca yılım ne olucak hiç bir yere imza atmadım.cıkıs vermeyıp ücretsiz izin yazıyorlarmış sift e yardımcı olursanız sevınırım
Merhaba. Sizi çok iyi anlasam da, hukuken ne yazık ki kıdem tazminatınızı bu gerekçeyle alamazsınız.
merhaba,
beni ve oğlumu, kendimiz iş feshi yapmadığımız ve istifa dilekçesi yazmadığımız halde işten çıkardılar. İhbar tazminatımızı vermediler. Kıdem tazminatını verecekleri belge düzenleyip imzalattılar. ibranameyi imzaladık. ancak ibranameye o gün tarihini yazdım. 25 kodla sanki kendimiz iş feshi yapmışız gibi SGK’ya bildirim yapmışlar. işe dönüş için arabulucuya müracaat ettik. Dava açtığımızda, 25 kodla iş feshi gösterilmemiz 4857 sayılı kanunda belirtilen tazminatları, ihbar tazminatlarımızı alabilmemize engel olur mu? Saygılar.
Merhaba. İşverenin, işçinin çıkışını bildirdiği hiçbir kod tazminata engel olmaz. Zaten mahkemede koda değil, fiili duruma bakar. Siz haklıysanız ya da işveren haksızsa, kod ne olursa olsun karar lehinize çıkar. Bu nedenle çıkış kodunu ciddiye almanıza gerek yok.
Merhaba iş yeri beni işten çıkardı ara bulucuya gönderdi imza atırdı. İşyerinde iş kazası geçirmiştim işkazası davası açabilirmiyim
Merhaba. Neye imza attığınızı bilmeden bir şey diyemeyiz. Lütfen bir avukata danışarak hareket edin.
Merhaba iyi günler
Bir özel şirkette tam olarak 2 ay 2 gün maaş alamadım ve işten çıktım ve şugün bugün diyerek aradan 2 ay geçti alacak olarak 3200 tl alacağım var yarın notere gideceğim ama nasıl bir yol beni bekliyor noterde ihbarnameye ne yazmam ve nasıl yazsam daha etkili veya daha hukuki olur ?
Merhaba. Bu saatten sonra noter masrafı yapmayın. Bunu, işten çıkarken yapmanız gerekirdi. Artık doğrudan arabulucu başvurusu yapmanız daha doğru olacaktır Yasin bey.
Merhaba;
Bir şey sormak istiyorum. İş yerinden çıkışımı verdiler ve tüm alcaklarımı aldım diye imza atmak zorunda kaldım . Param hesabıma yatmadı. Ne yapmam gerek. Avukata versem alcaklarımı aldım diye imza attığım icin haksız durumuna düşermiyim
Merhaba. Bu durum sizi zora sokabilir; ama banka hesabınıza yatan bir para yoksa, bu durum lehinize olur. Ayrıca şu yazımız da size yol gösterecektir: mustafabaysal.com/ibraname-hakkinda-bilinmesi-gerekenler
İş kazası geçirdim raporumun bittiği gün işten çıkarılacağımı söyledi ve öylede oldu ibraname imzaladım kıdem ve ihbar tazminatımı bankaya yatırdı ibraname ye tüm yasal haklarım saklı kalmak kaydıyla yazdım imzaladım… Kötü niyet davası açabilir miyim teşekkürler
Ayşe hanım kötü niyet tazminatı zannettiğiniz gibi bir dava değildir. Özel şartlara tabidir. Şuradan bilgi alabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/kotuniyet-tazminati-nedir-hangi-isciler-talep-edebilir/
Murat bey merhaba. İşveren tarafindan destek rica ediyorum. işyeri kapanışı nedeniyle iş sözleşmemizi ihbar süresi ve iş arama izni vererek sonlandırdık dolayısıyla işçi tüm alacaklarını eksiksiz aldı. ibraname imzalamadı. nasıl bir yol izleyebiliriz.
Orhan bey, sitemizdeki iletişim formu aracılığıyla bize ulaşabilirsiniz.
İyi günler Mustafa Bey ,
Bir özel şirkette 3 yıl 5 aydır calısmaktaydım. askerlik nedeniyle işten ayrılma dilekcemle birlikte insan kaynaklarına gittim . bir de ibraname getirdiler onume . borcu alacagı yoktur bilgilerini gosteren . ama askerlikten dolayı işten ayrıldıgımı yazdım dilekceye , sevk belgemı de aldılar. BU İBRANAME bu kazandıgım tazmınata problem olusturur mu ? tesekkur ederim .
Murat bey ibraname imzalamanız, alacağınız tazminata engel teşkil etmez.
Merhaba. Bu ibranameye ben imza attim. Ibranameyi doldururken imza attigim kisma 1 ay sonrasini attirmak istediler ben atmadim ciktigim tarihi yazdim. Acaba dogrumu yaptim bilgi verebilir misiniz
Evet, doğru yapmışsınız. Böylece, ibranamenin 1 ay sonra düzenlenmediğini kayıt altına almışsınız.
Ben işten çıkartıldım kıdem tazminatım hesabıma yattı ama ihbar tazminatım yatmadı ne yapmam gerekiyor bu arada 23 ay çalışmıştım teşekkürler
Murat bey bu durumda, eğer işverenin ödemeyeceği kanaatindeyseniz, dava açmaktan başka bir çare yoktur. Ya da arabulucuya başvurabilirsiniz. Arabulucu çözüm bulamasa da, alacağı karar lehinize olabilir.
Ben bu ibranemeyi imzalattirildim prosedür gereği deyip kandırıldı m ve patronu m alacakları mi vermedi is mahkemesine başvurdum nasıl bir sonuç alirim
Cavit bey ibraname imzalamış olsanız da, banka hesabınıza yatan bir para yoksa aksini iş mahkemesinde her zaman kanıtlayabilirsiniz.
ise basladigim gun ibraname imzalatildi fakat sartlarini hatirlamiyorum ise baslarken imzalanan ibraname yasaya uygun mudur?
Şu yazımda bu konuyu açıklamıştım, bakabilirsiniz.
Şuana kadar gördüğün en doğru ve en net ibraname örneği… Teşekkürler.
Ben teşekkür derim Gürcan bey.
iyi günler,
ihbarname bu örnekteki gibi doldurulursa ve imzalarsam yazılı olan alacaklarımı alabilirmiyim ? Yani parayı almadan imza atmamı isterlerse ne yapmalıyım ?
Paranız hesabınıza yatmadan imza atmamanızı öneririm. Yine de bu durum, işverenle aranızdaki güven ilişkisine göre değişebilir.
merhaba iş yerimizde elemanımıza kıdem tazminatını yıllık veriyoruz ve karşılığında ibraname alıyoruz buna istinaden hrhangi bir sıkıntı olur mu ileride ne gibi önlem almalıyız NOT: eleman halen çalışmakta noter huzurunda mı yapmalıyız bu işlemi
Merhaba. İşçiye her yıl kıdem ödenmesi doğru bir uygulama değildir. Bunun yerine kıdem tazminatı karşılığı ayırmanızı öneririm. İlla ki ödeyecekseniz de, ibranamenin şu yazıdaki şartlara göre düzenlenmesi ve yaptığınız ödemeleri banka aracılığıyla yapmanız önem arz eder.