Sözleşmeli personel ile kamu kurumlarında istihdam edilen memurlar ve işçiler arasında birtakım uygulama farklılıkları bulunur. Bazı haklardan sözleşmeli personel yararlanamazken, bazılarından memurlar yararlanamayabilir. Peki, ama dil tazminatında durum nedir? Sözleşmeli personel yabancı dil tazminatı alabilir mi?
Yabancı dil tazminatı nedir?
Yabancı dil tazminatına dair neredeyse her ayrıntıyı şu yazımda açıklamıştım: https://mustafabaysal.com/yabanci-dil-tazminati-hakkinda-her-sey/
Yine de kısaca tekrarlamak gerekirse; yabancı dil tazminatı, belirli görevlerde yer alıp da yabancı dil bildiğini belirli şartlar dahilinde belgeleyen kimselere ödenen bir tazminat türüdür.
O halde denilebilir ki; yabancı dil tazminatı almak için öncelikle bu kapsamda yer alan bir kadroyu işgal etmek ve sonrasında ise mevzuatın öngördüğü belge şartını taşımak gerekir.
Kimler yabancı dil tazminatı alabilir?
Yabancı dil tazminatını açıklayan mevzuat esas olarak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 2’nci maddesi ile Yabancı Dil Bilgisi Seviye Belirleme Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ve Maliye Bakanlığı tarafından çıkarılan 11/04/1997 tarihli Yabancı Dil Tazminatı Miktarlarının Tespitine İlişkin Esaslardır.
375 sayılı KHK’nın 2’nci maddesine göre, aşağıdaki personelin yabancı dil tazminatı alma hakkı bulunur:
- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre aylık alan personel
- 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu göre aylık alan personel
- 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre aylık alan personel
- 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu göre aylık alan personel
- 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu göre aylık alan personel
- 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu göre aylık alan personel
Bu listenin yer aldığı 2’nci maddede “Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre aylık alan personel” ifadesinden hemen sonra parantez içinde “kadro karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalışan personel dahil” ifadesi yer alır.
Bunun bazen yanlış anlaşıldığını ve sözleşmeli personelin de kapsam içinde yer aldığının zannedildiğini görüyorum. Burada kastedilen özel olarak “Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre aylık alıp da kadro karşılığı sözleşmeli çalışan personel”dir. Diğer sözleşmeli personeli bu ifade kapsamaz.

Sözleşmeli personel 657’ye göre aylık alır mı?
Yukarıda yer alan listedeki “657 sayılı Kanun’a göre aylık alma” kavramından anlaşılması gereken devlet memurlarıdır.
Sözleşmeli personelin 657 ile ilişkisi, memurluk ya da işçilik gibi DMK’da öngörülen istihdam şekillerinden birisi olmasıdır. Bir başka deyişle; sözleşmeli personel çalıştırılması dayanağını 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’ndan alsa da usul ve esasları itibariyle Cumhurbaşkanı tarafından yürütülen Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar kapsamında çalıştırılır ve hak ile sorumlulukları belirlenir.
Sözleşmeli personele yabancı dil tazminatı yok
Hemen yukarıdaki listede sözleşmeli personel sayılmadığına göre bir de Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslara bakmak gerekir.
Esasların 3’üncü maddesinde, sözleşme ile çalıştırılacak personele sözleşme ücreti dışında herhangi bir ad altında ödeme yapılamayacağı ve sözleşmelere bu yolda hüküm konulamayacağı ifade edilmiş ve hemen ardından bunun istisnaları sayılmıştır. Bu istisnalar arasında yabancı dil tazminatı yoktur.

SONUÇ
Sözleşmeli personel; sınava girip yeterli dil puanı almış da olsa, hizmetinde dil bilgisinden istifade de edilse yabancı dil tazminatı alamayacaktır.
Çünkü yabancı dil tazminatının kimlere ödeneceğini ortaya koyan 375 sayılı KHK’nın 2’nci maddesinde sözleşmeli personel sayılmadığı gibi, başkaca bir mevzuat metni ile de sözleşmeli personele bu hak tanınmamıştır.
Sözleşmeli personel ile memur arasındaki genel farkları merak ediyorsanız, şu yazıma göz atabilirsiniz: Kadrolu memur ile sözleşmeli personel arasındaki farklar
Bir soru bir cevap:
Sözleşmeli öğretmen dil tazminatı alabilir mi?
Hayır, yabancı dil öğretmeni bile olsa, sözleşmeli personelin yabancı dil tazminatı alması mümkün değildir.