Ulusal Bayram ve Genel Tatil Çalışması

Resmi tatillerde çalışma yasak mı?

Resmi tatiller hem çalışanların dinlenme imkanı bulduğu hem de milli birlik ve beraberliğimizin pekiştiği günlerdir. İş Kanunu da bu günleri önemsemiş ve özel bir takım hükümler getirmiştir. Peki resmi tatilde çalışma nasıl olur? Mümkün müdür? İşçi çalışmak istemezse ne olur?

Ulusal bayram ve genel tatil günleri

Halk arasında resmi tatil olarak adlandırılan bu günlerin bir kısmı bayram, bir kısmı genel tatil günüdür. Bir yıl içerisinde 15,5 gün ulusal bayram ve genel tatil günü bulunur. Bu günler şunlardır:

  • Arefe günü ile birlikte 4,5 gün Kurban Bayramı
  • Arefe günüyle birlikte 3,5 günü Ramazan Bayramı
  • 28 Ekim öğleden sonra ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
  • 1 Ocak yılbaşı
  • 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
  • 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü
  • 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı
  • 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik günü
  • 30 Ağustos Zafer Bayramı

Resmi tatilde çalışmak yasak mı?

İşçinin resmi tatil günlerinde çalışmaması esastır. Yani, İş Kanunu onun öncelikle bu günlerde dinlenmesi istemiştir. Ama yine de, işçinin onayı alınırsa, çalıştırılmasının da önü açılmıştır. Bunun anlamı, resmi tatilde çalışmanın yasak olmamasıdır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşçi çalışmak istemiyorsa!

Öyle ya, işçi resmi tatil günlerinde çalışmak istemeyebilir. İşveren, işlerin durmaması için bu günlerde çalışmaya devam etmek istese de, işçi çalışmak istemezse ne olur? İş Kanununa göre, rızası alınmadan, işçinin resmi tatil gününde çalıştırılması mümkün değildir.

İşçi onay verdiği halde çalışmak istemezse ne olur?

Çalışma hayatı uygulamasında, resmi tatil için çalışma onayları her seferinde tek tek alınmaz. Bunun yerine, ya iş sözleşmesiyle peşinen ya da yılda bir kez muvafakatname imzalatılarak onaylar alınmaktadır.

İşçi iş sözleşmesiyle ya da muvafakatnameyle onay vermişse, artık resmi tatillerde çalışmakla mükelleftir. Aksi takdirde, işveren tarafından haklı ya da geçerli nedenle işten çıkarılabilir. Böyle bir durumda, önceden onay vermesine rağmen resmi tatilde çalışmak istemeyen işçi, bir dilekçe vererek bu iradesini işverene ulaştırmalıdır.

genel tatil çalışması

Resmi tatil ücreti

Resmi tatil ücreti ya da doğru kullanımıyla genel tatil ücreti, işçinin çalışmadan geçirdiği resmi tatil günü için ona ödenen ücrettir. Yani, işçi ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmasa bile, bir günlük ücretini almaya hak kazanacaktır.

Buna rağmen işçi resmi tatilde çalışırsa, bir de çalıştığı için ücret alacak ve toplamda 2 günlük ücrete hak kazanacaktır. Bunlardan birisi çalışmadan hak ettiği genel tatil ücreti, diğeri ise çalışmasının karşılığı olan ücrettir.

Resmi tatil ücreti yerine izin

Bazı işyerlerinde böyle uygulamalar olduğunu görüyorum. Şunu net bir şekilde ifade etmeliyim ki; resmi tatil çalışması yapılmışsa, bunun karşılığında işçiye ücret vermek yerine izin kullandırmak mümkün değildir. İşçinin rızası bile olsa, bu durum yasal olmaz. Resmi tatilde çalışan işçiye bir günlük fazladan ücret mutlak surette ödenmek zorundadır.

SONUÇ

Resmi tatilde işçi çalıştırılması yasak olmamakla birlikte, İş Kanunu bu günlerde işçinin çalıştırılmaması taraftarıdır. Çünkü hem bu günlerde çalışmayı işçinin onayına bağlamış hem de çalıştırılması halinde işçiye bir günlük fazladan ücret ödenmesini istemiştir.

İş sözleşmesiyle ya da muvafakatnameyle peşinin onayı alınan işçi ise, işverenin talebi olması durumunda resmi tatillerde çalışmak zorundadır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

181 Yorum

  1. Üç resmi tatil günleri bir araya denk gelirse işçinin çalışmadığı halde alacağı olurmu

  2. Merhaba ihbarsız bir şekilde işten çıkarıldım ve resmi tatil günleri (milli bayramlar )dini bayramlar da hiçbir şekilde ek ücret ve izin almadım full çalıştım.
    İşverenin bana watsapp tan gönderdiği bordrolarda bunlarda kalem kalem yazıyor ama herhangi bir imza falan atmadım
    Şikayet edebileceğim bir merci varmı tşklr

    1. Merhaba, işten ayrıldıktan sonra şikayet müessesesi artık devreye girmez. Arabulucu başvurusu yapmanız gerekir. Detaylarını web sitemde izah etmiştim.

  3. Saatlik ücret alan bir çalışan işçi,

    Örneğin 29 Ekim Bayram günü 21:00 da işe başladı.
    Ve o iş 30 Ekim sabahına saat 09:00 da bitti.

    Kaç saatlik genel tatil ücretine hak kazanabilir ?

    Çalışmayı bir bütün olarak değerlendirmek gerekmez mi ? Bu konuyla alakalı örnek kararlar veya kanun yönetmelik maddesi bulunuyor mu ?

      1. Toplam fiili çalışması 12 saat olmuş olsa da bir tam günlük yani 7,5 saatlik genel tatil ücreti ödenir yani anladığım kadarıyla. Fiili çalışmanın bütünlüğü değil 29 Ekim kısmına tekabül eden 3 saatlik Genel tatil ücretinin 7,5 saatten az olsa da 7,5 saatlik ücret ödenir anlamına geliyor sanırım söylediğiniz.
        Bu şekilde yargıtay kararları var ama fiili çalışmanın bütünlüğünün bozulması hususunda çok örnek bulamıyoruz.

        1. Evet, doğru anlamışsınız. Nihayetinde kanunun genel tatil ücreti ödenmesini istediği tarih belli olup işçi bu tarihte bir saat bile çalışsa bir günlük genel tatil ücreti alacaktır.

          1. Teşekkür ederim Mustafa Bey. Anlatmak istediğinizi çok iyi anladım.

            Peki toplu iş sözleşmesinde şöyle bir hüküm var ise nasıl yorumlanır,

            İşçinin genel tatil gününde çalışması halinde, iş karşılığı olmaksızın ödenen o günün ücretinden ayrı olarak, ayrıca ÇALIŞILAN FİİLİ SÜRENİN ücreti ödenir.

            Burada çalışılan fiili süre akşam 9 dan sabah 9 a kadar toplam 12 saat kabul edilemez mi ?

            Bu toplu iş sözleşmesi maddesi bu haliyle işçi lehine yorumlanamaz mı sizce ?

            Gece çalışmaları bir bütün sayılıyor ya fiili çalışma hususunda yarısından çoğu gece dönemine denk gelirse tamamı gece çalışması sayılıyor. Belki ona benzer bir husus düşünülebilir diye ihtimal vermiştim henüz buna benzer bir yargıtay kararına daha ulaşamadım ama gece gündüz arama yapmaktayım 🙂

            Bu ve benzeri Örnekler konusunda sizler muhakkak hesaplamalarını da çok iyi biliyorsunuz tecrübelerinizden faydalanmak böyle yararlı bilgilere sayenizde ulaşmak bizleri mutlu ediyor. Yıllardır sizi takip ediyorum başarılarınızın ve paylaşımlarınızın devamını dilerim.

          2. Ben teşekkür ederim. Bu tür TİS hükümlerini yorumlamak gerekiyor ve açıkçası ben yorumlarsam yanlış anlaşılabilir. Neticede benim yorumum sizi de yalnız yönlendirebilir. Ancak sizin yorumunuzun bir miktar zorlama olduğunu söylemem gerekir. 🙂

  4. Kolay gelsin 26 aydir isyerinde calisiyom bayram mesaisine gelmedigim icin isten cikarildum fazla mesai imza atmistim ise girerken 29 kodla cikis yapti hic bir tazminat vermedi issizlikde olmuyor ne yapmam lazim

    1. Merhaba, maalesef ülkemizde virüsle mücadelede alınan tedbirler kapitalist düşünce anlayışıyla bir cadı kazanına, cadı avına dönüştürülüyor. İşverenin direkt böyle bir hakkı yok.
      Derhal bir arabulucuya gidip tazminat haklarınızı talep ettiğinizi iletin, ayrıca işkur’a gidip işçi şikayetleri birimine şikayetinizi yapın.

  5. Merhabalar mustafa bey
    Ben güvenlik görevlisi olarak 7 yıldır aynı şirkette çalışıyorum resmi tatil günlerine denk gelen nöbetlerimize geliyoruz ücretimizi alıyoruz ama ben resmi tatillerde çalışmak istemiyorum ne yapmalıyım?
    2 ci ise yıllık izin dilekçesi yazıyorum resmi tatile denk gelince kabul etmiyorlar ve şunu da soyleyim izne çıkış tarihini ve dönüş tarihini yazdıktan sonra kullanacağımız gün sayıyı kısmını boş bırakmanızı istiyorlar sizce bu yasal mı?
    3 cu ise biz yıllık izin dilekçesi yazdığımız zaman sonu haftalık istiratimize denk gelirse onu da kabul etmiyorlar biz3 söyledikleri haftalık izin çalışmadan hak edilmez mis ve eğer yıllık iznin sonu hatalık tatilimize denk g3ldihinde eğer izin bitiş tarihinde belirtmesek de onu yıllık izninizle dahil ediyorlar
    4 cu yazmış olduğumuz yıllık dilekçesinin başlangıç ve bitiş tarihini yazsak gün sayısını boş bırakmış olsak gün sayısını kendileri belirlemiş olmaları yasal midir?
    İlginize şimdiden teşekkür ederim .

    1. Merhaba.
      1- Resmi tatillerde çalışmak istemiyorsanız, işverene bir dilekçe vermeniz ve bu iradenizi beyan etmeniz gerekir. Bundan sonra işveren sizi resmi tatillerde, onayınızı almadan çalıştıramaz.
      2- Yıllık izin talebinizi işveren kabul edip etmemekte serbesttir. Hangi gerekçeyle olursa olsun, yıllık iznin kullanma dönemini belirleme yetkisi öncelikle işverene aittir.
      3- İş Kanununun 46’ıncı maddesine göre bu uygulama kesinlikle hatalıdır.
      4- Gün sayısını siz de belirleseniz, onlar da belirlese sonuç değişmemelidir. Bu nedenle, bu uygulamada bir sorun görmüyorum.

  6. Belediye şirket işçisiyim.belediyede ramazan bayramında 2. Günü çalıştırılmak isteniyoruz ayrıca normal mesai 8.30 da başlıyor akşam 5.30 da paydos yapmamız gerekiyorken daha fazla çalışmamız sanki hiç bir kanun yok gibi nerede ise öğlen paydosuna bile çıkmamız istenmiyor.Ne yapmalıyız hiç bir savunucumuz yok.

    1. Merhaba, bayramda ya da bir başka gün, işçi ara dinlenmesi kullandırılmadan çalıştırılamaz. Böyle durumlar için Alo 170’i arayarak şikayet edebilir ve işyerinde teftiş yapılmasını isteyebilirsiniz.

  7. bir kurumda güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum. resmî tatillerde calisdigim zaman aylik çalışma saatimi doldurmayip diğer günler mesaiye geliyorum. resmî tatillerdeki çalışma normal mesaiden sayilmadigini ve puantaja yansitilmadigini söylüyorlar. bu konuda yorumlariniz merakla bekliyorum

    1. Merhaba. Resmi tatilde çalışıyorsanız, bunun elbette puantaja yansıtılması ve size çalıştığınız her resmi tatil günü karşılığında bir günlük ücret daha ödenmesi gerekir. Bu günler için ayrıca ücret almıyor musunuz?

  8. Merhaba; özel sektörde işçi olarak 13 yıldır calismaktayim.bakir fabrikasinda günde 8 saat çalışmaktayım(cumartesi saat 1 e kadar)coviit 19 dan dolayı sokağa çıkma yasağı olduğunda işe gidemedik malum sokağa çıkma yasağı vardı. toplam 5 gün felan aralıklarla bu bize borç olarak yansıtıldı.suan 19 Mayıs resmi tatilde çalışma vardir diye bir bilgilendirme panoya asılmış gördük.illaki yasal bir dayanak vardır.ama devletimiz bunu işçinin üzerine neden yük bırakıyor işverenle arasında neden çözmez.birde artık şu cumartesi günlerini calismasak 45 saati 40 saate düşse işçi özel sektör çalışanları olarak bizde rahatca hafta sonunu kullansak bizlerede yaşanabilir kolaylıklar sunulsa… değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkürler..

  9. mrhbbi şirkette 4 sene çalıştım.maaşım asgari ücretten göteriliyordu ve resmi tatillerde verilmiyordu.işten ayrıldım davalık olduk.davalı firma kardeşini şahit yaptı.kardeşi yalan beyan verdi.ve bu belgeli.ama ben avukata ne kadar bunu soylesemde avukatım bunu dilekçe ile mahkemeye sunmuyor.ve bilirkişi raporu aleyhimize geldi.avukat ıtiraz etti bilirkişi raporuna ama gene yalan beyan dilekçesini vermedi.ne yapmalıyhım.

    1. Yalan beyanı çürütmek ancak doğru beyan olunan bir kanıtla gerçekleşir. Kanıtlamanız gereklidir beyanın yalan olduğunu. Avukatınızı da azledip yeni bir avukatla devam edebilirsiniz de. (Maliyeti yüklü olur)

  10. Merhabalar;

    4 sene önce işe girdiğimde; Bayram ve resmi tatil günlerinde çalışma onay yazısı almışlardı bunu İPTAL edebilmem için dilekçe örneği nasıl olmalıdır ? Teşekkürler.

      1. Teşekkür ederim Zeynel bey, bayram ve resmî tatil onay iptali de bu dilekçe örneğinde yazılmış olan iş kanunun 9 maddesine mi giriyor?

        1. İş Kanununun 9uncu maddesi değil, yazıyı aynen kullanabilirsiniz. Sadece fazla çalışma geçen yerleri değiştirerek genel tatil çalışması yapmanız yeterli olur.

  11. Merhaba
    23.11.2017 senesinde özel bir şirkette işe başladım ama ortak firmanın işlerini yaptım. Daha sonra benim rızam alınmadan sgk mı 06.02.2019 yılında ortak firmaya devrettiler hem yıllık iznimi hemde tazminat hakkımı bu sayede kaybettim. Ne yapmam gerekiyor. Şuan ortak firmada çalışıyorum.

  12. merhaba özel sektörde ücretli olarak calısıyırum.
    15 yıllık calışma sürem var
    ve hicbir resmi tatil,izni kullanmadım.
    hernagi bir ücret almadım bunun icin.
    ve ek olarak yıllık izin olarak ta yılda 4 gün sadece kullanımım var
    ben bu haklarımı almak icin nasıl bir yol izleyebilirim..

    1. Mert bey, öncelikle resmi tatil, ulusal bayram çalışmalarınızın karşılığını almadığınızdan emin olmalısınız. Geçmişe yönelik ücret bordrolarınızı inceleyin bunun için, bordroda herşeyin gözükmesi lazım. Tüm bunlardan eminseniz ve kanıtlayabiliyorsanız öncelikle ihtarname çekerek iş verenden talep edebilirsiniz, daha sonra da arabulucu sürecini başlatabilirsiniz. (İş sözleşmeniz devam ediyor mu, bitti mi orasını bilemiyoruz)
      Kullanmadığınız yıllık izinleri de öncelikle talep edin, kullanmak istediğinizi bildirin, mutlaka vermek zorundalar. Vermezlerse yukarıda yazdığım şekilde başlayabilirsiniz. (İçerde kalan izinlerinizin parası iş sözleşmeniz sona erdiğinde size ödenir)

  13. 170 i aradım 3 ay geçti gelen giden yok..
    Bölge çalışma müdürlüğüne gittim şikayet için orda çalışan personel sanki iş yeri ile anlaşmış gibi şikayetimden vazgecirtmeye çalışıyor.

    1. Ahmet bey,
      bu gibi şeyler personelin keyfi uygulamalarıdır. Tipik memur zihniyeti diyebileceğimiz şeyler,kendince angarya gördüğü bazı şeylerle uğraşmamak için memuriyet dilinde ”Baştan Savma” taktiğini kullanabilir. Tabiki bu illa öyledir de demiyorum, ama karşılaştığınız şey sanırım bu!
      Kimseyi dinlemeyin, ısrarla şikayet dilekçesi doldurmak istediğinizi, buna yardımcı olmazsa ONU DA şikayet edeceğinizi ve mümkünse o dairenin müdürü ile bir vatandaş olarak görüşmek istediğinizi iletin. Bakın işler nasıl değişiyor. Şikayetinizi tazeleyin, yetmez; CİMER’e de yazın. Daha da sonuç alamazsanız artık arabulucuya gitme zamanı gelmiş diyebiliriz…
      Ülkemizde bu prosedürler maalesef halen hantal ve olması gerektiği gibi ilerleyemiyor… Maalesef…

  14. Merhaba:
    Avmde çalışıyorum resmi günler de şirket bize çift mesai vermiyor, hatta sirketin bize ” size yemek parası da vermeyebiliriz ama bunu yapıyoruz” diyerek bizi susturuyorlar 2 ay olucak gireli resmi günlerde çalışıp bana çift mesai veermezlerse sigortaya mı şikayet etmem lazım. Halkımı savunmak istiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Şimdiden çok teşekkür ederim ?‍♀️

  15. Zeynel Bey bana gelip iş sözleşmesini imzalatmayı unutmuşuz bunları imzalaman gerekiyor dediler. 13 aydır orada çalışıyorum. Bu yeni bir sözleşme gibi mi oluyor acaba

  16. Merhaba. Özel sektör de askeri ücretle çalışıyorum. İşveren bazı özel ve resmi gün olan aylarda bodroda göstermek için fazla yatırıyor. Daha sonra elden geri istiyorlar. Sorduğum da ise, 1 gün bayram izni kullandırdıkları içinmiş. Bu yasal mı.

    1. Merhaba. Bu elbette yasal değildir. İşçiye banka kanalıyla yapılıp da sonradan geri alınan hiçbir ödeme yasalara uygun değildir.

  17. Merhaba kafama takılan ikitane soru var belki konu dısıdır ama bılgılendırırsenız sevınırım.
    1. unıversıtede 02..06.2006 tarihinden beri guvenlık gorevlisi olarak çalısıyorum. 2018 nisan ayında KHK ile kadro verıldı. Şimdiye kadar hiç öyle bişeyle karsılasmadım 2019 subat ayı maasında eksıklık vardı sordugumuzda subat 28 cektıgı için ikigun yemek yol parası kesıldı denıldı. Benım bıldıgım kanunen 31 ceken aylar 30 gun olarak subat ayındada herhangı bır izin rapor alınmazsa oda 30 gun üstunden hesap yapılıyodu kesılen ucret dogrumudur yanlışmıdır.
    2.herhangı bıryere bakmadım sormadım merak ettıgım sagdan soldan duydugum bıkonu var resmı tatıllerde ertesı gunu calışıldıgında fazla calışma izin takas hakkının oldugu soylenıyor calıştıgımız kurum yada basımızdakıler bununla ilgili hiç bir acıklama yapmadılar boyle bı hakkımız varmıdır yokmudur.
    Cevabınız için şimdiden tesekkur ederım.

    1. Merhaba,
      1.sorunuza cevabım: Khk ile taşerondan kamuya geçirilen işçilerle ilgili çok muallakta kalan bir konudur,konuyla ilgili bakanlık görüşleri de mevcut olup çalışılmayan günlere yol ve yemek ödenmeyeceği gibi bir karar varılmış. Ama bu Şubat ayı eksik günlerini kapsar mı? Tuhaf olmuş… (İzinli, raporlu vb. dışında) İdareden bu kesintinin yasal dayanağını sormalısınız.
      2.sorunuza cevabım: Böyle bir şeyi ilk defa duyuyorum, biraz daha açarsanız iyi olur.

  18. 30 ağustos cuma gecesi 00:00 – 08:00 vardiyasında çalışmaya geldim yıllık izin kesintisi yapılmış böyle bişi varmı aydınlatırsanız sevinirim..Normalde Perşembe’yi çalışıyorum gece 12 den sonra cuma olunca çalışmam doğrumu

  19. Merhaba 2429 sayılı yasanın 2. Maddesinin (D) bendinde “Bu Kanunda belirtilen Ulusal Bayram ve genel tatil günleri; Cuma günü akşamı sona erdiğinde müteakip Cumartesi
    gününün tamamı tatil yapılır.” Hükmü yer almaktadır. Ertesi gün çalışmada çift yevmiyeye tabi midir? Teşekkür ederim.

  20. Merhaba dört bayramdır arife günlerinde yarım günden sonrasını çalışmak istemediğimizi belirtiyoruz buna rağmen tam gün çalıştırılıyor ve söylemiş olduğum gibi dört arifedir yarım günlük mesai ücretimizi de vermiyor bu haklı bir fesih sebebi olabilir mi teşekkürler

    1. Merhaba, iş sözleşmenize bakılması gerekir arefe günü, bayram ve resmi tatil çalışması yüklenişiniz için. Ama tüm bunlara rağmen kanunun tanıdığı hakkı vermeyişi (Arefe günü yarı bayram çalışması) tabiki haklı fesih sebebi oluşturur. Bordronuzu beklemeniz tavsiye edilir. Belki de ödeyecektir…

    2. Merhaba. Arefe günü çalışıyorsanız ve karşılığında ücretiniz ödenmiyorsa, ever haklı fesih sebebidir. Ama garanti olması adına, fesih yapmadan önce işverene yazılı olarak başvurup ödenmeyen bu alacakların ödenmesini talep etmenizi öneririm. Ödeme yapılmazsa, sonrasında haklı fesih yapmanız daha doğru olur.

  21. Merhaba benim çalıştığım işletmede resmi tatillerde çalışıp herhangibir mesai ücretinde almıyoruz üstelik sorulmuyor da sadece çalışılacak deniliyor bunun la ilgili izlememiz gereken yol nedir acaba

  22. Merhaba benim sözleşmem yok Bayram’da calişmak istemıyorum işverende tutanak tutacağını söyledi böyle bir Hakkı varmı

    1. Merhaba. İş sözleşmeniz yoksa ve başka bir şekilde bayramda çalışmak için yazılı izin vermediyseniz, bu tutanağın bir anlamı olmaz.

  23. merhabalar.
    -Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yönetmeliğinin 9’uncu mad. göre fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı 30 gün önceden işverene yazılı olarak bildirmek kaydıyla geri alabilmekte. ( ben bunu yaptım dilekçemi doldurdum gönderdim onaylandı günlük 7,5 saatten fazla çalıştırılmaması gerekiyor denildi resmi tatiller konumuzun dışında bu onay iptali sadece normal günlerde yapılan çalışmayı kapsıyor denildi. ben resmi tatillerde çalışmak zorunda oluyormuyum şu durumda? ) Cevaplarınız için teşekkür ederim.

    1. Merhaba. Dilekçenizin içeriğini bilmek gerekir. Eğer dilekçenizde sadece fazla mesai yapmak istememe iradenizi belirtmişseniz ve resmi tatillerde çalışmak için önceden onay vermişseniz, resmi tatillerde çalışmanız gerekir.

      1. ”GÖNDERİLEN DİLEKÇE ÖRNEĞİ BUDUR ”

        …………………………………………………………(İşveren ismi yazılacak)
        Fazla mesai yapmak için daha önce onay vermiş bulunmaktayım. Ancak İş Kanununa İlişkin
        Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliğinin 9uncu maddesine göre; fazla çalışma veya
        fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak
        bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilmektedir.
        Bu kapsamda; dilekçemin tarihinden itibaren 30 gün sonrasından geçerli olmak üzere, artık
        fazla çalışma yapmak istemediğimi beyan ederim.
        Saygılarımla arz ederim

        Teşekkürler bilgiler için.

        1. Evet, bu yazıda sadece fazla mesai onayınızı geri almışsınız. Eğer önceden herhangi bir şekilde resmi tatil çalışmasına onay vermişseniz, çalışmanız gerekir.

          1. merhaba zeynel bey işe giriş sözleşmemde ki çalışma şartlarında ki maddelerinden birinden şöyle yazıyor:

            iş gören faaliyetin tamamen veya kısmen devam etmesine karar verilen bayram ve genel tatil günleri ile fazla çalışmayı ve fazla sürelerle çalışmayı gerektiren hallerde işveren veya yetkililer çalışmasını istediği takdirde bu karara uyarak çalışmakla yükümlüdür.

            ben daha öncede yorum kısmında belirtmiş olduğum fazla mesai dilekçesini doldurmuştum ve sgk’dan edinmiş oldugum bilgide çalışmamam gerektiği söylenmişti bu madde doğrultusunda benim resmi tatillerde çalışıp veya çalışmama durumu nedir ? teşekkür ederim şimdiden iyi günler.

          2. Bu durumda işverenin talep etmesi halinde resmi tatillerde çalışmanız gerekir. Çünkü onayınız halen geçerlidir. Ancak yeni bir dilekçe vererek, bu onayı her zaman geri almanız mümkün olabilir. Bu durumda ise, işveren işin gereğine göre geçerli nedenle fesih yapmak gibi seçeneklere sahip olabilecektir. Yine de bunun çok zor olduğunu söylemeliyim.

  24. Merhaba ramazan bayramında 1 gün nöbetim vardı sabah 9 akşam 10 arası 13 saat aralıksız çalıştım ama maaş bordrosunda tatil çalışması gün olarak 7.5 saat mesai olarak 2 saat şeklinde yazılmış orta 3.5 saat yok yaptırım veya çözümü var mı teşekkürler.

    1. Merhaba. Bayramdaki bir günlük çalışmaya toplam 2 gün ücret ödenmesi yeterlidir. Ha siz, günlük çalışma sürenizin uzun olduğunu söylüyorsanız, bu durumda devreye fazla mesai girer. O hafta toplam çalışma süreniz 45 saati aşmışsa fazla mesai ücreti almanız gerekir.

  25. Resmi tatil günleri yani tek olan 1 mayıs, 23 Nisan vb. ve dini bayramlara ait resmi tatil süreleri resmi olarak saat kaçta başlar ve saat kaçta sonlanır. Bu konu ile ilgili düşünceniz ve kanuni dayanağını öğrenebilirmiyim.

    1. Merhaba. Kadir bey, günün başlama saatiyle başlar ve bitmesiyle sona erer. Yani özel bir zaman diliminden bahsedemeyiz. Buna ilişkin bir dayanağım yok; çünkü bence olmasına da gerek yok. Aksini iddia eden bir görüş varsa, yasal dayanağı o görüşün ortaya koyması gerekir.

  26. Merhaba ; bir sirkette ust yonetimdeyim ; bayramda isletmenin kapatilacagi bilgisi geldi ve tum personeller planlarini yapti ; bayrama 2 is gunu kala tum beyaz yakalar isletme tamamen kapali olmasina ragmen nobetci olarak yazildik? Sadece 1 saatligine isletmeye ugrayip isletmeyi kontrol etmemiz gerektigi bildirildi ; mail ile degil ; telefonda kullanilan bir soayal medya uygulamasi ile ; iş kanunundaki yerini ve itiraz hakkimi merak ediyorum ?

    1. Merhaba. Bu tür kararlar, işverenin takdir yetkisi kapsamında değerlendirilmelidir. Ama işverenin mobbing kapsamında süregelen benzer davranışları varsa, bilemeyiz. Ayrıca bu tür spesifik durumlarla ilgili, hiç kimse size net bir şey söyleyemeyecektir.

  27. Biz bir isyerinde resmi tatillerde calistirilip birde onun özdeştirmesini (kendi tabirleriyle tamamlama) yaptiriyorlar .biz vardiyali calisiyoruz .iş kanununda şöyle yaziyor resmi tatil öncesi vesonrasi izin verilmiş ise isveren odestirme yapabilir diyor.bizi resmi tatilde calistiriyorlar mesaiyisini veriyorlar o çalıştığımız gunleri de izinli gunlerimizde eksik calistiniz diye calistiriyorlar kanunlarda boyle birsey varmi .4 çalışıp 2 istirahat sisteminde calisiyoruz 4 gunduz 2 istirahat 4 gece 2 istirahat

  28. Merhaba
    Ben fabrikada işçi olarak çalışıyorum.
    Bu ay yedek vardiya olarak denk geldi 23 nisan resmi tatilde çalıştırmadılar bizi ücretsiz izin yaZdılar bize sormadan zorla ücretsiz izin yazdılar bu kanunlara uygun mu işverenin böyle bir hakkı varmı ?

  29. bir firmada 4 yıl çalıştım.maaşım asgari ücretten yüksek olmasına rağmen asgari ücretten gösterildi.resmi tatillerde çalıştım ama parasını alamadım.işveren bana bordoro vermedi.ve işyerinden ayrılıp dava açtım.biri 6 ay orda çalışmış biri 40 gün çalışmış iki şahidim var.sizce davayı kazanabilirmiyim.

  30. Merhaba ben hatay iskenderunda kadrolu olarak çalışıyorum bu gün bize resmi tatil ve fazla mesai yapmamız halinde yerine ücret veya izin veya denklestirme karşılığı sözleşme imzalattilar ben imzalamak istemedim ama imzaliycaksin dediler mecburi dediler bunu yapmaları ne kadar yasal ve çalışma karşılığında izin verilirse ne yapmamız gerekir teşekkür ederim.

    1. Şu aşamada SGK’ya yapacağınız şikayet bir sonuç doğurmaz. Çünkü SGK yargı kararı ya da kendi tespiti olmadan geriye dönük sigorta girişi sağlamaz. Hizmet tespit davası sonucunda ancak haklı bulunursanız, mahkeme kararına göre eksik günlerinizi sigortalı olarak gösterecektir.

  31. merhaba,Özel Güvenlik Görevlisi olarak 18 aydır bir şirkette çalışıyordum , hukuki süreç arabulucuda anlaşamamazlık şeklinde sonuçlandı, yakın gelecekte mahkemeye başvuracağım, şirketim emekli çalışan olmamdan da güç alarak aylık çalışma günlerimi 18 ay boyunca 6 şar 8 er gün olarak sigortaya bildirmiş , ben hem şahitle hem de kayıt kuyudatlarla 30 ar günlük çalışmalarımı belgelendirebiliyorum, benim sorum mahkeme aşamasında tespit edildiğinde mi yoksa şimdi mi SGK ya eksik günlerimle ilgili şirketimi şikayette bulunayım TEŞEKKÜRLER

    1. Merhaba. SGK’ya nasıl bir eksik günden bahsediyorsunuz? İşveren sizi ayda 30 gün olarak bildirmemiş mi?

  32. Örnek veriyorum 1 ocakta vardiya usulü ile çalışılan iş yerinde vardiyası saat 17:00 başlayan işçiler tam yada yarım günmü ücret ödenir. Teşekkür ederim

  33. Merhabalar bugün normalde resmi tatil fakat patronum ise çağırdı normalde 8.30 da baslamam gerekirken 10.00 da başladım ise bir kırtasiye de çalışıyorum tek elemandan Benim bana ben resmi tatilleri vermiyorum herhangi bir ücret ödemedim dedi yaklaşık bir buçuk senedir böyle çalışıyorum sadece bayramlar da izin kullandım. Farklı kişilerde tek çalışıyorsun özel sektör isterse veez.diyolar ve cok hastayim5 buna rağmen çalışıyorum

    1. Merhaba. Resmi tatil günlerinde çalışan işçiye mutlaka bir yevmiye fazladan genel tatil ücreti ödenir. Bunun herhangi bir istisnası yoktur.

    2. Merhabalar ben 2015 yılından beri özel sektörde çalışmaktayım. Her Yaz sezonunda 6 ay hafta izini kullanmadım ve haftanın 5 günü geceleri 12- 1 e kadar çalıştım. Resmi tatillerde de çalıştım hiç bir ücret almadan. 2017 ve 2018 ramazan ve kurban bayram paralarını yatırdılar sadece, oda benim sürekli istememle. Ama diğer hiçbir resmi tatil yani fazla mesai ücreti almadim. Haklı olarak bu işyerinden feshedebilirmiyim. Fesh edersemde bütün o alamadığım hafta izinlerimi fazla mesailerimi dava açarak hak talep edebilirmiyim acaba. Ve beni hem evlerinde çalıştırıyorlar, hemde cafelerinde. Ben sorduğumda siz beni nerede gösteriyorsunuz sigortalı olarak diyorum, iki yerdede gösteriyoruz, iki yerde de çalışmalısın diyorlar. Lütfen bana yardımcı olumusunuz bu konularda. Ne yapmam gerekiyor.şimdiden teşekkür ediyorum

      1. Merhaba. Fazla mesai ücreti ödenmeyen işçi haklı fesih yapabilir. Ardından gerekirse dava ile de fazla mesai alacakları ile genel tatil ücreti alacaklarını talep edebilir. Ayrıca kıdem tazminatı hakkı da olur. Ama önemli olan, olası bir dava aşamasında, bu durumun varlığına mahkemenin ikna edilebilmesidir.

        1. Ama önemli olan,olası bir dava aşamasında, bu durumun varlığına mahkemenin ikna edebilmesi derken orayı tam anlayamadım açıklayabilirmisiniz acaba. Ayrıcada çok teşekkür ederim beni bilgilendirdiğiniz içinde.

          1. Yani işverenle mahkemelik olursanız, bahsettiğinizi hususları ispat etmeniz gerekir. Mahkemeyi bu konuda ikna edemezseniz, hiçbir hak elde edemezsiniz.

  34. Merhabalar özel bir şirkette çalışmaktayım. Her yıl resmi tatil günlerinde çalıştırmak için bizlerden imzalı onay alıyorlar.sorum şu onay vermezsek ne olur.birde resmi tatil günlerinde işe gitmediğimiz zaman o günkü günlük ücretimizi kesiyorlar.bu yasal mıdır.

    1. Merhaba. Bu onayı vermeyebilirsiniz ve onay vermezseniz çalışmanız da gerekmez. Ama onay vermişseniz ve gitmemişseniz elbette o gün için ücretinizin kesilmesi yasal hale gelecektir.

  35. Merhaba ben markette çalışmaktayım 1 Ocak salı günü de çalışacağım. 2 kişi çalışacağız diğerleri izinli olacak. Bize mesai ücreti ödenecek fakat o haftaki hak ettiğimiz haftalık iznimiz iptal edildi. Yani 1 günlük mesai karşılığında 1 hafta fazla çalışmak zorunda kalacağız bu durum yasal mıdır? Değilse ne yapmamız gerekiyor?

    1. Merhaba. Sonuç olarak 7 gün üst üste çalışma zorunda kalacaksanız, bu durum elbette yasal değildir. Ne yapabilirsiniz? Hafta tatiliniz olan gün işe gitmemeyi düşünebilirsiniz; ama bu durumda da işveren sizi işten çıkarabilir ve bu nedenle işe gitmediğinizi ortaya koymanız gerekir. Yani tercihi siz yapmalısınız.

  36. merhaba yılbaşı gecesi vardiyalı çalışan personel 1 ocak akşam saat 20:00’de nöbete başlıyor gece 24:00’te gün bitiyor bu personele 4 saat üzerinden mi tatil ücreti ödeyeceğiz yoksa 1 günlük yevmiye üzerinden mi?

  37. İYİ GÜNLER, BİR KAMU KURULUŞUNDA TAŞERON OLARAK GÜVENLİK GÖREVLİSİYİM. BENİM DURUMUM ŞU ŞEKİLDE; VARDİYALI ÇALIŞIYORUZ. VARDİYA SAATLERİMİZ 07:00-15:00, 15:00-23:00, 23:00-07:00 ŞEKLİNDE. BAYRAM TATİLLERİNDE 1 (BİR) YEVMİYE ARTI ÜCRET ALIYORUZ. HİÇ FAZLA MESAİ YAPMIYORUZ. SORUMA GELİNCE; ÖRNEĞİN 23 NİSAN BAYRAM TATİLİ ÖNCESİ, YANİ 22 NİSAN GECESİ SAAT 23:00 TE İŞ BAŞI YAPIYORUM VE 23 NİSAN SABAHI SAAT 7:00 DE VARDİYAM BİTİYOR. BANA HERHANGİ BİR BAYRAM ÖDEMESİ YAPILMIYOR. ANCAK BEN VARDİYAMIN 7(YEDİ) SAATİNİ BAYRAM TAKVİMİNDE YANİ 23 NİSANDA GEÇİRMİŞ OLUYORUM. BURADAN HERHANGİ BİR HAK DOĞAR MI. TEŞEKKÜR EDERİM

  38. merhaba kurumsal bir mobilya fabrikasında satış danısmanıyım ama resmi tatillerde ne bir ücret nede izin veriyorlar.kanun olarak hükmü nedir.

    1. Merhaba. Resmi tatillerde çalışıyorsanız, ücretinin ödenmesi gerekir. Ödenmemesi, sizin için haklı fesih nedenidir.

  39. merhaba biz şu an haftalık 45 saat calisma saatine gore calısmaktayız bunuda haftada isverenin belirleği 4 gunde tamamlayıp diger 3 gun tatil yapmaktayiz bu her hafta değişik günler olabiliyor önümuzdeki hafta pazartesi 29 ekim ve resmi tatil simdi yine 45 saat çalıştigimizda (pazartesi haric) haftalik çalısma saatinde 7.5 saat fazla çalışmış olmazmiyız ben bunu sorduğumda hayır dedi işveren temsilcisi.öyle olduğunda herkes resmi tatil yerine calisma yaptirmazmiydi cevabinizı merakla bekliyorum tesekkurler

    1. Merhaba. İşvereniniz haklı görünüyor. Hesabınızı mutlaka haftalık yapın. O haftada ister resmi tatil olsun, ister olmasın, çalışma süreniz 45 saati aşmamışsa, fazla mesai gündeme gelmeyecektir.

  40. Merhaba ben 30 günlük rapor almıştım buna istinaden çalışmadığım günlerde isyerim benim maaşımı yatırdı daha sonra sgk dan rapor ücreti aldım daha bu parası isyerim benden talep etti fakat ben parayı vermedim benden savunma yazmamı istediler parayı talep ettiler tekrardan bende savunmayı yazdım parayida gecikmeli olsada ödedim beni isten çıkarırlar mı ne gibi yaptırımlar yaparlar.

    1. Merhaba. İşverenin sizden bu parayı istemesi normaldir. Siz de sonuç olarak ödediğinize göre, işverenin yapacağı bir şey kalmamıştır.

  41. Kolay gelsin, iyi ki varsınız.. Benim sorum biraz muhasip sorusu gibi, özel güvenlik görevlisi olarak çalışan bir emekliyim, ayda 20 gün çalışıp 10 gün istirahat etmekteyim, Şirketim her ay SGK na 8 gün çalıştı 8 gün çalışmadı şeklinde beyan etmiş usulsüz olduğunu biliyorum ; emekli bir kişiyi bu şekilde beyan etmesi şirkete her ay ne kadar kazanç sağlar ( pirim , vergi vb.) teşekkürler

    1. Sağ olun Hasan bey. Sorunuza net cevap veremeyiz. Bu, size ödenen ücrete bağlıdır. Size ödenen günlük ücret ne ise, yaklaşık olarak onun % 30’u kadar her gün için kar etmiş kabul edilebilir.

  42. Bir ilaç fabrikasında çalışmaktayım resmi tatil günlerinde yüzde yüz olan mesailerimiziı tehdit ve yıldırma politikası ile yüzde elliye düşürmek için işveren baskı yapiyor ne yapmaliyiz

    1. Ayşe hanım üç seçeneğiniz var: Devam etmek, işten ayrılmak ya da Alo 170’i aramak. Ama bunlar için, önce gerçekten de %50 olarak ödenmeye başlanması gerekir.

  43. Merhaba , bizler özel güvenlik olarak 1900 tl ye 5 gün 12 saat çalışıp 2 gün istirahat ediyoruz bayramda,sabah 07.30-19.30 çalışana da 19.30-07.30 çalışana da 48 tl veriyorlar, yaşımız ve çalışmamız gerektiğinden fazla mesai de almadan ayın 20 günü 12 saat yani 240 saat çalışıyoruz , bayram tatilinde her bir postaya verilen 48 tl ne derece hakkaniyetli ne önerirsiniz TEŞEKKÜRLER

    1. Hasan bey, bayramda çalışan işçiye, her bir gün için yine bir günlük ücreti kadar ödeme yapılması yeterlidir.

        1. Hayır, ya Alo 170’i aramalı ya da hiçbir şey yapmadan bekleyip, işten ayrıldıktan sonra dava açarak bunları talep etmelisiniz.

          1. Çok teşekkürler, sağolun, bu kadar çabuk geri dönüş yapmanızı beklemiyordum

  44. Merhaba sözleşmem de resmi tatillerde çalışmayı kabul ettim buna rağmen resmi tatil günlerinde fazla ödeme alabilirmiyim?

    1. Gökçe hanım, elbette almanız gerekir. Onay vermeniz, ücretini almanıza kesinlikle engel değildir.

  45. Resmi tatillerde işveren ücret ödememe hakkı varmı ödemez ise çalışan ne yapmalıdır hakları nelerdir.

  46. Kolay gelsin iyi çalışmalar Bayram tatillerinde çalışma yapan arkadaşlar gün bazlı mı saat bazlımı mesai alıyorlar şöyle açıklama yapayım 2 vardiya düşünün 1. Vardiya
    Arefe günü öğleden sonra 2 saat
    1.gün 7 saa
    2.gün 7 saat
    3gün 2 saat
    Çalışma yapmıştır
    Diğer vardiya da
    Arefe güne öğleden sonra tam gün
    1. Gün akşam 22:00 den 2. Gün sabah 08:00 arası
    2. Gün akşam 22:00 den 3. Gün sabah 08:00 arası çalışma. Yapmıştır bu iki vardiyaya bakıldığında 1. Vardiya 4 günlük mesai alıyor
    2. Vardiya 3 günlük mesai alıyor
    1. Vardiya 18 saat çalışmış Bayram süresi boyunca
    2 vardiya 27 saat çalışmıştır Bayram süresi boyunca
    Gün bazlı bakıldığı için 1 . Vardiyaya 4 günlü ödeme yapılmıştır 1 saat çalışsa bile 1 günlük resmî tatil ücreti alması doğrumudur doğru ise
    2. Vardiya 1. 10 nöbeti almış 2. Günü 8 de bırakmıştır 1. Günden 2 saat 2. Gündende 8 saat çalıştığı için 1 saatte çalışsa 1 günlük resmî tatil ücreti ödendiği için 1. Gündeki 2 saat için ayrı ve 2. Gündeki 8 saat için ayrı cret ödenmesi gerekmiyor mu saat bazlı gün bazlı bakıldığında biraz uzun ve kafa karıştırıcı oldu ama yazdığım bilgilere göre nasıl ödenmesi lazım bu konuda yardımcı olursanız sevinirim

      1. Merhaba ben Istanbulda kurumsal bir fabrikada çalışıyorum 5 senedir burda şoför lük yapıyorum otomobil şoförü fakat sabah 08:45 Akşam 21:00 şirketten çıkıyoruz eve varmam 22:30 buluyor yani akşamları mesai kalanları biz götürüyoruz 8 kişi şoförüz fabrikada Son zamanlar da geçmişe dönük maaş bordro ları imzalatiriyor ve her ay maaş bordrosuna imza atıyoruz fakat şirket normal şartlar altında 18:45 paydos ediyor şirkette çalışan vatandaşlar mesai ücreti alıyorlar biz almıyoruz mesai ücreti bize yoktu sonra bizim maaslarimiza akşamları geç çıkıyoruz diye kafadan maaşlar 200 Tl yansittilar mesai olarak gösteriyor lar . Şimdi birde gece 2 den 4 5 e kadar havalimanına şirkette çalışanları götürüyor uz bunları mesai olarak yansitmadilar . Pazar günü zorunlu çalışma yaptırıyor lar resmi tatil günlerinde zorunlu çalışma kılıyor lar yani demem o ki 5 senedir bu fabrikada çalışıyorum geriye dönük hem mesailerimi hemde tazminatı nasıl alabilirim şirkette bazı arkadaşlar biz essekmiyiz gibi argo kelimeler üretiyor lar biz calisiyorsak pazar günleri sende çalışacaksın gibi itamda bulunuyor lar nasıl bir yol çizmem lazım bu konuda yardımcı olun lütfen bana Saygılarımla

  47. Merhaba özel sektörde çalışmaktayım resmi tatil günlerini izin olarak kullanıyoruz ancak bu seferde çalışmadığımiz gün olarak sayıp o ayki yol ve yemek yardimimizdan kesiliyor bu doğru mudur.

    1. Merhaba. Resmi tatilde çalışmadığınızda yol ve yemek yardımı yapılıp yapılmayacağı iş sözleşmesinde belirlenmiş olmalıdır. Belirlenmemişse, kanaatimce fiilen çalışmayan işçiye o gün için yol ve yemek parasının ayrıca ödenmesi gerekmez.

  48. Merhaba, ben resmi tatil veya bayram tatillerinde çalıştığımda ücret yerine izin kullanmak istiyorum. Kaç gün izin kullanabilirim öğrenebilir miyim? Teşekkürler…

    1. Merhaba. Resmi tatilde çalışan işçiye ücret yerine izin verilmesi kesinlikle yasal değildir.

  49. 22 mayis 2012 tarihinde işe başladım 19 haziran 2012 tarihinde sigorta girişim yapilmiş ve halen aynı işyerinde calismaktayim 2012 2013 2014 2014 2015 2016 yıllarında resmi tatillerde calistim ücret ve izin kullanmadım. haftalik 57 saat 5 yıl calistim. hiç bi şekilde fazla mesai almadım. geçmişe dönük haftalik shiftlerin resimleri var. 12 saat calisma ve resmi tatillerde calistiğima dair pos cihazi parametre kaydı var. gecen yil tehdit ile iş sözleşmesi imzalatttılar alacagımız yoktur diye. bizde işimizden olmayalım diye imzaladık bunun bi hükmü varmidir. şuan resmi tatillerde ücret degil izin veriyorlar. birde 15 temmuz pazar gününe denk geldigi icin hiç bi şekilde alacagımiz ve izin hakkimiz olmadiğinı söylediler. maaşım asgari ücretten yatiyor bi kısmını avans adı altında elden veriyolar. bunu şahit yoluyla ispatlayıp haklı fesihde bulunabilirmiyim. kıdem tazminatımı en kısa ne kadar sürede alabilirim. yol ve yakacak yardimıda almıyoruz. şirketin zorunlu kıldığı iş kıyafetlerini bile kendi cebimden alıyorum 6 yıldır. nasil bi yol izlemeliyim. çok.teşekkür ederim…

    1. Merhaba. Haklı fesih için birçok nedeniniz var. Önemli olan iyi bir ihtarname hazırlamanız ve böylece fesih yapmanız. Daha önce bazı evraklara imza atmış olsanız bile, bunun aksi ispatlanabilir.

  50. Resmî tatil günü haftalık iznine denk gelen işçiye tekrar izin verilirdi ücret verilmesine rağmen? Verilirse hangi kanun maddesine göre

  51. Merhaba benim sorum şöyle bayram tatili 7 oluyor bayram tatilinde 2 gün izin veriyorlar ben 7 günün hepsini kullanmak istiyorum vermiyorlar ben gitmesem bayramin son gününe kadar işten çıkarırlar mi bunu öğrenmek istiyorum

      1. Merhaba şimdi bu konuyla ilgili bir sorum olacak kurumsal bir şirkette çalışıyoruz yaptığımız sözleşme de resmi tatilde çalışmak zorunludur diye bir madde yok kurban bayramında 3 gun ise gitmedim ve 3 gün bildirimsiz devamsizlik yaptığım için tutanak tutulup beni hattan aldılar (çağrı merkezinde çalışıyorum ve gelmicegimi günler için üstüme yani takim liderimin bilgisi vardi) sizce bu yasalmidir böyle bişey yapabilirler mi

        1. Burçin hanım, iş sözleşmesinde hüküm yoksa haklısınız; ancak sözleşmede “resmi tatillerde çalışma yapmaya” peşinen onay vermiş olabilirsiniz ya da bu onay sizden ayrıca yazılı olarak alınmış olabilir. Bunları dikkate alarak hareket etmenizi öneririm.

  52. Merhaba sorum çalışma saatleri ile ilgili. İşçi haftalık 45 saat çalışması gerekmekte. 15 temmuz 2018 günü çalışma yapan personel resmi tatil olduğu için eksiye düşüyor. Normalde 6 gün çalışmasını tamamlıyor. Ama resmi tatil çalışmasını hesaba katmiyor.

  53. Merhabalar ben pazar ve bayram günleri çalışıyorum işveren resmi tatillerde ödenmesi gereken ücretin çok az altında ücret veriyor haklı nedenlerle fesih nasıl yapabilirim

  54. İyi günler ben özel güvenlik görevlisi olarak çalışıyorum günde 12 saat olarak vardiyalı çalışıyoruz sabah 8 akşam 8 değişmeli olarak. 1 Mayıs ve 19 Mayıs akşamları çalıştım ve bana mesai olmadığı söylediler akşam olduğu için eğer 1gun önceki akşam mesela 18 Mayıs akşamı ben olsaydım alirmisim yani 18 akşamı ve 19 gündüz çalışana mesai parası verdiler ben akşam saat 8 de iş başı yapıp çalıştığım için hak etmiyor muyum acaba teşekkür ederim iyi çalışmalar

  55. 19 nisan 2018den beri bir restaurantın mutfagında aşçı yardımcılığı yapıyorum.
    O tarihten beri bütün resmi tatil ve dini bayramlarda çalıştım. Aynı şekilde ağustos sonuna kadar da sadece 15 temmuz izinli günüme denk geliyor. Bunları bize izin olarak veriyolar,biriktiriyorlar. Peki 1 senem dolmadığı için talep edebiliyormuyum? Neredeyse 12 günüm birikmiş olacak.

    1. Merhaba. Resmi tatil çalışmaları karşılığında izin verilemez. Bunların ücretinin mutlaka para olarak ödenmesi gerekir.

  56. Merhaba ozel sektor de bir magazada satis elemani olarak calisiyorum haftalik bir gun izinimiz var ve hafta ici kullaniyoruz. Bu bayrak icin merkezimiz bayram izni vermiyor ve haftalik izni isreseniz bayram gunu kullanin diyor bende bayram icinde haftalik iznimi kullanmak istemedjm ve dun izin kullandim. Bayrak izni zorjnlumudur ve haftalik izini bayram izninde kullandirmaya calismalari dogrumudur. Ben bu bayram izni icin dava acsam kazanirmiyim

  57. Resmi tatil muvafakatnamesi imzalandıktan sonra iptal edilebilirdi. Yılda bir kez yenilendiğini biliyorum yenilemek istemezsek işveren işe son verebilirmi

  58. Özel sektörde çalışmaktayım ama hiç bayramlarda izin vermiyor anca 1 veya 2 gün isten çıksam sonucu ne olur haftanın 7 günü çalışıyoruz denetleme gelen bir memur bile yok

  59. Ben özel sektörde çalışyorum kurban bayramında da calisacam 3 gün mesaim var yani ücretimi vercekler fakat 3 gün çalıştığın için bayramda fazla ücret verceklerinden dolayı 2 gün fazla calistiracaklarini soluyorlar böle bise olabilirmi yardımınız için tsekkurler

    1. Onur bey açıkçası bir şey anlayamadım. İşçiye bayramda çalıştığı için genel tatil ücreti verip sonra da bunun karşılığında fazladan çalıştırmak nasıl bir mantıktır? Bu işte bir yanlışlık olsa gerek.

  60. Merhaba, hafta içi 45 saat çalışmaktayız ve hafta sonu 2 gün tatil yapmaktayız. Ve hafta sonu bazı personellerimiz nöbetçi olarak kalmaktadır. Bir arkadaşımızın nöbeti 19 mayısa denk gelmiştir. İzin ve ya ücretlendirme konusu nasıl olmaldır

  61. İşveren resmi tatillerde, çalışılmayan günlerin yerine çalıştırabilir mi. .imzaladigim iş sözleşmesine itiraz edebilir miyim

    1. Erhan bey, iş sözleşmenizde buna izin vermişseniz, evet resmi tatillerde, genel tatil ücreti ayrıca ödenmek şartıyla çalıştırılabilirsiniz.

  62. İyi günler ber bir tekstil fabrikasında memurum.resmi tatillerde çalışıyoruz. İşe gelmezsek ya işten atmakla yada zam vermekle tehdit ediyor.ancak resmi tatilde geldigimizde de ücret vermiyorlar.beyaz yaka ücret almaz diyorlar.hakkımı nasıl arayabilirim

    1. Mehmet bey, resmi tatilde çalışan kim olursa olsun, mutlaka genel tatil ücreti hak eder. Hakkınızı çalışırken arayacaksanız, tek yolu Çalışma Bakanlığına şikayette bulunmaktır.

  63. Ben bi gida firmasinda maas + primle calisiyorum. Hicbir is sozlesmesine imza atmadim. Fakat 3 yildir resmi tatillerde ne bi izin yapabildim nede ucretini alabildim. Konuyla ilgili yasalari bilmedigim icin bisey demeden calismaya devam ediyoruz.konuyla ilgili aydinlatirsaniz sevinirim

  64. Merhaba ben bir Perakende mağazada çalışıyorum sektör gereği hafta içi 1 gün izin yapıyoruz. Şimdi 23 nisan pazartesi resmi tatil benim haftalık izin gününde pazartesi dır. Işveren haftalık iznin resmi izne denk geldiği için alacak iznin ve mesai ücretin olmuyor diyor. Normalde 23 nisan gibi yaptığım izin resmi izin yerine geçip çalışılmış sayılır ve 1 günde haftalık izin hakkim doğmuyor mu acaba 23 nisan resmi izin günü hariç izin yapmicam ve 6 gün ful normal calısıcam bir günlük izin kaybim olucaktır kanunen bu işin doğrusu nedir acaba ? Saygıları mı sunarım şimdiden

  65. Merhaba ben 23 Nisan pazartesi günü sabah 8:00 işten çıkıyorum ve işten çıktığım gün yani pazartesi izinli gözüküyorum buna göre benim resmi tatil mesaimi izinli olduğum gerekçesiyle yatırmama gibi hakları varmıdır? teşekkür ederim

    1. Ersin bey, 23 nisanda çalışmadıysanız, size fazladan genel tatil ücreti ödenmesi gerekmez. Ama izinli olduğunuz için, o günün ücretini zaten almalısınız.

  66. merhaba,

    23 nisanı işyerim bana bayram izni olarak değil haftalık izin günüm olarak sayıyor.aslında 23 nisanda bayram izni yaptıktan sonra 1 gün haftalık izin hakkım olmuyor mu?

  67. Bn iskur calisaniyim ve 23 nisanda calismak istemiyorum. Isyeri calismamiz gerektigini söylüyor. Ne yapmaliyim bunun icin imza falan atmam gerekiyormu.yada gelmesem isveren beni isten cikarma hakkina sahibmi..bilgi verirseniz memnun olurum.

  68. İyi akşamlar.Ben sözleşmem de resmi tatillerde çalışırım diye bir madde olup olmadığını hatırlamıyorum öyle bir durum varsa ve ben resmi tatillerde işe gitmezsem işveren tarafından işten çıkışim verildiği durumlarda tazminat alabilir miyim ? Yoksa isterse tazminat ödemeden beni işten çıkarabilir mi ?

    1. Samet bey, iş sözleşmenizde böyle bir hüküm varsa, resmi tatillerde çalışmanız gerekir. Aksi takdirde, sıkıntı yaşayabilirsiniz.

  69. Birde yol yemek paramızı nakit olarak alıyorduk buda bordroda brüte yansıyordu 2-3 yıl sonra ticket e geçildi ve ciddi anlamda brüt maaş kaybımız oldu bu yasal mıdır?Bu konuda ne yapabilirim?
    (Ör: Aralık 2016 da 3500 olan brütüm Ocak-şubat 2018 de 2700)

  70. Resmi tatillerde çalışıyor karşılığında daha sonra bire bir gün izin alıyoruz.Bu hukuki midir ayrıca değil ise bu sebepten dolayı iş akdimi tek taraflı fes edebilirmiyim?

  71. merhaba bundan 9 yıl önce işe giriş esnasında resmi tatillerde çalışmayı kabul ediyorum diye iş sözleşmesinde bulunan maddeyi imzalamıştım şimdi ise resmi tatillerde çalışmak istemiyorum bununla ilgili yargı konusunda yada dilekçe konusunda nasıl bir yol izleye bilirim.

    1. Merhaba. İşverene bir dilekçe vererek, bu durumu kayıt altına alabilirsiniz.

  72. Bir personelin aylık çalışma saati kaç saat olmalıdır değerlendirme nasıl kaç ay üzerinden hesaplanmalıdır teşekkür ederim .

  73. Merhaba 5 yıldır çok zincirli her mahallede olan markette çalışıyorum yeni bölgemize atanan bölge sorumlusu potansiyel hırsız muamelesi yapıyor bize yani sanki bişeyler çalmışız çalacakmışız çalmışızda saklıyormuşuz gibi, yaptığımız işlerle ilgili değil sürekli ofis depo tuvalet temizliği yaptırıyor bize onları yaptığımızda bu sefer de marketin içinde ki işleri soruyor onları yapmaya çalıştığımızda temizlik yapmamışsınız diyor aşağılayıcı bakışlar tehdit cümleleri kuruyor savunmanızı alırım işten çıkarılırsınız başka şubelere gönderirirm gibi cümleler kuruyor ne yapacağımızı şaşırdık uyku uyuyamıyorum sinirden yemek molası kullanmadan dediklerini yapmaya çalışıyoruz ama yinede birşeyler olmuyor ve sürekli laf söylüyor çalışamaz olduk işe gitmek istemiyorum artık ne yapmam gerekiyor ne olacak böyle

    1. Merhaba. Sizi anlasam da, bu durumda yapabileceğiniz şeyler kısıtlı. İşten ayrılmak mı istiyorsunuz?

    1. İbrahim bey, evlenecek olan kadının böyle bir hakkı yoktur. Ama evlenmişse ve 1 sene içinde işten ayrılmak istiyorsa, evet kıdem tazminatı alır; ancak işsizlik maaşı alamaz.

  74. Merhaba büyük bir şirketin inşaat bölümünde çalışıyoruz , patron bütün yetkiyi şef ve kalfaya verdi onlarda bize mesailerimizi vermiyor , hergün ağır hakaretler , küfür var hatta şef 4 ay önce bir bayana hava atmak için bana tekme attı,, üç şahit var tüm konularda ve 7 gün full çalışma var sabah 8 akşam 7:30 bayramlar dahil izinsiz ve ek ücretsiz çalışıyoruz..
    Canımıza yetti artık.. avukata gidip haklarımız için noterden ihtarname göndersek iş feshi yapıp haklarımız ve işsizlik maaşı alabilir miyiz ???
    (Ayrıca 8 aydır doktor kontrolünde ilaçlı bazen ilaçsız psikolojik tedavi görmeye başladım faydası olurmu? )

    1. Merhaba, olayın psikolojik tedavi boyutu apayrı bir safha olmakla birlikte;
      1- İş yerinde küfür, tehdit ve fiziki saldırı derhal halı fesih sebebidir,
      2- Fazla çalışma ücretinin verilmemesi ve ücretin zamanında ödenmemesinin alışkanlık haline gelmesi de işçi tarafından yine haklı fesih sebebidir.
      Bahsettiğiniz gibi bir hukukçu yardımı ile iş akdinizi sonlandırıp tazminatlarınızı talep ediniz. İspat için elinizi güçlendiriniz.

  75. İşten kendi rızamla baskı ve yaptırım uygulamasından dolayı ve 12 saat çalışdıgımdan dolayı iş sözleşmesini haklı nedenle fes edip cıkdım ve avukata gitdim bana bi hesap cıkartdı ve yine iyi niyetli oldugumuz için anlaşmayı tercih etdim ama gelin görün ki kendi mali müşafirleri 8 bin küsür ödeme cıkardı ve karşı tarafa bildirdi onlarda tabi anlaşmaya yanaşdık ya üçreti düşürdüler senin 6 700 lira alacagın var dediler ama kafama takılan hesabıma banka yoluyla 8 bn yatırıp 1300 lirasını neden istemeleri sonucda iş veren trafından 8 bn üçret ödenmiş görünecek hakkı bu die hemde geri istiyolar ne yapmam gerek bunu ben vermesem haklımıyım çünki öfenegin 8 bn gösterilmesi ve geri neden isteniyo verilmiş gösteripde geri istemem hakkımı yoksa benim hakkım bumu

    1. Merhaba. Açıkçası anlayamadım; işveren neden hem ödeme yapıp hem de bir kısmını geri istiyor ve siz işten ayrıldığınıza göre, size ödenen paranın bri kısmını neden iade edesiniz?

  76. Öncelikle böyle bir sayfada bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim yaklaşık 3 ay önce özel bir hastaneden istifa ettim bu süreç içerisinde gerek resmi,dini ve genel tatil günleride olmak üzere fazla mesai ücreti ödenmedi bende şikayetimi BİMER ve Alo 170 ÇSGB yaptım 1 ay sonra bana gelen yazılı cevapta iş verenin çalıştığım bir yıllık süreçte tüm belirtilen resmi dini ve genel tatil sürelerinde ki ödemeleri ödenmesi kararı verildi ve bunu iş veren yetkilisine iletmişler.Bende bunun üzerinde dilekçe bana ulaştıktan hemen sonra ayrıldığım iş yerine ulaştım bana değerlendirme durumunuz devam ediyor gibilerinden saçma bir sözlü cevapla muhasebe cevap verdi.Bu durumda ne yapmalıyım ?

    1. Coşkun bey merhaba. İşkur’un bu kararlarının hukuki bağlayıcılığı yoktur. İşveren, bu karara istinaden size ödeme yapmak zorunda değildir. Ancak bu karar sizin için çok önemli bir lehe delildir. İşveren makul sürede ödeme yapmazsa dava açabilirsiniz ve bu davada İşkur kararını delil olarak kullanabilirsiniz.

      1. Merhaba Mustafa Bey
        Peki ÇSGB’nın bu kuruma cezai ve ya hukuki bir yaptırımı olabilir mi ? Yada SGK’nın bu kurumun bu yapılan durumdan dolayı bir işlem yapma durumu olabilir mi ? Tekrar bu tarz olayların yaşanmaması adına ?

        1. Hayır, bu karar her hangi bir cezai yaptırıma yol açmaz. Çünkü verilen karar, bireysel bir karardır ve sadece sizi ve işvereni ilgilendirmektedir.

  77. Merhaba

    işçi mesai saatleri dışında çalıştığı her 1 saat için 1,5 saat mesai ücreti almakta. resmi tatillerde çalışmak durumunda kalan bir personele çalıştığı 7,5 saat ücret için 7,5 saat mi ödenmeli yoksa 7,5 x 2 mi ücret ödenmeli.(normal ücreti hariç)

    1. Merhaba. Atakan bey, resmi tatilde çalışan işçiye 1 yevmiye fazla verilir. Ayrıca bu işçinin o haftaki çalışma süresine bakılır ve 45 saati geçmişse fazla mesai ücreti de ödenir.

      1. Mustafa Bey

        Personel haftalık çalışma saati 45, bunun dışında bayramın 4 günü de zorunlu olarak iş yerinde bulunuyor. Anladığım bu personele 4 x 7,5 saat yevmiye verileceği.

        1. Evet, haftalık çalışma süresi 45 saati aşmamışsa, 4 günlük ekstra ücret verilmesi yeterli olacaktır.

    1. Bu biraz spesifik bir soru. Net cevap için İş sözleşmenize, bu gibi eğitimin kesinlikle toplu olarak iş saatlerinde verilme olasılığının olup-olmamasına, süresine, sürekli bu şekilde tekrar edip etmemesine bakılmalıdır.

    1. Fazla mesai ücretleri yasa gereği brüt kazanca dahil edilir ve yasal kesintiler sonrası net olarak ele geçer.

  78. Bana rakam sal olarak asgari ücretli nin mesai ücreti alması ile 4 günlük bayram ücreti ne olur saygılar teşekkürler

    1. Resmi tatil/Bayram’da tatil yapmayarak çalışan asgari ücretli çalışan 4 günlük ücreti normal çalışmış gibi ödenirken, işe gittiği için de 4 günlük ücreti ilave olarak verilir. Yani 1 güne 2 günlük ücret gibi düşünün. (1777,50 TL. Asgari ücret için Rakamsal da şöyle söyliyeyim: 1 günlük brüt: 59,25 TL. – 8 saat çalışan için)

  79. S.aleykum,
    Mustafa bey, Ben 4.5 yıldır bir otelde çalışıyorum. Hiç bir resmi tatilde izin kullanmadım ayrica ödeme de almadım. Herhangi bir evrakta imzalatmadılar. Bayram tatillerinde yalnızca 1 gün izin verdiler.Bu sebeple iş akdimi feshedersem tazminat alabilirmiyim?
    Teşekkür ederim

    1. Kamil bey, bu elbette en temel fesih gerekçelerinden birisidir. Ama mutlaka bordrolarınızı kontrol edin. Siz almamış olsanız da, bordrolarınızda aldığınız görünüyor olabilir. Böyle bir durum yoksa, bu bir haklı fesih sebebi olacaktır.

  80. Merhaba Mustafa Bey
    Bir sorum olucak iş sözleşmesinde resmi tatiller onayı vermiş oldugum işyerinde atıyom mesela 9 yıldır çalışıyorum bu sene artık resmi tatillerde çalışmak istemiyorum bu konuda çalışmamak için yazılı bir bildiride bulunup bu tatil günlerini kullana bilirmiyim yoksa iş sözlemesinde yazan resmi tatil günü çalışma zorunluğu kalıcı mı ?

    1. Mustafa bey, bu elbette kalıcı değil. Yapmanız gereken, dediğiniz gibi işveren yazılı olarak bildirimde bulunmaktır. Bu bildirimden sonra, artık ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmanız gerekmez.

Başa dön tuşu