SGK

Ücretli öğretmenin sigortası kaç gün üzerinden yatırılmalıdır?

Ücretli öğretmenin prim günü nasıl hesaplanır?

Ücretli öğretmen kavramı, günümüz eğitim sisteminde sık sık karşılaştığımız bir durumu ifade ediyor. Öğretmen eksikliğini tamamlayamayan Milli Eğitim Bakanlığı, ücret karşılığında öğretmen çalıştırma yöntemine başvuruyor. Bu yöntemin doğruluğu ya da haklılığı tartışılmakla birlikte bu yazımızın konusu bu değil. Ücretli olarak çalışan öğretmenlerin sigorta prim günlerinin nasıl hesaplanması gerektiği, yazımızın konusunu oluşturacak.

Ücretli öğretmen kimdir?

Ücretli öğretmen; 16.06.2006 tarih ve 26378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Ders ücreti karşılığında görevlendirme” başlıklı 9uncu maddesine göre atanan ve ek ders karşılığında görev yapan öğretmen olarak tanımlanabilir.

Ücretli öğretmenin sigorta prim günü nasıl hesaplanıyor?

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Mevcut Milli Eğitim Bakanlığı uygulaması incelendiğinde; Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 09.07.2010 tarih ve 10283 sayılı yazısının bakanlıkça dikkate alındığı görülmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlükleri bu yazı kapsamında; prim ödeme gün sayısını, bir takvim ayındaki ek ders saati toplamının 7,5 saate bölünmesi suretiyle tespit etmektedir. Yani ücretli öğretmenin ay içerisinde girdiği saatler toplanmakta ve bulunan rakam 7,5’a bölünmektedir. Çıkan sonuç ise, SGK’ya prim günü olarak bildirilmektedir. Örneğin o ay içinde toplam 150 saat derse girmiş bir ücretli öğretmenin sigorta prim günü 150/7,5 hesaplamasıyla 20 gün olarak SGK’ya bildirilmektedir.

Ücretli öğretmenin sigortası kaç gün yatırılmalı?

ücretli öğretmen sigortası

Maliye Bakanlığı yazısı incelendiğinde, Milli Eğitim Bakanlığı uygulamasının doğru olduğu düşünülebilir. Nitekim, bakanlıkça yapılan hesaplama da Maliye Bakanlığının yazısındaki hususların uygulanmasından ibarettir. Ancak bu uygulamanın yanlış olduğunu söyleyebiliriz.

Bunun nedeni ise Yargıtay’ın son yıllardaki yerleşik içtihatlarıdır. Bir kararında (10. Hukuk Dairesi, 2014/371 Esas numaralı ve 20.02.2014 tarihli kararı )Yargıtay; ücretli öğretmenin sadece çalıştığı gün veya çalıştığı saat esas alınarak ve çalışılan günün belli bir rakama (7.50) bölünmesiyle çıkan değere göre sigortalı sayılmasının hakkaniyete uygun olduğunun ileri sürülemeyeceğini net bir şekilde ifade etmektedir.

Ücretli öğretmenlerin aylık girdiği ders saatlerinden bağımsız olarak, primlerinin 30 gün üzerinden yatırılması gerekmektedir.

Prim günü eksik yatırılan ücretli öğretmen ne yapmalı?

Ücretli öğretmenlerin öncelikle geçmişe yönelik SGK kayıtlarını elde ederek, geçmiş prim günlerini incelemeleri gerekmektedir. Eğer, geçmiş dönem çalışmalarında eksik yatırılmış prim günleri varsa, bunların 30 güne tamamlanması için Milli Eğitim Bakanlığına başvurmaları ve bu başvurunun olumsuz sonuçlanması durumunda ise dava yoluna gitmeleri mümkündür.

SONUÇ

Ücretli öğretmenlerin prim günü hesaplanırken Milli Eğitim Bakanlığı tarafından saat hesabı yapıldığı görülmektedir. Oysa, ücretli öğretmenin ayda kaç saat derse girdiğinden bağımsız olarak sigorta prim günün aylık 30 gün üzerinden gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle; geçmiş dönem çalışmalarını inceleyen ücretli öğretmenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna eksik bildirilen prim tespit ederlerse bu durumu dava konusu yapabilecektir.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bir Yorum

  1. Fırat bey bahsettiğiniz il ve ilçe nerede acaba ben de Antalya dayım. Geçmiş yıllarda ilçenin biri 30 gün yatırmış başkası 15-16 filan. Şimdi 3ü gün yayan primleri yeniden hesaplıycaz diye sms geldi bana. Tam da 540 günden kadroya başvuracakken.

  2. Ben ücretli öğretmenim 27.12.2006 sigorta başlangıcım fakat 16.09.2010 okulda göreve başladım08.06.2018 toplam çok komik fakat 888 gün pirim bunla ilgili nerelere başvurabilirim ve boşlukları yatırmamız söz konusumu türkiyenin yarayan kanası yarim gün sigorta bizlerde kadrolu kadar işlerimizi düzenli yapıyoruz yaşım 1975 doğumluyum ayrıca ne yapmalıyım yol gösterirseniz çok memmun olurum bnm gibi yüzlerce arkadaş var aynı durumda iyi günler diliyorum size

  3. Mustafa bey belli haberiniz vardır 540 gün prim yatırılan kişilerin ataması yapılacak ama 30 üzerinden yatırılan primler 16 ya düşürülecek diye duyum aldık geriye dönük prim düşür me olabilir mi düşürülürse benim başvuru yapamam.

  4. Mrb, Ben 2017-2017 1.Dönemden beri ücretli öğretmenlik yapıyorum.
    Sgk Primlerimin yarım yattığını fark ettim. 13 gün, 15 gün olarak yatırılmış.
    Oysa Aynı il fakat farklı bir ilçede ücretli öğretmenlik yapan bi arkadaşımın primleri full yatıyor.

    Milli eğitimle görüştüm, primi full yatıran ilçe yanlış yapıyor biz değil dedi. hepsi bu.

    Ne yapmam gerekiyor 1.Dönemden beri eksik yatan primlerimi nasıl alabilirim bilgi verebilir misiniz lütfen ?

  5. Mustafa bey söz konusu yargıtay kararına dayanarak eşim adına açmış olduğumuz davada Sakarya 3.iş mahkemesi bölge adliye mahkemesinde istinaf yolu açık olmak üzere Davanın reddine karar verdi.
    Bu Kararı, MEB avukatının mahkemeye verdiği 10.Hukuk dairesinin 2015/23729 esas, 2016/516 numaralı 21.01.2016 tarihli kararına istinaden verdiğini sanıyorum.
    Sizin bu karar hakkındaki değerlendirmenizi öğrenebilir miyim?
    Yardımlarınız için teşekkür ederim.
    İyi çalışmalar.

  6. Mrb Mustafa bey, yanlış bilmiyorsam yukarıdaki yargıtay esas nosu bir içtihat değil, verilmiş bir kararın esas numarası. İçtihat için Yargıtay’ın içtihat kurulu kararı verilmesi gerekmektedir. Ben mi yanlış biliyorum? Mahkemelerin kararlarını davalar değil, içtihatlar bağlar. Eğer içtihat karar veya esas numarasını verirseniz memnun olurum. Eşim için bu bilgilere ihtiyacım var.

    1. Ali bey, evet mahkemeleri bağlayan içtihatlardır ama Yargıtay kararları yerel mahkemeler için emsal teşkil eder. Ortada açık bir Yargıtay kararı varken, aksi elbette mümkün olsa bile, yerel mahkemenin bunun tersine karar vermesi kolay değildir.

Başa dön tuşu