Fazla Çalışma

Fazla mesai aylık hesaplanabilir mi?

Fazla çalışma, İş Kanununun belirlediği sürelerin üzerinde çalışıldığında gündeme gelen ve ücreti, normal ücretten farklı hesaplanan bir çalışma türüdür. Dayanağını İş Kanunundan alan fazla çalışma, hem hesaplanması hem de ödenmesi bakımından farklı usullere sahiptir. Bu konudaki en büyük kafa karışıklıklarından birisi de fazla mesainin hesaplanma dönemidir. Gelin birlikte bakalım: Fazla mesai aylık hesaplanır mı?

Fazla mesai kavramı

Uygulamada fazla çalışma yerine genelde fazla mesai kavramının kullanıldığını görmekteyiz. O nedenle bu yazının içinde geçen fazla çalışma ve fazla mesai kavramlarından aynı şeyin anlaşılması gerekmektedir. Fazla çalışmanın tanımını yapmadan önce fazla sürelerle çalışmayı tanımlamakta fayda görüyorum.

Fazla sürelerle çalışma

İlk bakışta fazla çalışmaya çok benzeyen bu kavram hem niteliği hem de ücretinin hesaplanması bakımından fazla çalışmadan ayrılmaktadır.

İş Kanununda belirlenen çalışma süresi normal şartlar altında 45 saattir. Ancak taraflara, çalışma süresini bu sürenin altında belirleme hakkı verilmiştir.

 İşte çalışma süresinin 45 saatin altında belirlendiği bir işyerinde, belirlenen bu çalışma süresinin üstünde ama 45 saatin de altında yapılan çalışma fazla sürelerle çalışma olarak kabul edilmektedir. Bu şekilde yapılan fazla sürelerle çalışmanın ücreti ise, işçinin normal saatlik ücretinin %25 artırılmasıyla bulunacaktır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Fazla mesai nedir?

Yukarıda belirtildiği gibi İş Kanununda belirlenen çalışma süresi normal şartlar altında 45 saattir. İşveren bu 45 saati, günlük azami çalışma süresini aşmamak kaydıyla, haftanın günlerine dilediği gibi yayabilir.

İşçinin bir haftada yaptığı çalışma süresi 45 saati aştığında ise artık fazla çalışma gündeme gelecektir. Fazla çalışma, işçinin haftalık çalışma süresinin 45 saati aşan kısmı olarak değerlendirilebilir. Yapılan fazla çalışmanın saatlik ücreti, işçinin normal ücretinin % 50 artırılmasıyla bulunur.

fazla mesainin aylık hesaplanması

Fazla mesainin aylık hesaplanması

Bu yazının yazılmasının temel sebebi, bazı işyerlerinde fazla çalışma hesabının aylık yapıldığının görülmesidir. Şu anda yürürlükte olan 4857 sayılı İş Kanunundan önceki İş Kanunu olan 1475 sayılı yasa zamanında fazla çalışmanın aylık hesaplandığını biliyoruz. Büyük ihtimalle o zamandan kalan bir alışkanlıkla bazı işyerlerinde fazla çalışma hâlen aylık hesaplanmaktadır.

Haftalık çalışma süresi 45 saat olduğundan, bu işyerlerinde aylık çalışma süresi de 180 saat gibi düşünülmekte ve aylık 180 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilmektedir.

Hâlbuki İş Kanununun 41inci maddesi gereğince, fazla çalışmanın haftalık hesaplanması gerektiği açıktır. Haftalık 45 saati aşan çalışmalar, diğer haftalardan bağımsız olarak, fazla çalışma olarak değerlendirilmelidir. Bu durumun tek istisnası ise denkleştirme uygulaması olup bu konuda yazmış olduğum bir yazıya buradan göz atabilirsiniz: https://mustafabaysal.com/denklestirme-nedir-hesabi-nasil-yapilir/

Fazla mesainin haftalık hesaplanması

O halde yapılması gereken, işçinin çalışma süresini haftalık olarak hesaplamak ve tüm işlemleri de buna göre gerçekleştirmektir; çünkü işçinin çalışma süresi kural olarak haftalık belirlenmiştir: https://mustafabaysal.com/iscinin-haftalik-calisma-suresi-kac-saattir/

Burada da 7 günlük zaman dilimi esas alınmalıdır. Örneğin pazartesiden pazara işçinin toplam çalışma süresi hesap edilmeli ve 45 saatin üzerinde çalışma varsa, işçiye artık bu 45 saatin üzerindeki süre için fazla mesai ücreti ödenmelidir.

İşçinin mesela Salı günü 9 saat çalışmış olması tek başına onun fazla mesai hak ettiğini göstermeyeceği gibi, Perşembe günü 5 saat çalışması da hak etmediğini göstermez. Günlük çalışma sürelerinden bağımsız olarak hesaplama haftalık yapılmalıdır.

Nitekim aşağıdaki Yargıtay kararı da bu yöndedir:

“… Somut olayda; bilirkişi raporunda fazla çalışmanın aylık çalışma saatleri dikkate alınarak yapıldığı görülmektedir. Ancak hesaplamanın haftalık yapılması…” (22 Hukuk, 2019/12306 K.).

fazla mesai aylık hesaplanır mı

SONUÇ

Fazla mesai aylık hesaplanır mı? Fazla mesai, işçinin haftalık çalışmasının 45 saati aşan kısmıdır. O nedenle fazla mesai günlük olarak değerlendirilemeyeceği gibi aylık da hesaplanamaz.

Her bir işçi için yapılması gereken, her haftanın kendi içinde değerlendirilmesi ve işçinin haftalık 45 saati aşan çalışmalarının fazla çalışma olarak kabul edilmesidir.

Fazla mesainin haftalık hesaplanmasının istisnası olan birkaç durum da vardır. Bu istisnai halleri öğrenmek için şu yazılarıma göz atabilirsiniz:

https://mustafabaysal.com/gece-mesai-ucreti-var-midir/

https://mustafabaysal.com/isci-bir-gunde-en-cok-kac-saat-calistirilabilir/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

49 Yorum

  1. Mustafa bey merhaba ben özel bir hastanede hemşire olarak çalışmaktayım çocuklarım olunca kısmi süreli calismaya geçtim saatlik ücretim hesaplanırken maaşım 225 saate bölündü birde molalarimizi hastanede her an iş gormeye hazır şekilde kullanıyoruz günde 12 saat çalışıp 10.5 saat çalışmış görünüyoruz1.5 saat ara dinlenme kesintisi oluyor. Bunlar yasaya uygun mudur? Ara dinlenmeyi erken cikarak kullanabilir miyim ? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

  2. Mustafa bey kolay gelsin. Ben 2/2/2 şeklinde çalışan özel güvenlik görevlisiyim,6 Temmuz ile 15 Temmuz arasında yıllık izin kullandım.
    1-7 temmuz arasında 3 gün çalışıp 2 gün haftalık izinden sonra 2 gün yıllık izin kullandım
    8-14 temmuz arası yıllık izinli
    15-21 temmuz arası 1 gün yıllık izinli 2 gün haftalık izinli olduktan sonra 4 gün çalıştım.
    22-28 temmuz arası 4 gün çalıştım
    29-31 temmuz arası 3 gün çalıştım.
    Bu bilgileri şu yüzden verdim,Ben 12 saat vardiyalı çalışıyorum ve mesailerimizi aylık olarak hesapliyorlar. Yıllık izinde geçirdiğim sürenin primini yatırıp ücretini veriyorlar ancak aylık çalışma saatine 7.5 saat olarak eklemiyorlar,bu şekilde yıllık izine çıkan personelin fazla mesailerini vermiyorlar. Bu yaptıkları yasal mı ? Bu duruma göre herhangi bir haklı fesih hakkımız var mıdır acaba ?

    1. Cengiz bey yazımı okuduğunuzu umut ediyorum. “Fazla mesai aylık hesaplanabilir mi” sorusunun cevabı yazımda var. Bu aynı zamanda sizin sorunuzun da cevabıdır.

  3. 2+2+2 sistemde çalışıyoruz güvenlikte.. Haftalık hesapladığımızda, ayın son 2 günü kalır. Bunu nasıl hesaplayacağız.. Yani atın son iki günü nasıl olacak

    1. Merhaba, ay artıkları kafanızı karıştırmamalı. 7 günlük zaman dilimi üzerinden hesaplamaya devam etmelisiniz. Örneğin Mart ayında iki gün ve Nisanda beş gün olsa, bu 7 günlük zaman diliminde fazla mesai ortaya çıksa, Mayıs ayı maaşında bunun ödenmesi gerekir.

  4. Merhaba 3 vardiyalı şekilde Elektrik Üretim tesisinde çalışıyorum. Haftalık olarak 45 saat çalışıyoruz fakat aylık çalışmaya bakıldığında farklı aylarda 187,5 saat ve 202,5 saat çalışmaktayız , bu durumda fazla mesai hak kazanmış olurmuyuz. Fesih hakkımız bulunurmu.
    Şimdiden teşekkürler.

    1. Merhaba, aylık hesap yapmamalısınız. Yeni aya geçişleri dikkate almadan her 7 günlük zaman dilimini kendi içinde değerlendirmeli ve 45 saat üzerinden sonuca gitmelisiniz.

  5. merhaba x firmasında 24 48 varsıyası calısıyoruz
    24 saat calısıp 48 saat dınlenıp tekrar 24 calısıp 48 dınlenme seklınde gıdıyor aylık kac saat mesaımız olmuş oluyoruz
    bulundugumuz fabrıkada 3 guvenlık personelı nobetlerı donderıyoruz 24 saat nobette tek guvenlık olmus oluyoruz

  6. Merhaba,
    3:00 – 11:00 vardiyasındayım 28 ekim öğlenden sonra mesaisi alabilir miyim ?

  7. Mustafa Bey merhaba,
    hafta içi 08:00-18:00 olan bir iş yerinde cumartesi ve pazar çalışma yok 45 saat tamamlanıyor diyelim.
    1. sorum Haftalık pazartesi ve cumartesi arası 9+9,5+10,5+9+9,5 çalışan işçi cumartesi de 9 saat ve hafta tatili pazar günüde 9 saat çalışıyor bu durumda 13 saat fazla mesai ve 1,5 hafta tatili yevmiyesi hesaplanır değil mi?

    2. sorum diyelim ki işçi Pazartesi den perşembeye çalışıyor , cuma yıllık izi alıyor fazla mesai si kaç olur? 10+9,5+10+9+yıllık izin

    teşekkürler

  8. Merhabalar özel hastanelerde fazla mesai hesaplamaları, haftalık toplam çalışma saati mi ? Aylık toplam çalışma saati üzerinden mi yapılmak zorunda. Ayrıca pazar günleri 24 veya 14,5 saat gece çalışma sürelerinde bu süreler mesai olarak ayrıca hesaplanmalı mı ? Pazar gece 24.00 sonrası bir sonraki haftanın çalışma saatine mi eklenmeli ? Ve pazar olduğu için farklı bir ücretlendirme gerekir mi ?

  9. Merhaba bizim çalışma saatimiz günlük 12 saat bize işveren 10 saat çalışma süresi gösterip Günlük 2 saat mesai verdi.. birinci sorum bu .bizim aylık çalışma saatimiz 125 saatmi yoksa 180 saatmi tam anlayamdim

    1. Merhaba, aslında sorunuzun cevabı yazımda zaten var. Fazla mesai hesabı ne günlük ne de aylık yapılır. Bu hesap, istisnai durumlar haricinde, haftalık yapılmalıdır.

  10. Merhabalar, Mustafa beye teşekkür ediyorum ama hala kafamdaki soru işaretleri gitmiş değil, neden mi anlatayım,
    çalıştığım şirkette bazı günler 9 saat bazı günler 12 saate kadar değişen çalışma süreleri oluyor. şimdi size sorum şu:
    diyorsunuzki mesayiyi haftalık hesaplayın doğrusu bu diyorsunuz;
    10 ile 16 mayıs 2021 haftasında 3 buçuk gün resmi tatil vardı. 13-14-15 mayıs tatildi, 12de yarım gün arife günüydü. işveren beni pazartesiden çarşamba öğlene kadar 9+9+4 saatte çalıştırabilir, 12+12+4 saatte çalıştırabilir her iki hesaptada 3buçuk gün tatil olduğu için 45 saati geçmiyor, hatta şirket 15+15+15 de çalıştırabilir bu şekildede 45 saati zor buluyor. şimdi burda farklı çalışma süreleri mevcut fakat resmi tatil girdiği için haftalık bazda 45 saati geçmiyor diye mesayi alamıcakmıyım? ozaman şirketler resmi tatil olan haftalarda tatil gününü personelden çıkarmak için resmi tatilin denk geldiği haftada çalışma günlerinde personeli fazla fazla çalıştırıp 45 saati geçirmeyip mesayide vermez tatilide elinden almış olur burda bir boşluk söz konusu? burda mesayi hesabı nasıl yapılır?

    1. Merhaba, bir noktayı gözden kaçırıyorsunuz. İşçi bir günde en çok 11 saat çalıştırılabilir. Haliyle işçinin 15 saat çalıştırılması vs. mümkün olmaz. Dolayısıyla işveren işçisine 45 saati buldurmak için yasaları aşamaz. Ancak genel mantık gereği evet, işçi genel tatil olan haftalarda fazla mesai almayabilir. Zaten fazla mesai her zaman alınması gereken bir şey değildir. İşçinin gerçekten de 45 saati aşan fiili çalışması olmayan bir haftada fazla mesai ücreti alması zaten neden gereksin ki?

      1. Evet yanıtınız için teşekkür ederim ama biliyorsunuz ki işverenler bazende çalışanlar mevcut boşlukları lehlerine kullanarak avantaj elde etmek isteyebiliyor veya herkes iyi niyetli olmayabiliyor. Aydınlattığınız için teşekkür ediyorum.

  11. Merhaba Mustafa Bey,
    Fazla çalışma hesabının aylık yapıldığını söylüyorsunuz, mevzuatta da yazıyor.
    1. Hafta: 01.04.2021-04.04.2021 (4 gün var, Pazar tatil) (3 gün x 9 saat=27 saat çalışma)
    2. Hafta: 05.04.2021-11.04.2021 (7 gün var, Pazar tatil) (6 gün x 9 saat=54 saat çalışma)
    3. Hafta: 12.04.2021-18.04.2021 (7 gün var, Pazar tatil) (6 gün x 9 saat=54 saat çalışma)
    4.Hafta: 19.04.2021-25.04.2021 (7 gün var, Pazar tatil) (6 gün x 9 saat=54 saat çalışma)
    5. Hafta: 26.04.2021-30.04.2021 (5 gün var, Haftanın devamı olan 02.05.2021 Pazar günü tatil ) (4 gün x 9 saat=36 saat çalışma)

    Yukarıda açıkladığım Nisan ayı takvimine göre 1. hafta ile 5. hafta 45 saati doldurmuyor. Toplam hak kazanılan fazla çalışma saati 9×3 =27 saat midir?
    Değilse doğru haftalık hesap örneği paylaşabilir misiniz.
    Teşekkürler.

  12. Mustafa Bey öncelikle buradan bizleri bilgilerinizle aydınlattığınız icin teşekkürler.
    Sorum aylık çalışma süresi nasıl hesaplanır?
    Çalıştığım yerde Ocak 2021 icin ornek vericek olursak 31 – 5 pazar gününü çıkıyorlar =26
    26×7.5= 195 saat olarak belirliyorlar
    Bende ısrarla
    31 – 5 pazar ve -1 ocak resmi tatil = 25
    25×7.5 = 187.5 olarak söylüyorum .
    Yani resmi tatilleri mesaiden çıkarmayarak işlem yapıyorlar. Doğrusunu hangisidir?
    2021 Mayıs ve temmuz ayını örnek olarak alırsanız sevinirim.Tekrar teşekkürler.

    1. Merhaba, bu tür sorulara aynı cevabı vermekten yoruldum; ama işverenlerimiz aynı hatayı yapmaktan yorulmadı. Sözüm size değil, yanlış anlamayın. Söylemekten dilimde tüy bitti; çalışma süresi hesabı asla ve asla AYLIK YAPILMAZ, haftalık yapılması gerekir. Sizin hesabınız baştan yanlışken, ben nasıl cevap vereyim?

      1. Saygıdeğer hocam bizim de dilimizde tüy bitti.Bunu karşı taraf anlamıyor. O zaman sorumu şu şekilde yenileyim 1. Soru 2021 Mayıs ayının 18 i ile başlayıp 24 u ile biten hafta çalışma süresi kaçtır ? ( bu haftada 4.5 gün resmi tatil 1 günde hafta tatili var)
        2. Soru Farklı iki ay aynı haftaya geldiği vakit nasıl hesap yapılır?
        Örn. 2020 aralik ayı 2021 ocak ayı
        28 29 30 31 1 2 3

      2. Hocam 5 şubat ‘ta verdiğim cevapta yanlış yazmışım 2021 Mayıs 10 ile başlayan 16 si ile biten hafta da 3.5gun resmi tatil 1 gün hafta tatili toplam 4.5 gün tatil var bu haftadaki çalışma süresi kac saattir.?
        Sağlıkta NÖBET usulü çalıştığımız içinde aynı haftaya 3 adet 24 saatlik mesailer gelmekte burda fazla çalışmayı eski ictihata göre yaparsak veya yeni ictihatta uyumalı dersek ne kadar fazla mesai elde ederiz

  13. Hocam Merhaba, yaklaşık 4 saattir yazdığınız yazıları okuyorum, çokta faydalı oldu teşekkürler. Sorum şu: yazılarınızda bir işçinin fazla mesai alabilmesi için
    1- 11 saatten fazla çalışması
    2- gece 7,5 saat ten fazla çalışması
    3- haftalık 45 saatten fazla çalışma demişsiniz.

    okuduğum başka bir yazıda da şöyle diyor
    Yargıtay 9 uncu Hukuk Dairesinin verdiği başka bir karar da “Sağlık Kuralları Bakımından Günde Ancak Yedibuçuk Saat veya Daha Az Çalışılması Gereken İşler Hakkında Yönetmeliğin 4. maddesine göre hükümlerine göre günde 7.5 saat çalışmasını gerektiren işlerde çalışan işçinin 7.5 saati aşan çalışma süreleri ile 7.5 saatten az çalışılması gereken işler bakımından Yönetmeliğin 5. maddesinde sözü edilen günlük çalışma sürelerini aşan çalışmalar doğrudan fazla çalışma niteliğindedir.

    sizin yazdığınız ile bu çelişiyor mu konu hakkında beni aydınlatırsanız sevinirim

    1. Merhaba Sinan bey, yararlı olduysak çok mutlu oluruz. Sorunuza gelince;
      Bunlar arasında çelişki olarak gördüğünüz yer neresi? Fazla mesai normalde haftalık hesaplanır ve 45 saatin üzeri fazla mesai olarak kabul edilir. Bunu haricinde; mevzuatta öngörülmüş ayrıca günlük/gecelik bir çalışma üst sınırı varsa ve bu süre aşılırsa, bunun üstü de fazla mesai olur. Madem bu kadar yazı okudunuz, size özel bir örnek yapayım:

      1- İşçi Ahmet haftada 52 saat çalışmıştır. Bu işçinin haftalık 7 saat fazla mesai ücreti alma hakkı vardır.
      2- İşçi Mehmet haftada 45 saat çalışmış; ancak bir gün işler çok yoğun olduğu için 14 saat çalışmıştır. Mehmet haftalık çalışması nedeniyle fazla mesaiye hak kazanamaz; ama günlük 11 saatlik üst sınırı aşan çalışması nedeniyle 3 saat fazla mesai hak eder.
      3- İşçi Hasan haftada 45 saat çalışmış; ancak bir gece işler çok yoğun olduğu için gece 9 saat çalışmıştır. Hasan haftalık çalışması nedeniyle fazla mesaiye hak kazanamaz; ama gece 7,5 saatlik üst sınırı aşan çalışması nedeniyle 1,5 saat fazla mesai hak eder.
      4- İşçi Mustafa haftada 45 saat çalışmıştır ve yaptığı iş nedeniyle günde 7,5 saatten çok çalışması yasaktır. Fakat Mustafa bir gün 8 saat çalışmıştır. Mehmet haftalık çalışması nedeniyle fazla mesaiye hak kazanamaz; ama günlük 7,5 saatlik üst sınırı aşan çalışması nedeniyle yarım saat fazla mesai hak eder.

      1. Mükemmel bir anlatım. Elinize sağlık hocam. Kanun genel sınırlamayı getirmiş. Ancak her işin niteliği aynı olmadığı gibi çalışma saatleri de aynı olamaz. Nitekim Sağlık Kuralları bakımından günlük 7.5 saat çalışılması gereken işler yönetmeliği gibi, Haftalık İş Günlerine Bölünemeyen Çalışma Süreleri yönetmeliği gibi çalışma sürelerine sınırlama getiren düzenlemeler çalışma sınırlarını belirler. Bu sürelerin aşılması da yasak çalışma niteliğinde olduğundan fazla mesai ücretleri de buna göre ödenmeli anlamı çıkıyor anlattıklarınızdan. Çok yararlı bir platform emeğinize sağlık.

  14. Fazla mesai haftalık hesaplanıyor tamam doğrudur. Güvenlik sektöründe 12 saatlik çalışma sisteminde maalesef tatil günlerimiz ve çalışma günlerimiz belli olmuyor. Bunun hesabını nasıl yapacağız? Mesala aralık ayı şöyle çalışıyorum. 12saat iş 10.5 saat aktif 1.5 saat mola olarak.
    1.2.3.4.5.6 çalışma 7.8 izin
    9.10.11.12 çalışma 13.14 izin 15 çalışma
    16.17.18 çalışma 19.20 izin 21.22 çalışma
    23.24.25.26 çalışma 27.28 izin 29 çalışma
    30.31 çalışma
    Şimdi ben bunun hesabını nasıl yapacağım. Ay başı pazartesi ile başlamıyor her zaman ay bitimide 2 gün kalıyor.

    1. Bir vardiya listeniz vardır mutlaka. (Eğer yoksa MUTLAKA bir yönetici imzalı liste talep edin, mutlaka olmalı ilgili Yönetmeliğe göre) Aylık hazırlanan vardiya çizelgesi üzerinden ilerleyeceksiniz. Örneğin;

      – 1.2.3.4.5.6 çalışma 7.8 izin Demişsiniz,
      haftalık baz alacaksınız. 6 Aralık dahil haftalık çalışma saatiniz:63 saat eder (10,5 saatten) Haftalık yasal mesai saati 45 saat- 63= 18 saat FM hakedişiniz mevcut daha ilk haftadan.

      – 9.10.11.12 çalışma 13.14 izin 15 çalışma (demişsiniz)
      Haftada 5 gün 12 saat çalışma. 10,5 saatten eder: 52,5 Sat. 45 saat-52,5=7,5 saat FM ‘de bu haftadan.
      *Şuana kadar oldu 25,5 saat Fazla Mesai hesapladık. Ayın diğer haftalarını da bu örneğe göre hesap edebilirsiniz. Yasal olması gereken bu şekildedir.

      **Ara dinlenme süreleri kullanımı ile ilgili de ayrıca bir makale yayınlayacağız çok yakında. Dikkat çeken önemli bir konu olmaya başladı.

  15. Merhaba Ben bir ozel guvenlik sirketinde 12 saat mesai sisteminde calisiyorum ve sirket gunluk calisma olarak 10.5 saat calisma gosteriyor, 1.5 saat ıstirahat gösteriyor
    biz ayda 20 gün calisip 10 gun veya 31 ceken aylarda 11 gun istirahat yapiyoruz
    Yaptiklari hesaplama sistemi soyle
    Temmuz maaşımı hesapladiklarinda;
    24.06.2019-30.06.2019=(5günX10.5)-45saat=+7.5saa
    31.06.2019-06.07.2019=(4günX10.5)-45saat= -3 saat
    07.07.2019-14.07.2019=(4günX10.5)-45saat= – 3 saat
    15.07.2019-22.07.2019=(4günX10.5)-45saat= – 3 saat
    =-9+7.5
    =-1.5 saat
    Mesai gostererek bize o ay mesai ucreti yansitmiyor.
    Toplam 4 haftada yani 4X7=28 gün calisma gibi gostererek boyle bir sistem yapmis.
    Birde bu sistemi ornegin Temmuz ayi icin
    1 temmuz-30 temmuz arasi yapmiyor,
    Bu yaptigi sistem dogrumu acaba?
    Yardimlarinizi bekliyorum

    1. Merhaba. Hesap şöyle olmalıdır: Her pazartesiden pazara 7 günde toplam çalışma süreniz kaç saat? 45 saatin üzerinde mi? Üzerindeyse fazla mesai vardır. Sonra diğer haftaya geçilir. Yine 45 saati aşıp aşmadığına bakılır. Tüm süreç böyle ilerler. Çünkü fazla mesai hesabı haftalık yapılır.

    2. Abla böyle hesap mı olur ilk hafta 5×10.5 yazmışsın diğer haftalar 4×10.5 yazmışsın 2+2+2 sistemin de her hafta sen 5 gün çalışıyorsun oda her haftanın 5×10.5 olarak hesaplanması gerekecek yani her hafta bir gün fazla çalışma yani haksız çalıştırılma demek ama işçinin hakkının yendiğini ne avukatlar ne de işverenler umursamıyor

  16. Slm ben devlet Hastanesi’nde nöbet usulü çalışıyorum 12 saat bı gündüz bir gece 2 gün istirahat ama bizi borçlu çıkartıp ek mesaiye getiriyorlar aylık baz alinmayip haftalık alınıyor ve 9 la carpiyorlar 45 saat diyor zaten haftalık 45 saati dolmuyor nöbet usulü na göre bunu düzeltmek için bağını yola başvurmak gerekir yardımcı olursanız sevinirim..

    1. Osman bey, sorunuz biraz karışık olmuş. Ama işçinin çalışma süresinin aylık değil de haftalık hesaplanması zaten doğru olanıdır.

  17. Merhaba 12 saatlik sistemde 2 gündüz 2 gece 2 izin şeklinde çalışmaktayız.Bu 12 saatin birbuçuk saati istirahat olarak düşülmekte.Acaba mesai hesaplamamız nasıl olmalı? Çok teşekkürler.

    1. Merhaba. İbrahim bey, her hafta için kendi içinde hesaplama yapmalısınız. Haftalık 45 saati aştığınız haftalarda fazla mesai ödenmesi gerekir.

  18. Kamu kurumunda 696 sayılı taşerondan kadroya geçtik. bize bağlı bazı kurumlarda toplam aylık vardiya sistemi ile 180 saat çalışıyorlar ama bizim kurum bazı çalışanlar 198 saat bazıları 202 saat çalışmakta aşağıda belirtiğim şahsımın çalışma saati böyle bu çalışma sisteminde bir gariplik yokmu;
    Aylık çalışma saatimiz
    10 gün 14,5 net çalışma saati bu saatin toplamı 10*14,5 = 145
    7 gün 7,5 net çalışma saatimiz bu saatlerin toplam 7*7,5= 52,5
    bu ayın toplam çalışma saati: 197,5 saat çalışma saatimiz var
    İş kanunu haftalık 45 saat diyor haftalık 45 saat ise aylık 180 saat olur. mantık ve matematiksel olarak olursa bizler fazla mı çalışıyoruz.
    yargıtay kararlarını okudum hiçbir kanunda böyle birşey yazmıyor.

    Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim iyi günler
    Teşekkürler.

    1. Merhaba. Aslında yazıda da açıkça belirttiğimiz gibi, fazla measainin ayık hesaplanması büyük bir hatadır. Fazla mesainizi hesaplamak istiyorsanız, bunu haftalık çalışma süresi esasına göre yapmalısınız. Mesai süresini aylık hesaplayan işveren de hata içindedir.

      1. haftalık olursa bazı haftalar 42 iile 45 saat bazı haftalar ise 57 – 59 saattir toplamda bu haftalar 195 saat ile 200 saat arasında değişiklik oluyor daha detaylı bilgi verirseniz haftalık çalışma saati vardiyalı olursa sizce nasıl olmalı teşekkürler

        1. Merhaba. Haftalık çalışma süresinin 45 saati aştığı haftalarda fazla mesai gündeme gelir. Fazla mesai ödemek istemeyen işveren, ya denkleştirme yapmalı ya da haftalık çalışma süresini 45 saate denk getirmelidir.

  19. İyi Günler Öncelikle. Bir kamu kurumunda görevliyim ve yeni Puantaj işleriyle ilgilenmeye bağladım. Burada fazla mesai ile ilgili olarak birkaç soru sormak istiyorum. Sanırım çoğu Kurum fazla mesai yi Haftalık Bazda dikkate almıyor. Aylık olarak hesaplamakta.

    1- Bir İşçi, Günlük 9 saat, Haftalık 45 saat çalışma süresinin belirlendiği bir sözleşmede
    Hafta da 5 günlük çalışma günlerinde 4 gün 2 er saat fazla çalışıyor 1 günü ise çeşitli sebeplerden (yıllık izin, 8 saat saatlik izin vb. gibi) sebeplerden izin kullanıyor. Haftalık çalışma saati 45 saat olması gerekli ise,
    4 gün x 2 saat fazla = 8 saat
    4 gün x 9 saat normal = 36 saat
    36 saat normal mesai + 8 saat fazla mesai = 44 saat yapıyor.

    Yukarıdaki verdiğim örneğe göre işçi haftalık 45 saati dolduramadığından 8 saat fazla çalışma ücretini alabilirmi ?

    1. Merhaba. Başta siz, fazla mesainin aylık olarak yanlış hesapladığını söylemişsiniz ama siz de günlük hesaplayarak yanlış hesap yapmışsınız. Hesabı neden haftalık yapmıyorsunuz?

      1. Bu işe yeni başladım ve doğrusunu bulmaya çabalıyorum. Bu işi yapan tecrübeli arkadaşlara haftalık hesaplanması gerektiğini söyledim. Benim asıl öğrenmek istediğim kısacası hafta içersinde izin alınarak fiilen iş yerinde bulunulmadığı sebeplerde mesai saatinden düşülmesi mi gerekir veya çalışılmış mı sayılması. Düşünürse haftalık 45 saat tamamlanamayancağından mesainin alınamaması durumu çıkar.

        1. Çetin bey, hafta içinde çalışmayan işçi örneğin hafta toplamında 40 saat çalışmışsa, bu işçiye elbette fazla mesai ödenmez. Fazla mesai hesabında işçinin fiilen çalışmadığı günler dikkate alınmamalıdır.

Başa dön tuşu