Gazetecilerin çalışma saatleri
Çalışma süreleri, çalışanın ruhsal ve bedensel olarak yıpranmaması için belirlenen ve uyulmaması durumunda olumsuz sonuçlar meydana getiren bir kuralı ifade eder. Gazetecilerin çalışma süreleri, 5953 sayılı Basın İş Kanunuyla belirlenmiştir.
İş Kanununda çalışma süreleri
Bir karşılaştırma yapabilmek adına, öncelikle İş Kanunundaki çalışma sürelerine göz atalım. Bilindiği üzere gazeteciler İş Kanununa tabi olmayıp bunların işverenleriyle olan ilişkileri Basın İş Kanununa göre belirlenmektedir. İş Kanununa tabi bir işçi için haftalık çalışma süresi 45 saat olarak öngörülmüş, günlük ya da aylık çalışma süresi belirlenmemiştir.
Basın İş Kanununda çalışma süreleri
Basın İş Kanunu ise çalışma süresini günlük olarak belirlemeyi tercih etmiştir. Bunlara ilişkin esasları maddeler halinde görelim:
- Günlük çalışma süresi – gece ve gündüz devrelerinde – sekiz saattir.
- Buna göre gündüz çalışan gazetecinin haftalık çalışma süresi haftada altı günden toplam 48 saattir.
- Sürekli gece devresinde çalışan gazetecinin, haftada 2 gün hafta tatili hakkı olduğundan, haftalık çalışma süresi beş günden toplam 40 saattir.
- Çalışma süreleri sözleşmelerle azaltılabilmektedir; ancak artırılamaz.
- Gece devresinin hangi saat aralığını kapsadığı Basın İş Kanununda belirtilmemektedir. Kıyasen İş Kanunu hükümlerini göz önüne alırsak, saat 20:00 ile 06:00 saatleri arasındaki dönemin gece devriyesi olarak kabul edilebileceğini söyleyebiliriz. Çalışmasının en az yarısı gece dönemine rastlayanlar da, tamamen gece devriyesinde çalışmış kabul edilmelidir.
SONUÇ
İş Kanununa tabi işçilerden farklı olarak gazetecilerin çalışma süreleri “günlük” belirlenmiştir. Buna göre gazetecinin günlük çalışma süresi 8 saat olup bunun azaltılması mümkün iken, artırılması mümkün değildir. Ayrıca gündüz devriyesinde görev yapan gazeteciye haftada bir gün, sürekli gece devriyesinde görev yapana ise haftada iki gün hafta tatili verilmesi gerekir.