SGK

Sigortasız çalışan işçiye ceza uygulanır mı?

Sigortasız işçi çalıştırmanın yasak olduğunu ve işverenlere bu nedenle ağır idari para cezaları uygulandığını hepimiz biliyoruz. Peki ama sigortasız çalışan işçiye ceza uygulanır mı?

Sigortasız çalışma

Bunun çeşitli nedenleri olabilir. Ülkemizde en sık rastlanan neden, işverenin maliyetlerden kaçmak için işçiyi sigortasız çalıştırması ve işçinin de çalışabilmek adına buna ses çıkarmamasıdır.

Ancak uygulamada çeşitli nedenlerle, işçinin de sigorta istemediği görülmektedir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İşçi malulen emekli olmuştur ve sigortalı olursa emekli maaşı kesilecektir.
  • İşçinin ailesinden bir fert ya da kendisi bir sosyal yardım almaktadır ve sigortalı olursa bu yardımın kesilmesi gündeme gelecektir.
  • İşçi eşinden boşanmıştır ve nafaka ödememek için sigorta istemiyordur.
  • İşçinin emeklilik gün ve prim şartı dolmuş ve işçi yaşı beklemektedir. Bu arada da daha çok maaş almak için sigortasız çalışmak istiyordur.
  • İşçi uzun vadeli emeklilik planı yapmak istemiyor ve bu nedenle işverenle anlaşarak daha yüksek maaş almayı tercih ediyordur.

Yukarıdaki örnekler çoğaltılabilir. Ama yine de, sigortasız çalışmanın ülkemizdeki ana kaynağının işveren tercihi olduğunu ve birçok işçinin istemeden buna rıza gösterdiğini unutmamak gerekir.

Sigortasız işçi çalıştırma cezası

Burada kastedilen ceza, işverene uygulanacak olan idari para cezasıdır ve yüksek rakamlara ulaşabilmektedir.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bu cezaların miktarını daha önce ayrıntılı olarak açıklamıştık: mustafabaysal.com/sigortasiz-isci-calistirmanin-cezasi-ne-kadar

İşçinin kendi sigortasını bildirmesi

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 8inci maddesinde göre, işçinin çalışmaya başladığını SGK’ya bildirmesi gerekir.

Bu maddeye göre “Sigortalılar, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı olarak çalışmaya başladıklarını Kuruma bildirirler. Ancak, sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmez.”

Yukarıdaki maddeden açıkça görüleceği üzere, işçinin işe girdikten sonra en geç 1 ay içinde SGK’ya bu durumu bildirmesi gerekir.

5 işçi illüstrasyonu

İşçi işe girdiğini SGK’ya bildirmezse ne olur?

Kanunlarda yer alan hükümlere herkes uymakla mükelleftir. Ancak bazı hükümler çeşitli yaptırımlarla desteklenirken, bazıları ise özellikle desteksiz bırakılmıştır.

İşte yukarıdaki hüküm de desteksiz bırakılan maddelere bir örnektir. Çünkü işçinin, çalışmaya başladığını kendisine bildirmesini isteyen SGK, bunun bildirilmemesi halinde herhangi bir yaptırım öngörmemiş, hatta sigortalının kendini bildirmemesinin sigortalı aleyhine delil teşkil etmeyeceğini de özellikle vurgulamıştır.

SONUÇ

Sigortasız işçi çalıştırmanın ağır cezaları vardır ve bu cezalar işverene uygulanmaktadır. Ancak hangi gerekçeyle olursa olsun, sigortasız çalışmayı kabul eden işçiye uygulanacak bir idari para cezası yoktur.

Çünkü işçi böyle bir durumda korunması gereken taraftır ve kendi isteğiyle sigortasız çalışan işçi sayısı, zorunlu olarak böyle çalışanlara oranla elbette çok küçük bir dilimi kapsar.

Bu nedenle; sigortasız çalıştırılan işçiler kendileri de Alo 170’i arayarak şikayette bulunabilir ve işyerinde denetim yapılmasını isteyebilir; çünkü sigortasız çalıştıkları için kendilerine uygulanacak bir ceza yoktur.

Mustafa Baysal

Sizin için doğru ve değerli bilgiyi paylaşmaya çalışıyorum. Bu yazı gerçekten işinize yaradıysa ve teşekkür etmek istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey onu PAYLAŞMAK.

Bunlara göz atmadan gidersen, pişman olabilirsin!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Yorum

  1. GSS prim ödeme yıllı tamamlanmış ve bitmisse kişi muayene ücretleri ti mi ödüyor veya bu sigortadan yararlaniyormu

  2. Sayın baysal ben birleştirilmiş sınıf okulan toplam otuz öğrencinin bulunduğu bir köy okulunda müdür yetkili öğretmen idim okul temizliği için veliler toplanarak gönüllülük esasına dayalı hafta sonları hariç sadece günde bir saat gelerek iki derslikli bir okulu temizlemek için bir veliyi tesbit ettiler para aylık toplanarak veliye veriliyordu veli parasını aldığı eşinin aldığı sosyal yardımlar olduğunu belirterek eşini nburada çalıştığının gizli tutulmasini beyan etmisti okul bir dağ köyünde toplam iki öğretmenin çalıştığı yerde bana iyi niyet ve okul aile birliği kararı olmaması sadece velilerin kendi aralarindaki karar la belirlenmesine rağmen sigorta davası açılmış ne yapmam lazım görev yaptığım yıllar 2010 _11 yılları nasıl itiraz ederim bana herhangi bir tebliğ olmadi

    1. Merhaba, okulda bir dakika bile çalışsa, çalışan kişinin sigorta bildiriminin yapılması gerekirdi. Yapmanız gereken husus, bir avukatla görüşerek hareket etmek olmalıdır. Diğer türlü alacağınız bilgiler sizi yanıltabilir.

  3. Merhaba
    Normal yaştan emekliyim çalışıyorum
    İşveren sigortasız çalıştırıyor
    Sgk denetmeni çalışırken yakalanınca herhangi bir ceza alırmıyım
    Emekli maasım kesinti olur mu
    Cevap verirseniz sevinirim

  4. merhaba ben 1 bucuk yil sigortasiz calistim ve isten ayrildim acaba sikayet edersem isverenin isyerini ne sonuclar cikar tazminat parasini alabilir miyim mumkun mu acaba bilgi verirseniz iyi olur tsk ederim

    1. Merhaba, bu saatten sonra şikayetiniz bir işe yaramaz. İşten ayrıldığınıza göre, dava açarak hakkınızı aramanız gerekir. Hem hizmet tespit davası hem de diğer haklarınız için ayrı ayrı dava açmanız gerekir.

  5. Emekli sigortasiz 3/4 yıl çalışıp işten ayrıldığı zaman tazminat talebinde bulunabilir mi bulunamazsa çalıştığını ispat ederse emekli maaşından kesinti olur mu bilgi verebilirseniz sevinirim

    1. Merhaba, elbette kıdem tazminatının ödenmesi gerekir. Sigortasız çalışmak tazminat hak etmeye engel değildir; önemli olan kıdem tazminatı alma şartlarının olup olmadığıdır. Emekli maaşından kesinti olup olmayacağı ise maaşın niteliğine bağlıdır. Örneğin malulen emeklilik maaşı ise, tüm maaş geri istenir. Normal emekli maaşı ise bir sıkıntı olmaz.

  6. Ben çekicide tam bir yıl çalıştım 7 24 sigorta göstermediler parayıda asgari ücretin altında verdiler nekadar hak talebim vardır napmalıyım bugün şikayet talebinde bulundum

  7. ben eczande calişyorum sigorta yap dedim diye beni işten çıkardılar ne yapmalıyım

Aşağıdaki yazılara bakmadan gitme!
Kapalı
Başa dön tuşu