Sigortalı işe giriş bildirgesi süresi içinde verilmezse ne olur?
İşçinin işe giriş bildirgesinin SGK’ya ne zaman verilmesi gerektiğini daha önceki bir yazımda açıklamıştım. İşyerinin faaliyet alanına göre, işçinin bildirilmesi gereken zaman değişmektedir. Peki sigortalı işe giriş bildirgesi zamanında verilmezse cezası ne olur?
İşçinin sigortasının yapılması
Genel kural olarak; işçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin, işe başlamadan en geç bir gün önce verilmesi gerekmektedir. Bir başka deyişle işçi işe fiilen başladığı gün kuruma en az bir gün önceden bildirilmiş olmalıdır. Bunun elbette istisnaları bulunmaktadır; ancak genel kural budur. İstisnalar için yukarıda belirttiğim yazıma göz atabilirsiniz.
İşe giriş bildirgesinin son günü resmi tatile denk gelirse ne olacak?
İşçinin işe başladığı günden bir gün öncesi resmi tatile rastlayabilir. Örneğin işçi pazartesi günü işe başlayacak olabilir. Ya da pazar günü işe başlayan bir işçiye de rastlayabiliriz. Bu durumda işçinin işe giriş bildirgesi pazartesi günü de verilebilir. İşçi örneğin ramazan bayramında işe başlamışsa, bu durumda da işçinin işe giriş bildirgesi, bayramdan hemen sonraki ilk iş günü verilebilir. Bir başka deyişle, işçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin SGK’ya verilmesi gereken son gün bir resmi tatil gününe denk gelmişse; işe giriş bildirgesi resmi tatili takip eden ilk iş günü verilebilir.
Ayrıca her yıl 1 temmuz-20 temmuz arası mali tatil olarak belirlendiğinden; bu sürelere denk gelen sigortalı işe giriş bildirgeleri, mali tatili izleyen 7 gün içinde verilebilir.
Ceza miktarı tespitin şekline göre değişir
Normal şartlar altında, işveren tarafından geç verilen bir sigortalı işe giriş bildirgesinin idari para ceza tutarı her bir işçi için bir brüt asgari ücrettir. Ama böyle bir durumun varlığı aşağıda belirtilen yollarla tespit edilmişse ceza miktarı artacaktır. Şöyle ki;
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği mahkeme kararıyla tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği SGK denetmenleri, müfettişleri veya kontrolle görevli memurlarınca ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarınca tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.
- Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmediği bankalardan ya da kamu kurumlarından alınan belgelerden tespit edilmişse ceza iki asgari ücrettir.
- Yukarıdaki kurumlarca belirtilen hususların yıl içinde tekrarladığı tespit edilirse ceza asgari ücretin beş katı olacaktır.
İdari para cezasında indirim olur mu?
Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilme süresi geçirilmesine rağmen; bu bildirgenin verilmesi gereken son tarihten itibaren ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve bunun üzerine ilgililere yapılacak ceza tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, öngörülen cezanın dörtte biri uygulanır. (Ancak bu cezanın kaynağının yukarıda belirtilen denetim elemanları/mahkeme kararı/banka-kurum belgeleri kaynaklı olmaması gerekir. Bu durumlarda indirim söz konusu olmaz.)
Ayrıca kaynağı ne olursa olsun, idari para cezasına itiraz edilmez veya mahkemeye gidilmez ve tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde ceza ödenirse; bu durumda ceza dörtte üç olarak uygulanır.
SONUÇ
İşçinin sigortalı işe giriş bildirgesinin süresinde ve şekline uygun olarak verilmemesinin cezası bir brüt asgari ücrettir (2016 yılı için 1.647,00 TL).
Eğer böyle bir durumun varlığı SGK denetim elemanlarınca, kamu idareleri denetim elemanlarınca, mahkeme kararıyla ya da banka/kamu kurumu belgelerine dayanarak tespit edilirse ceza iki asgari ücrettir (2016 yılı için 3.294,00 TL).
Sigortalı işe giriş bildirgesini zamanında vermediğini fark eden ilgili, son günün üzerinden 30 gün geçmeden bildirgesini kendiliğinden verirse ve cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yaparsa ceza dörtte bir asgari ücrete düşer (2016 yılı için 411,75 TL).
Sigortalı işe giriş bildirgesini zamanında vermeyen ilgili, yukarıda belirttiği gibi hatasını telafi etmezse ve beklerse ve ceza kendisine tebliğ edilirse; 15 gün içinde cezayı öderse ceza dörtte üç olarak uygulanır (2016 yılı için 1.235,25 TL).
Merhaba ben 20/10/2019 da özel sektör olan bir cafede işe başladım bana iş kur üzerinden alım olacağı söylendi 2 ay boyunca alım olmadı 17/12/2019 da iskurum oldu ve 16/03/2020 yılında işkur bitti ertesi gün sigortam başladı 1 günlük sigortam varken dükkan pandemiye girdi şimdi ben işten çıktığım zaman tazminat için hangi tarih göz önüne alınır öğrene bilirmiyim
Çalışma arkadasım şahit o da aynı şekilde çalışıyor
Merhaba ben bir işyerinde 16 yıldır çalışıyorum hafta nın yedi günü yani 56 saat çalışıyorum mesai paramda ödenmiyor bayramları ve resmi gün izinlerini de kullanamıyorum sadece yılda 5 gün izin yapabiliyorum bu 16 yıldır böyle devam ediyor işten ayrılsam tazminatımı ve bu zamana kadar çalıştığım mesai ücretlerimi alabilir iyim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmalar
Merhaba. Durum gerçekten de böyleyse ve bunu ispatlayabilirseniz kıdem tazminatınızı alabilirsiniz. Fazla mesai ya da resmi tatil ücretleri gibi tüm ücret alacaklarınızın ise en geç son 5 yılını alabilirsiniz. Önceki süreler zamanaşımına uğrar.
Merhabalar , sigortasız işçi 6 ay her ay 10 gün çalışıyor sonunda iş kazası geçiriyor belden ameliyat oluyor şu an mahkemelik. Sigortasız çalışma cezası ve işçinin kaza durumuna bağlı olarak ne kadar ceza gelir
Merhaba. Bunu tam olarak bilemeyiz. Yapılacak tespitlere göre değişir. Şu yazıdan fikir edinebilirsiniz: mustafabaysal.com/sigortasiz-isci-calistirmanin-cezasi-ne-kadar/
mevcutta yasal sigorta başlangıcım 01.03.2000. Ancak 1998-2000 arası sigortasız çalışmıştım. işverenimin sgkya herhangi bir bildirimde bulunduğunu da sanmıyorum. Bu durumda 08.09.1999 tarihini 6 ay ile kaçırmış oluyorum ve hak kaybına uğramış oluyorum. Eğer o dönemdeki işverenim cezaları ödemeye razı gelirse 17-18 yıl önceki sigortaya giriş tarihim değişir mi?
Hayır, SGK’nın bu şekilde bir uygulaması yoktur. İşveren, ceza ödemeyi göze alarak geriye dönük sigorta bildiriminde bulunamaz. SGK bunu kabul etmeyecektir.
05.01.2017 tarihinde işe başladım. Ancak SSK girişim 17.01.2016 tarihinde yapıldı.
İşverenin geriye dönük düzeltme vermesi söz konusu mudur.. Cezası nedir.
Bilgilendirirseniz sevinirim.
İyi çalışmalar
Syg,
Teşekkür ederiz güzel bir çalışma olmuş.
Ben teşekkür ederim.
Merhaba Mustafa bey
03/06/1982 yılı doğumluyum.25/06/1999 yılında liseden mezun olduktan sonra bir iş yerinde çalışmaya başladım fakat sigortamı hemen yapmadılar.3 ay sonrasında sigorta nedenli ayrıldım.Daha sonra 25/11/2000 yılında sigorta girişim oldu.İlk çalıştığım yerdeki sigorta girişimin o süreçte yapılmadığına dair çalışan şahitlerim var.Sigorta girişimi 01/07/1999 tarihine çekebilme imkanım olurmu.
Çalıştığım iş yerime 3 aylık süre için kapatma cezası verilirmi. Yada para cezası ne kadar olur