İzin

Doğum izni ne zaman başlar?

Doğum izni; hamile çalışanlara tanınan önemli haklardan birisidir. Henüz doğum olmadan çıkılan bu izin, hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Peki ama doğum iznine ne zaman çıkılır? Ya da bir başka deyişle, doğum izni ne zaman başlar?

Doğum izni nedir?

Uygulama doğum izni olarak bilenen hak aslında bir tür RAPORLU olma durumudur. Önce gelin, doğum izniyle ilgili temel bilgileri aşağıya sıralayalım:

  • Doğum izni, işveren tarafından verilen bir tür izin değildir. (Yıllık izin ya da mazeret izni gibi).
  • Doğumdan önceki 8 ve sonraki 8 hafta çalışılmaması esastır.
  • Yukarıdaki süreleri belgeleyecek olan ise bir doktor raporu olacaktır.
  • Bu raporu alan kadın işçi; artık doğum iznine yani ANALIK iznine ayrılacaktır.

Gördüğünüz gibi analık izni ya da doğum izni, işverenin takdir hakkı dışında kalır ve alınan sağlık raporuyla başlar.

Doğum izni ne zaman başlar?

Günümüz tıp bilimi, annenin gebeliğin kaçıncı haftasında olduğunu neredeyse tam olarak bilmektedir. Böyle olunca; doğum tarihi de hemen hemen doğru tahmin edilir.

İşte doğum izninin başlayacağı tarih, bu doğum tarihinden 8 hafta öncesi olacaktır. Bu süreyi bilecek olan doktordur ve doktorun yazacağı bir sağlık raporuyla işçi artık çalışmayacaktır.

Çoğul gebelikte doğum iznine ne zaman çıkılır?

Kanun koyucu bu durumu da düşünmüş ve çoğul gebeliğe özel bir düzenleme getirmiştir. Buna göre; çoğul gebelik yaşayan işçinin doğum sonrası 8 haftalık süresi sabit kalırken, bu işçinin doğum öncesi izne çıkma tarihi 8 hafta değil de 10 hafta önce başlayacaktır.

İşçi çalışmak isterse doğum izni ne zaman başlar?

Gebe işçi mümkün olduğunca çalışmaya devam etmek ve doğumu yaklaşınca izne çıkmak isteyebilir. Bu durumda işçinin doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması mümkündür ve böyle yaparsa, doğum öncesinde kullanmadığı süreler doğum sonrasına eklenir.

analık iznine ne zaman çıkılır?

Doğum izninde erken doğum olursa ne olur?

8 hafta önceden izne ayrılan bir işçi erken doğum da yapabilir. Örneğin daha izninin ilk haftası dolunca erken doğum yapan bu işçinin kullanamadığı kalan 7 haftalık izni otomatik olarak, doğum sonrası izinlerine eklenecektir.

doğum iznine ne zaman çıkılır?

SONUÇ

Doğum izni ne zaman başlar? Bu sorunu cevabı, tahmini doğum yapma tarihinize göre değişir. Aşağıdaki durumlardan size uyan hangisiyse, doğum izninin başlayacağı tarih de o olacaktır.

  • Normal şartlar altında, doğum tarihinden 8 hafta önce başlar.
  • İşçi mümkün olduğunca çalışmaya devam etmek isterse, doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışabilir. Bu durumda doğum izni, işçinin sağlık raporunu aldığı tarihte başlar.
  • Çoğul gebelikte işçi isterse 10 hafta önce doğum izni başlar.

Doğum iznin ne zaman başlayacağı önce annenin kararına ve sonrasında ise buna uygun olarak verilecek doktor raporuna bağlıdır.

Ama unutmayın ki, işler her zaman istediğiniz gibi gitmeyebilir. Örneğin hamile işçi, doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmak istese de doktoru bu durumu sağlık açısından uygun bulmayabilir. Böyle durumlarda öncelik mutlaka hekim raporuna verilecektir.

Ayrıca şunu da tekrar hatırlatmak isterim ki; doğum iznine öylesine, bir izin evrakı imzalayarak çıkamazsınız. Bunun için mutlaka sağlık raporu almalısınız. Çünkü sonrasında işveren size maaş ödemeyecektir ve rapor parası alabileceksiniz. Bunun detaylarını ise aşağıdaki yazıda açıklamıştık:

https://mustafabaysal.com/dogum-izninde-isciye-maas-odenir-mi/

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu