İşsizlik Maaşı

İşsizlik maaşı çekilmezse ne olur? Çekme süresi ne kadar?

İşsizlik maaşı almayı hak eden kişiler, bazen bu maaşı çekmeyi unutabilir ya da buna vakit bulamayabilir. Peki işsizlik maaşı çekme süresi ne kadardır ve işsizlik maaşı çekilmezse ne olur?

İşsizlik maaşı alma şartları

Bu şartların neler olduğunu daha önce yazmıştık: mustafabaysal.com/issizlik-odenegi-alma-sartlari

Özetlemek gerekirse; işten ayrılmadan önceki son 3 yıldan en az 600 gün primin bulunması, son 120 gün boyunca bir işverene bağlı olarak çalışıyor olmak ve işten çıkış kodunun uygun şekilde bildirilmesi gerekir.

Son 120 gün şartında 2019 yılında yapılan önemli değişikliği görmek için şu yazımıza göz atabilirsiniz: mustafabaysal.com/issizlik-maasi-icin-son-120-gun-icinde-kesinti-sayilmayan-haller-neler

İşsizlik maaşı çekme süresi ne kadar?

Bu soru için İşkur tarafından belirlenmiş kesin bir süre yoktur. Yani İşkur maaşın 1 hafta ya da 1 ay içinde çekilmesi gibi kurallar getirmemiştir.

Ancak İşkur tarafından PTT’ye gönderilen ve işsiz kimsenin alması gereken maaş, PTT tarafından 6 ay boyunca bekletilmekte ve bu süre içinde ilgili başvuruda bulunup maaşını almazsa, İşkur’a bu para geri gönderilmektedir.

İşsizlik maaşında zamanaşımı süresi

6 ay içinde alınmayan ve İşkur’a geri gönderilen maaş ne olmaktadır? Bu maaşa İşkur hemen el koymaz ve ilgilinin başvurusu için bekletmeye başlar.

Maaşın PTT’ye gönderildiği tarihten itibaren 5 yıl içinde vatandaş İşkur’a başvurur ve PTT’den almadığı işsizlik maaşını isterse, İşkur maaşı kişiye öder.

Tabi bu ödemeyi yaparken herhangi bir yasal faiz uygulanmaz ve alınmayan maaş ne kadarsa, o rakam üzerinden ödeme yapılır.

not defteri ve kalem

5 yıldan sonra işsizlik maaşı ne olur

Diyelim ki 5 yıllık süre de geçirildi. Örneğin kişi işsizlik maaşına başvurdu, bunu takip etmeyi unuttu ve yıllar sonra aklına geldi. Bu arada da 5 yılda uzun süre geçti.

İşte bu durumda bile İşkur maaşı kesinlikle vermemek niyetinde değildir. Ancak kişiden bir mahkeme kararı istemektedir.

Yani 5 yılı geçiren kişi önce İşkur’a başvurmalı ve İşkur’dan ret aldıktan sonra dava açmalıdır. Dava sonucunda geçmiş yıllara ait bu işsizlik maaşı kişiye ödenecektir.

SONUÇ

İşsizlik maaşı çekilmezse ne olur? Sorunun cevabı, ne kadar geç kaldığınıza göre değişir. O halde son olarak, bu durumları maddeler halinde sıralayalım:

  • İşsizlik maaşı PTT’ye gönderildikten sonra 6 ay boyunca çekilebilir.
  • 6 aydan sonra PTT, maaşı İşkur’a geri gönderir.
  • İşkur 4,5 yıl daha bekler. Bu sürede İşkur’a başvurularak maaş alınabilir.
  • 5 yıl geçtikten sonra ise artık ancak dava açılarak alınmayan bu işsizlik maaşı tahsil edilebilir.

Özetle PTT’den işsizlik maaşı çekme süresi 6 aydır ve İşkur’dan doğrudan alınabilmesi için geçmesi gereken en uzun süre de 5 yıldır.

İşsizlik maaşının PTT’den nasıl alınacağını daha önce yazmıştık, şu yazıdan bilgi alabilirsiniz:

mustafabaysal.com/issizlik-maasi-nereden-ve-ne-zaman-odenir

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

4 Yorum

  1. Mesala işsizlik maaşını cekmedik bir kaç ay sonra toplu olarak maasimizi çekebilir miyiz?

  2. Hocam Merhabalar,kısa çalışma ödeneğinde durum nasıl..Bi kaç maaşım PTT’den zamanında çekilmediği için geri idade edildi…Bunları tahsil edebilirmiyim..

    1. Merhaba, net bilgim yok; ancak mantıken alabilmeniz lazım. PTT’den bilgi almanızı öneririm.

Başa dön tuşu