Dilekçeler / Tutanaklar

İşçi hırsızlık tutanağı

İşyerinde yapılan bir hırsızlığın önemli sonuçlarının olması muhakkaktır. Ancak bu sonuçlar kadar ve hatta ondan önce önemli olan, böyle bir eylemin kayda geçirilmesidir. İşte bu kayıt altına alma işleminin gerçekleştirilmesini sağlayacak olan işçi hırsızlık tutanağı nasıl düzenlenir?

İşyerinde hırsızlık yaşanması

İşyerinde yaşanan bir hırsızlık olayı hem işverenin hem de işçilerin canını sıkacaktır. Hele ki böyle bir hırsızlık eyleminin bir başka işçi tarafından gerçekleştirilmesi, işveren açısından çok daha üzücü olacaktır.

Böyle bir şeyin yaşanmaması en büyük dileğimizdir ve bu tutanağın yanlış anlaşılmasını istemeyiz. Neticede sitemizdeki her tutanak, sık rastlanan durumlar için hazırlanmış değildir. İşçinin hırsızlık yapması da çok az rastlansa bile, bir şekilde karşımıza çıkabilen bir durumdur.

Hırsızlık neden tutanağa bağlanmalı?

Aslında işyerinde yaşanan, işverenin olmasını istemediği ve işçi aleyhine kullanılabilecek her durum kayıt altına alınmalıdır. “Söz uçar, yazı kalır” şeklinde ifade edilen bu durum, yazılı kayıt altına alınan fiillerin inkarının da zor olacağı anlamına gelir.

Bazı işverenlerin; hırsızlık yaparken suç üstü yakalanan işçiler hakkında “acıma” duygusuyla tutanak tutmadığını ve yetkili mercilere bildirim yapmadığını görüyoruz. Aynı işçiler ileride dava açıp tazminatlarını istediğinde, bu kez işverenlerin bu işçinin “hırsızlık yaptığından” bahisle tazminat ödemek istemediklerini biliyoruz.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Halbuki, hırsızlık yaptığını iddia ettiği işçisi hakkında hiçbir yazılı delile sahip olmayan bir işveren, mahkeme nezdinde haksız duruma düşeceğini öngörmelidir.

Hırsızlık tutanağında hangi bilgiler olmalı?

İşyerinde bir hırsızlık meydana gelmişse ve bu durum tutanak ile kayıt altına alınacaksa, her şeyden önce bu eyleme karışan işçinin kimlik bilgileri tutanakta yer almalıdır. Ayrıca tarih, saat, yer ve olaya şahit olan diğer çalışanların bilgileri de tutanak içeriğinde bulunmalıdır.

İşçinin hırsızlık yaptığı kamera kayıtlarıyla sabitse, bu kaydı içeren bir CD ya da USB tutanağa eklenebilir. Böyle bir ek bulunması halinde, eke ilişkin bilgiler de tutanak da yerini almalıdır.

işyeri hırsızlık tutanağı örneği

Hırsızlık yapan işçinin iş sözleşmesinin feshi

Hırsızlık hem Türk Ceza Kanunu açısından önemli bir suç hem de İş Kanunu bakımından bir haklı fesih sebebidir. İş Kanununun 25. maddesinde de açıkça zikredildiği üzere işveren, hırsızlık yapan işçisini tazminatsız olarak derhal işten atma hakkına sahiptir. Elbette böyle bir durum yaşandığında hemen tutanağa bağlanmalıdır. Aksi takdirde ileride kanıtlaması zor hala gelebilir.

Hırsızlık yapan işçinin iş sözleşmesinin haklı nedenle derhal feshi konusunu daha önce yazmıştık, o yazıdan bilgi alabilirsiniz: mustafabaysal.com/hirsizlik-yapan-iscinin-isten-cikarilmasi

İş Kanunu hırsızlık tutanağı

Hırsızlık tutanağı örneği

İşte hırsızlık yapan işçi için düzenlenmesi gereken işçi hırsızlık tutanağı aşağıdadır. İndirebilir ve dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Word formatındaki bu hırsızlık tutanağının sadece bir şablon olduğunu ve onu dilediğiniz gibi genişletebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.

İşçi hırsızlık tutanağı örneği: drive.google.com/open?id=0B3IQOb5JnsdQNE1STTNMTlZmYlk

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu