SGK

Sigortalılık süresi nedir ve ne anlama gelir?

Emeklilikle ilgili araştırma yapan bir kimsenin karşısına çıkan kavramlardan birisi de sigortalılık süresi kavramıdır. Peki ama sigortalılık süresi ne demektir ve ne anlama gelir? Emeklilik açısından önemi nedir?

Emeklilik kavramı

Belirli bir süre çalışan ve sigorta primi ödeyen kişiler, zamanı geldiğinde emekli olabilir. Emeklilik, kişinin çalışmayı bırakması ve yıllarca verdiği hizmetin karşılığı olarak kendisine sürekli bir gelir bağlanması olarak tanımlanabilir.

Bu tanımın gerçekleşmesi için, her ülkenin farklı şartları olacaktır. Ülkemizde 3 temel şart sağlanmadan, normal şartlar alında emekli olunamamaktadır. Bu şartlar şunlardır:

  • Sigortalılık süresi
  • Prim gün sayısı
  • Yaş

Yani kişi hem belirli bir sigortalılık süresini doldurmalı, hem belirli bir prim gününe sahip olmalı ve hem de yaşını doldurmalıdır.

Bu kavramlardan ikisi oldukça açıktır. Prim gün sayısı ve yaş net bir şekilde anlaşılabilir. Ancak sigortalılık süresi kavramı bazen yanlış anlaşılabilmektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Sigortalılık süresi ne anlama gelir?

Bu kavram; iki şekilde anlaşılabilmektedir:

  • Kişinin ilk sigortalı olduğu günden bugüne kadar geçen zaman
  • Kişinin sigortalı olarak çalıştığı yılların toplamı

Ülkemiz sosyal güvenlik uygulamasında, bunlardan ilki esas alınmaktadır. Yani sigortalılık süresi, kişinin ilk defa sigortalı olduğu tarihten bu zaman kadar geçen süreyi ifade etmektedir.

Sigortalılık süresi örnekleri

siyah beyaz takvim yaprağı

Bunu bir örnekle somutlaştırabiliriz. Diyelim ki vatandaş ilk defa 06/06/1995 tarihinde sigortalı oldu ve 2002’ye kadar sigortalılığı devam etti. Sonra ara verdi ve 2005’te tekrar sigortalı oldu. Bu vatandaşın sigortalılık süresi ne kadardır?

İşte bu kimsenin sigortalılık süresi 06/06/1995 tarihinden bu zaman kadar geçen yılların toplamıdır. Aradaki boşlukla sonucu değiştirmez.

SONUÇ

Sigortalılık süresi; sigortalının ilk kez sigortalı olduğu tarih ile bugün arasındaki zaman dilimini ifade eder. Örneğin ilk defa 1999 yılında sigortalı olan bir vatandaş, 2019 itibariyle 20 yıl sigortalılık süresine sahiptir.

Arada boşluklar bulunması ya da kişinin sigortasının eksik yatırılması bu sonucu değiştirmez. Sigortalılık süresinin hesabı bu kadar basittir.

Burada not olarak şunu belirtmeliyim ki; zorunlu staj kapsamındaki sigorta başlangıçları hiçbir zaman ve bazı durumlarda da 18 yaş altı ilk defa sigortalılık, sigortalılık süresinin başlangıcı olarak kabul edilmemektedir:

mustafabaysal.com/18-yas-alti-sigorta-yapilir-mi-ve-emekliligi-etkiler-mi

 

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

22 Yorum

  1. Merhaba Mustafa bey.
    17.07.1994 – 01.09.2016 tarihleri arasında aralıksız Devlet memuriyetim var.
    23.9.2021 tarihinden bu yana SSK’lı olarak çalışıyorum ve pirimlerim tam yatıyor.
    21.4.1968 doğumluyum.
    Emekli sandığından emekli olma şansım var mıdır?
    En erken hangi tarihte emekli olabilirim?
    Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
    İyi çalışmalar dilerim.

  2. SSK (4A) giriş tarihim 3 Temmuz 1984 . 4A Toplam Prim gün sayısı : 3810 ve 58 yaşındayım ve işsizim .
    Bu durumda bende bir EYT’ limiyim ve Meclisten onaylanan haliyle EYT emeklisi oluyormuyum Mustafa Bey .?
    Bilgi verirseniz sevinirim. Selamlar.

  3. Mustafa bey merhaba, herkesten veya bilinenlerden çok daha farklı bir sorunum var ve konuyla ilgili net bir bilgi de herhangi bir yerde bulamadım. Benim sorunu şu;
    Ben 26.01.1998 de resmi olarak yani sigortalı olarak çalışmaya başladım. Hatta sigorta girişim dahi yapıldı ve hem elimce sigorta giriş kartım var hem de e-devletten baktığımda sigortalılık başlangıç tarihi olarak 26.01.1998 görünüyor. Fakat firma o dönemde 4 aylık bildirge olarak verilen bildirimi yapmamış ve benim ilk prim ödeme günüm 21.09.1999 olarak görünüyor.

    Resmi sigortalılık başlangıcı : 26.01.1998
    Resmi ilk prim yatırma tarihi : 21.09.1999

    Soru : 25 sene süresi için hangisi baz alınacaktır?

    1. Merhaba. SGK’da sigorta başlangıcınız hangisi görünüyor? 1999 ise SGK’ya dilekçe verip elinizdeki evrakın suretini ekleyerek sigorta girişinizin düzeltilmesini talep edin ve alacağınız cevaba göre bir avukatla görüşerek dava seçeneğini tartışın.

  4. *Sigortalılık Süresi* kavramını şimdi anladım ve bugüne değin hep yanlış anlamış olduğumu gördüm.
    Benim SSK (4A) giriş tarihim 3 Temmuz 1984 . 4A Prim gün sayısı toplamı : 3809 ve 57 yaşındayım ve şu an işsizim maalesef.
    Bu durumda bende bir EYT liyim ve şartlara göre , gelecek hafta Meclis ten onaylanacak EYT şartlarına göre ilk maaşı Mart 2023 te alabileceğimi sanıyorum Mustafa Bey, doğrumudur.? Bilgi verirseniz sevinirim. İlk Maaş ne kadar olacaktır ? Kimileri 5500 -TL diyor , kimileri ise 7800-TL alacağımı söylüyor. Sizin fikriniz nedir Mustafa Bey ?

    1. Merhaba. Prim gün sayınız oldukça az. Lütfen kanun resmi gazetede yayımlanınca tekrar yazın, taslak halindeyken özellikle yorum yapmamayı tercih ediyorum.

  5. Merhaba,
    Bilgi için teşekkürler.
    4 sene önce askerlik borçlanması yaparak çalıştığım iş yerinden ayrılmıştım. Dolayısıyla 30.08.1999 hizmete başlama tarihim ve 6803 prim gün ödemem var.
    Sigortalılık süremin dolması için 1 yıl 7 ayın dolması gerektiğini gösteriyor e-devlet çalışma hayatım ..
    Bu arada sigorta prim gün sayım dolduğu için 4 yıl önce işten ayrıldıktan sonra sigortalı çalışmadım.
    sorum şu : Bu durumda EYT li olarak 1 yıl 7 ayı mı bekleyeceğim ?
    -1 yıl 7 ay açığı sigortalımı bekleyeceğim ?

    konuyla ilgili desteğinizi rica edeceğim .Teşekkürler ..

    İyi Çalışmalar
    Levent

  6. Merhaba 1969 doğumlu bir ev hanımıyım 1991 yılında ilk sigorta girişim var 1200 günüm var ve 3 çocuk borçlanması yaptıktan sonra ne zaman emekli olabilirim

    1. Merhaba, yasayı görmeden size kimse kesin cevap veremez. Ancak kısmi emeklilik için bile en az 3600 güne ihtiyacınız olduğunu hatırlatırım. Bir bilene danışmadan karar vermemenizi tavsiye ederim.

  7. Merhaba Mustafa Bey,
    umarım iyisinizdir.
    Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkürler.
    1969 doğumluyum. 15.02.1999 sgk girişim vardır. 5233 gün prim ödemem var.
    e-devlette 23 yıl 10 ay olarak gözüküyor.
    EYT den emekli olmak için 25 yıl tamamlamam mı gerekir.
    askerlik borçlanması sigortalılık süresini artırabiliyor mu acaba.
    cevabınız için teşekkürler.
    sağlıkla kalın
    Mehmet

    1. Merhaba, ben teşekkür ederim. Yasa tasarısını görmeden yorum yapmak istemiyorum. Lütfen, yasa yayımlanınca tekrar ulaşın.

  8. Merhaba Mustafa Bey. İyi çalışmalar dilerim. Meslek lisesi mezunuyum. 1997/Aralık ayında 657’ye tabi devlet memuru olarak 17 yaşında iken işe başladım. İşe başlama öncesinde ilk atamamın yapılabilmesi için devlet dairesi benden KAZAİ RÜŞT kararı istedi. Mahkemeden KAZAİ RÜŞT kararı çıkartıp kuruma verdikten sonra atamam yapıldı. Sigortalılık süresi hesabında 17 yaşımda işe başlama tarihim mi esas alınacak yoksa bu süre 18 yaşımdan itibaren mi başlayacak? Konuyla ilgili bilgiye hangi kanunun hangi maddesinden ulaşabileceğimi de belirtirseniz çok memnun olurum. Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

  9. Merhaba Mustafa bey ben 01/08/1988 den sigorta girişli bir sigorta lı kişiyim bu zaman zarfında 9458 gün prim ödenerek farklı şirketlerde çalıştım. 20 Eylül 2022 de doğum günüm olan gün emekli olmak için SSK ya başvuru yaptım.onlarda bir ay içinde bana emekli olamayacağımı çünkü 2019 yılında benim bağkur lu olduğumu söyledi ler fakat benim bağkur ile hiçbir olayım olmamıştı nitekim araştırma yapınca benim çalıştığım firma nın sahibi beni ve bir arkadaşım ı batmakta olan diğer bir firmalarına müdür yapmışlar bu olay dan bizim 15 sene dir haberimizin olmamasından dolayı gereken işlemler i yapmadım ama bu zaman zarfında ben sürekli başka bir firmada sigorta lı iş te çalıştım prim günüm de herhangi bir eksiklik ve yaş sorunu yoktur acaba benim önüme koyulan bu bağkur borcunu ödemeden emekli olamaz mı yım acaba (ben söz konusu kişilerin dolandırıcılık ve hile ile bu işlemleri yaptığını Cumhuriyet savcısı ve avukat lar aracılığıyla dava açarak hukuki işlemler i başlattım 8. Ay itibariyle sizin fikriniz nedir bana bir cevap verebilirsiniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim ilginize.

    1. Mustafa bey sizi anlasam da bu kadar karışık bir konuda, sizin yazdıklarınıza göre benim yorum yapmam doğru olmaz. Sizin durumunuz, bir avukat tarafından detaylıca incelenmesi gereken bir hal almış. Bu nedenle bir avukata danışmanızı tavsiye ederim.

      1. Mustafa bey 01.07.1997 tarihinde sigorta girişim var . şu anda 24 yıl 9ay8gun gözüküyor .2000yilinda askere gittim askerlik borçlanması yapabilir miyim

  10. Merhaba Mustfa bey, 1997 sigota girişim var, 21 yıl 6 ay çalıştım (askeri kurum) sonra kendi isteğimle ayrıldım, yıpranma payı ile birlikte 9850 gün pirimim var. Bu durumda sigortalılık sürem nedir EYT kapsamında emekli olabilirim.

    1. Hasan bey merhaba, sigortalılık süresi uzun vadeli sigorta kollarından ilk sigortanızın yapıldığı tarihten itibaren bugüne kadar geçen zamandır. Tabi ilk sigortalılığınızda yaşınız 18’in altındaysa, sigorta başlangıcınız da 18 yaşınız doldurduğunuz günden başlar.

  11. Babamdan dul ve yetim.maasi alıyorum 600 tl.bir firmada çalışsam sigorta yapılmazsa şikayet etsem işverene ceza kesilir banada ceza kesilir mi.acaba

    1. Merhaba, işverene ceza kesilirse, sizin sigortasız çalıştığınız tespit edilmiş demektir. Sigortasız da olsa çalıştığınız tespit edilirse hem maaşınız kesilir hem de geriye dönük maaşlarınızın bir kısmı da sizde faiziyle talep edilir.

  12. Merhaba,
    kişi 1993 yılında bağkurlu olmuş 2011 yılında bağkur ile ilişiğini kesmiş ve bir daha sigortalı olmamış , emeklilik başvurusun da
    (kısmi) 2022 yılında yapmış. Aynı şekilde mi hesaplanır?
    Teşekkürler

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu