SGK

Doğum izninde işçiye maaş ödenir mi?

Doğum iznindeki işçiye ücret ödenmesi gerekir mi?

Analık izni ya da doğum izni, İş Kanununun işçiye tanıdığı önemli haklardan birisidir. Doğumdan önce ve sonra belirli bir süre boyunca işçiye izin verilmesi kanuni bir zorunluluktur. Bu dönemde işçi SGK’dan geçici iş göremezlik ödeneği alabilmektedir. Peki ama SGK’dan rapor parası alan bu işçiye ayrıca ücretinin de ödenmesi gerekir mi?

Analık veya doğum nedeniyle geçici iş göremezlik parası

İşçinin sağlık raporuyla istirahat etmesi gereken ve çalışamadığı bazı durumlarda, ona geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. Halka arasında rapor parası olarak da bilinen bu ödeme SGK tarafından doğrudan işçinin banka hesabına yatırılmaktadır. İşte bu istirahat hallerinden birisi de kadın işçinin doğum yapmasıdır.

Doğum olayının gerçekleşmiş olması ve işçinin son bir yılda toplam 90 gün sigortasının yatırılmış olması halinde, işçiye rapor parası ödenmektedir. Doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta boyunca işçi çalışmamakta; bu sürenin sonunda rapor parasını SGK’dan almaktadır.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Geçici iş göremezlik halinde işçiye ücret ödenmesi gerekmez

İşçinin geçici iş göremez hale gelmesi demek, çalışamaması demektir. İş Kanunu da bu durumda işçiye ücret ödenmesini gerekli bulmamıştır. Hatta işveren işçisinin bu dönemdeki maaşını ödemeye devam ederse, rapor parasını alan işçinin bu parayı işverene iade etmesi bile gerekmektedir.

Olayı bir örnekle daha somut hale getirelim. İşçi Ayşe hanım doğum yapacağı için 8 hafta önce doktordan raporunu alarak analık iznine ayrılmış olsun. Doğum gerçekleşsin ve Ayşe hanım 8 hafta daha çalışmasın. Ayşe hanım’a bu süre boyunca işveren ücret ödemek zorunda değildir.

analık izninde işçiye maaş ödenmesi

Ama işveren iyi niyet göstergesi olarak dilerse Ayşe hanıma, mağdur olmaması için, bu 16 hafta boyunca maaşını ödemeye devam edebilir. Çünkü rapor parası ancak raporun bitiminden sonra alınmaktadır. 16 hafta sonunda Ayşe hanım SGK’dan toplu olarak rapor parasını aldığında, işverenin artık bu parayı işçiden isteme hakkı vardır.

Sadece eğer iş sözleşmesinde ya da toplu iş sözleşmesinde bu rapor parasının geri alınmayacağına dair açık bir hüküm varsa, bunun geri istenmesi mümkün olmaz. Onun dışında, Ayşe hanım aldığı geçici iş göremezlik ödeneğini işverene iade etmek zorundadır.

SONUÇ

İşçi doğumdan önce 8 hafta ve sonra 8 hafta olan analık iznine ayrıldığında, işverenin ona ücretini ödemeye devam etmesi gerekmez. Kanunen işverenin böyle bir sorumluluğu yoktur. Analık iznine ayrılan işçi, bu izni bittikten sonra istirahat ettiği bu 16 haftanın ücretini -kısmi olarak- SGK’dan rapor parası adı altında alacaktır.

Ancak dileyen işveren, işçisi doğum öncesi ve sonrasında mağdur olmasın diye işçisine maaşını ödemeye devam edebilir. Bu durumda; SGK’dan rapor parasını toplu olarak alan işçinin, aldığı bu parayı işverene iade etmesi gerekecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

89 Yorum

  1. Merhaba. Eşim 1 ay önce doğum iznine ayrıldı. Normalde bugün maaş günü. 12 bin 900 lira maaş alıyor eşim. Fabrika bugün bankaya 3500 lira para yatırmış maaş diye. Maaşını doğumdan sonra sigortadan almayacak mıydı? Bunu neden yatırdıklarını anlayamadık.

  2. Hocam kadrolu kamu işçileri için durum nedir? 13 Temmuz’da doğum yapan ve 22 Ekim’e kadar analık izninde olan bir çalışanımız var maaş ödemesi yapacak mıyız? Diğer sosyal haklarından herhangi bir ödeme yapacak mıyız?

  3. Mustafa bey merhabalar, ben çalıştığım iş yerine 18 temmuz 2022 tarihinde giriş yaptım sigorta girişimi 21 temmuzda yapmışlar. ( 3 gün sonra) hamile olduğumu öğrendim çalışmaya devam ettim ve 35. Haftamda izne ayrıldım. 35. Haftam 3 temmuzdu. İzne çıktığım halde bu bu izin süreleri de prim gün sayıma işleniyor diye biliyorum, yanlışsam lütfen düzeltin, yani hayli hayli bir seneyi bu izini kullanırken dolduruyorum ve yıllık iznide haketmiş bulunuyorum diye düşünüyorum. ben iş verenle görüştüm doğum iznim bittikten sonra çıkışımı kendileri vericekler, bu şekilde hem tazminatımı vericekler, işsizlik maaşı da haketmiş olur muyum ve yıllık izninin parasını da verirler mi Sorumun 1.si budur. 2. Sorum- asgari ücrete zam geldiği için ben 3 temmuzda izne ayrıldığım için zamlı bir ücret almadım ve zaten maaş olarak asgari ücretten fazla alıyordum, şimdi benim doğum param ne üzerinden yatıcak, ve tazminatımı hangi ücret üzerinden hesaplaması gerekiyor, son aldığım ücret zamlı olmadığı için bi soru işareti olarak kaldı kafamda, ve 1 ve 2 temmuzun ücretini maaş olarak yatırması gerekmiyor mu? Yatırırsa ne üzerinden yatırması lazım, asgari ücrete zam geldiği için benim aldığım maaş yeni asgari ücretin altında kaldı. Ne üzerinden ne için para alacağımı bilmiyorum.

  4. Merhaba 33 haftalık gebeyım özel bır bankada çalışmaktayım 32. Hafta ıtıbarı ıle doğum ıznıne ayrıldım
    Doğum ıznı bitene kadar çalıştığım kurum maaşımı ödeyecek mı ?
    Teşekkürler

  5. Mustafa bey merhaba ;
    Durumumuz tam olarak şöyle 2 konuda kafamız karıştı birincisi eşim 1 nisan tarihi ile doğum iznine çıkıyor bu durumda önceki 3 ay bildirimden dolayı aralık-ocak-şubat mı yoksa ocak-şubat-mart mı oluyor ? İkincisi ise 1 nisanda izni başlıyor eşimin ama nisan 5 itibari ile yapılacak maaş ödemelerinde zam geçişi yapılıyor bundan faydalanabiliyormuyuz ? Yardımcı olabilirseniz çok seviniriz teşekkürler.

  6. Mustafa Bey merhaba,
    Ek-9 10 günden fazla ev hizmetlerinde çalışan 2,5 yıllık ( her ay 30 gün SGK’ sı ödenen ) çalışanım var. 1-1,5 ay sonra doğum yapacağı için 3 ay resmi olarak raporlu olacak. Ancak 3. Ay’ın sonunda tekrardan iş başı yapacak. Bu duruma istinaden size iki sorum olacak.
    1- doğum izninde iken işveren olarak sgk primi ödeyecek miyim ?
    2- Ek-9 kapsamındakiler 90 günlük rapor süresinde sgk dan rapor parası alabilir mi ?

  7. Merhabalar ücretli doğum iznine ayrılacağım bu süreçte SGK toplu ödeme yaparken iş verende de asgari ücret bazında dört aylık ödeme yapacağını ve toplu parayı iade etmem gerektiğini beyan etti ben prim bazlı çalışıyorum ve sgk nın yatırdığı para iş verenin her ay yatıracağı paradan daha fazla yani iş veren fazlasıyla birlikte SGK’nın yatırdığı tüm parayı istiyor sgk ya sorduğumda böyle bir hakları yok dedi öte yandan iş verenin yatırdığı parayı yasal olarak iade etmek zorundamıyım

  8. Merhaba ben 34. Haftamda doğum iznine ayrılacağım. Şirkette benden önce yakın zamanda doğum iznine ayrılan bir kişi daha oldu. Bu süreç içinde hem maaşını tam aldı hem rapor parasini aldi hemde 1 ay iznini uzatıp maaşini almaya devam etti. Fakat benim için aynı standartları uygulamiyorlar ve sadece rapor parami alabileceğimi söylüyorlar. Bu haksizlik için yapabileceğim herhangi birşey varmı acaba?(Not: gunluk 1.30 saatlık erken çıkma hakkımı kullandirtmadilar ve cumartesileride işe gitmeye devam ettim)

  9. Mrb ben part time olarak çalışıyorum doğum iznine ayrıldığımda yine maaş alabilecek miyim? Malum part time da çalışıldığı kadar maaş veriyorlar. Peki doğum izninde SGK dan alabilir miyiz yine anne mağdur olmaması icin

  10. Merhaba, analık raporu alınsa dahi işveren sgk primimi ödemeye devam ederse sigorta dökümümde tüm izinli olduğum süre çalışmış olarak görünebiliyor mu?

  11. Özel okulda öğretmenim. Hamileyim. 24 hafta. Tahmini doğum tarihim Eylül ayına tekabül ediyor yani tam okulların yeniden acilis tarihi. İş görmezlik raporunu ne zaman almalıyım? Çalışmadığım dönemde işsizlik maaşı almak istiyorum 4 yil kadar calisma geçmişim var. İşsizlik maasina ne zaman başvurmalıyım doğumdan hemen sonra mı yoksa rapor parasını da aldığım dönem olan 4 hafta sonrasında mı?

    1. İşsizlik maaşına ne zaman başvurmak istiyorsunuz? Doğum nedeniyle raporluyken mi? Böyle bir şey olmaz; çünkü raporluyken işten ayrılmış sayılmazsınız ve zaten bu dönem için rapor parası almanız mümkündür.

  12. Özel okulda 1 senelik sözleşme yaparak çalışmaya başladım. Hamilelik durumum söz konusu oldu. Şu an 24 haftalık hamileyim. Çalışamaz raporunu 32. Haftadan sonra alabiliyoruz fakat zaten bu süreç yaz tatili dönemine denk geldiği için otomatik olarak çalışmıyorum( temmuz ayına denk geliyor) bu süreçte doğumdan önceki 3. Haftada da çalışamaz raporu alabileceğimizi yazınızdan okudum. Raporu 32. Haftada da alsam 37. Haftada da alsam alacağım ücret aynı kalıyor sadece benim doğum sonrası izin sürem mi uzamış oluyor? Rapor parası dediğiniz durum için için çalıştığım kurumun ektra bir onayı vs. gerekir mi yoksa çalışamaz raporu almam yeterli olur mu

    1. Merhaba. Kurumun bu konuda yapabileceği bir şey yok. Son 3 haftaya kadar doktor raporuyla çalışabilirsiniz ve aradaki fark doğum sonrasına eklenir. Doğum sonrası raporunuz uzayacağı için, bu süre için işyerinden para alamazsınız ama rapor parası almaya devam edersiniz.

  13. Merhabalar,Aile sosyal politikalarda 4d statüsünde çalışıyorum,doğum iznine ayrıldım ve bu süreçte iş yeri maaşımı yatırmaya devam etti sonrasında sgk da analık parası adi altında para yatırdı ve ben bunu işyerine bildirdim öncesinde o para senin dediler bir kaç hafta sonra da arayıp ya sana ödediğimiz maaşı ya da sgk nin yatırdığı parayı bize vereceksin dediler ben de tamam sgk nin yatırdığı parayı vereyim dedim bir hafta sonra tekrar arayıp ödediğimiz maaşı ve faizini ödeyeceksin dediler,ben faizini de ödemek zorundamiyim

  14. işkur da typ den milli eğitimde çalişiyorum 07/10/2019 tarihinde işe başladım şu an 8 aylık hamileyim .ancak 60 gün faal olarak çalışabileceğim 2019 yılında 60 gün haricinde 90 günlük sigortam daha var .rapor parasından faydalanabilirmiyim tekrar işime dönebilirmiyim doğumdan sonra

  15. Merhaba ben Doğum iznine ayrıldım SGK rapor parasını maaşım gibi aylıkmı yatıracak yoksa toplu olarak mı yatacak

    1. Merhaba. Rapor sürenize göre yatırır. Yani örneğin 40 günlük rapor almışsanız, tek seferde 40 günlük rapor parası yatıracaktır.

  16. Merhaba, sigortam asgari ücret üzerinden yatıyor fakat, elden ücret de almaktayım.
    Sgk ‘nın ödeyeceği rapor ücreti mi benim hakedişim yoksa, işveren tarafından fark ücret talebi yapılabilir mi?

    Örneğin; 3000 TL maaş alıyorum (gerçek ücretim kabul edelim), Sgk tarafından da asgari ücretli olduğum için 1500 TL yatırıldığını varsayalım.?

    Bu durumda ne yapılması gerekir? Teşekkürler

    1. Merhaba. Bu durumda yasal olarak bir şey yapılamaz. Ama işverene durumu açıklarsınız ve aradaki farklı talep edebilirsiniz. Neticede, gerçek ücretiniz üzerinden priminiz yatırılsaydı alacağınız rakam daha yüksek olurdu. Ama işveren bunu kabul etmezse ne olur? İşte bu sorunun cevabı işyerinden işyerine çok farklılık arz edecektir.

  17. MERAHABALAR OCAK 2020 DE DOĞUM İZNİNE AYRILICAM EŞİM SERBEST ÇALIŞTIĞI İÇİ BAĞKURUNU ÖDEMEMEİŞ ŞUAN BENİM ÜZERİMDE SGK GÖRÜNÜYOR EŞİMDE DOĞUM PARASI ALABİLECEKMİ ONU ÖĞRENMEK İSTİYORUM

  18. Merhabalar,
    Ben 37. Hafta bitiminde izne ayrıldım ve Temmuz 1 itibariyle 1,5 aylık yaz tatili izninine çıkan özel sektörde öğretmenim. 1,5 aylık tatil sürecimdeki maaşımı alabiliyor muyum? Ayrıca 16 haftalık izni kullanmak istemesem işime dönsem maaşım normal seyrinde gider mi?
    Teşekkürler

  19. Acillll
    mrb eşim 32. hafta doğum iznine ayrıldı. doğumdan önceki 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta analık iznini kullanmak istiyor. bu sürede çalıştığı iş yeri sigortasını yatırmaya devam etse gene de rapor parası alabilir miyiz? eş durumu tayini isteyeceğim için son iki yılda 360 gün sigorta şartı aranıyor sigortasının devam etmesi gerekiyor. sizce bu durum sıkıntı yaratabilir mi? iş yeri istese doğum izninde olan işçinin sigortasını ödeyebilir mi?
    cevaplarsanız sevinirim

  20. Merhabalar ben sözleşmeli memurum 4/b li tarım bakanlığında.şuan analık izindeyim kurumum bana mayıs maaşında 1/3 oranında maaş yapılacağını geri kalanın sgkdan ödeneceğini bildirdi. Bu durumdada hak kaybımın olabileceğini söyledi. Ben bu durumda eksik maaş mı alacağım tam maaş yapmaları gerekmiyor mu özel sektör gibi işlem yapılmış oluyor bu durumda bana.ne yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim çok teşekkür ederim

  21. Mrb ben özel sektörde çalışıyorum doğumdan önce 8 doğumdan sonraki 8 hafta için sgk dan toplu para Alabilirmiyim. Alabiliyorsem belli bir süre çalışma zorunluluğu varmı varsa nekadar.

  22. iyi geceler benim ogrenmek istedigim ben ilk dogum izninde iken bana isyerimin yatirdigi maas 2500 tl idi.sgk bana verdiği toplu para 3500 tl idi bu farkın sebebi nedir.ben bu paranın hepsini mi işyerime vermek zorundayım fazla yatan 1000 tl yi neden veriyorum

  23. Bu parayı aylık olarak yatırma insiyatifi tamamen çalışılan özel şirkete ait yani öylemi? Sgk 16 haftalık iş görememezlik raporu sonunda tekrar sigorta girişi olana kadar bu parayı aylık olarak yatırmıyor, tümünü yatırıyor doğru mu ?

  24. 16 haftalık rapor sonunda anneye yatan rapor parası peki ya işyerindeki almış olduğu maaşın yarısı ise, örnek eşim işyerinde 3900 TL aliyor/.16 haftalık maaş 7800 TL . Bana devlet ise 6700 gibi bir para yatiracak.aradaki o 1000 TL kimden alınacak.cvp yazar saniz sevinirim..

  25. Merhaba devlet kurumunda sürekli işçiyim. Ben doğum iznine çıktığımda yerime dışarıdan geçici olarak birini alabilirler mi??? Teşekkürler

  26. Kamu kurumunda işçi olarak çalışmaktayım analık izni süresince maaşım yattı, bodromda iş veren de benim adıma SGK primi yatırıyor. SGK dan aldığım analık ödeneğini iş yerine geri ödeme yaparken işverenin yani devletin adıma yatırdığı SGK primini ödemem gerekiyor mu?

  27. Merhaba. Özel bir bankada çalışıyorum.nisan 2017 de doğum yaptım.nisan ayı bankanın zam ayidir.bn bu zamdan yararlanamadim.doğum iznindeyken zamdan yararlanilmiyormu?teşekkür ler

    1. Merhaba. Ayşe hanım, iş sözleşmenizde buna dair bir hüküm olup olmadığına göre cevap değişecektir. Bu tip sorulara ezbere cevap vermek mümkün olmuyor.

  28. Merhaba!. Bir restoranta 4 yıldır sığortalı çalışıyorum. Kasım 2018 de Doğum yaptım. 25 şubatta iş başı yapmam gerekiyor, yanlız ben 2 ay da ücretsiz izin kullanmak istiyorum.bu sebeple Doğum parasına ne zaman alabilirim.

    1. Merhaba. Bunun net bir tarihi yoktur. Ama şunu söyleyebilirim ki; ücretsiz izne ayrılmanız, size yapılacak ödemenin tarihini etkilemez.

  29. merhabalar 2016 da çalışmaya başladım ve halen çalışıyorum 30 haftalikta hamileyim iş yerim bana bir teklifle geldi size danışmak istediğim konuda budur.
    Bana sundukları doğum izni almadan direk işten çıkışımi vermeleri ve doğum parası yerine sana ihbar tazminatını verelim kidem tazminatinida verelim ve işsizlik maaşını da alırsın iskurdan dediler doğum izninden sonra neden yapmadıklarını sordum bu teklifi bana direk nakit para senin için daha iyi olur felan dediler bu durumu kabul etmelimiyim sizce

    1. Merhaba. Kezban hanım, böyle sorulara cevap veremiyoruz. Koşullarınızı ve işyerini en iyi bilen sizsiniz ve cevabı da siz vermelisiniz.

  30. Merhaba ben 1 şubat itibariyle 32 haftalık hamile oluyorum fakat işyeri bu tarihte çıkışımı veriyor doğum raporu aldığım gün işten çıkışım verilirse rapor parasını alabilir miyim ya da doğum izni süresince işverenin cebinden benim için herhangi bi ücret çıkıyor mu sgk için ya da herhangi bişey için yoksa sadece çalışıyo olarak mı gösteriyolar

  31. ACİLLL
    Mernhaba,
    30 haftalik gebeyim ve maas haczi kondu ancak riskli gebelikten oturu 32.haftamda yani 2 hafta sonra yasal izne cikacagim ve ayrica 3 kisi calisan oldugumuz icin maaslar zaten elden odeniyor bu durumda ben dogum ve sut iznindeyken 16 hafta zaten maas alamicam ama is yeri bana odeme yapmayacak olsada sigortam yatmaya da devam edecek maas haczinin gidişatı bu sürede ne olur? Zor durumda kalmamak icin nasil bir yol izlemeliyim?

  32. Merhaba,

    Eşim 31.12.2018 tarihi itibariyle işyeri kapanması nedeniyle işten çıkartılacaktır. şuan 8 Haftalık hamile, SGK dan 16 hafta doğum ödemesini alabilmemiz için 2019 yılında ne kadar prim ödemesi yapmamız gerekir. teşekkürler.

    1. Merhaba. Muammer bey, eşiniz doğum tarihinden 8 hafta öncesinde çalışıyor olmalı ve rapor almalıdır. Ama bu tek başına yeterli olmaz, eğer işten çıkarsa bu kez en çok 10 güne kadar daha rapor parası ödenir.

  33. Selam
    21 aralık tarihinde 32.haftalık hamile oluyorum.20 aralık tarihinde mevcut çalıştığım firmadan ayrılıp aynı gün başka bir firmada daha iyi şartlarda işe başlamak istiyorum.İşverenimle karşılıklı mutabık kaldık ve işe girişimin yapıldığı günün ertesi günü doğum iznine ayrılmak istiyorum.Yasada bununla ilgili bir sıkıntı var mı? Bu durum benim doğum parası almama engelmi? Kafamız çok karıştı bilgilendirebilirseniz çok sevinirim.

  34. Merhaba ben 4 aralık 2018 de raporlu olarak doğum iznine ayrıldım. Ama işverenim sigortadan çıkışımı doğum iznimin başladı tarihten 4 gün önce yani 30 kasım 2018 de yapmış. Bu durumda doğum parasi alabilir miyim? Ve ya bu durumu işveren ile görüşürsem düzeltilebilir mi geri dönüşü var mıdır?

    1. Merhaba. İşten çıkışınız verildikten sonraki 10 gün için rapor parası alabilirsiniz. Kalanını almanız mümkün olmaz. İşveren sigorta kayıtları için 10 gün süre içinde düzeltme yapabilir. Bu süre geçtikten sonra yapamaz.

  35. Merhabalar 37. Haftamda aldığım çalışamaz raporunu işyerine verdikten sonra işverenin sigortaya herhangi bir ücret ödemesi gerekiyor mu?

    1. Merhaba. Hayır, işveren sizi raporlu olarak gösterecek ve adınıza prim bildirmeyecektir.

  36. Merhabalar aralık 13 de doğum iznim başlayacak 4 senedir belediye cafesinde çalışıyorum 1 senedir sendikaliyim doğum iznine ayrıldığım sürede maaşım yine normal verecekler mi?acaba

    1. Merhaba. Doğum izninden kastınız, 16 haftalık analık nedeniyle rapor ise, bu süre boyunca işverenin size ücret ödemesi gerekmez.

  37. Merhabalar bi sorum olacak.ben 33 haftalık hamileyim bir kamu kurumunda kadrolu işçi olarak calışmaktayım.34 haftanın sonunda izne ayrılmayı düşünyorumm.üretim oldugu için daha fazla calışamayacagım.benim sorum şu benn izne ayrıldıktan sonra istirahat paramın bana aylık odenmesini istiyorum.cunku kredi borçlarıız var.maddi olarak magdur olacagımdan dolayı bunu dilekçe ile iş yerime bildirecegim.sgk gidip konuştum alabilecegimi soylediler.fakat iş yerimiz deki muhasebe bolumu dogum iznine cıkan arkadaslarımızın bu istegini reddetmiştir.muhtemelen bende aynı seylerle karşılasacagım.sizden ogrenmek istedigim yasal olarak bunu reddetmeye hakları varmıdır.

    1. Merhaba. Açıkçası bu konuda bilgim yok. SGK’nın bu şekilde bir uygulaması olduğunu ilk defa duydum. Eğer talebiniz kabul edilirse yani böyle bir uygulama varsa, buradan tekrar bilgi verirseniz sevinirim. Böylece biz de bu uygulamadan haberdar olmuş oluruz.

  38. Merhaba,

    16 haftalık izinlerde çalıştığımız iş yerinden herhangi bir maaş alamayacağız peki bu süre zarfında devlet bize ne kadar ödeme yapacak ? yada ödeme olacak mı ?

  39. Merhaba

    Finansal yılın 8. ayında dogum iznine ayrılan bir anne , yıllık bonus priminin tamamına dahil olablir mi?

    Ya da calıstıgı ay kadar mı hakesdis sahibi olabilir?

    Tesekkurler

    1. Volkan bey, bu tamamen prime ilişkin esasların yer aldığı ilgili evrak/sözleşme vb. belge incelenerek karar verilebilecek bir durumdur.

  40. Bende şuan 39haftalik hamileyim
    3 yildir özel sektörde çaliştim
    Şuanda raporlu iznimdeyim
    Doğumu yapacak olan doktordan
    Evrak felan alinacak mi ve doktor ikinci raporumu hemen vercekmi hiçbir bilgim yok yardimci olursaniz sevinirimm

  41. Merhaba eşim mart ayında doğum yapacak inşallah. Ekim ayında isten ayrılacak 3 senedir sigortası yatıyor. Yeni bir işe başlarsa doğum parası için yeni işyerinde kaç gün sigortalı olması gerekir? Şimdiden teşekkür ederim.

      1. Yani yeni işyerinde 1 ay bile sigortalı olsa eski işyerinde doldurduğu için yeterli olur mu?

        1. Evet, doğru anlamışsınız, son 1 yılda 90 gün sigorta primi varsa, 1 gün bile sigortalı olması yeterlidir. Ama diyelim ki eşiniz işe girdi ve rapor aldı. İşten ayrılırsa, bu kez işten ayrıldığı tarihten itibaren en çok 10 güne kadar rapor parası ödenir.

  42. 8 haftalik dogum iznim bitti 6 ay dah izni mi uzattim bu surede herjangi bir ucret hakkim varmi haberlerde ozledim var diye ama emin olmak istedim

    1. Hayır Huriye hanım, kastettiğiniz ücretsiz doğum izni ise ücret hakkınız olmayacaktır.

  43. Benim durumum biraz karışık yardımcı olursanız sevınırım. taseron yasasından kadroya gectım. Esım memur ve 3 yıllıgına yurtdısına atandı. ıs yerımden aile butunlugunu gerekce gostererek esımın gorev suresı boyunca ucretsız ızın ıstedım ancak kabul etmedıler. Bu esanada Dogum yaptım ve suan da 3 ay daha raporum var. Ben raporumu iptal ettirip ucretsız ızne cıkmak istiyorum. Sebebi ise raporlu olduğum için eş yardımı ve harcırahtan yararlanamıyor olmam. Rapor sonrası 6 ay ucretsız ızın ve arkasından daha fazla ucretsız ızın alamadıgım ıcın istifa etmeyı dusunuyorum. istifa son secenegım cunku kadro hakkımı kaybetmek istemiyorum. Belki yasa degısır dıye beklıyorum.
    *Doktorum raporu iptal etme yetkisi olmadıgını soyledi
    *SGK biz iptal edemiyoruz, iptal işlemini yaparsa doktor yapar diyor
    *İş yeri raporlusun ücretsiz izne cıkartamayız diyor
    *Eşimin iş yeri eşin çalışıyor gorundugu için yol masrafı, harcırah ve diğer yardım odemelerini alamazsın diyor.
    *Bende istifa edip kadro hakkımı kaybetmek ıstemıyorum

    SONUÇ: isin icinden nasıl cıkabılırım. raporu iptal edip ucretsiz izne cıkabılme durumum var mı?
    aile butunlugu gibi gerekcelerle 2 yıl kadar ucretsız ızne cıkma hakkım var mı?
    tavsıyelerınız nedır?

    1. Merhaba, aile bütünlüğü ve benzeri nedenlerle işverenin size ücretsiz izin verme yükümlülüğü yasal olarak yoktur. Bu işi diyalogla çözmekten başka çareniz olduğunu zannetmiyorum.

  44. Merhaba ocakta doğum yaptım martta ücretsiz ızne ayrıldım. Şubattan beri maaş +sodekso yatıyor. Ben yağmaması gerektiğini bilmiyordum. Bu ayda yattı. Şimdi firma benden neler talep edicek. Burda bende mağdur olucam. 6 ay ücretsiz izin formu gönderdiğim halde neden maaş yatırıyorlar madem. Yardımcı olur musunuz

    1. Lale hanım, şirket sizden geri isteyebir. Bu durumda vermeniz gerekir. Durumu biliyor idiyseniz, yatan ücrete dokunmamanız yararınıza olurdur.

  45. Merhaba dogum iznindeyken sirket toplu olarak herkese zam yapti fakat bana yapmadi haklarim nelerdir

  46. Esim dogum yaptiktan sonraki 8 haftalik sure icinde sendikal haklarindandami faydanamiyacak. Normal bi raporlu faydalanabiliyor. Hatta iki gunun uzerindeyse iki gunluk rapor ucretini sebdika oduyor.

    1. Muttalip bey neden faydalanmasın? Eğer raporluyken de işçiye TİS tarafından sağlanan haklar varsa, bunlardan elbette faydalanılabilir.

  47. Merhaba benim is yerim bu durec icersinde odeme yapmiyormus ben sgk dan rapor parasi alacagim ama soyle bir sorunum var benim maasimda haciz uygulamasi var her ay kesiliyor maasimdan . Simdi ben bir sure odeme yapamayacagim bu yuzden hacizdeki borcuma ne olacak bir yere bildirim yapmali miyim bununla ilgili ?

  48. Merhaba.
    Dogum izninde sgk dan alinacak 4 aylik ucret , 4 ayin sonunda toplumu alinir yoksa parca parcami ??

    1. Özgür bey, öyle bir kural yoktur. SGK biraz da kafasına göre ve düzensiz ödeme yapmaktadır. Hemen de alınabilir, 4 ay sonra da alınabilir.

  49. Doğum yaptıkdan sonra maaşımı almaya devam ettim. Ve o süreçte maaşıma zam bile yapıldı. Sorum şu; şimdi firmaya geri para vereceğim! ssk’ın yatırdığını toplu ödemeyi mı yoksa onların bana yatırmaya devam ettiği net maaşı mi geri yatıracağım. ÖDemem gereken tutarı nasıl hesaplarım ?

    1. Alya hanım, bu durumda işveren size ödediği ücretin tamamını geri isteyebilir. SGK’dan aldığınız zaten yasal hakkınızdır.

  50. Merhaba 30 ocak 2018 de işten ayrıldım 27 Mart’ta tekrar işe başladım ve 19 hafta 3 günlük hamileyim şuanda Doğum parası alabilirmiyim acaba

  51. İyi günler peki sgkdan bu ücreti alabilmek için tekrar işe giriş yapılması gerekirmi işi bırakmayı düşünen annenin maddi anlamda mağdur olmaması için iş çıkışını ne zaman vermesi en doğru olur teşekkürler

    1. Merhaba. Bunun için tekrar işe giriş yapılması gerekmez. Çıkış için en doğru zaman, analık izni için rapor aldıktan sonra olmalıdır.

Başa dön tuşu