Ev hizmetlerinde çalışanlar işsizlik maaşı alabilir mi?
Ev hizmetlerinde çalışanlardan kastedilen; uşak, temizlikçi, bahçıvan, özel şoför, aşçı, çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı ya da bekçi ve benzeri işleri yapanlardır. Bu çalışanların yaptıkları faaliyetler temel olarak evde ve evin eklentilerinde yürütülmekte ve işverenler de ev sahipleri olmaktadır. Peki ev hizmetlerinde çalışırken işten çıkarılan ya da ayrılan bir işçi işsizlik maaşı alabilir mi?
Ev hizmetlerinde çalışanların durumu
Daha önce yazdığım bir yazıda da belirttiğim üzere, ev hizmetlerinde çalışanların bir kısmı İş Kanununa tabi iken, bir kısmı değildir. İş Kanununa tabi olup olmamanın ise önemli sonuçları vardır. Kıdem ve ihbar tazminatı başta olmak üzere İş Kanununun işçilere tanıdığı haklardan faydalanmanın ilk şartı, bu kanuna tabi olmaktan geçmektedir.
Ev hizmetlerinde çalışanlardan aşçı, temizlikçi, uşak, bahçıvan ve özel şoför İş Kanununa tabi değildir. Bunlar hakkında Borçlar Kanunundaki genel hükümler uygulanır. Ancak çocuk bakıcısı, hasta bakıcısı, yaşlı bakıcısı ya da bekçi İş Kanununa tabidir.
İşsizlik maaşı alma şartları neler?
Bu hususta da bir yazı yazmıştım. Kısaca hatırlatmam gerekirse; işçinin toplam prim günü sayısı son 3 yıl içinde en az 600 gün olmalı ve işten ayrıldığı günden önceki 120 gündür bir işyerinde çalışıyor olmalıdır. Ayrıca işçinin işten kusuru olmadan ayrılmış olması ya da işverenin işçiyi bir kusuru yokken işten çıkarmış olması da gerekir.
Ev hizmetlerinde işsizlik maaşı
Yukarıda belirttiğim gibi, İş Kanununa tabi olup da kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan faydalanmak, bazı ev hizmetleri çalışanları için mümkünken bazıları için değildir. Ancak konu işsizlik maaşı olduğunda bu kural geçerli değildir. Tüm ev hizmetleri çalışanları işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir. Önemli olan, işsizlik maaşı alma şartlarına sahip olunmasıdır.
SONUÇ
Ev hizmetlerinde çalışan bazı işçilerin; aşçı, temizlikçi, uşak, bahçıvan ya da özel şoför gibi, kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkı yoktur. Ancak bekçi, çocuk bakıcısı, yaşlı bakıcısı ya da hasta bakıcısı olanların bu hakları vardır.
İşsizlik maaşı açısından ise böyle bir ayrım bulunmamaktadır. Yukarıda belirttiğim şartları taşıyan bir ev hizmetleri çalışanı işsizlik maaşı alma hakkına sahiptir.
Merhaba Mustafa Bey,
Evde çalışan yardımcımız Temmuz ayı itibariyle kendi isteği ile işten ayrılacak.
Sigortasına nasıl son vermem gerekir, e-devlet üzerinden mi?
İşten ben çıkarsam kendisi için avantajlı olur mu? Bana bir maliyeti olur mu?
Yarımcı olabilirseniz çok sevinirim,
Teşekkürler
Merhaba, açıkçası uygulama ile ilgili net bilgim yok. Sizi yanıltmak istemem, kusura bakmayın.
Merhabalar ben 34 yaşında bir anne adayıyım ve ev hizmetlerinde her ay 20gün primim yatırılıyor gebeligim sebebiyle işten çıkmak istyorum işsszlik yada tazminat ne alabilirim lütfen yardım