Ulusal Bayram ve Genel Tatil Çalışması

Ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinde zamanaşımı kaç yıl?

Ulusal bayram ve genel tatil ücretlerinde zamanaşımı

Bir takvim yılında toplam 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü bulunmaktadır. Bu günlerde işçilerin çalıştırılmaması esas olsa da, işçinin de rızasının olması halinde çalışma yapılabilmektedir. Ancak bu çalışmaların karşılığında işçilere genel tatil ücreti ödenmesi gerekir. Genel tatil ücretlerinden zamanaşımı kaç yıldır?

UBGT günleri

Bir takvim yılındaki 15,5 günlük ulusal bayram ve genel tatil günleri şunlardır:

İşte bu günlerde işçiler çalışmadan ücret almaya hak kazanmaktadır. Eğer çalışırlarsa da, bir yevmiye fazla almaları gerekir ki, buna genel tatil ücreti diyoruz. Örneğin mayıs ayında hem 1 mayısta hem de 19 mayısta çalışan bir işçi, mayıs ayı maaşında 2 günlük ücreti tutarında fazla maaş alacaktır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Genel tatil ücretinde zamanaşımı

Çeşitli nedenlerle işçilerin genel tatil ücretleri ödenmeyebilir. Bazen işverenler ödeme gücüne sahip değilken, bazen de bilerek ödememe yoluna gidebilmektedir. Ancak işçinin genel tatil ücretinin zamanında ödenmemiş olması, bir daha ödenemeyeceği anlamına gelmez.

Bu tür durumlarda işçiler genelde işten ayrılana kadar sabretmekte ve iş sözleşmesi sona erdikten sonra dava açma yoluna gitmektedir. Fakat bu durumda karşılarına önemli bir sorun çıkması muhtemeldir: Zamanaşımı

ubgt ücreti zamanaşımı

İşçi ücretlerinin tamamı 5 yıllık zamanaşımına tabidir. Bunun anlamı ise, dava açıldığında, işten ayrılmış olunan günden geriye doğru en çok 5 yıllık süredeki genel tatil ücretlerinin istenebileceğidir. Bu süreden eski alacaklar ne yazık ki zamanaşımına uğramış kabul edilecektir.

SONUÇ

İşçi işyerinde isterse 30 yıldır çalışıyor olsun, ödenmeyen genel tatil ücretlerini dava yoluyla almak istediğinde, işten ayrıldığı tarihten geriye doğru en çok 5 yıllık genel tatil ücretlerini talep edebilecektir. Çünkü Borçlar Kanununa göre, ücretlerde zamanaşımı 5 yıldır.

Bu nedenle işçilerin, işyerindeki kıdemleri 5 yılı geçtikten sonra, bu 5 yıldan önceki ücret alacaklarının zamanaşımına uğradığını bilmesi ve ona göre hareket etmesi gerekmektedir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu