İnsani geçim ücreti nedir?
Asgari ücreti herkes biliyordur. Her yıl asgari ücret tespit komisyonu tarafından belirlenmekte ve ilan edilmektedir. Temel olarak da, bir işçiye ödenebilecek asgari maaş miktarını ifade etmektedir. Peki ama insani geçim ücreti nedir?
İGÜ nasıl belirlenir
İnsani geçim ücretinin resmi bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu daha çok, toplumsal bir duyarlılık oluşturulması amacıyla açıklanan bir rakamdır. İGÜ’yü her sene Türkiye İktisadi Gelişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) açıklamaktadır.
Bu insani geçim ücreti belirlenirken de tüm Türkiye için bir rakam değil, çeşitli bölgelere göre farklı rakamlar ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise, haklı olarak, yurdun her bölgesinde aynı geçim imkânlarının bulunmamasıdır. Ev kirasından dolmuş ücretine, pazar fiyatlarından okul masraflarına kadar birçok gider kalemi şehirden şehre bile fark etmektedir.
İGİAD; Sağlık Bakanlığı’nın ile Hacettepe Üniversitesinin birlikte yaptığı “Türkiye’ye özgü beslenme rehberi”, “TÜİK tüketici fiyatları” ve “Hane halkı bütçe anketi” gibi 3 temel veriyi kullanarak rakamları hesaplamaktadır.
İnsani geçim ücreti ne kadar?
Yukarıda da söylediğim gibi İGÜ çeşitli bölgelere göre belirlenmektedir. 2017 yılı için İGÜ miktarları şu şekilde tespit edilmiştir:
İstanbul 2.154
Batı Marmara 1.492
Ege 1.657
Doğu Marmara 1.925
Batı Anadolu 1.722
Akdeniz 1.724
Orta Anadolu 1.560
Batı Karadeniz 1.479
Doğu Karadeniz 1.576
Kuzeydoğu Anadolu 1.521
Ortadoğu Anadolu 1.678
Güneydoğu Anadolu 1.699
Görüleceği üzere insani geçim ücreti en çok 2.154 TL ile İstanbul için ve en düşük de 1.479 TL ile Batı Karadeniz için belirlenmiştir. Türkiye ortalaması ise 1.666 TL’dir.
SONUÇ
İnsani geçim ücretinin resmi bir geçerliliğinin olmadığını biliyorum. Hatta, birçok derneğin yaptırdığı sıradan araştırmalardan birisi olarak da görülebilir. Ama özellikle iki açıdan bu sonuçların önemli olduğunu düşünüyorum.
İlk olarak bu sonuçlar, bölgesel asgari ücretin gerekliliğini bir kez daha kanıtlamaktadır. Anadolu’nun küçük bir kasabasındaki asgari ücret ile İstanbul’da asgari ücretin aynı olması doğru değildir. Asgari ücretin bölgesel olarak tespit edilmesi ve uygulanması gerekmektedir.
İkincisi ise, çıkan sonuçların işverenlere verdiği mesajdır. 2017 yılı için asgari ücret net olarak 1.404,00 TL iken Türkiye’nin en yaşanılır kentlerinde bile insani geçim ücreti bu rakamdan yüksek çıkmıştır. Asgari ücretin bir yasal zorunluluk olduğu ve imkânlar ölçüsünde bunun üstünde ücret verilmesinin vicdani ve doğru bir davranış olacağı kanaatindeyim.
Esim ve ben kamuda memuruz .Haziran 2018 de dogum yaptım kasim 2018den temmuz 2018 e kadar ücretsiz izindeydim .geriye dönük agi alabilir miyim
Hocam kolay gelsin , dilekçeyi vereli 2 ay gibi süre oldu herhangi bir olumlu veya olumsuz geri dönüş sağlanmadi ,maliye bakanlığına dilekçe vereceğim ama elimde şuan ne şirket vergi numarası nede maaş bodrolarim var , ne yapmalıyım ?