İşkur

İşkur işbaşı eğitim programı şartları 2017 yılı için neler?

İşbaşı eğitim programı nedir?

İşkur tarafından düzenlenen işbaşı eğitim programları hem işveren hem de işçi bakımından olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Peki ama işbaşı eğitim nedir? İşçiye ve işverene sağlanan katkılar nelerdir?

İşbaşı eğitimle ne hedefleniyor?

İşbaşı eğitim programlarıyla, işverenin çalıştıracağı işçiyi tanıması ve bu süreçte iş başında yetiştirmesi hedeflenmektedir. Buna ek olarak gençlerin iş tecrübesinin artırılması da amaçlanmaktadır.

Bireylerin mesleki deneyim kazanmasına ve staj yaparak iş gücüne dâhil olmalarına imkân veren İşbaşı Eğitim Programından yararlandırılacakların 2017 yılında en az 100 binini kadınlar, engelliler ve eski hükümlüler in oluşturacağı tahmin edilmektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

İşbaşı eğitim programının amacı nedir?

Programın temel amacı, mesleki deneyimi veya iş tecrübesi ol-mayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılmasıdır. Bir diğer amacı ise nitelikli iş gücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri iş yerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmaktır. Bu sayede, iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta, işverenler ise ihtiyaç duydukları iş gücünü kendileri yetiştirme imkânına kavuşmakta olduğundan hem iş arayanlar hem de işverenler doğru iş ve doğru işçi bulma olanağı elde etmektedirler.

İşbaşı eğitim programından işverenler bakımından yararlanma şartları?

İşbaşı eğitim programı en az 2 sigortalı çalışanı bulunan ve kamu kurumu teşkilatı içinde yer almayan tüm işyerlerinde uygulanabilmektedir.

Özel sektör iş yerleri, ticaret odaları, sanayi odaları, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, sendikalar, konfederasyonlar, vakıflar, dernekler, bankalar, kamu kurumlarının hizmet alım ihalelerini alan firmalar, noterler, aile hekimleri, site yönetimleri, okul aile birlikleri, öğretmenevleri, organize sanayi bölgeleri müdürlükleri, teknokentler, meslek birlikleri programdan yararlanabilir.

İşçiler için işbaşı eğitim programına katılım şartları                     

Bu programlara katılabilecek işçilerin için öngörülen şartlar ise şunlardır:

  • 15 yaşını doldurmuş olmak.
  • İŞKUR’a kayıtlı işsiz olmak.
  • İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısımı veya eşi olmamak.
  • Program başlangıcından önceki son 1 ayda uzun vadeli sigorta kollarına ait primi yatırılmamış olmak.
  • İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmış olma şartlarını taşımak.

Ayrıca;

  • Tüm ortaöğretim, yükseköğretim ve açık öğretim öğrencileri de programa katılabilmektedir.
  • Öğrencilerin programa katılmasını teşvik etmek amacıyla da İŞKUR ile üniversiteler arasında protokoller imzalanmaktadır.
  • İşsizlik ödeneği alanlar da katılımcı olabilmektedir.

İşbaşı eğitim programı süresi

işbaşı eğitim 2017

İşbaşı Eğitim Programının süresi tüm katılımcılar için en fazla 3 takvim ayını ve 78 fiili günü aşmayacak şekilde uygulanmaktadır. Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde düzenlenen programlarda süre daha uzun olarak uygulanabilmektedir.

İşveren kaç işçi çalıştırabilir?

En az 2 çalışanı olan işverenlerin yararlanabildiği program kapsamında işverenler çalışan sayısının % 10’undan % 30’una kadar katılımcı talep edebilmektedir.

Kontenjanın tamamı tek seferde kullanılabileceği gibi, bölünerek farklı tarihlerde de kullanılabilecektir.

İşbaşı eğitime nasıl katılımcı alınır?

İşverenler programa almak istedikleri katılımcıyı İŞKUR’dan talep edebilmekte veya kendileri belirleyebilmektedir. Aynı durum katılımcılar için de geçerlidir.

İşverenlerin program başvuruları il müdürlükleri/hizmet merkezleri bünyesindeki komisyonlar tarafından belirli kriterler ve puanlama sistemi uygulanarak değerlendirilmektedir.

İşverenler sigortalı hizmet listelerini (5510 sayılı Kanuna tabi işçi çalıştıranlar) ertesi ay alabildikleri için programa başvuru yapılırken çalışan sayısına ilişkin taahhütname vermektedir. Bu taahhütnamede yer alan çalışan sayısına göre kontenjan hesaplanmakta, ertesi ay programın başlangıç tarihine ilişkin çalışan sayısı kontrolünde fazla kontenjan kullanıldığı tespit edilirse fazla kontenjana karşılık gelen sayıda katılımcı programdan çıkarılarak ödenen tutarlar tahsil edilmekte, ancak program diğer katılımcılarla devam ettirilmektedir.

İstihdamın korunması amacıyla program kapsamında işverenlerin çalışan sayısını muhafaza etmeleri esas olup programın bittiği tarihteki çalışan sayısının programın başladığı tarihteki çalışan sayısından düşük olmaması istenmektedir. Eksiklik tespit edildiğinde işverenin 1 ay içerisinde başlangıç ve bitiş tarihleri arasındaki çalışan sayısı farkına karşılık gelecek sayıda kişiyi istihdam etmesi istenir.

İşbaşı eğitim programının işverenler bakımından avantajları neler?

işbaşı eğitim başvuru 2017

31.12.2017 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programını tamamlayan; 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanlardan program sonrasında üç ay içinde işe alınması durumunda işe alan işverenler imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteriyorsa 42 ay, diğer sektörlerde faaliyet gösteriyorsa 30 ay süre ile SGK işveren primi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır.

İşbaşı eğitim programını bitiren katılımcıları istihdam eden işverenler 687 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenen istihdam teşvikinden de yararlanabilmektedir.

Programı bitirenlerin işverenler tarafından istihdam edilmesi durumunda 2017 yılının sonuna kadar işverenlerin istihdam üzerindeki sigorta ve vergi yükleri (aylık 773 TL) Türkiye İş Kurumu ve Maliye  Bakanlığı  tarafından üstlenilecektir.

İşbaşı eğitimin katılımcı / işçi bakımından yararları

Katılımcılara günlük 54 TL (öğrenciler için 40,5 TL, işsizlik ödeneği alanlar için 27 TL) zaruri gider ödemesi İŞKUR tarafından yapılmaktadır. Program süresince katılımcılar adına iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

Katılımcılar ücretsiz olarak sağlık hizmetlerinden de faydalanabilmektedir.

İşbaşı eğitim başvurusu nasıl yapılır?

81 ilde bulunan İŞKUR il müdürlükleri ile 70 civarı ilçede bulunan hizmet merkezlerine başvuru yapılarak programdan yararlanma talebi iletilebilir. Ayrıca www.iskur.gov.tr üzerinden de programa başvuru yapılabilmektedir.

SONUÇ

İşverenlerin çalışan sayısının %30’una kadar aldığı her kişi için 3 ay boyunca 1.502 TL’ye kadar destek verilmektedir. Bu desteğin içinde iş kazası ve meslek hastalığıyla genel sağlık sigortası primleri de yer almaktadır. Böylece işverenlerin hiçbir gider ödemeden istediği nitelikte elemanı yetiştirmesi sağlanmaktadır.

Katılımcıların işbaşı eğitim programlarını takip eden üç ay içinde işveren tarafından istihdam edilmesi halinde 2017 yılı sonuna kadar 773 TL’lik vergi ve primleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. işbaşı eğitim programı taşınma hastalık ya da herhangi bir sebepten yarıda bırakılabilir mi b unun idari yada para cezası var mı çalışana varmış sanırım

    1. En az 2 ay öncesinden sigorta gözükmemesi gerekir. Yani çalışanın 2 aydır bir yerde çalışmıyor olması gerekli.

  2. merhabalar 23 08 2017 de iş başı eğitim proğramı ile otelde işe başladım ve eğitim süreci bitmeden ssk girişim yapıldı. 27.10 2017 tarihinde 03.12 2017 de otelimiz kapanacak. işkurdan dolayı işsiziıl maaşı alabiliyormuyum. (son 3 yıl içinde 600 prim günüm yok)

Başa dön tuşu