İzin

İşçi yıllık izinden çağrılabilir mi?

İşçinin yıllık izindeyken çağrılması

Yıllık izin, işçinin dinlenmesi için ona tanınan bir hak olup bu haktan vazgeçilmesi mümkün değildir. Öyle ki; birçok haktan vazgeçebilmenin önünü açan İş Kanunu, yıllık izinden vazgeçilmesini kabul etmemiş ve iznin her halde ve şartta kullandırılmasını istemiştir. O halde, yıllık izin hakkını kullanan bir işçi işe çağrılabilir mi? Böyle bir çağrıya uymak zorunluluk mudur? Bu durumda işçinin hakları nelerdir?

Yıllık ücretli izin

Yıllık izinler ilgili ayrıntılı bir yazıyı daha önce yazmıştım. Ama temel olarak; 1-5 yıl arası kıdemi olan işçiye en az 14 iş günü, 5-15 yıl arasında kıdemi olan işçiye en az 20 iş günü ve 15 yıldan çok kıdemi olan işçiye en az 26 iş günü izin verilmesi gerektiğini söylemeliyim. Ayrıca işçiye verilecek iznin bir bölümünün en az 10 gün kesintisiz verilmesi gerektiğini ve işçinin rızası olsa bile yıllık izin hakkını kullanmak yerine çalışarak parasını almayı tercih edemeyeceğini de vurgulamam gerekir.

İşçi yıllık izindeyken çağrılırsa!

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Kural olarak, işçinin yıllık izninin kesintiye uğratılmaması gerekir. Bunun nedeni; yıllık ücretli iznin temel gayesinin, işçinin fiziksel ve ruhsal olarak dinlenmesinin sağlanması olmasıdır. Öyleyse işçiyi izindeyken çağırmak, bu temel amaç ile çelişecektir. Yine de işçi çağrılırsa ne olur? Bu hususta işçinin tercih hakkı olduğunu düşünüyorum. Yani böyle bir durumda işçi işe gelmezse, bu gerekçeyle iş akdinin sonlandırılması mümkün değildir. Peki işçi bu daveti kabul eder ve işe dönerse ne olur?

İşçi yıllık izinden dönüp de çalışırsa ne olur?

işçinin izinden çağrılması

İşçi yıllık iznini kullanırken örneğin bir günlüğüne işe çağrılsa, yapması gereken işi yapsa ve izne geri dönse ne olur? Bu işçiye çalışmış olduğu bir günlük ekstra çalışma için ayrıca ücret ödenmesi gerekir mi? Mesela fazla çalışma ücreti ödenmeli mi? Bu sorunun cevabı olumsuzdur. Yıllık izinde bile gelmiş olsa, haftalık 45 saatlik çalışma süresini doldurmadığı için bu işçiye fazla mesai ücreti ödenmesi mümkün olmaz. Yapılması gereken tek şey, işçinin yıllık iznine bir gün daha ilave etmektir. İşçi istemezse, bu bir gün eklenmeyebilir ve işçi bu süreyi daha sonraki izinlerinde de kullanabilir.

SONUÇ

Yıllık izinden çağrılan bir işçi, işe dönmek zorunda değildir. Ama eğer iş sözleşmesinde bu konuda açık bir hüküm varsa ve işverenin talebi üzerine izinden dönüleceğine işçi peşinen onay vermişse, izin yarıda kesilmek zorundadır.

Hangi sebeple olursa olsun; işçi döner ve çalışırsa da çalışmış olduğu günlerin ücreti yanında ayrıca bir ödeme alması gerekmez. Sadece, çalışmış olduğu günün ya da günlerin yıllık izin sürelerine eklenmesi yeterlidir.

 

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Mağazacılık sektöründe mağaza sorumlusu olarak çalışmaktayım. Son zamanlarda bölge sorumlusuyla problemler yaşamaktayim . Bölge sorumlusu bana haber vermeksizin Personel değişikliği yapmaktadır . Benim sorumlulugumda görev yapan personeli benden habersiz başka mağazaya gönderiyor ve bunu sistematik olarak yapıyor . Ve beni bunaltiyor dayanamıyorum artık . Bu konuda haklazım nelerdir.

    1. Murat bey, sorunuzun cevabını ancak kurumunuz içinden bulabilirsiniz. Yani bölge müdürünün görevleri ya da mağaza sorumlusunun yetkileri vb. konularda yapılan düzenlemelere bakılması ya da şirket içi prosedürlerin incelenmesi gerekir. Bunlar yapılmadan size verilecek her cevap havada kalacaktır.

Başa dön tuşu