Taşerondan kadroya geçiş sınavı nasıl yapılacak?
696 sayılı KHK ile taşeron işçilerin kadroya geçirilmesi konusunda yasal düzenleme yapıldı. Ama bu düzenleme her taşeron işçisini kapsamayacak. KHK’da belirtilen kurumlarda çalışıyor olmak ve aranan özel şartları da sağlamak gerekecek. Bu şartları sağlayanlar ise taşerondan kadroya geçiş için bir sınava alınacak. Peki bu sınavı kim yapacak ve içeriği ne olacak? Sınav ne zaman yapılacak?
Taşeron işçilerinin kadroya alınması
Hangi kurumlarda çalışan taşeron işçilerinin kadroya alınacağını ve hangi ihale türlerinin kapsama alındığını daha önce yazmıştık. O yazıdan gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Şu kadarını söylemem gerekir ki; kadroya alınan taşeron işçileri bakımından belediyelerde ve diğer idarelerde farklı sonuçlar doğacaktır. Ancak tüm taşeron işçilerin sınava alınması gerekecek. O halde bu sınav nasıl ve neye göre yapılacak?
Kamuya işçi alımının yasal mevzuatı
Kamu kurum ve kuruluşlarına, iş kanunları hükümlerine göre çalıştırılmak üzere, sürekli veya geçici işçi alınmasına ilişkin usul ve esaslar “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”le düzenlenmiştir. Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan bu yönetmelik, daimi işçi alımı durumunda uygulanacak kuralları da içermektedir.
Sınav ne zaman olacak?
2 Ocak 2018 tarihinden itibaren 10 gün boyunca başvurular alınacak. Bu başvurular alındıktan sonra bir komisyon tarafından incelenecek ve kişilerin gerekli şartları taşıyıp taşımadığı belirlenecek. Bu işlemin ardından ise sınav yapılacak. Bu nedenle kesin bir tarih vermek zor; ancak tüm sürecin 2 Ocaktan itibaren 90 gün içinde sonlandırılması gerektiği düşünüldüğünde, sınavların da şubat sonunda ya da mart başında yapılacağını düşünüyorum.
Resmi gazetede yayımlanan usul eve esaslara göre ise, sınavın yapılmasının öngörüldüğü tarih aralığı 3 Mart – 22 Mart 2018 arasıdır. Ancak bu tarih aralığı bir tavsiyeden ibaret olup, idareler sınav için farklı bir tarih de belirleyebilir.
Taşerondan kadroya geçiş sınavı yazılı mı sözlü mü?
696 sayılı KHK’da sınavın “yazılı ve/veya sözlü ya da uygulamalı” olarak yapılacağından bahsedilmiştir. O halde sınav aşağıdaki şekillerde gerçekleştirilebilir.
- Sadece yazılı sınav
- Sadece sözlü sınav (mülakat)
- Yazılı ve ardından sözlü sınav
- Sadece uygulama sınavı
Bu sınav türlerinin birisini seçme konusunda idarelerin takdir hakkı bulunmaktadır. Çok fazla taşeron işçisi olmayan bir kamu kurumu sözlü sınav tercih edebilirken, on binlerce taşeron işçisi olan bir kurum yazılı sınav yapmayı tercih edebilir. Ya da örneğin belediyelerdeki itfaiye erleri için uygulamalı bir sınav da yapılabilir.
Taşerondan kadroya geçiş sınavını kim yapacak?
KHK öncesinde genel beklenti, ülke genelinde ve İşkur tarafından bir sınav yapılması yönündeydi. Ama 696 sayılı KHK ile sınav yapma ve sonuçları değerlendirme görevi kamu idarelerine verildi. Dolayısıyla, her kamu kurumu kendi sınavını yapacak ve yine kendisi değerlendirecek. Öncesinde ise işçilerin başvuruları alınacak. Taşerondan kadroya geçiş için başvuru dilekçesi örneklerini daha önce yayımlamıştık.
Taşeronlar için kadro sınavının içeriği ne olacak?
Bu konuda 696 sayılı KHK’da hüküm yok. O halde yukarıda belirttiğimiz “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” hükümlerine bakmamız gerekir. Yönetmeliğin 17nci maddesine göre bu sınav:
- Mesleki bilgi ve beceri konularında yapılır.
- Sınavda engellilere yönelik (işitme, görme engelliler vb.) özel tedbirler alınır.
O halde sınavda Anayasa, hukuk ya da 657 sayılı Kanun gibi genel sınav konularının bulunmasına gerek yoktur. Örneğin hastane bünyesinde hizmet alımı ihaleleri kapsamında çalıştırılan işçiler için şu şekilde bir ayrım ile konular belirlenebilir:
- Temizlik hizmeti yapanlar için hijyen vb. konular
- Hastabakıcı olarak çalışanlar için hasta bakımı ile ilgili hususlar
- Yönlendirme/danışmanlık yapanlar için halka ilişkiler ve iletişim gibi konular
Hatta kanaatimce; bir kamu kurumu tüm taşeronları için tek tip sınav yapmak yerine, çalışılan bölüme göre farklı farklı sorular hazırlamalıdır. Yine de kamu kurumu tüm işçilere aynı soruları sorsa, bunun önünde yasal bir engel olmadığını söylemeliyim.
Sınavdan geçme notu ise 50 olacak. 100 puan üzerinden 50 ve üstünde puan alan adaylar başarılı kabul edilecek.
Sınav sonuçlarının açıklanması ve itiraz
Kurumlarca yapılacak taşerondan kadroya geçiş sınavı sonuçlarının, kısa süre içinde açıklanması gerekmektedir. Kurumlar, internet sitelerinden duyuru yaparak sonuçları duyuracak. Ayrıca işçilere tek tek tebligat yapılmayacak.
Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 4 gün içinde sınav kuruluna itiraz edilebilir. Yapılan itiraz, sınav kurulu tarafından 5 gün içinde sonuçlandırılır.
SONUÇ
Çalışma Bakanı tarafından defalarca açıklandığı üzere; sınavın formalite olarak yapılacağı özellikle vurgulanmıştır. Burada önemli olan sınava mutlaka katılmak ve ne olursa olsun, sınavı ciddiye almaktır.
Kamu kurumları ise Anayasa, DMK, Kamu İhale Kanunu gibi yasal mevzuatı sınav konusu yapmak yerine, işçilerin çalışma alanlarına göre, mesleki bilgi ve becerilerini ölçecek şekilde sorular hazırlamalıdır.
Yine de sınavı kazanamayanların durumunun ne olacağı ise henüz belirsizdir. Kanaatimce sınavı geçemeyenler kadroya alınmayacağı gibi, taşeron sistemi sona ereceğinden, işten çıkarılacak ve işsiz kalacaktır.
Merhabalar,
Park bahçe bakım onarım hizmetinde taşeron firmada hakediş yapmakta olan p. mimarıyım. Sınavda belediye elerse işsiz kalma durumumuz var mı?Bakanın açıklamasına göre sınavda eleme söz konusu değil.Bu konuda bilgi verir misiniz
Ayşe hanım, sınavda elenenler büyük ihtimalle işsiz kalacaktır. İdarelerin bu durumu dikkate alarak, sınav içeriklerini hazırlamaları gerekir.
Merhaba hocam, bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
Şayet kadro alırsak 4 yıllık üniversite mezunu olmamın bir getirisi var mı?
Tediye ücreti bu yıl ne zaman ve nasıl ödenir?
2019 ocak toplu sözleşmeden sonra maaşlarımızda ne kadar artış olacak?Ne tür haklar kazanacağız.
Sibel hanım, üniversite mezunu olmanızın size bir faydası olmayacaktır. Tediye ücretinin ne zaman ödeneceğini burada yazmıştık. Yeni TİS’le birlikte maaşlar elbette artacaktır; ama miktarı TİS hükümlerine bağlı.
4 aralıktan sonra istifa edenlerin kadroyla alakalı olup olmadıklarıyla ilgili bir yönetmelik yayınlandı mı bilginiz warmı
Resmi gazetede yayımlanan usul ve esaslarda şöyle denilmektedir: ” Ayrıca, idarelerince 4/12/2017 tarihi itibarıyla çalıştırılmakta olduğu tespit edilenlerden, hakkında bu tarihten sonra işten ayrılış bildirgesi verilenler de bentte aranan çalışma şartını sağlıyor kabul edilir” Buna göre, kanaatimce ister istifa etmiş olsun isterse çıkarılmış, 4 Aralık itibariyle çalışıyor görünenler kapsamda yer almalıdır.
BİR OKULDA MUTFAK GÖREVLİSİ OLARAK 1 YILDAN BERİ ÇALIŞMAKTAYIM.BANA YAPIYAN SÖZLEŞME 31 ARALIK 2017 DE BİTİYOR .KADROYA GEÇENE KADARKİ SÜRE İÇERİSİNDE MEVCUT İŞ YERİMDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEKMİYİM YOKSA SÖZLEŞMEM BİTTİ DİYE RESMİ OLARAK BİLGİ GELENE KADAR İŞE GELMEMELİMİYİM
Hüseyin bey kadroya geçme şartlarını taşıyorsanız, kadroya geçene kadar aynı yerde çalışmaya devam edeceksiniz.
2 yıl personel hizmet alımına dayılı taşeronda çalıştım .Benim gibi olup 8 yıldır personel alımına dayalı taşeron olarak iski de çalışmaktaydı. Ama son 6 aylık sözleşmede bizleri mal ve hizmet alımı kapsamında taşeron olarak İski çalıştırdı. Bu duruma göre bize belediyelerde bit bünyesinde kadro verilmiyor. .Acaba bu durumdan dolayı geçmişte personel alımına dayalı çalışmamız dikkate alınarak kurumu mahkemeye vermemiz bize bir hak kazandırır mı?
Mehmet bey, önemli olan 4 Aralık 2017 itibariyle hangi ihale kapsamında çalıştığınız olacaktır.
Merhabalar, ben üniversitede sekreter olarak çalışmaktayım ama iş yerimde bazı belgelerde büro elemanı yada otomasyon olarak yazılıyor. Puantajda döner şirket arşivleme yazıyor. Görev tanımımda ise kayıt evraklarının arşivlenmesi, veri girişlerinin yapılması, düzenlenmesi, evrakların toplanması, istiflenmesi.. bu tür şeyler yazıyor. Sorum sınavda neler sorulabilir arşivleme yaptığım yok aynı üniversitede 6 yılda 3 yer değiştim her yerde ayrı iş yaptırıldı. Aslında yazılı sınavdan korkmuyorum sözlü sınav (mülakat) gözümü korkutuyor çünkü heyecan yapacağımı adım gibi biliyorum.Eğer sınavı geçemezsem işten çıkarıla bilirim.
Sınav konularınız, hangi hizmet alım ihalesine göre istihdam ediliyorsanız, kanaatimce o konularda yapılacaktır. Yazılı ya da sözlü, sınavın kolay olacağını düşünüyorum.
Çok teşekkür ederim
merhaba hocam, sağlık bakanlığı adına şehir hastanesinde müşavir firmada inşaat mühendisi olarak çalısıyorum. Müşavirlik hizmetleri taseron yasasını kapsıyor mu? tesekkür ederim
Cem bey, hizmet alım ihalesi kapsamında mı çalışıyorsunuz?
Hocam ihalenin adı ‘Kamu-özel ortaklığı ile Yapım işleri ile ürün ve hizmetlerin temin edilmesi işi’ne ilişkin izleme ve değerlendirme danışmanlık hizmet alım işi olarak geçiyor. Bu kapsam adı altında çalışıyoruz. Cevabınız içi şimdiden teşekkür ederim.
Cem bey danışmanlık hizmet alım ihaleleri kapsam dışında bırakıldı.
merhaba hocam
Ben iski artıma tesisinde 2 yıl personel hizmet alımına dayılı taşeronda çalıştım. Ama son 6 aylık sözleşmede bizleri mal alımı kapsamında taşeron olarak iski çalıştırdı. Bu durumda bu son çıkan khk bize nasıl yansır.Kanuni hakkımız var mıdır. Çünkü mal hizmet kapsamında çalışan taşerona belediyelerde kadro verilmeyecek diye bir söylenti var. Şimdiden teşekkürler
Mehmet bey, önemli olan, ihalenin yaklaşık maliyetinde işçilik giderlerinin oranının %70 ve üzerinde olmasıdır. Bunu ise bilmemiz imkansız. En doğru bilgiyi kurumunuzdan alabilirsiniz.
hocam mal ve personel hizmeti beraber yapilan ihalede ki işçilerin durumu nasıl olacak. KHK maddesinin birisinde bunların ayrı ayrı değerlendirileceği ifade ediliyor. bu ifadeden kasıt nedir açıklarmisınız .Yani bu durumda olanlar için yüzde 70 şartı aranmayacak mi .teşekkürler
Mehmet bey anladığım kadarıyla, bu durumdan kastedilen ihale, bir ihale içinde birden fazla HİZMET alımının olmasıdır. Yoksa mal ve hizmet alımının birlikte olması durumunda, bunların ayrı ayrı değerlendirileceğini zannetmiyorum. Çünkü ifade şu şekilde: “Hizmet alım sözleşmesi kapsamında niteliği birbirinden farklı hizmet türlerinin bulunması halinde, personel çalıştırılmasına dayalı olup olmama yönünden her bir hizmet türü için ayrı ayrı değerlendirme yapılır.”